Élet benzin nélkül? Vállalható! Nissan Leaf teszt

Nissan Leaf teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A svájci tavasz után a hazai télben is próbára tehettük a rövidesen megújuló, a magyar piacra már frissített verziójával, hamarosan érkező Nissan Leaf még első kiadását.

A kőolajkészletek végessége nem vitatéma, arra vonatkozóan azonban már igen sokfajta elképzelés létezik, hogy meddig lehetnek elegendők az egyre gyorsabban fogyó tartalékok, vagy hogy mi lesz utána. Egyesek szerint visszatérünk a lovaskocsihoz, a kerékpárhoz, míg mások szerint üzemanyagcellás villanyautókkal fogunk a mostaniaknál sokkal kényelmesebben közlekedni. Valljuk be, utóbbinak nagyobb az esélye még akkor is, ha mostanság egyre több gyártó állította le elektromos autóinak fejlesztését. Elektromos autó ugyanis már bő 2 éve létezik és kapható, 2011-ben az Év Autójának választották a nem egész 2 évvel ezelőtt Genf környékén általunk is próbált Nissan Leaf villanyautót. Persze még most is ritkaságszámba megy, itthon egyelőre - gyári forgalmazással - nem, privát importból, a Használtautó.hu kínálatában azonban megkapható. Hazai, téli tesztünkkel arra kerestük a választ, hogy mennyire életképes a Nissan Leaf - önmagában és hazai körülmények között.
Hirdetés
Talán senkinek sem újdonság már, hogy teljes értékű 5 üléses, igényes utasterű, ráadásul 5 Euro NCAP csillagos kompakt autó a Leaf. Vezetni nem kihívás, irányváltó kapcsolója úgy viselkedik, mint egy modern automata elektromos választókarja, hátrahúzva előre, előre tolva hátra halad az autó. A parkolásban segédvonalakat is rajzoló tolatókamera segít, a kormány természetesen elektromos szervóval támogatott és könnyű, a fékrendszer regeneratív, azaz lassításkor az amúgy igen jó menetdinamikát adó, 80 kilowattos (109 lóerős) és 280 Newtonméter állandó nyomatékú villanymotor a mozgási energiát az akkumulátor töltésére fordítja. Választható Eco mód, ilyenkor a menetdinamika visszafogott, a visszatáplálás, azaz a gázpedál felengedésekor tapasztalható lassulás pedig fokozott. Ennél több dologra azonban nemigen kell figyeljen a Leaf sofőrje.

A Leaf úgy, sőt, talán sokkal jobban szolgál, mint egy hagyományos autó. Kényelmes, zsebben hordható kulccsal, az első ajtók kilincseire tett gombokkal nyitható az utastér, gombbal indítható helyezhető készenlétbe a motor. Előtte programozottan vagy akár okostelefonnal, távirányítással előhűthető, előfűthető az utastér. A „főkapcsoló” megnyomására éled a vetített műszerfal, az érintőképernyős középkonzol és persze a menetfény is, ami az első lökhárítóba, a ködfényszórók helyére tett két kis körlámpa. A főfényszóró LED-es, miként a hátsó lámpák is, az első és az oldalsó index azonban hagyományos izzós. Menet közben meghatározó a csend, városban, országúton és autópályán is némának tűnik a Leaf. A külvilág zaja, így a kerekek gördülése is beszűrődik persze, de csak kissé. A kényelmet fokozza az elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros futómű hangolása is, így a Leaf vezetése, ha szokatlan módon is, de élménynek számít. Ilyen halkan, ilyen higgadt körülmények között ugyanis semmi mással nem lehet autózni, ha kívánjuk, mégis egészen komoly menetdinamikát, 11,9 másodperces 0-100 km/órás és még robbanásszerűbb városi gyorsulást tud adni. Végsebessége 145 km/óra lehet, de a Leaf nem annak kihasználására született.
Padlójába és részint a hátsó ülések mögé telepített lítium-ion akkumulátorcsomagja ugyanis 24 kWh kapacitású, és ez bizony magas tempónál hamar ürül. Vegyes fogyasztási értékként 17,3 kWh fogyasztási értéket említ a Nissan, mely szerint a hatótáv 139 kilométeres. Elvi hatótávként még komolyabbat, 175 kilométerest ír a Nissan. Az igazság azonban mindkettőtől távol áll: téli próbánk szerint fűtéssel, hegymenettel, némi autópályázással 83 kilométeres hatótáv adódott, s a városi-elővárosi forgalomban is legfeljebb 100 kilométeres hatótáv tűnt reálisnak. Nehezítő, hatótávot apasztó tényező a fűtés, az emelkedő és a magas tempó is. Nyáron, sík úton, visszafogott tempóval nyilván el lehet érni a gyári, akár elvi hatótávot is, a való világban azonban inkább 100 kilométeressel vagy az alattival kell számolni.

A villanyautók körében ez is sok, s ha megnézzük, hogy ki autózik ennél többet egy nap, akkor azt kell, hogy mondjuk, a Leaf az átlagautósok hétköznapi igényeit bőven kiszolgálja. Kiszolgálja, ha legalább otthon vagy a munkahelyen fel lehet tölteni az akkumulátort. Garázs nem feltétlen, konnektor azonban okvetlen szükséges hozzá. Fedeles, vízmentes, fali konnektor elegendő, a Leafhez mellékelt gyári töltő és a gépház tövében felhajtható töltőnyílás is bírja az esővizet. Töltési időnek a gyár 7 órát ad meg - az akkumulátor életét növelő 80 százalékos töltéssel. Ha azonban teljes töltést szeretnénk a hagyományos, konnektorba dugható töltővel, teljesen lemerített akkumulátorral akár 15 óra is lehet. Ilyen azonban ritkán fordul elő, így nagy átlagban azt mondhatjuk, hogy a hagyományos töltés is elegendő lehet egy éjszaka vagy épp 8 órányi munkaidő alatt.

Töltőből több fajta is létezik természetesen. Otthonra és irodába úgynevezett fali töltő, fixen bekötött „wall box” vásárolható, már ezzel is felére apasztható a töltési idő. S vannak még a gyorstöltők, melyek fogadására nem is mindegyik villanyautó képes, de a Leaf igen, s így félórás 80 százalékra töltést ígér. Itthon egyetlen ilyen töltőpont létezik, Budapesten a MOL Istenhegyi úton lévő töltőállomásán. Magunk is kipróbáltuk, míg otthon alapesetben 10 Ah-val tölt az autó, ott akár 120 (tapasztalataink szerint 70-100 Ah) töltést is kaphatunk, ráadásul ingyen, ugyanis villamos energiával a MOL, s az áramszolgáltatókon kívül egyelőre senki sem kereskedhet.
A Nissan Leaf, s a villanyautózás így egyelőre csakis azok számára életképes itthon, akik otthon vagy munkahelyükön tudják azt tölteni. Az út közbeni töltés, bár hagyományos töltőből számos helyen lehetséges, egyedül az Istenhegyi úton alternatíva, s ott sem annyira gyors, mint azt ígérik a gyártók – fél- helyett inkább egyórás töltési idővel kell kalkulálni. Városon belüli vagy rövid távú városközti ingázásra így felettébb alkalmas a Leaf, de vidékre látogatáshoz, leugrani a Balatonra már nem az. Miként azt a Peugeot iOn-nal is tettük, ezzel is el lehetne jutni persze a Balatonhoz is, sőt, akár nem csak keleti, hanem akár nyugati csücskéhez is, de nem télen, s nem úgy, hogy még az indulás napján haza is jöhessünk. Hiába van ugyanis töltőpont akár útközben Székesfehérváron, s a Balaton partján Siófokon, Fonyódon, Keszthelyen és Balatonfüreden is, a töltés mindenhol lassú.
Egyelőre tehát leginkább csak második autónak ajánlható a Leaf. A jelenlegi verziót ráadásul a hazai piacon – legalábbis gyári forgalmazásból – nem is fogjuk megkapni. Hozzánk csak a frissített, már Angliában gyártandó kiadás jön majd. Rendelni állítólag már tavasztól, az első példányok pedig április végére érkeznek az országba. Alapárát 10 millió forint alá ígérik, a mostaninál állítólag nagyobb (228 kilométeres elvi) hatótávval, nagyobb csomagtérrel, ugyanakkor kevesebb elektronikai extrával, elektromos helyett mechanikus kézifékkel, hatékonyabb fűtéssel és a mostani egyetlen helyett háromféle felszereltséggel. Mai, modern sofőrsegédeket, távolságtartós tempomatot vagy akár holttérfigyelő-rendszert azonban akkor sem fog kínálni.

Olcsónak nem, olcsó üzeműnek azonban mondható a Leaf, kilométerenkénti „üzemanyagköltsége" 10 forint környékén mozog, mellyel egy kifejezetten takarékos, 5 literes fogyasztású dízel autóhoz mérten is kevesebb mint féláron fut, évenként esedékes szervizelési költségét mintegy 15 százalékkal ígéri szerényebbnek a Nissan. Igazság szerint nem értjük, hogy utóbbi miért nem sokkal olcsóbb, hiszen semmiféle kenőanyag, illetve olaj sem kell bele, de még fékalkatrészei is jóval ritkábban cserélendők, a képletet viszont javíthatja, hogy egyelőre akár ingyen is tölthetjük itthon a Leaf lítium-ion akkumulátorait.

Árával természetesen drága, hatótávjához mérten fokozottan az a Leaf, ha viszont hasonló tudású és helykínálatú, 6 légzsákos, érintőképernyős navigációs, kuplungmentes kényelmet adó vetélytársaihoz viszonyítjuk, felára nem kitermelhetetlen, miközben városon belül vagy a város környékén emissziómentesen és olcsón lehet vele autózni, ha pedig egyszer lesz gyorstöltő-hálózat itthon, akár komolyabb távok, kényelmesen és tisztán is abszolválhatók lesznek vele – ez utóbbi azonban egyelőre sajnos valóban utópisztikus. Így aztán fölösleges is arról beszélni, hogy mondjuk egy CVT váltós, hasonlóan jól felszerelt és hasonló helykínálatú Nissan Qashqaihoz mérten még a lakossági áras áramtöltéssel is nem egész 120 ezer kilométer alatt termelhetné ki a felárát. Tegyük hozzá, az alatt mintegy 1200 alkalommal kellene akkumulátorait feltölteni, garancia pedig 3 év/100 ezer kilométer általános, az akkumulátorok kapacitására 5 év/100 ezer kilométerig van, s miként azt tudjuk, a villanyautó legdrágább alkatrésze az akkumulátor – legalábbis egyelőre. Ha viszont már nem lesz az, s esetleg a gyártók az egyes modellekhez különböző kapacitású, esetleg hétvégi kiruccanásokhoz bérelhető verziókat is kínálnak majd belőlük, az élet benzin nélkül nem csak vállalható, kellemes is lesz.
Műszaki adatok
Teljesítmény:
90 kW (122 LE)
Nyomaték:
280 Nm
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,9 s
Végsebesség:
145 km/h
Méretek
Hosszúság:
4445 mm
Szélesség:
1770 mm
Magasság:
1550 mm
Saját tömeg:
1545 kg
Tengelytáv:
2690 mm
Karosszéria-kivitel:
ötajtós
Csomagtér:
330-680 l
Belső szélesség elöl:
1380 mm
Belső szélesség hátul:
1380 mm
Belmagasság elöl:
1030 mm
Belmagasság hátul:
920 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
260 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
440 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1230 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1000 mm
Csomagtér hossza:
530 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1600 mm
Raktérnyílás szélessége:
980 mm
Raktérnyílás magassága:
740 mm
Motor és váltó
Motor:
villany
Nyomaték:
280 Nm
Teljesítmény:
90 kW (122 LE)
Menetteljesítmény
Végsebesség:
145 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
11,9 s
Menetzaj
Menetzaj 90 km/óránál:
63 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
66 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Tisztelt Uraim!
  Végig olvastam mind a 175 hozzászólást. Megnyugodtam. Nem csak a politikusok lököttek. Az elektromos autótól eljutni ehhez a sok mocskolódáshoz, hát nem semmi. Soha többet nem olvaslak benneteket. Elég a sok hülye politikust hallani nap mint nap. Mint tudjuk a nyavajatörés nem egyforma. Puszi Nektek!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  És nem mindegy neked bukott történésznek, hogy az USA-ból, egy szabolcsi kis faluból vagy bárhonnan máshonnan csináltak belőled fasírtot immáron sokadjára? LOL! 🙂
  Hát persze hogy nem, hiszen idiótáéknál mindig a körítés számít és nem a lényeg. Jó rendben van, akkor egy kis szabolcsi faluból csináltam a borsónyi aggyal ellátott szép marha nagy 130 kilódból fasírtot. ROFLMAO! 🙂
  Most így jobb? 😉

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Magánügy, hogy neked mid fogy vagy mid nem, a kezeitek meg legfeljebb a gatyátokig ér el, ha ennyire idegbeteg vagy ott találhatsz enyhülést, de ebben a kérdésben inkább a kopasz nevű bukott történésszel konzultálj, ő az avatatlan szakértője a kérdésnek. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Kedves vidióta, Te évek óta nem fogod fel, hogy neked már réges-régen annyi! 🙂 Tucatnyiszor fasírt lett csinálva belőled csakúgy mint a hasonló módon móresre tanított Der Millan, Combi27, kutty89, kopasz, és valahány név a naptárban mongolidiótákkal egyetemben. Úgyhogy keves korsó – vagy hívhatlak inkább köcsögnek? LOL! 🙂 – te már réges régen ízzé-porrá vagy zúzva, csak szólok! 🙂 És ezek után még kétségbeesetten azon drukkolsz mikor lesz nekem annyi? LOL! :)))

  [i]“Úgy hogy azzal kezd, adj hálát a “Jóistennek” hogy idáig még nem dobott fel senki”[/i]

  Hogyne dobott volna már fel, te magad feldobtál már egy csomószor, hiszen a hihetetlen nulla IQ-ddal halálbiztosan megállapítottad, hogy én vagyog Antika, Jenő, Csibe, meg a jóég tudja még ki. LOL! 🙂 De mint megbízható jó idiótáknál szokásos, a gigantikus pofáraeséseid téged nem elbizonytalanítanak, hanem még meg is erősítenek a hülyeségeidben! ROFLMAO! 🙂
  Még az a szerencse, hogy neked van annyi IQ-d, hogy ezeket se fogd fel, ezért borzalmasan idióta világodban háborítatlanul küzdhetsz tovább a nem létező ellenfeleiddel.
  Jaj imádom ezt az állatkertet, ha szét akarom röhögni magam akkor elég benézni ide egy pillanatra a nyomoroncokhoz. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Pontosan ilyesmit akartam mondani mint kopasz. Az ilyen antiszociális ürgét, mint bevándorolni szándékozót, rövid úton visszafordítják onnan. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Csak szeretne az a nyomorult bukott pedagógus az amcsiban lenni. Hidd el hogy egy szabolcsi kis falúban tengeti a napjait -amcsiról álmodva- és onnan osztja az észt! Ha így van az nekem pont jó lenne, mivel Nyíregyháza tőlem pont 70 km, így megérne egy kis autókázást a buli!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Milyen messze van,ezt azért igazán megosztatnád velünk? Tudom hogy nem fogsz személyigazolvány számot adni, de azért már csak a rend kedvéért körülírhatnád úgy nagyjából!!!?

