Egyelőre mégsem módosul a taxirendelet

Nem tudni, hogy enyhülhet-e a taxik szabályzása

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Folytatódik a fővárosi taxirendelet szappanoperája. Volt esély arra, hogy kapnak némi enyhítést a személyfuvarozók, ám az egyelőre elillant, marad a bizonytalanság.

Úgy néz ki, hogy nem tréfa az április elején évekig tartó előkészítés után és számos egyeztetést követően elfogadásra került fővárosi taxirendelet, mely alapján jövő szeptembertől már csakis meghatározott élénksárga színű, 10 évnél nem idősebb, légkondicionálóval felszerelt autók vihetik a fővárosi utasokat.
Hirdetés

Pedig volt némi reményük arra a szakma öregjeinek, hogy talán mégsem kell zárosan lecserélniük koros, de amúgy kiválóan szolgáló autóikat, például azt az Opel Zafirát, amelyet nemrégiben mi is megnéztünk. A főváros honlapján ugyanis múlt hét pénteken jelent meg egy olyan előterjesztés, mely az áprilisi rendelet-kihirdetés napján érvényes taxiengedéllyel rendelkezőket 2014. január 15-ig felmentette volna a korhatárára vonatkozó szabályok alól, azt követően pedig 2015. június 30-ig engedélyezte volna számukra, hogy legfeljebb 15 éves autóval is taxizhassanak. Így rájuk a rendeletben eredetileg szereplő 10 éves korhatár csak 2015. július elsejétől lett volna érvényes.
A tervezett módosítás szerint a taxik műszaki paramétereire, így teljesítményére, környezetvédelmi besorolására, csomagtartóméretére vonatkozó rendelkezéseknek is csak 2015. július elsejével kellett volna megfeleljenek a személyfuvarozók, s még az is felvetődött, hogy a kombiknál a csomagtér számításának eltérő módja miatt 390 literes minimális méretet határoznak meg az eredeti 430 liter helyett, így például temérdek Chevrolet Lacetti SW maradhatott volna taxi.
Egyelőre azonban marad a már ismert forgatókönyv, ugyanis a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Tarlós István főpolgármester visszavonta a taxirendelet módosításáról szóló javaslatot. A városvezető a javaslat visszavonásakor azzal indokolt, hogy lesz még egy egyeztetés a járművek életkorára vonatkozóan, s ezért később tárgyalják a módosításokat. Egyelőre nem tudni, hogy mikor.
A sokat támadott, előírt sárga szín úgy néz ki, hogy marad, szeptembertől tehát taxiengedélyt csakis sárga színű autók kaphatnak. Információink szerint jelenleg egyetlen ilyen taxi sincs az országban, s a most a főváros útjain futó mintegy 6000 autóból várhatóan 4000 példányt kellene egyetlen év alatt átszínezni (a taxiengedély ugyanis egy évre szól). Miként azt Gál Pétertől, a GrafiWrap autóbevonó fóliák hazai forgalmazójától megtudtuk, hiába szerepel kínálatukban a taxik számára előírt fólia, ennyi autó átszínezése ennyi idő alatt a műhelyek véges kapacitása miatt kivitelezhetetlen. Egy komplett autófóliázás ugyanis még a nyári melegben is 2 napig, télen 3-4 napig is eltart. Így aztán nem is olcsó. A fóliázás költségeként 150-400 ezer forint közötti összegeket is hallhattunk már, a taxik színezését már napirendre tűző GrafiWrap is hasonlókat, bár nettó 150 ezer forintos minimumköltséget említ, a felső határ pedig természetesen a csillagos ég. A taxifóliázás kapcsán egyébként nem csak a véges kapacitás, hanem a munka minősége is problémás lehet majd. Nem meglepő, hogy a legtöbb taxis a lehető legolcsóbb megoldást választaná, ami azonban nem biztos, hogy tartós lesz. Gál Péter megjegyzi, hogy volt kuncsaft, aki az ő ajánlatát azzal utasította vissza, hogy máshol 80 ezer forintért is megcsinálják neki a fóliázást. Ez nem kizárt, az a munka azonban jó eséllyel egy évig sem fog tartani, azaz a következő vizsgára lehet majd ismét fóliáztatni az autót. Felvetődött az is, hogy a taxisok esetleg saját maguk fóliázzák majd autóikat, a szakemberek ezt azonban nem ajánlják, ugyanis ez sem egy egyszerű munka, ráadásul nem csak szakértelemre és tapasztalatra, speciális szerszámokra is szükség van hozzá. A hólyagos, szakadt fóliával rendelkező autók pedig talán a rebesgetett egyéni szemléken sem jutnak majd át.
Mi lesz a megoldás? Egyelőre nem tudni, miként azt sem, hogy kinek hoz hasznot a taxik fóliáztatása, az általunk megkérdezett iparosok ugyanis csaknem a taxisoktól ismert panasszal éltek: annyira bázisárat kell adjanak a színezésre legszívesebben egy fillért sem költő személyfuvarozóknak, hogy azon hasznuk már szinte nincs is. Továbbá sokan nem is akarják magukat lekötni az egy évig biztos, utána csak szórványos munkát adó taxifóliázással, hiszen azzal meglévő vevőkörüknek fordítanának hátat. Talán inkább fényeztetnek majd a személyfuvarozók? Aligha, hiszen ki szeretné örökké megbélyegezni autóját, akkor már jobb megoldás a némi védelmet is adó autófólia - így pedig marad annak alsó hangon 190 ezer forintos költsége is a benyelendő tételek között, miként a jelenlegi állás szerint a korhatár miatti autócseréé is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?