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  s3000
  “hogy egy ilyen szép marha nagy állatból csináltak fasírtot ezen az oldalon! LOL! 🙂 ”
  Most őszintén 4 napra volt szükséged egy ilyen gagyi szintű válasz kinyögéséhez Rolfmao LOL:-)
  Fasírtot még senki sem csinált belőlem, pláne nem szellemileg, ahhoz te kevés vagy! De ha fasírtot szeretnél belőlem csinálni, ám legyen én benne vagyok. De akkor már inkább élőben beszélgessünk s ne csak így üzengetve a monitor túloldaláról!!?? LOL :-)))
  Szóval csak acsarkodjál továbbra is, de vigyázz nehogy megint a nacidba durranj a sok feszültségtől, te perverz alak!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Szóval azt le tudod iri h hülye vagyok meg mindenki más.

  De hogy mi a véleményed a témáról azt nem. Akkor minek vagy itt?
  Egyébként nem tudom honnan szedted h levegőnek néznek.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Remélem ismered azt a közmondást: [b]“Addig jár a korsó a kútra, még el nem törik”[/b]
  Ha egyszer eltörik, mert egyszer úgyis el fog törni, akkor neked annyi. Ez a nagy pofa nagyon kicsire fog zsugorodni, és még egy gyűszűnyi lyukba is bemenekülnél az olyanok elől mint kopasz, kombi vagy Milán! 🙂
  Úgy hogy azzal kezd, adj hálát a “Jóistennek” hogy idáig még nem dobott fel senki, mert akkor darált marhahús lesz belőled, meg csontliszt. Meg is érdemled! Csókolj kezet Hybridlife kollégádnak is, amiért ennyire szolidáris veled.
  Annyi IQ-d sincs, hogy felmérd a magad körüli helyzetet, amit te hoztál létre.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  A közösségi norma az nem az, amit te hasracsapással kitalálsz magadnak. És az is biztos, hogy nem az amit csinálsz, azaz elképesztő mennyiségű a valósággal köszönőviszonyban sem álló hülyeségek beöntése a hozzászólások közé, valamint a témához soha nem kapcsolódó, saját idióta elveidnek az egyértelműen a témarombolást célzó, senkit sem érdeklő, halálosan unalmas, vég nélküli ismételgetése, amiket amúgy éppen Te magad tiporsz 2 lábbal a leglátványosabban!
  És csak a leghülyébbeket érdekli, hogy ehhez adod-e a neved vagy sem, mert teljesen lényegtelen, hogy ezt a szemetet kovács pistiként vagy szabó béluskaként adod elő.
  Amúgy drukkolok nektek hogy hybridfoeidiótával ismét összehozzatok valami “nagy sikerű” akciót mint annak idején az antika projektetek amin azóta is fosom össze magam a röhögéstől! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“15 éve úszok s emellett 5 éve intenzíven gyúrok is. 2 méter és 130 kg vagyok”[/i]

  Miben úszol bukott történészkém, a hülyeségben? 🙂
  No akkor remélem értékeled hogy egy ilyen szép marha nagy állatból csináltak fasírtot ezen az oldalon! LOL! 🙂 Most legalább láthattad, hogy az úszás meg a gyúrás az agyat nem növeszti ki, bár más értelmes lény ezt 15 évnyi küszködés nélkül is azonnal tudja. Neked még kell hozzá vagy egy huszas hogy talán valami derengeni kezdjen. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“El sem olvastam”[/i]

  Elhiszem hogy nagyon fájdalmas szembenézned a szégyenfoltoddal! 🙂 De ha nem nézel szembe vele akkor csak egyre rosszabb lesz és egyre mélyebbre fogsz süllyedni – már ha a Te esetedben ez még egyáltalán lehetséges. LOL! 🙂
  De nekem mindegy is, én a jövőben is nagy kedvvel fogom idézni ezt az esetet ami gyönyörűen mutatja hogyan kell izzé-porrá zúzni az információs teret szennyező idiotizmust! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Tényleg, és szerinted ki a francot érdekel, hogy egy olyan büfé-ruhatár szakosnak akinek még soha egyetlenegy értelmes megnyilvánulása sem volt és jól láthatóan se olvasni se írni nem tud sőt még a gázolajat is csak lopja mire kíváncsi? Fiacskám te olyan mélységesen setét vagy hogy még azt sem fogod fel hogy hónapok óta semminek néznek és leszarják a fejedet. LOL! 🙂
  Várjál csak a prognózisra várjál türelmesen, még egy 5-6 millió év és lehet meg is fog jönni, vagy mégsem. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Igen, ez egy jó ötlet például. Ha másért nem, akkor azért, hogy a névtelenségbe, ismeretlenségbe burkolózva ne tiporhasson két lábbal minden közösségi normát, ahogyan azt eddig gátlástalanul tehette.
  Akárhogyan is nézzük, egy fórum tagjai igenis egy közösséget alkotnak, és a társas érintkezésnek megvannak az írott és íratlan szabályai, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  15 éve úszok s emellett 5 éve intenzíven gyúrok is. 2 méter és 130 kg vagyok tehát a beszaratás alapból működne, attól függetlenül -bár nem vagyok erőszakos személyiség- bizonyára nagyon viszketne a tenyerem ha be tudnánk azonosítani ezt a kis súrmót! Bár akkor már inkább az alázásra mennék rá -mondjuk wc kefének nézném/használnám a fejét-, nehogy véletlenül agyonüssem hirtelen. LOL 🙂 Az ilyen kis senkiháziak cumiztatását a seregben fejlesztették a tökélyre anno.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Csatlakozom hozzád, néhány értelmes cikk és a jó szórakozás…Bár ezt az idiótát szívesen megismerném élőben is, megérne egy jó kis balhét… 🙂 LOL:-)))

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  valahogy fel kellene húzni idegileg a moderátort, mert nagyon rühellem ezt az oldalt…..
  csak a mocskolódásról szól…nem is nagyon olvasom a hozzászólásokat, mert értelmes dolog nincs bennük..csak a cikkek, és kész

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Ennyit a kurva nagy tudásodról.”[/i]
  Frázisként hat de nem az. Így szól: Minél többet tud valaki, annál inkább rájön, hogy mennyire kevés az. Csak a buta ember hiszi magát okosnak…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Ennyit a kurva nagy tudásodról. Csak kíváncsi voltam az álláspontodra. Csak azért vagy, hogy a máséra azt mond, hogy hülyeség.
  Én megtettem amit megkövetelt a haza.

  Egyébként nem vitás, hogy a prius zöldebb a hummernél és egyéb amerikai presztizs batár ipari hulladékoknál.
  De egyszer már leirtam a megtérülése számait, ahol legalább 15 évról beszéltem és te azt méltattad hogy, nem vettem figyelembe, hogy a gázolaj drágább a benzinnél, na most már nem ahogy akkor is leírtam ezért nem számoltam vele. Itt a bizonyíték most a benzin a drágább.

  Szóval csúnyán leszerepeltél már megint.
  Azért ha meggondolnád magad, még mindig nyitott vagyok a prognózisodra.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Hol van itt a szégyenfolt?”[/i]

  Rendben, idézzük hát fel azt a csodálatos 2011 november eleji napot, amikor izzé-porrá zúztam az általad képviselt idiotizmus gennyező gócát és azóta örök életre szóló szégyenfolt csúfítja tovább amúgy is visszataszító orcádat. LOL! 🙂

  Der Milan írta 2011. november 4-én:
  [i]“az akkumulátorok ára, illetve azok cseréje a Priusban, ráadásul ezek az akkuk nem kicsit környezetszennyezők, maga az autó mire legyártásra kerül, sokkal több környezetkárosító anyag kerül a környezetbe mint mondjuk egy átlagos autónál. Így lehet az, hogy [b]egy Hummer H2 “élete során” kevésbé szennyezi a környezetet mint egy Prius[/b].”[/i]

  s3000 írta 2011. november 5-én:
  [i]“Akkor legyen szíves írja be konkrétan is, hogy mennyibe kerülne ebbe a Prius-ba az akkumulátorok cseréje és az mikor lesz az esedékes!
  Szintén konkrét számokat szeretnék látni a Prius meghajtóakkumulátorainak környezetszennyezésének mértékéről is, mert e-nélkül csak az abszolút mellébeszélés amit csinál.

  Amúgy a Hummer-es megjegyzése pontosan mutatja, hogy a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy miről is beszél. Ha netalán a 2007-es CNW Marketing szennyanyagot idézné, akkor tökéletesen fejbelőtte magát mivel azt már számos sok alkalommal független szervezetek is cáfolták (mondjuk már egy átlagos ismeretekkel rendelkező ember is kiugrott az ablakon akkora marhaságok voltak leírva benne, de persze ehhez ezt el kellett volna olvasni, az agyatlan szajkózása a hülyeségnek lényegesen egyszerűbb és ingyen van). A Hummer-nek már a legyártása is kb. 1/3-al több energiába/szennyezésbe kerül mint a Prius esetében, ha a teljes élettartam alatt nézzük akkor pedig már többszörös a különbség, a Hummer hátrányára.
  A tények makacs dolgok, kár hogy Önnek nincs sok köze hozzájuk.”[/i]

  Most hogy felidéztem ezt a csodálatos napot vettem észre hogy kedvenc vidiótánk is bekapcsolódott a dologba, és mint MINDIG most is természetesen a trágya oldalán. LOL! 🙂 Lássuk hát:

  vidi500 írta 2011. november 5-én:
  [i]“Nem kell beírni mi mennyibe kerül, csak figyelemmel kellett volna kísérni az autonavigátor cikkeit, ahol egyértelműen le volt írva, összességében valóban környezetszennyezőbb a Hybrid hasonló kategóriájú társainál, éppen a telepek előállítása miatt.”[/i]

  Ezen kis kitérő után nézzük meg, hogyan merült a trágyába még tovább Der Milan:

  Der Milan írta 2011. november 5-én:
  [i]“Látom nem tudja elviselni, ha rosszat mond valaki a hibrid technológiára. [i]Nem tudom mennyi egy akku nem is érdekel[/i], egy biztos, hogy nem örök élet és azt is cserélni kell, bár ahogy látom Ön rendkívül tapasztalt ökológus, biztosan tanulmányozta már közelről, hogy mely autógyárak mennyi káros anyag kibocsátással üzemelnek, így könnyedén megállapíthatja, hogy egyes autógyárak 1/3-dal több káros anyagot bocsátanak ki.
  Az akkumulátorok gyártásához felhasznált nikkel előállítása, az akkumulátorok újrafeldolgozása, de ott a villanymotor és az elektronika, az újrahasznosításuk sok macera és nagyon költséges, illetve környezetszennyező ha nem kezelik, ezek a költségek nem terhelnek más normális autót, illetve ezen többlet alkatrészek reciklációja szóba sem kerül mondjuk egy Suzuki Swift esetében. Nem is beszélve arról, hogy a kibányászott anyagokat el kell juttatni a feldolgozókba, gyárakba, majd a kész akkumulátorokat a Toyotához, az egész folyamatban környezetszennyező munkafolyamatok, teherautók, markolók, hajók vannak. Ez az egész annyira költséges, hogy a többi Toyota árába is be vannak építve a költségek, ha ennyi többlet költséget igényel valamilyen munkafolyamat, “nyilvánvaló, hogy nem jár környezetszennyezéssel”… 🙂 [b]Nem fogok vitázni azon, hogy hány százalékkal környezetszennyezőbb egy másik autó legyártása vagy konkrétan egy Hummer legyártása mert értelmetlen dolog[/b], mellesleg erősen kétlem, hogy vannak a birtokában konkrét számok a költségekről amelyek a gyártás első mozzanatától a szalonba állításig elkísérik az autót (akár a Priust akár a Hummert). Ezt amit írtam [b]egy cikkben olvastam valamelyik autós oldalon már nem emlékszem hol[/b], másik cikk mást ír, ez olyan mint hogy melyik a biztonságosabb az autó vagy a repülő, nézőpont kérdése. Szóval előzzünk meg itt egy parttalan vitát, az Ön szemei előtt egyetlen autó képe lebeg, ami igazi szerelemnek tűnik nekem, úgyhogy nem bántom az áhított vasát, így nem kell agresszívbe átmenni, hogy elmagyarázza mennyire jó Önnek és a családjának egy hibrid. Ha szereti használja, engem nem érdekelnek a hibrid autók amíg, ki tudom fizetni a benzint.”[/i]

  Figyeljük hát meg az idiotizmus jellemző jeleit (vastaggal kiemeltem). Aszongya, hogy Ő NEM TUDJA sőt NEM IS ÉRDEKLI! 🙂 Tehát ezzel beismeri, hogy az ő feledata a folyamatban kizárólag a mocsok a trágya és a gané bepumpálása az infromációs térbe semmi más, hiszen ő nem tud semmit és nem is érdekli egyébként! LOL! 🙂
  És ő nem fog vitázni mi hány százalékkal szennyezőbb, hiszen ez ÉRTELMETLEN :), viszont az egyetlen értelmes dolog életében az az, hogy a szart benyomja és terjessze. LOL! 🙂

  Ezek után lássuk hát azt a csodálatos atomcsapást, amivel ízzé-porrá zúztam, a métely bugyborékoló fertőző gócát! LOL! 🙂

  s3000 írta 2011. november 5-én:
  [i]“Akkor összefoglalom:

  1. Nem érdekli a téma
  2. Egyáltalán nem ért hozzá
  3. Egyetlen állítását sem tudja semmivel sem alátámasztani (valahol valamikor valamit olvasott, de már nem tudja hol mikor és mit)
  4. (1. 2. 3.) dacára azért beleszól, ráadásul betonhülyeségeket.

  A történet nem különleges, mivel az esetek döntő többségében ez szokott lenni. Azért tettem fel a kérdéseket hátha most nem így lesz és maga tud valamit amit senki más a világon és ezzel fenekestül fordítja fel a több mint 10 éve tapasztaltakat, de most sem így lett. A történetben egyetlen meglepő dolog van, hogy úgy szól bele a kérdésbe, hogy saját állítása szerint egyáltán nem is érdekli. Úgy látszik, hogy a hülyeségnek van egy olyan szintje ahol már ez is előjön.

  Azon kívül, hogy minden állítása betonhülyeség volt, és a valóság az állításainak pontosan az ellentéte, még tetézi a dolgokat azzal, hogy belemagyaráz szintén légből kapott dolgokat a másikba. Én sok mindent el tudok viselni, még azt is ha valaki teljes ökörségeket állít hiszen ez igen gyakori tulajdonsága a hozzá nem értő és gondolkodni sem képes embereknek. Viszont az ilyen fórumok pont azért vannak, hogy ezekre rámutasson az ember. Nyilván lehetne azt is csinálni hogy csak legyint az ember és haljon meg ilyen hülyén a másik. Én most nem ezt választottam.

  Azzal hogy leírta, hogy az akkulumátor nem örök életű, nem mondott semmi értelmeset. Van olyan műszaki betrendezés ami örök életű lenne?

  Az Ön állítása szerint a nikkel előállítása macera, költéges és szennyező. Remélem azt is tudja, hogy a nikkel az acél egyik legfontosabb ötvözőeleme, és nem csak a NiMh akkumulátorokban használják fel, hanem az acélgyártásban és még számos más helyen is. Ha utána járt volna, akkor tudná hogy a Hummer tank méretű elemei így összességében több nikkelt tartalmaznak mint amennyi egy Prius-ba kerül akkumulátorostul együtt. Ezek után esetleg úgy gondolná, hogy a nikkel csak akkor “macerás, költséges és szennyező” ha a Priusba kerül, de ha ennél még több is kell a Hummer-hez, akkor az nem macerás, olcsó és környezetbarát?

  A Suzuki Swift teljesen rossz példa, miért nem egy kerékpárral jön már? A Prius-al ételmesen összemérhető járművet mondjon. Szintén egytlenegy számadatot sem mondott hogy az elektronika, a villanymotorok és akkumulátorok újrahasznosítása mennyi energiába kerül. Ez így csak mellébeszélés, és akkor még finoman fogalmaztam.

  “Nem fogok vitázni azon, hogy hány százalékkal környezetszennyezőbb egy másik autó legyártása vagy konkrétan egy Hummer legyártása mert értelmetlen dolog, mellesleg erősen kétlem, hogy vannak a birtokában konkrét számok a költségekről amelyek a gyártás első mozzanatától a szalonba állításig elkísérik az autót (akár a Priust akár a Hummert).”

  Teljesen biztos voltam ebben, mivel SEMMIT sem tud a témában, amit meg hisz az a valósággal gyökeresen ellentétes marhaságok halmaza. Ezzel meg nem lehet kiállni vitatkozni.

  Hogy a másik hitét is megcáfoljam, nekem vannak adataim a Prius-ra és a Hummer-re is:

  http://www.kentlaw.edu/faculty/fbosselman/classes/energyF09/Coursedocs/HollebJasonHybridPresentation.pdf

  A lényeg:

  1 Hummer H2 gyártásának energiaigénye: 59 MWh
  1 Prius gyártásának energiaigénye: 33 MWh

  Azaz, az Ön totálisan hibás tévhitével ellentétben a Hummer-nek már az előállítása is majdnem 2x annyi energiába kerül mint a Prius-é, és még egy métert sem tett meg! Arról nem is beszélve, hogy a Prius gyártásához felhasznált villamos energia majdnem fele a Tsusumi gyár tetőire szerelt napelemekből származnak és semmilyen szennyezést sem okoznak, így a gyártásból származó környezetterhelés KEVESEBB MINT A NEGYEDE az egyébként már azóta tönkrement, kipusztult és a klotyón is lehúzott Hummer-énak.

  256000 km-es átlagos élettartam futásteljesítménnyel számolva, a felhasznált üzemanyag mennyisége:

  Hummer H2: 52666 liter (463 MWh)
  Prius: 10913 liter (96 MWh)

  Gyártás + élettartam alatti energiafelhasználás összesen:

  Hummer H2: 522 MWh
  Prius: 129 MWh

  [b]Azaz a Prius NEGYED annyi energiát fogyaszt és még ennél is jóval kevesebb szennyezést okoz mint a Hummer.[/b]

  [b]Tanulság: ha valaki nem ért hozzá, nem érdekli és még gondolkodni sem tud, az ne szóljon bele ilyenekbe, különben csak egyet tud elérni azzal, hogy mégis belekotyog, hogy teljes hülyét csinál magából.[/b]“[/i]

  Igen, ma sem tudnám szebben/jobban megfogalmazni és a tanulság a legszebb az egészben. 🙂

  Csak a történeti hűség kedvéért lássuk kedves memóriaproblémákkal küzködő szégyenfoltoskám, hogyan reagáltál erre:

  Der Milan írta 2011. november 6-én:
  [i]“De[b] igaza van elismerem[/b], most láttam először ilyen összehasonlítást, mert nem sokat foglalkozok a témával.”[/i]

  No, tehát 2 éve még elismerted azt, amit manapság már hisztérikus kétségbeeséssel tagadsz, sőt mocskos módon nem is emlékszel arra, hogy valaha állítottál volna ekkra baromságot. 🙂 De semmi gond! Szerencsére itt vagyok én, és bármikor újra felfrissítem az emlékezetedet! ROFLAMO! :)))
  Itt van hát ez a szégyenfolt, amit életed végéig viselni fogsz. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Akkor ezzel remélem újból a napnál is világosabbá vált számodra, hogy Der Milan cimboráddal együtt ISMÉT, immáron sokadjára hülyét csináltál magadból! 🙂
  Ha nem, attól még mások számára ez egyértelmű. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  De, pontosan egy senkit győztem meg erről! LOL! 🙂 És erre itt leszek mindig, hogy emlékeztesselek erre az égő szégyenfoltodra és mindenki számára örök tanulságul szolgáljon, hogy az idiotizmust tűzzel vassal kell írtani az információs térből, pontosan úgy ahogy én teszem ezt évtizedek óta! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Pontosan úgy, ahogyan 2 éve vetetted fel a Hummer ződebb mint a Prius című atombaromságodat is amivel egyszer és mindenkorra gyönyörűen le is nulláztad magad, hála nekem aki egy tökéletesen kivitelezett, megsemmisítő erejű csapást mért az idiotizmus tűzfészkére! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Így van, az első körben Te mindenképpen benne lennél mint kiírtandó fertőző gócpont, akinek a hozzászólásai 99%-a két lábbal tiporja nem csak a jelenlegi érvényben levő felhasználási feltételeket, de a saját idióta elveidet is. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Igen, Te azt is hitted, sőt büszkén hangoztattad, hogy a Hummer ződebb mint a Prius! LOL! 🙂
  Ezek után szerinted értelmes embert valaha érdekel még hogy te milyen elmebetegségeket hiszen? 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Így is lehet fogalmazni, ami igaz.
  Persze ezek mind elő sem fordulnának normális, a felhasználási feltételek szerinti kommunikáció esetén. Mint láthattuk ez az utóbbi 1 évben s3000-hez köthetően nem így történik.
  Nyilvánvalóan ha valaki megbontja a felhasználási feltételekben előírt követelményeket, rendet, ez láncreakciót indít el érintettekben, és ez megy oda vissza. Aztán lehet a másikra mutogatni.
  Az admin feladata lenne, hogy az ilyen “tűzfészkeket” kiszűrje, de mint tapasztaltuk, ez ügyben némaságra kárhoztatott, a sorozatos felhasználói unszolások ellenére is.
  Így aztán jöhetnek az összeesküvés elméletek…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Egyenesen úgy fogalmaznék, Hybridlife több megnyilvánulása azt kívánta bemutatni az elmúlt hónapok során, közöttük személyes ismeretség húzódik meg s3k-el.
  Mégis milyen diszkrét maradt ez ügyben…
  Ha ez az ismeretség valós, a részéről mutatott visszafogottság nem volt egy barátságos gesztus jelen esetben az olvasókkal, fórumozókkal szemben.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Milyen villanyautó, járjál kerekes porszívóval! Vagy menj ki a piacra a mosógépen ülve. Miért olyan nehéz megérteni hogy az autó szénhidrogén származékkal megy? Ha ilyen autóm lenne akkor se tudnám hol töltenni mert az egyik konektorba a melegszendvicssütő van a másikba keltető a harmadikba az asszony tőlti a vibrátor elemeit!!!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  A világért sem akarok kötöszködni, ezt meghagynám neked.

  De egy akkumálátort egy bizonyos teljesítménnyel tudunk tölteni, ami az akkumulátorban energiaként tárolódik.

  Nézzünk egy sztenderd akkumulátor töltőt hagyomásnyos autókhoz 12V al tölt nagyon lemerült akkumulátort akár 8 amper áramerősséggel is az elején. Ebből biza teljesítmény adódik.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Nekem 2-3Kw egy töltés így valszeg más lenne a helyzet 35 kW vagy 85 kW-s vill autóval.”[/i]

  LOL! Ezek szerint akkor fogtunk még egy fizikából bukott palimadarat, vagy az univerzumban először, valakinek mégis csak sikerült teljesítményt betöltenie energia helyett.
  Inkább az előbbi! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  egy egyszerű példa a hozzáállással kapcsolatban, ami nem kerül pénzbe sem..

  Adott egy lakótelep.Házban 65 lakás, ezekben lakók, nekik autóik.A ház körül parkoló.
  Itt ugye senkinek sincs megszabott parkolóhelye, de 99% ban mindenkinek van megszokott helye..
  Leesett ez elmúlt 3 hétben egy “kevés” hó.
  Munkámhoz kell a kocsim, ezért szépen ellapátoltam a havat körülötte, mögötte, róla.(aszfaltig)
  Muna után hazaérve megdöbbenés, hogy olyan ember áll ott akinek máshol van a helye.Odanézek, onnan kiállt, de mivel lusta volt kilapátolni, így nagy gázzal kijött, de ugyan oda büdös volt visszaállnia (vagy nem tudott), ezért a tiszta helyre beállt.Este fél 11-kor lapátoltam magamnak helyet újra, amit másnap estére szintén egy gyökér elfoglalt…a negyedik ilyen után szépen belapátoltam a gyökér kocsiját csomagtartó magasságig..
  Szerinted? Amig ilyen mentalitás rombol, kit érdekel bármi is.A szülőfalumban a kocsiban hagyhatom a kulcsot BÁRHOL, és ott találom másnap is a kocsit.
  Városban meg szarnak az együttélésre..de mesélhetnék a felettem levő suhancok heti 7 napi éjjeli dübörgéséről, ami a sok kérés, rendőrségi feljelentés, közös képviselői figyelmeztetések tömkelege ellenére csak akkor szünt meg, mikor belépve az ajtón akkorát kapott a gyerek hogy köpni nyelni nem tudott….
  Szóval majd ha én leszek az a 10% akinek ” nem olyan” a hozzáállása, akkor aláírom hogy “köcsög” vagyok…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Kösz vidi 🙂

  igen, sajnos ez van Magyarországon IS.
  Sikáig, kb 3-4 évvel ezelőttig én is úgy voltam vele, segítettem akinek tudtam, mind az életben, mind a munkahelyemen.Elvállaltam sokmindent, aztán azt kaptam érte amit az ilyen embereknek adnak..büdös nagy lófaszt, nekem meg elment mindenre az időm, pénzem.Ha valamit kértem esetleg cserébe (szivességért szivességet) szépen ilyen olyan indokkal elhárították.
  Egy idő után “megfordult bennem a borjú” , és nem érdekelt semmi csak hogy nekem jó legyen.Azóta nincs idegeskedés, nincs szivesség, nincs extra dolgok bevállalása csak kőkemény pénzért.Pláne ha látom hogy van neki miből adnia akkor vastagon fog a cerka.
  Lehet ezért (is) utálni 🙂

  A munkahelyes dolog is teljesen igaz, ritka az olyan cég Magyarországon ami ember, és családcentrikus.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Nem kedves HybridFoeLife. Kombi nagyon jól fogta meg a helyzetet a következő mondattal.
  [b]“a szegénynegyedben nem azt nézik hogy mit akarsz, hanem hogy pénzbe kerül…”[/b]
  Ez Magyarország!
  Ahol az embereket a munkahelyükön mentálisan is és anyagilag is megalázzák, kifosztják, ott nem várható más gondolkodásmód.
  Ilyen körülmények között a vastagbetűs hozzáállás teljesen természetes és normális.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Igen persze ha mindenki ilyen tajján áll hozzá mint te akkor nem 20 hanem 50 év lesz míg elterjednek..vagy soha…

  Sajnálatos, hogy a te képzelt világodban mindenki hasznot akar mindenen s hitelesitett (elmü???)mérő kellene a kocsidba….hibridesre kaput csapsz….stb..ezeket honnan szeded?

  Szerencsére kevesen vagytok mert egy ilyen eset sem volt.

  Persze mig meg lehet két kézen számolni hány vill. autó van itthon nem is érdemes…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  a szegénynegyedben nem azt nézik hogy mit akarsz, hanem hogy pénzbe kerül…
  Én simán elkértem volna érte a lóvét, és nem annyit amibe kerül..ugyanis mindennek meg van az ára.Gondolj bele , ha valaki egy EV-vel állva marad, mert elfogyott a delej, neki mennyit ér meg hogy tovább tudjon menni, ne kelljen az út szélén hagyni a kocsiját, ami másnapra széjjel van lopva..
  Hibrid az más, arra rácsapom a kaput, ajtót, mehet benzinnel,plusz uram bocsá, ki az a hülye aki hibriddel áramot tarhál?
  Alap hogy legyen saját mérő..persze, mennyi is egy saját mérő erre a célra, plusz a szerelés költsége? (hogy hiteles legyen, mert a használt, bontott ingyen van.Ami meg fenn van, az az összes fogyasztót méri…)

  És persze hogy más a helyzet ha egy 35-85kW-os egységet teszel fel tölteni minden nap a nyaralásod alkalmával a szálláshelyen..Mert azért annyira nem hülye senki hogy megkérdezze mennyitbe fog ez neki kerülni? És hidd el utána néz a közös mérőn hogy nagyjából igazat mondtál e..aztán jöhet a kofánéval a veszekedés, majd a megkeserített nyaralásod…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  “és mit szólna a vendéglátó nénike hogy minden nap mikor visszajövök egy egy kirándulásról bedugom a szekeret a konnektorba egy héten át..”

  Helytől függ.
  Van ahol simán veszik miután megértették, hogy mit jelet a “Tölteni szeretném az autómat ” szókapcsolat.
  Pénzt sehol se kértek érte.Kempingben persze benne van az árban.
  7 esetből 2-3 al volt gond.
  Ahol elutasítottak ott is azért mert a tulaj nem volt ott, s telefonon lesza….z egészet.
  Persze alap, hogy legyen saját mérőd, hogy felajánlhasd a fizetést.
  Nekem 2-3Kw egy töltés így valszeg más lenne a helyzet 35 kW vagy 85 kW-s vill autóval.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  + ha már töltőhelyek..

  Kb az összes budapestinél van tiltó tábla mégis parkolnak ott mindig.

  Pl bazilikánál soha nem üres
  Oktogonnál soha nem üres.

  Ezt bárki tudja ellenőrizni, ha arra hajt.
  Szerintem a Bp.i 10 db töltőből max 5 elérhető.

  Elmű elé csak úgy állnak ha bent van a sofőr .Mivel ott buszmegálló is van így ott egyébként is tilos.
  Aki vszont vár valakit annak nem gond ott megállni,kb 15szőr nem tudtam beállni egyből mert várakoztak ott (fele taxis), vki elment lámpa villogtatásra, vkihez ki kell szállni és szóban megértetni mi a stájsz.
  Volt egy eset hogy nem volt sofőr, s fel kellett állnom a járdára.
  Amikor végeztem álltam le, s levillogat egy copé, hogy mi a F csinálok K alpári stílusban, vörös fejjel magából kikelve út közepén megállva kocsiból kihajolva…Elmondtam, megértette,eltépett.
  És ez Real …

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  “nyilvános töltőhelyen Magyarországon, soha egyetlenegyszer sem kellett várni, mindig szabad volt.”
  Ezt honnan veszed ???

  Mire alapozod?Saját tapasztalat?

  Én már kétszer vártam a váci úti Elműnél, vagyis nem vártam hanem léptem..
  Persze bementem megkérdezni a portára de 1szer sem tudták megmondani mikor jöhetek vissza .(honnan is tudnák..)
  Ha pl full lemerült vill autóval lettem volna mit csináltam volna???
  Ott hagyom töltés nélkül,aztán visszamegyek később hogy újra otthagyjam…
  Szerencsére az enyémmel ez nem gond, KIT pihizik, töltöm majd ha bírom…

  Sok más alaptalan makiságot is írtál de nincs kedvem többet pötyögni, majd legközzz…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  A Plug-in hibrid s3K kedvence, csak az a kis majom ezt nem meri itt vállalni.

  Máshol pl HSD a neve és alázza(probálja) a vill. autókat.

  A dízeleket mindenhol utálja.

  Had ugráljon..a makika..

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Tudod én felmerem vállalni magam, ellentétben veled.
  Éppen ezért amit elmondok, az köthető valakihez, következésképpen hiteles. Ellenben veled, aki csak a nagymamája szoknyája mögül próbál okoskodni.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Ne bántsd mert csak az esti zsebcsatára készül szegény 🙂 LOL!
  Tudod ezek a gerjesztett viták az előjáték aktív részét képezik neki, most még csak hangol a kis bukott pedagógus!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Eddig azt hirdetted mindenki tömeggyilkos aki benzinnel jár, aki dízellel az még külön undorító is, az etanol is környezet pusztító volt számodra, csak és kizárólag elektromos meghajtás lehet használható minden “értelmes embernek” és erre neked kell megtéríteni a tudatlanokat mint mi.
  Ezt olvastam tőled eddig. Most akkor mégse? mindenki hülye de senki ne használja vagy mit akarsz?:D

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Tényleg, én ezt akarnám? Eddig nem tudtam hogy ezt akarom, de te nyilván azt is jobban tudod, hogy én mit akarok. Azaz hogy ezt hiszed. A Te fajtádnál viszont csak egy megoldás szokott beválni, rá kell hagyni had higgyen amit csak akar. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Megint ott tartunk ahol eddig:D Nem válaszoltál csak hülyézel és dobozhajtogatózol. Te akarod, hogy a “sok idióta” elektromos autót vegyen, de most meg azt mondod azért nincs sor a töltésnél mert nem használja senki. És ha majd fogják?:D
  [i]Értelmelmes embereknek való, tehát neked soha semmi gondod nem lesz vele! :)[/i]
  Szerintem értelmes emberek is szeretnének messzebbre menni 10 óra kényszerpihenő nélkül. Csak te nem… 😀

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Tudtam én hogy az USA-ról eddig csak a helyi akciós újságból hallottál, és csak a sok hazudozásoddal próbáltad beleélni milyen is lehet valójában megtapasztalni a kinti életet, de azt kifejezetten cáfolom, hogy billentyűakrobata lennél. Legfeljebb gereblye. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Na mi bajod is van a 100m hosszabbítóval okoska? Ugyanis se alapszintű se magasabb szintű fizikai törvény nem szab gátad az áram 100m-es hosszabbitón át való használatának.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Végül is megoldás az is ha 100méter hosszabbító van nálam..”[/i]

  Az biztos nem megoldás. De annak megértéséhez, hogy miért nem, a fizikai törvényeket legalább alapszinten kellene ismerned, úgyhogy nem is mondom tovább. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Gondolom ha milliárdszor mondanám el akkor sem fognád fel, az elektromos autó nem neked való! Értelmelmes embereknek való, tehát neked soha semmi gondod nem lesz vele! 🙂
  Ráadásul így mindenki jól jár, mert ha netalántán néha néha mégis kell töltenünk napközben, akkor nem 200-an várakoznak a töltőpontnál, hanem senki az ég világon sem, minthogy ez pontosan így van másfél éve az összes nyilvános töltőhelyen Magyarországon, soha egyetlenegyszer sem kellett várni, mindig szabad volt. És amíg a sok idióta azon aggódik, hogy 200-as sorban kellene malmoznia, addig ez így is marad és mi továbbra is kényelmesen és zavartalanul használhatjuk továbbra is ezeknek a helyeknek a szolgáltatásait.
  Szintén hihetetlen életszerű helyzet, hogy a nyolcadikon tengődő panelprolinak az a legnagyobb gondja, hogy a számára soha meg nem vásárolható 10+ milliós elektromos autót hogyan fogja éjjel tölteni. 🙂 Nyilván Te is minden éjjel verejtélben fürödve arra riadsz fel, hogy az óceán közepén levő saját szigeteden hogyan is tudnád minden nap megkapálni a veteményest, a 3 műszakban végzett dobozhajtogató munkád mellett. LOL! 🙂
  Úgyhogy én tiszta szívből kívánom, hogy az elvtársaiddal együtt még évtizedekig aggódjatok csak minél többet ezeken a dolgokon, hajrá! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Ki az aki ott keres benzinkutat ahol nincs? Eldobok egy követ és benzinkútra esik….
  Nyilvános töltési lehetőség után dobálózva a karom leszakadhatna.
  Amerre menni akarok, és amerre ne, mindenhol van benzinkút..
  Azt akarja mondani itt valaki hogy az elektromos autóval nem arra menjünk amerre akarunk, hanem ahol van töltési lehetőség?
  De ajánlom hogy vigyünk utánfutót, és egy benzines aggregátort ha messzebb kell menni, vagy ha nincs lehetőség tölteni az akksikat…

  Én tennék egy próbát szívesen hogy elindulok egy EV-vel mondjuk Veszprémből Balaton községbe (Heves megye, Bélapátfalva környékén, 280km), hogy érek oda, és mit szólna a vendéglátó nénike hogy minden nap mikor visszajövök egy egy kirándulásról bedugom a szekeret a konnektorba egy héten át…és persze messze nem mehetek kirándulni se, mert hol tudom közben tölteni? Mert azért nyáron mondjuk használom a klímát..
  Nem erre való az EV…lakóhely és 40km-es környéke, de úgy ha este tudom valahol tölteni…
  Végül is megoldás az is ha 100méter hosszabbító van nálam..csak nehogy valaki kihúzza vagy ellopja..mert itt aztán ez nem szokás…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Alapszint:D Hiába van benzinkút ha egy töltés 10 óra. Nem férsz oda mert 200an malmoznának ott, hogy végre tovább mehessenek feltöltve:D
  Éjjeli töltés… már többször elmondtam de neked az ismétlés is kevés:D Ha én a nyolcadikon lakok és nincs parkolóhely a lakás alatt, akkor hogyan töltök? Jelzem a fél ország küzdene ezzel a kérdéssel, de talán több is. Jöhet a válasz miután kihülyézted magad.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Na végre, most az egyszer eltaláltad! Pontosan így van! Ugyanis csak egy idióta keresgél az út mellett konnektort, és töltöget naponta 10 órát. Gondolom Te benzinkutat is ott keresel, ahol nincs. 🙂
  Ezzel szöges ellentétben az értelmes emberek pontosan tudják hol van használható töltési lehetőség és oda mennek. Tölteni meg túlnyomórészt éjjel töltenek, mert az semmilyen időt nem vesz el az aktív idejükből, olcsóbb is, és még környezetkímélőbb is lehet.
  Persze neked ez nem opció, Te még éjjel is egy stopperórával virrasztanál a jármű mellett és figyelnéd a töltési folytamatot. LOL! 🙂 De alapvetően nincs ezzel gond, így kerek a világ, vagytok Ti idióták, és vannak a többiek. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Kiderült hogy tévedtem? Hol? Miből? Abból derült volna ki hogy az egyik hülyeséget a másik hazugság után irogatod? 🙂
  Amúgy meg mit derítsek még ki azon, hogy idióta vagy? Már milliószor kiderült, nem kell többet kideríteni! Ja bocs, most jut eszembe hogy még ezt sem érted meg. Mindegy, tojok rád és kész! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Már annyiszor ki lettem javítva, csak még értelmes választ nem adtál a kérdésemre s3000:D Persze a kérdést könnyű javítgatni… nyilván minden város között van egy rövidebb út max. 60km körül és tele van szabadon használható konnektorral, sőt én is tele vagyok szabadidővel és 10 órákat szeretnék várni:D

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]Szeged-Kiskunfélegyháza országúton oda vissza majdnem 145km,párszor már megtettem.[/i]

  Nyilván meg lehet tenni 145 km-es úton is, de van 59 km-es út is a két hely között:

  [url]http://goo.gl/maps/za3hY[/url]

  Úgyhogy minden különösebb erőfeszítés nélkül még az oda-vissza utat is meg lehet tenni a LEAF-el egy feltöltésel.

  [i]“Ha végigolvastad a tesztet a Leaf a való életben 100-120km-nél nem bír többet.”[/i]

  Te pedig ha értenél a kérdéshez, akkor tudnád, hogy a “való életben” mentek már vele 222 km-t is egyhuzamban egy feltöltéssel. Úgyhogy nagyon is bír többet.

  [i]“Visszafelé hol töltsem fel a villanydodzsemet?Csöngessek be egy útmenti családi házba,így gondolod okoska?”[/i]

  Ha valaki nagyon hülye, akkor nyilvánvalóan csak kétségbeesettem széttárja a karját, és se Szegeden se Kiskunfélegyházán nem fog találni egyetlen használható konnektort sem. Ilyen módon az elektromos autók nagyon jó vízválasztók, elválasztják az idiótákat az értelmes emberektől. 🙂

  [i]“Az autóslapok szerkesztői-szakújságírói szerinted mind hülyeségeket írnak?”[/i]”

  Pontosan így van! Irtózatos mennyiségű baromságot írnak le! És pontosan ez a legpusztítóbb, hiszen a sok tudatlan idióta istenként tekint rájuk és a legnagyobb ökörségeket is fenntartás nélkül benyelik,

  [i]“Nyilván nem tőled tanulták az újságírást,küld el őket is a sunyiba.”[/i]

  Sokszor ki is szoktam javítani a tévedéseiket, ne félj, csak hogy legalább részben mérsékelni tudjam a kárt amit okoznak. De ettől még nem kell elküldeni őket a sunyiba – kivéve ha rendszeresen hülyeséget írnak és újra meg újra ugyanazt a marhaságot írják le függetlenül attól hogy ki lettek már javítva nemegyszer -. A sunyiba az ilyen kopasz, Gé és hasonszőrű mongolidiótákat érdemes elküldeni, az még élvezetes is. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Az írásaiból tisztán látszik hogy s3000 csak egy félművelt kivakart “faszkalap” akinek még arról sincs lövése hogy mit beszél. Gyakran cáfolja meg a saját korábbi mondandóját is. Autodidakta módon szerzett némi tudást, s neki még az általam adott [b]bukott pedagógus[/b] cím is egy [b]kitüntettés[/b]!!! Amúgy meg a hangtalanságra adott válaszai is azt bizonyítják hogy emberileg egy nagy rakás fekália! LOL:-) A statisztikáról meg annyit, hogy látszik hogy az életben soah nem csinált még olyat. Szívesen a kezébe adnék egy éves Ksh statisztikát amit általában célzottan kell úgy elészítenünk, hogy az adatok már ki legyenek kikozmetikázva :-(((((((((
  Amúgy meg hidd el, hogy másra már nem tudja felverni a brét, mivel vele még az útszéli lányok sem állank szóba. Itt kiacsarkodja magát, s közben meg bőszen kiveri LOL:-))))))))

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Látom Öcsi hogy sok volt gyógyszer már megint… mivel majd 2 nap kellett hozzá kinyögd magadból ezt a botcsinálta választ. Na de sebaj, makogj csak tovább a monitor előtt a nadrágodban, abban ugyis te vagy a legjobb . LOL :-)))))))) Ja a bukott az én szövegem, légyszi ne másold ha többre nem futja a mínuszos IQ-ból [b]bukott pedagóguskám[/b]!!!
  Egyébként hol laksz??? Megbeszélhetnénk a vitánkat egy sör mellett is !? LOL. :-)))))

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Szeged-Kiskunfélegyháza országúton oda vissza majdnem 145km,párszor már megtettem.Ha végigolvastad a tesztet a Leaf a való életben 100-120km-nél nem bír többet.
  Visszafelé hol töltsem fel a villanydodzsemet?Csöngessek be egy útmenti családi házba,így gondolod okoska?
  Ha észrevetted ez nem egy kerékpáros fórum,a hangtalan villanyAUTÓKRÓL beszéltem!Tudod, autó:motor,négy kerék,kormány,pedálok,karosszéria meg ilyenek.
  Az autóslapok szerkesztői-szakújságírói szerinted mind hülyeségeket írnak?Nyilván nem tőled tanulták az újságírást,küld el őket is a sunyiba.
  Minden fórumon vannak mindenbe belekötő trollok,úgy látszik itt megtaláltam egyet….,Én nem megyek bele egymás gyalázásába-minősítésébe,de már tudom hogy kinek a véleményére NEM kell figyelni!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Amúgy nem ígértél semmit, de mivel te vagy az egyetlen minden mást ócsárol, csak az elektromos autó lehet a jövő és ezt hirdeted mindennel szemben. Gondoltam akkor van megoldásod az általam említett problémákra, ami miatt csupán az emberek nyolcvan százalékának ez nem megfelelő. Na mi a megoldás faszkalap?:)

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  azt hiszem nem kell semmit hozzátennem az előttem levő hozzászóláshoz, és mindenki látja hogy milyen is ez az embernek sem nevezhető trágyadomb…

  megint belekezdett abba amit nem tud abbahagyni.Csak az a baj olyan dolgokat ragad ki amiért másokat saját maga is elküld a picsába…
  Kiragadja a teljesítményes sztorit, amit érdekes módon én utána elismertem, mint ahogy a levegővel hajtott autós tévedésem is..csak valamiért pont a lényegtelen dolgok maradnak meg a fejében…
  Tajtékzik ha más egy teljesen logikátlan dologhoz hasonlít bármit is…
  Szépen idézget, majd teljesen életszerűtlen dolgokat ír hozzá, megmagyarázza azokat a dolgokat amiket más tökéletesen megért, de azért ő szőrszálakat hasogat még rajta…

  [i]Egy géppel meghajtott járműnek(még ha elektromos is)valamilyen menetzajt ki kell adnia menet közben!
  Mindegyik ki is ad menet közben, és hangtalan jármű nincs.[/i]

  mindenki tudja miről van itt szó, csak te nem?

  [i]A közlekedés többi résztvevője ugyanis nincs felkészülve a hangtalan járművekre.”
  Na ne beszélj! Kerékpárosok sok évtizede vannak már, és éppen elég halkak ahhoz, hogy beleessenek ebbe a kategóriába. Aki erre nem készül fel, az magára vessen.[/i]

  és hidd el nincsenek felkészülve, sok a biciklis gyalogos baleset, csak az nem olyan látványos mint az autó bicikli-gyalogos

  [i]Pont a minimális hatótáv miatt kellenének a nyilvános töltőhelyek,a csak privát lehetőség nem elég.”
  Privátból létezik néhány milliárd db, nyilvánosból meg kb. néhány tízezer db a világon. És neked a néhány milliárd nem elég. :)[/i]

  csengessek be Józsi bához, hogy ugyan már hadd töltsem fel a kocsim némi delejjel, mert hát el akarok jutni a szomszéd városba, csak hát nem elég a delej..Józsi bácsi kiröhög, azt rádbassza a kaput..hacsak nem dobod meg néhány ezressel, amit akár benyára is költhetnél….
  A néhány 10 ezerrel a világon kitörölhetem a valagam, ha a hatótávja a rolleremnek 150km…

  [i]Egy kizárólag belsőégésű motorral hajtott autóval nekivágnál egy víz alatti útnak?[/i]

  miért kellene elindulnia bárkinek is? (bár Hummer-relmegpróbálták) teljesen alaklmatlan rá, míg ugye az elektromos az alkalmas a közúti közlekedésre, csak hát nem addig ameddig az ember hozzászokott egy másik környezetszennyező masinával..

  ja, statisztika meg egyéb szarságok amik papíron jól mutatnak…

  számoljuk: 2×2 sávos autópálya bővítése 50%-kal, az ugye 2 x 3 sáv lesz….most ezt csökkentsük annyival hogy 2 x 2 sáv maradjon…ez ugye 33%….marad 17% “hasznom a dolgon(valós pénzzel ez sokkal érdekesebb)…
  na ilyenek miatt nem ér szart sem a papíron jól mutató dolog…

  Plusz még megfigyeltétek hogy a felállított diagnózis aután mi volt a reakciója?…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Tényleg, adós lennék neked bármivel is? Mikor és hol ígértem neked bármit is?
  Amúgy a statisztikából következik az életképed, de mivel se a statisztikához se az életképeidhez lövésed sincs, hát ezt sem érted, kedves Gé “faszkalap”, és úgy látszik ez már így is marad. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Tudod(ha olvasol autós teszteket)a kocsik”arcát” sokszor előszeretettel…”[/i]

  Ne haragudj, ez érv lenne? Tehát hogyha sok helyen sok hülyeséget leírnak, akkor Te is beállsz a sorba? 🙂

  [i]“Egy benzin-diesel autó hatótávja manapság minimum 6-800km,ha teletankoltad jó ideig nem kell erre külön figyelni.”[/i]

  Nem ez volt a kérdés. Akár mennyi is a hatótáv a végén ugyanúgy figyelni kell hogy ne állj meg vele.

  [i]“Egy géppel meghajtott járműnek(még ha elektromos is)valamilyen menetzajt ki kell adnia menet közben!”[/i]

  Mindegyik ki is ad menet közben, és hangtalan jármű nincs.

  [i]“A közlekedés többi résztvevője ugyanis nincs felkészülve a hangtalan járművekre.”[/i]

  Na ne beszélj! Kerékpárosok sok évtizede vannak már, és éppen elég halkak ahhoz, hogy beleessenek ebbe a kategóriába. Aki erre nem készül fel, az magára vessen.

  [i]“Pont a minimális hatótáv miatt kellenének a nyilvános töltőhelyek,a csak privát lehetőség nem elég.”[/i]

  Privátból létezik néhány milliárd db, nyilvánosból meg kb. néhány tízezer db a világon. És neked a néhány milliárd nem elég. 🙂

  [i]“Nem tudnák elmenni vele Szegedről Félegyházára és vissza.Vagy keressek konnektort az autópályán?”[/i]

  És miért akarnál egy ilyen útra elindulni vele, azért mert nem alkamas rá? Egy kizárólag belsőégésű motorral hajtott autóval nekivágnál egy víz alatti útnak?
  Amúgy a Szeged-Kiskunfélegyháza út (~64 km) simán teljesíthető a mai elektromos autók döntő többségével, még akár oda-vissza is egy feltöltéssel, de egyirányba mindenképpen.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Már réges rég és nagyon sokszor felnyalattam vele, éppen úgy mint ahogy Veled is, [b]bukott történész[/b]kém! LOL! 🙂
  Jó látni ahogy egymásra találtok ti padlónyalók, hiába no, az azonos szellemi mélységben levők hamar összemelegednek. 🙂 Pont úgy ahogy neked fingod sincs és fizikai törvényekhez – sőt az összes természettudományhoz sem, mert a diagnózisaid alapján is is csak egy botcsinálta sarlatán vagy, abból is a hülyébbik változat 🙂 – úgy neki sincs, hiszen sokszor egymás után és büszkén vállalta, hogy szerinte a teljesítmény és az energia az pontosan ugyanazt jelenti! LOL! 🙂 Ezen kívül a kémiához, a logikához és a gondolkodáshoz sincs halvány köze sem pont ugyanúgy ahogyan neked sincs. Arra ugyan még nem derült fény hogy a történelemhez is ugyanolyan síkhülye lenne mint Te, de nem lennék meglepve, ha ez is stimmelne, ezért is érzitek olyan jól egymással magatokat, kedves kísérleti patkányom! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Biztos vannak kirívó példák az ilyen “hangtalan balesetekre” de akkor nem értem eddig hogyan ütöttek el embereket a normál autók… egyszerűen aki nem oda figyel az nem hall és nem lát, aki figyel az meg nézzen körbe mielőtt lelép az útra. Mondjuk szerintem ezen vitázni is hülyeség, nem sok beleszólásunk lesz a dologba:D

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  lassan 10 éve dolgozok különböző raktárakban, és üzemekben ahol elektromos targoncákat és egyéb elektromos eszközöket használnak.Hidd el nekem hogy fokozott veszélyforrás a nagyon csendes működésük.Volt már belőle sajnos több baleset is..és soha nem az volt a hibás aki az eszközt vezette…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Én nem a gépkocsivezetőkre gondoltam,ember!Hanem a gyalogosokra,biciklisekre,motorosokra stb.
  A hibridekben legalább sűrűn beindul a benzinmotor és hallhatóak……..,szemben az ilyen”elemes autókkal”.
  Vezetés közben pedig ne nézegess,hanem inkább az utat figyeld:-)

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Nézd a kísérlezetgetést annyiban árnyaltabb hogy én részben ilyen területen dolgozóm főállásban. Gyakran találkozom bordeleinos és nárcisztikus, mentálisan retardált s egyéb személyiségzavarban szenvedő kliensekkell. A velük való kommunikáció is egyfajta kísérletezgetést kíván, mivel minden esetben eltérő kommunikációs kmintázattal rendelkezik az egyén, s a segítő szakembernek az eredményes munka érdekében fel kell vennie a kliens mintázatát. Ez nálam szakmai ártalom 🙂 Ha pontos a diagnózisom (látattlanban csak ennyi) akkor a gyógyszeres terápia nem jelent megoldást -mivel csak leszedálnánk-. Itt a pszichiáter kollégákkal végzett ülések és a pszichoterápia jelenthetne megoldást -feltéve ha a kliensnek van betegségtudata-!!! De s3000-nek nincs, így valószínűleg nem rehabilitálható -látattlanba- . Az ő esetében én inkább a Combi27 által kínált alternatívát tudnám támogatni -rövid távon-, hosszab távon pedig a pszichiátriai gondozó felkeresését.
  Már látom magam előtt ahogyan szinte szétpukkan szegény feje 🙂 LOL:-)

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“A kísérletezgetést viszont komolyan gondoltam,”[/i]
  Ezáltal “bizonyos dolgok” egyértelműbbé válnak. 🙂
  A korábbi hozzászólásaidban említett (Nárcisztikus személyiségzavar) feltételezésed jó lehet, bár nem elképzelhetetlen, hogy a helyzet ennél súlyosabb.
  Engem csupán egy szempontból érdekel. Megfigyelésem ez irányban történt.
  [b]Rehabilitálható e, vagy sem? [/b]
  Válaszom szintén tömör, sarkalatos mint az előző megállapításom volt általában a tudásról, és annak hasznosításáról a nagybetűs ÉLET-ben.
  Tehát: [b]NEM[/b].
  Persze utálok ezzel a témával foglalkozni, de muszáj, mert az mégiscsak visszataszító és tűrhetetlen, hogy ahol ő megjelenik, ott minden esetben személyeskedés, eszetlen mocskolódás a végeredmény.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  “A közlekedés többi résztvevője ugyanis nincs felkészülve a hangtalan járművekre.”

  Hát ez elég nagy marhaság…

  Ki szokott hallgatózni vezetés közben? ..én inkább nézegetek….

  1ébként :

  A következő 50 év a hibrideké !!! …szerintem…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  1.Tudod(ha olvasol autós teszteket)a kocsik”arcát” sokszor előszeretettel hasonlítják bizonyos állatokéhoz.Nekem erről Nissanról először egy felfújódó béka jutott eszembe,úgy is írhatnám,hogy csúnya.De a külső megítélése szubjektív.

  2.Egy benzin-diesel autó hatótávja manapság minimum 6-800km,ha teletankoltad jó ideig nem kell erre külön figyelni.

  3.Egy géppel meghajtott járműnek(még ha elektromos is)valamilyen menetzajt ki kell adnia menet közben!A közlekedés többi résztvevője ugyanis nincs felkészülve a hangtalan járművekre.Gondoltál már a hallássérültekre,siketnémákra?És szerinted én vagyok képtelen alkalmazkodni…….,inkább ne minősíts hanem figyelj hogy ne sérts meg másokat!

  4.Pont a minimális hatótáv miatt kellenének a nyilvános töltőhelyek,a csak privát lehetőség nem elég.Így a 100km-es hatótávval gyakorlatilag csak városban használható a Leaf.Nem tudnák elmenni vele Szegedről Félegyházára és vissza.Vagy keressek konnektort az autópályán?

  5.Ebben a kérdésben egyetértek veled,de szerintem az elkövetkező 10-20 év a hibrideké!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  nyugi, már egy éve oltogat…csak derüljön egyszer ki hogy ki is az aki nevét fel nem vállalva annyira bátor hogy úgy sérteget mindenkit mintha egy óvodába jártak volna annó…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Ő egy [b]bukott pedagógus[/b]. De vigyázz hogy mit írogatsz neki, mert mindjárt felnyalatja veled a padlót mivel intellektuálisan lealázz minden egyes begépepelt karakterrel!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]Az elektromos autó igenis jó dolog…”
  Huhúúú, ezzel aztán jól belenyúltál a darázsfészekbe! Ne csodálkozz majd, ha esetleg rád vetik magukat az idióták és elmondják hogy hogyan is állíthatsz ilyet, hiszen az nem igaz és azért mert csak! :)[/i]

  mint látod senki sem esett neki..vajon miért? mert kultúráltan írta amit írt, nem lepocskondiázva másokat….

  és tudjátok mire jöttem rá?
  S3000= Chuck Norris 🙂
  Nézzetek az ágy alá mikor mentek aludni, nehogy ott leselkedjen..

  ja és Chuck Norris tud nullával osztani :)))))

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Még mindig adós vagy nekem egy életképpel s3000:D Ez az amit a statisztikában nem találsz meg…
  Képzeld magad elé a belvárost… autók parkolnak végig, parkolóban, út szélén, járdán, ki hol tud. Van szerencsés aki pár lépésre az otthonától, van aki 200 méterre, de durvább is van. Van aki nem teheti le éjjelre az autót mert dolgozik vele és van aki több száz kilométeren át megy, hogy oda érjen ahova akar, mindehhez nem teheti le 3×10 órára az autót Te lexikális faszkalap! Ők hogyan élnek majd te perverz kis elektromos világodban?:D

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Ha neked a számok nem mondanak semmit – amúgy nagyon örülök, hogy ezt saját magad ismerted el 🙂 – akkor a staisztikák mögül sem tudsz kinézni, mivel azt sem tudod mi az. Gyönyörű szépen tökön lőtted magad megint, nem csalódtam benned! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Látom megint pont akkor nézek be, mikor s3000 habzó szájjal gépeli le a “mindenkihülye” mai adagját. Hajrá…
  Amúgy itt senki nem akarta bebizonyítani, hogy az elektromos autó rossz… csak az életben kb 20% igényeit képes kiszolgálni, ebből kifolyólag más után kell kutatni. Bebizonyítani pedig tényleg nem tud semmit, csak dobálózni a szép számokkal. Itt már nem az olaj urai gátolják a nulla emissziós autók elterjedését, hanem az, hogy páran megtették amit s3000 nem tud. Kinézni a statisztikák mögül…

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Na ne már te kedves kis [b]bukott pedagógus[/b] ezt te se gondolod komolyan. ” Te dupla nulla vagy” ez a köpködés körül belül az ovoda középső csoportjába járó kisgyerekek értelmi szintjén van! LOL! 🙂 Ennél azért többet vártunk volna tőled, na mindegy a lényeg az hogy megmondtad a tutit, feltörölted vele a járólapot kétszer is (od-vissza). Mostmár nyugodtan írd be neki is az ellenőrzőjébe és naplóba is az elégtelen osztályzatot! Az utolsó mondatod kapcsán pedig csak javasolni tudom, hogy gyógyszerre ne igyál, s akkor nem fogsz hülyeségeket magyarázni.

  Vissza témához: jó lenne hogyha ezt a verdát összehasonlítanák egy másik tisztán elektromos autóval.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Az elektromos autó igenis jó dolog…”[/i]

  Huhúúú, ezzel aztán jól belenyúltál a darázsfészekbe! Ne csodálkozz majd, ha esetleg rád vetik magukat az idióták és elmondják hogy hogyan is állíthatsz ilyet, hiszen az nem igaz és azért mert csak! 🙂
  Pláne taplóisztánban, valamiről jót mondani? Ne viccelj az a legnagyobb bűnök közé tartozik, egyből gyanús leszel sokaknak. 🙂 Tudod itt a kopasz féle elmebetgek világában ha leírod/bebizonyítod, hogy 2+2 az 4 akkor nem azt mondják, hogy igazad van, hanem azt hogy elfogult vagy a 4-el szemben és csak véded, sőt, diszkriminálod az 5-öt meg a 3-at meg a többi egész számot a 4 kivételével! LOL! 🙂

  [i]“A jövőről, fejlesztésekről pedig annyit, hogy ha szánnának rá pénzt és erőforrásokat, akkor fejleszthetnének sokkal jobb elektromos autókat. De senki nem szán rá semmit, mert nem térül meg(lásd fentebb).”[/i]

  Ez biztos nem igaz, ha senki nem szánna rá semmit, akkor nem léteznének elektromos autók. De léteznek, sőt jelentősen növekvő számban léteznek, ebből következik az állításod lehetetlensége.

  [i]“De az is biztos, hogy a következő autóm tisztán elektromos lesz.”[/i]

  Ez az állításod annak fényében igen érdekes, miszerint senki nem szán rá semmit sem. Talán nyerni szeretnél egyet? 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Ebből egyenesen következik, hogy Te dupla nulla vagy. A tudásod nulla – ezt milliószor bebizonítottad már -, és emberileg is az vagy hiszen a saját elveidet is két lábbal tiprod, nemhogy a másét, azaz a saját elméleted alapján Te kétszeresen is lenulázod magad. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Öcsi, látom élénk a fantáziád! Semit se cáfoltál meg és észérveket se közöltél te szerencsétlen kis csicska. LOL! 🙂 Látom sikerült sok seduxen és andaxin tablettára rá innod, pedig az orvos eltíltott a piától [b]te kis bukott peadógus![/b] Tudom hogy azért próbálsz iígy fogalmazni, mivel másra már nem tudod felverni a brét, s csak így tudsz elmenni. Egészségedre váljék ez a “zseb zsötem”, de ez így édes kevés lesz a ketteshez Öcskös… A történelmi ismereteid még mindig a béka feneke alatt vannak, tessék korrigálni, vagy évismétlés lesz a vége -már megint! LOL! 🙂

  S a témánál maradva, van még mit fejleszteni az elektromos autókon, de üdvözítő a tény hogy lassan de biztosan ezek az autók is megjelennek a kínálatban, s növekszik a környezettudatos autóvásárlók száma.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Igen ebből az aspektusból megvilágítva már jobban megértem az álláspontodat, bár csak részben értek veled egyet. Bizonyos ismeretanyagok birtoklása az ő esetében tény, ám a tudása nem mindenható -bármennyire is szeretné a mindenhatóságát bizonygatni-. A kísérletezgetést viszont komolyan gondoltam, anno azért helyezkedtem az ő oldalára -veled szemben-, hogy figyeljem a reakcióit (ez azért érdekes mivel korábban -bő egy évvel- már vele szemben foglaltam állást). Erre úgykell tekinteni mint egy állatkísérletre. Ő egy beteg ember, így is kell kezelni! Érdekes hogy csak egy témakörben nyilvánít véleményt. A közösség fejlődéséhez pontosan ezért nem tud érdemben sokat hozzátenni -bár tudna ha…-, így hát szórakozni kell rajta.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Természetesen tiszteletben tartom a “kicsit másabb” véleményedet.
  Sok mindennel egyet is értek veled. Nekem is volt Trabantom több is 14 éven keresztül az “átkosban”. Akkor szerettem.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Az én véleményem az elektromos autók tekintetében kicsit másabb, mint az előttem szólóknak. Legalábbis más megközelítésből állok neki. Mindenki panaszkodik, hogy milyen hátrányai vannak az elektromos autóknak, de nem is ez a kis ország végletekig kizsákmányolt polgárai fogják döntően más irányba mozdítani a fejlődést…
  Az elektromos autó igenis jó dolog, persze leginkább még második autónak. Munkába járni, bevásárlásra, közeli rokonok látogatására, napi teendők elvégzésére már most is alkalmas, csak ugye az ára magas. De egyszerű a képlet: ami nagy tömegben gyártanak az olcsó(bb) amit kisebb méretekben az drágább. Amíg az emberek nem veszik az elektromos autókat, addig az áruk magas lesz, tehát nem veszik meg, mert drága. Ördögi kör, amiből csak egy drasztikus ösztönzés tudja kimozdítani a gyártókat, fogyasztókat egyaránt. Tehát sajnos marad minden a régiben…
  A jövőről, fejlesztésekről pedig annyit, hogy ha szánnának rá pénzt és erőforrásokat, akkor fejleszthetnének sokkal jobb elektromos autókat. De senki nem szán rá semmit, mert nem térül meg(lásd fentebb). Nehezen fog ez menni 🙁
  Saját véleményem, hogy a mai belső égésű motorokkal működő autók feleslegesen túlbonyolítottak, apró előnyökért cserébe összehasonlíthatatlanul nagy mértékben bonyolítják meg a szerkezeteket.
  Nekem egy ’79-es évjáratú Trabantom van, velem lesz, amíg élek. De az is biztos, hogy a következő autóm tisztán elektromos lesz. A kettő között nem tartom értelmét semminek

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Lásd az erre a véleményedre adott s3000 választ is.
  Na látod itt jön be, amiről korábban beszéltem. A srácnak van ismeretanyaga, de ezzel a karakterrel, mint ahogyan itt, minden más közösségből is kitaszított személy. Természetes, jogos reakció.
  Az ilyen körülmények közötti tudást nevezem én holt tudásnak, azaz nullának. Erre mondtam azt, hogy minden tudás annyit ér, amennyit maga az ember ér. Ha az ember nulla, akkor a tudása is azzá válik, mert ilyen körülmények között semmit nem tud kamatoztatni belőle sem a maga, sem pedig valamely közösség számára.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Mi lenne, ha egyszer végre egy autóról egy autó jutna eszedbe? Amúgy sok felfújt kecskebékával találkozol naponta? 🙂

  [i]“A legnagyobb gond a hatótáv,az a 100-150km kevéske.Állandóan figyelni kell,nehogy megálljunk a város közepén.”[/i]

  Miért, ha több lenne a hatótáv, akkor nem kellene figyelni, hogy “nehogy megálljunk a város közepén”? Ha minden reggel feltöltött akkumulátorokkal indulhatsz, akkor kit érdekel az a gyakorlatilag soha elő nem forduló esemény?

  [i]“Nem fogom megszokni soha,hogy egy autónak nincs hangja!”[/i]

  Ez nagy hiba, azt jelenti hogy alkalmazkodásra képtelen vagy – ráadásul itt jó dolgot kellene megszokni -, az ilyen egyedek szoktak először elpusztulni, ha változás következik be az környezetükben.

  [i]“A nyilvános töltési lehetőség kevés”[/i]

  Felfoghatatlan miért akarnak sokan nyilvánosan tölteni. A privát hely miért nem jó?

  [i]“Szerintem a hibridhajtásé a(közel)jövő,sokkal kiforrottabb,elterjedtebb technológia.”[/i]

  Attól függ hogyan értelmezzük a jövőt. A kiforrottság itt nem sokat nyom a latba, mivel az elektromos hajtás egyszerű mint a faék a többi hajtáslánchoz képest, sok dolog már nem tud kiforrni ezen. A jelenlegi bicebóca akkumulátoroknak kellene egy igen jelentős ugrást végrehajtaniuk (ár, energiasűrűség, ciklusszám és alkalmazható környezeti hőmérséklettartomány területeken), ez esetben tudna az elektromos hajtás gyorsabban terjedni. E nélkül is fog, csak csigalassúsággal.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Igen, ezt szokták mondogatni azok, akik borzalmasan bebuknak az elképzeléseikkel, mint ahogyan pl. Te szántottad a pofiddal az aszfaltot a fricces sztoriddal legutóbb. 🙂
  Elhiszem, hogy Te ezekben a személyiségzavarokban szenvedsz amit nagy előszeretettel is javasolsz másoknak, de mindig csak akkor amikor kiderült hogy marhaságot mondtál (azaz majdnem mindig LOL! 🙂
  A soha nem beváló teljesen hülye hipotéziseid helyett inkább tanulj fiam, és alapszabályként vésd az eszedbe, hogy olyanba ne pofázz bele amihez nem értesz. Ha ez a kettő meglesz, akkor sokkal több sikerélményed lehet a vitákban.
  Ja, és nem, se Rád, se senki másra nincs szükségem “szövetséges”-nek. Ez is egy akkora ökörség mint ide Lacháza és olyan ordító módon mutatja hogy a leghalványabb lövésed sincs velem kapcsolatban. 🙂 De hát a rögeszme az egy másik kategória, nem várom el tőled, hogy képes lennél tőlük megszabadulni. 🙂
  Ja, és a legfontosabb: leülhetsz elégtelen. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Szerintem is az elkövetkező egy-két évtizedben a hibrideké, és a leméretezett turbós erőforrásoké a jövő. Addigra talán eléggé kifinomodik az elektromos technológia és a hozzá szükséges infrastruktúra (csere telepek/kútak-hálózata). Az elektromos autók hangtalansága viszont szerintem inkább egy nagy előny!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  A külseje,mit is mondjak csúnyácska,az eleje egy felfújt kecskebékára emlékeztet.A belső tér már emészthetőbb-egész autószerű és minőségi,de ebben a színösszeállításban elég kényes!
  A legnagyobb gond a hatótáv,az a 100-150km kevéske.Állandóan figyelni kell,nehogy megálljunk a város közepén.Nem fogom megszokni soha,hogy egy autónak nincs hangja!
  A nyilvános töltési lehetőség kevés(főleg nálunk),a VILLANYHAJTÁS még nem életképes alternatíva az ára röhejes…..,röhejesen drága.Szerintem a hibridhajtásé a(közel)jövő,sokkal kiforrottabb,elterjedtebb technológia.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  A kérdésedre egyszerű a válasz! NEM!!! Mivel ennek a jó képességűnek (s3000) valószínűleg Nárcisztikus személyiségzavara van (de lehet hogy e mellett borderline-ban is szenved)…! Bővebben lásd itt: http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/783/narcisztikus-szemelyisegzavar
  Tehát teljesen logikus hogy nem fogad el semmit, csak osztja az észt, és magát a piedesztálra helyezi! Ez ő, de pontosan azért szórakozunk rajta ennyien -talán ezért nem rakták még ki innen?-
  Ha nem értesz vele egyet, más a véleményed akkor ellenség vagy, ha néhány hozzászólásodban kiállsz mellette, akkor szövetségesként tekint rád -akit persze alacsonyabb IQ-nak tart-. (ez saját tapasztalatom vele szemben). Javaslom kísérletezz vele te is, tekints erre úgy mint valami éllatkísérletre, ami a közjót szolgálja!!!
  A legjobb az, amikor valami szerencsétlen idióta pedagógusnak képzeli magát, s a végén azt mondja -ilyenkor már szinte remeg a düh és az indulattól- hogy “leülhetsz elégtelen”!

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Holnap dékáni engedéllyel mész negyedszerre vizsgázni büféből, neked arra kellene készülnöd nem itt hülyét csinálni magadból. Hár sokszor mondták neked, de holnap megint hallani fogod:
  Ülj le fiam, elégtelen! LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  megszokottol eltérő, és rosszabb….na ezt hivják kompromisszumnak és ezt még a gyártók is tudják csak te nem ülj le egyes….ez nem maradiság. Kevesebb ezeknek az autóknak a használati értéke mégis drágábbak. ez igy szar talán még te is fel tudnád fogni ha elolvasnál bármit is nem csak köpködnél

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Én teljesen életszerűtlennek tartom, hogy majdnem 10 millióért vegyek egy olyan kocsit, amivel 83 km-t lehet menni, majd 8 órán át töltenem kell.”[/i]”

  Nem 83 km-t lehet vele menni, egy feltöltéssel, hanem van olyan eset amikor legfeljebb ennyit lehet, a kettő messze nem ugyanaz. És 8 óra helyett 1 óra alatt is fel lehet tölteni. Látom ismét nem sikerült megértened a szöveget.

  [i]“de mondjuk felhív az öcsém, hogy ugorjak ki hozzá délután, mert lenne egy órás meló. “[/i]

  Minden nap felhív az öcséd mert van meló? Mert ha nem, akkor ez csak akkor lenne gond ha még tél is lenne meg hideg meg nagy hó is.

  [i]“Ha minden benzinkútnál lehetne tölteni”[/i]

  Az elektromos járműveknek éppen az az egyik nagy előnyük, hogy akár soha az életbe nem kell ilyen helyre menni velük. Gondolom Te a TV távirányítóját is a TV tetején tárolod, és amikor be akarod kapcsolni vagy váltani akarsz, akkor odaballagsz a TV-hez leveszed a táviárnyítót, elvégzed a kívánt műveletet, visszateszed a tetejére majd visszaballagsz a helyedre. 🙂

  [i]“és a töltés nem tartana tovább 5-10 percnél”[/i]

  Na ez az ami belátható időn belül garantáltan nem lesz. De nem is kell, kivéve azoknak a maradi, becsepesedett agyúaknak akik el sem tudják képzelni, hogy a fosszilis üzemanyagú járműveknél megszokottól eltérően is lehet üzemeltetni az elektromosokat.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Mondja ezt az a paraszt aki mióta ide betette a lábát EGYETLENEGY az abszolút szeméttől akárcsak hajszállal értékesebb hozzászólást sem volt képes kinyökögni magából. Viszont nézzük ennek is a pozitív oldalát, 2012.10.30-a óta sokkal többet lehet röhögni, mint azt megelőzően. Gyerük bohóc tudsz te még lejjebb is menni. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Inkább meg se szólaltál volna. Olyan jó volt az a pár hét amig nem irtál. Már kezdett értelmes szinteket ölteni a társalgás. Aztán visszajöttél rombolni. Menj már innen vagy tanulj meg viselkedni.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Na most megkérek mindenkit, hogyha nincs értelmes mondanivalója akkor ne írjon semmit.”[/i]

  LOL! 🙂 Még mindig nagyon naiv vagy. Korábban már rengetegszer bebizonyosodott, hogy a kutty89 szintű agyhalottaknak hiába írsz ilyeneket, ezt SEM képesek felfogni. Most is szinte azonnal benyomta az újabb trágyáját utánad. 🙂

  [i]“és mindenhol ez a tömérdek spoiler.. “[/i]

  😀 Milyen végkifejletet olvastál eddig itt, mert hogy légterelőről nem volt szó az is biztos. 🙂

  A fádra visszatérve az addig lehet valamennyire működő megoldás, ameddig a népesség nem haladja meg kb. az 1 milliárd főt. Ez már a múlt, a régmúlt. Se a fa se semmi más bio-nak csúfolt hülyeség nem képes fenntartható megoldást adni ilyen hulladék hatásfok ekkora népesség és az ebből következő 1 milliárd körüli gépjármű mellet, a környezetszennyezési problémákat nem is említve.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  s3000 te fogadtad már el életedben ha nem volt igazad? De most tényleg amikor valamire nincs mit irnod akkor előjössz azzal hogy tanuljon meg olvasni. vagy más mocskolódásokkal. Ennek itt a világon semmi értelme.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Na most megkérek mindenkit, hogyha nincs értelmes mondanivalója akkor ne írjon semmit.
  Kapom az emailt, hogy hozzá szollás van és mindenhol ez a tömérdek spoiler.. aminek az elolvasásának az idejét már senki nem adja vissza.. nagyon kevés benne az információ.

  Köszi.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Látom a határérték számításáig már nem jutottál el. Öreg hiba, pedig már középiskolában is tanítják. Látod, mégiscsak tovább kellett volna tanulnod az általános után, akkor most lehet hogy értenéd mit mondanak a nagyok. LOL! 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“A válaszod tartalmi értékelés után én meg úgy látom hogy neked a történelmi ismereteid vannak a leveli béka kis pucér feneke alatt … LOL :-)”[/i]

  Akkor olvasd el még egyszer amit írtam – vagy kérj meg valakit aki képes a leírt szöveg helyes értelmezésére, hogy magyarázza el neked mit is jelent -. Egy betűt sem írtam semmilyen történelemmel kapcsolatban, fizikai törvényekről írtam, ami a 2. világháború idején is érvényes volt, előtte 10 milliárd évvel is az volt utána 10 milliárt évvel is az lesz és a köztes időben is az, és ez az amiről neked fingod sincs, ezért is írsz ekkora hülyeségeket.

  [i]“vajon hogyan oldották meg a fritzek a negatív energia mérleg kérdését”[/i]

  Nem oldották meg mert nem lehet megoldani. Megint ugyanoda lyukadunk ki, hogy úgy állsz le vitatkozni, hogy még azt sem értetted meg amit magad írtál, nem hogy amit a másik.

  [i]“Globális környezeti katasztrófa, most őszintén -tedd aszívedre a kezed és kérdezd meg magadtól- hogy a globális játszma irányítóit ez mennyire érdekli???”[/i]

  Nagyon. Mivel ebbe ők is beledögölhetnek.

  [i]“A linkem a technológiát fejti ki, amely egy lehetséges alternatíva, egy a sok közül.”[/i]

  Nem alternatíva, SOHA nem lesz általánosan elterjedt megoldás, mert fenntarthatatlan, szennyező és szar (kivéve ha megvalósul az emberiség lélekszámát töredékére csökkentő terv, de az egy egészen más világ lesz ott már totál mindegy mi lesz).

  [i]“Korábban úgy bő egy éve már adtam néhány linket arról hogy az USAF a vadász wingek és a stratégiai bombázóerők gépeinél már alkalmazza a szintetikus üzemanyagokat”[/i]

  És ki a francot érdekel egy autós oldalon az USA légierejének szerencsétlenkedése? Ettől hány autó megy szintetikus üzemanyaggal és az az összes járművek hány százalékát teszi ki?

  Leülhetsz egyes. 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  “mai igények alig 1/3-át lehetne fedezni (azazhogy rövid időn belül 100%-át, mert mindenki éhenhalna így az igények is nullára zuhannának 🙂 )”
  100% az 1 egészet jelöli, 0*1=0, ez idáig tiszta. Ha viszont úgy számolok, hogy teljesített igények/összes igény=1 (100%) az 0 esetén nem értelmezhető, mivel x/0=1 nem létezik, 0-val való osztás nincs értelmezve. Tehát melyik az a szám, ami 0-nak 100%-a, tehát amit elosztok 0-val (ami ugye nincs értelmezve) 1-et kapok?

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  A válaszod tartalmi értékelés után én meg úgy látom hogy neked a történelmi ismereteid vannak a leveli béka kis pucér feneke alatt … LOL 🙂 Lövésed sincs arról hogy miről írtam, arról meg végképp nincs hogy mire céloztam… a Kurski csata után a panczerek már csak a szintetikus üzemanyagon éltek (vajon hogyan oldották meg a fritzek a negatív energia mérleg kérdését). Rövid idő volt-e, ez csak nézőpont kérdése mivel nem ezen van a lényeg, hanem azon hogy a technológia adott! Globális környezeti katasztrófa, most őszintén -tedd aszívedre a kezed és kérdezd meg magadtól- hogy a globális játszma irányítóit ez mennyire érdekli??? A linkem a technológiát fejti ki, amely egy lehetséges alternatíva, egy a sok közül. Korábban úgy bő egy éve már adtam néhány linket arról hogy az USAF a vadász wingek és a stratégiai bombázóerők gépeinél már alkalmazza a szintetikus üzemanyagokat (több ezer darabos flotta), hogy így csökkentsék az Öböl menti függőségüket! Miért is???? Ej azok a fránya történelmi ismeretek…. LOL 🙂

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“de vajon miért nem irtottuk ki az összes erdőt és raktunk a helyére napelemet?”[/i]

  Miért tettünk volna ilyen őrültséget? Ráadásul az összes erdőség területének töredéke is elegendő lenne az igények fedezéséhez (és persze nem erdős, hanem valami kopár de napos területen).

  [i] “Nem kell mellé építeni tározást stb.”[/i]

  Elvileg megoldható, hogy napelemhez sem kell, ha globális és összekapcsolt rendszer működik, ahol a betáplálást mindig azok a területek adják ahol süt a nap.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Nem végleges megoldásnak mondtam, hanem, hogy kezdjünk a helyzettel valamit, de vajon miért nem irtottuk ki az összes erdőt és raktunk a helyére napelemet? Valószínűleg valamilyen költség hatékonysági megfontolás lehet mögötte.
  Számokat még nem tudtam felhajtani, hogy 1 kWh áram megtermelése mennyi bioból és mennyi napelemből, de utána fogok nézni. Illetve a fa az tárolja az 5%-ot amire áram lesz belőle 1,5% marad. De megnézem mi a jó terület gazdaságos megoldás. Mert a fa felfelé nő ahol pörög az 5% és lefelé tárol, így a fa akár este is ad termelési lehetőséget így átlag 8 óra helyett a kihasználtság 24 óra(üzemzavart egyebeket leszámítva) Nem kell mellé építeni tározást stb.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Én teljesen életszerűtlennek tartom, hogy majdnem 10 millióért vegyek egy olyan kocsit, amivel 83 km-t lehet menni, majd 8 órán át töltenem kell. Az újabbról azt írják, hogy 228 km-t tud, de ha a korábbi tapasztalatok alaján számolunk, akkor az is csak kb. 140 km-t tud menni egy töltéssel.
  Bemegyek dolgozni, ott tölteni nem tudom. Hazáig még kitartana a töltés, de mondjuk felhív az öcsém, hogy ugorjak ki hozzá délután, mert lenne egy órás meló. Na oda már nem tudnék kimenni, mert kb. 35 km., és onnan haza pedig 70 km. Vagyis az autó szabályozná, hogy mikor hova megyek, és ezek elég szigorú szabályok lennének, és mindezt 10 millióért. Ha minden benzinkútnál lehetne tölteni, és a töltés nem tartana tovább 5-10 percnél, akkor lehet, hogy lenne értelme.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  “mai igények alig 1/3-át lehetne fedezni (azazhogy rövid időn belül 100%-át, mert mindenki éhenhalna így az igények is nullára zuhannának 🙂 )”
  0-nak van 100%-a? Ez hogy jött ki? 😉

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  0,3kWH/kg -> 0,15kgCO2/kg emisszió jut még a CNG sűrítésből. Tehát 8,65/2,7 = 3,2 kg/100km CNG-re módosult 3,4-ről tehát 4,8l/100km benzin fogyasztású motor CNG-sített verziójának felel meg.
  Nekem az 1es Prius 3,7 benzin kiírással megy = 2,45 kgCNG/100km.
  Földgázra hangolva növelhető lenne a hatásfok, de ugyan akkor térfogatra csökken révén, hogy gyengébb üzemanyag.. égés hatékonyságban majdnem minden ugyan úgy ég benne. (Tisztább cucc jön a kipufogómból mint a pesti levegő)

  LPGvel kapcsolatban akkor adnék igazat, ha minden készlet felhasználásra kerülne és azért dolgoznának fel olajat, hogy LPGhez jussanak.
  Addig nekem ez melléktermék. Így tárolás disztribúció, felhasználás emissziója tartozik ide.
  Ára ezt tartalmazza, árréseket és adót. Akkor nem hasznosították amikor nem volt rá kereslet, volt ilyen és csak elfáklyázták.

  Ja ez akkor van ha nem kap elég levegőt, de mivel szegényen futna ez nem kérdés.
  Vagy marad CH4 formában, de az sem mérgező, mint ahogy az LPG sem (élettanilag).

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Halott ötlet. 🙂 Legalább is globálisan és rendszer szinten gondolkodva. És pont azért amiért minden bio-nak csúfolt hülyeség az. A növények fotoszintézisének hatásfoka max 4-6%. És akkor még csak valamilyen növényünk van. Mire ebből akár etanol akár valamilyen éghető gázelegy lesz ez az érték a tized, század százalék nagyságrendjébe zuhan. Ezzel ki is nyírta magát ez az egész, mert ha az összes létező területet ilyen növények termesztésére használnánk akkor a mai igények alig 1/3-át lehetne fedezni (azazhogy rövid időn belül 100%-át, mert mindenki éhenhalna így az igények is nullára zuhannának 🙂 )

  Ma a piacon 8-22% közötti hatásfokú napelemeket lehet kapni (tipikusan 13-18%-osakat), és ennek eredménye olyan villamos energia amit millió más dolog mellett jármű hajtására is lehet használni. Ez fenntartható (még legalább néhány milliárd évig) és nem hogy a mai igényeket, de annak sokszorosát is képes előállítani, és nem kell mindenféle vegyi anyagokat kőkorszaki technikákkal felgyújtogatni és véreres szemmel figyelni melyik végterméktől pusztulunki ki előbb-utóbb.
  Persze csak jónéhány évtized alatt lehetne átállni rá, de legalább lehetne, a bio-hülyeségekre soha nem lehet.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“CNG esetén az erőműnél is ugyan az a story, sőt ott még konvertálás árammá majd aksiba és vissza veszteségesebb. 0,5*0,9*0,8*0,9=32,4% Amint atkinson ciklussal is el lehet érni.”[/i]

  CNG-t sehol sem használnak erőművekben villamos energia termelésre, mi értelme lenne összesűríteni a földgázt ott? Hogy növeljék a veszteségeiket?
  A járműveknél kénytelenek összesűríteni, különben busz méretű tartályt kellene maguk után húzni. Ígyhát ez a példád nem jó. Amúgy a 3. generációs Prius belsőégésű motorjának maximális termikus hatásfoka 38%, benzinnel. Földgázzal nem tudom mennyi, de valószínűleg nem pont ugyanannyi. És ez a maximális érték, nem az átlagos. Az erőművek meg túlnyomó részben a maximális hatásfokukon üzemelnek. De végülis mindegy mennyi, mert a földgáz a gépkocsiban történő tárolása miatti szükséges összesűrítés annyira lerontja az egész hatásfokát, hogy ezzel el is veszti az első helyét.

  [i]“LPG hulladék gáz, amit nem bányásznak.”[/i]

  De szénhidrogénekből nyerik, ha nem lenne kőolaj kitermelés/finomítás, nem lenne LPG sem (vagy csak földgázból előállítva). A finomítás pedig brutál mennyiségű energiát és szennyezést okoz, és a nyersolaj energiájának kb. 15%-a el is megy rá. Ebből a szempontból mindegy hogy hulladéknak nevezzük vagy sem (amúgy nem az, mert ha az lenne, nem hasznosítanák). Tehát nem ingyen van, és ha hasznosítják, ha nem akkor is szennyez (kivéve ha visszasajtolnák a föld alá).

  [i]“Ezek helyben vízgőzt és CO2-t nyomnak ki amit nem neveznék tüdő károsítónak révén, hogy mi is ezt nyomjuk ki.”[/i]

  Ez megint csak a mesék világa. Amit te mondasz az tökéletes égés esetén igaz, de ez egyedül a kockás papíron az egyenletben történik meg a valóságban szinte soha. Ugyan nem LPG de még tisztábban égethető a metán ami a földgáz túlnyomó részét adja. Hány ember hal meg minden fűtési szezonban szénmonoxid mérgezésben a földgáz tüzelésű berendezése miatt? Érdekes módon nem a vizgőzbe és nem a CO2-be hal bele egyik sem.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Én még mindig jobbnak tartanám felhasználni az összes szénkészletünk és részben kiváltani az importunkat, mert elég gazdasági erőt adhat áttérni megújulóra.

  Én azon gondolkodtam, hogy etanol alapanyag termesztése nem mondható terület hatékonynak, de ha pl energia erdőt tolnánk be elgázosítóba akkor CO-val is mehetnének a kocsik. Sűrű tartály csere hálózattal. ( ebben az a legjobb hogy a folyamathoz gőzt használ amiből H2 marad vissza amit elégetve tartja fenn a folyamatot, és megint víz lesz belőle, eléggé zárt folyamatnak tűnik)
  Ez menne szénnel és biomasszával is. Tudtommal egy elég kiforrott technológia mert 1850-1950-ig már mindent kikísérleteztek, amit a mostani technológia reneszánszhoz tudni kell.
  Ez már részben házilag is előállíthatóvá tenné az üzemanyagot. Nem hiszem, hogy egy pálinka gépnél bonyolultabb eszközről beszélnénk.

  És a már piacon lévő nitrogén palack sajtoló és tároló technológia alkalmasan adaptálható.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  [i]“Egyesek szerint visszatérünk a lovaskocsihoz, a kerékpárhoz, míg mások szerint üzemanyagcellás villanyautókkal fogunk a mostaniaknál sokkal kényelmesebben közlekedni. Valljuk be, utóbbinak nagyobb az esélye…”[/i]

  Ne, ne valljuk be. Ugyanis erre az utóbbira tökéletesen nulla az esély. Következésképpen a lovaskocsi/kerékpár – ami ma is létezik, és igen régóta, ellenben a hidrogénes hülyeséggel ami 50 évnyi hazudozás és elképesztő mértékű népbutítás és agymosás után sem lehetett eddig egyetlen egy darabot sem megvásárolni belőle – mindenképpen nagyobb valószínűségű lehetőség.

  [i]“Nyáron, sík úton, visszafogott tempóval nyilván el lehet érni a gyári, akár elvi hatótávot is…”[/i]

  Biztosan nem lehet elérni, tekintve, hogy olyan állatfajta, hogy “gyári hatótáv” soha nem volt, nincs és soha nem is lesz, csakúgy mint ahogyan “gyári fogyasztás” sincs, ehelyett szabványos tesztciklus szerinti fogyasztás meg hatótáv van.

  [i]“Alapárát 9,98 millió forintnak ígérik”[/i]

  Ha ez a hivatalos adat, akkor Magyarországon a LEAF nyugodtan lehúzhatja magát a klotyón! A jelenlegi első generációs LEAF ára Európában (ahol lehet kapni) van 10 millió Ft körül, és azt nyilatkozta a Nissan, hogy a gyártás európai beindításával kb. 1/3-al csökkenthetők a költségek. Ha az angliai gyártású LEAF-et 10 miskáért akarják Magyaroszágon kínálni, akkor vagy nagyon át akarják verni az embereket, vagy nagyot akarnak kaszálni rajta (nem fognak), vagy eddig súlyos veszteséggel árulták. Külön vicces, hogy az említett használatautó.hu-n hirdetett jelenlegi LEAF ami gyakorlatilag újnak számít (100 km van benne a hirdetés szerint), 8,29 millió Ft-ért elvihető. Ezek után az európai gyártású, ráadásul a kölségcsökkentést elsőrangú szempontként figyelembe véve áttervezett LEAF 10 millióért tökéletes lábonlövés lesz.
  Az USA-ban viszont ha nem is 30 de egy valamivel több mint 10%-os árcsökkentést már bejelentett a Nissan a 2013-as LEAF-re (szintén helyi gyártásból). Ha szerencsés helyen lakik az ember akkor a szövettségi és állami támogatásokat igénybe véve, akár 4,2 millió Ft-nak megfelelő dollárért is hozzájuthat egy 2013-as LEAF-hez. De még támogatások nélkül is megkapható 6,3 millió Ft-nak megfelelő dollárért.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Igen én akkor is azzal védtem az 50%át- hogy
  CNG esetén az erőműnél is ugyan az a story, sőt ott még konvertálás árammá majd aksiba és vissza veszteségesebb. 0,5*0,9*0,8*0,9=32,4% Amint atkinson ciklussal is el lehet érni.
  LPG hulladék gáz, amit nem bányásznak. (Ráadásul itt jön létre tehát hazai termék 😀
  Ezek helyben vízgőzt és CO2-t nyomnak ki amit nem neveznék tüdő károsítónak révén, hogy mi is ezt nyomjuk ki.
  Ha megnézed akkor a benzin és a dízel már rég le kellett volna kerüljön a terítékről és ebben egyet is értünk.

  A faktor, most a németeknél nőtt az atomok kivonásával, de a franciáknál, norvégoknál természetesen már verhetetlen.
  Amúgy ha az import olcsó koszos áramot (25% a fogyasztottnak) is ide vennénk a mi mutatónk romlana.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Ezt a példát többnyire azok szokták felhozni, akiknek lövésük sincs a fizikai törvényekről, ígyhát az ismereteik hiánya nem korlátozza őket fantáziájuk szárnyalásában. A kőolajat több mint 2/3 részben energiaforrásként használjuk fel azaz ezt csak akkor lehetne kiváltani egy olyan negatív energiamérlegű folyamattal mint amilyen az említett szén->szintetikus benzin, ha lenne valahonnan máshonnan erre energia. De nincs. És nem, szénből se lehetne ezt fedezni, legalább is néhány évnél tovább nem, és akkor már se kőolaj se szén de cserébe lenne globális környezeti katasztrófa.

 • 2017.10.30. at 08:37
  Permalink

  Nem értem miért erőlteted újra meg újra ezt az összehasonlítást, amikor már korábban legalább egyszer megmutattam, hogy teljesen rossz. Abból a képtelenségből indul ki, hogy a benzin/gázolaj/LPG/CNG az üzemanyagtankban materializálódik. Ilyen viszont csak a mesében történik meg, a valóságban nem, ezeket mind ki kell termelni, némelyiket finomítani, másokat sűríteni, aztán szállítani, tárolni. Ezek mind számottevő veszteséggel működő folyamatok úgyhogy a valódi ekvivalens fogyasztás jóval nagyobb lesz.
  Arról a trivialitásról szintén nem szólva, hogy míg az elektromos autó a LEGROSSZABB esetben is legalább sok tucat vagy 100 km-re szennyez a tüdődtől, a többi fosszilis tajiga viszont attól néhány méterre.
  A hivatkozott CO2 faktor meg ráadásul még évről-évre csökken is, ugyanez nem mondható el a fosszilis üzemanyagok előállításának hatékonyságáról, így a különbség egyre nő. Plusz egy elektromos jármű energiaigényét viszonylag könnyen saját maga is előállíthatja az ember akár nulla működési emisszióval, a fosszilisoknál ilyennnek még a lehetősége sem merülht fel.

 • 2017.10.30. at 08:38
  Permalink

  Köszönjük a tudományos kiegészítést! Gyári kiszerelésben azonban még mindig a Leaf nyeri a leginkább környezetbarát, leginkább használható autó címet! De legyenek csak kihívói, legyen csak versengés a minél környezetbarátabb autók között!

 • 2017.10.30. at 08:38
  Permalink

  Egy fontos adat maradt csak le.
  17,3 kWh * 0,5kgCO2 = 8,65 kgCO2/100km
  2,78 kg = 1 liter benzin = 8,65/2,78 = 3,1 Liter/100km
  Ez az érték kihozható Priussal vagy direkt befecskendezős autóval, kevesebb ráfizetéssel,.
  Ja dízeleseknek 3,2kg/Co2/liter = 8,65/3,2= 2,7 liter/100km na ezt már nehezebb produkálni.
  LPG esetén 1,8kg -> 4,8 liter/ 100km (11 éves Priusom 2 milióból teljesíti)
  1kg CNG 2,54kgCO2 -> 8,65/2,54 = 3,4 kg/100km CNG vagyis 5,14 Literes benzinfogyasztású autók átalakításával egyenértékű.. azaz CNG-s Priusok.

  http://www.envirometer.eu/uploads/files/CO2_factors_EN_2010-2011_dd_2011-6-26.pdf

 • 2017.10.30. at 08:38
  Permalink

  Azért az érdekes,hogy egy ilyen villanyrezsón akkora napelem van mint egy zsebszámológépen a 80″-as években.
  Pl. a Superben egy tetőablaknyi. 0 emisszióról majd akkor beszéljünk ,ha valaki a telkén termeli meg nappal vagy széllel a hozzá valót.

Vélemény, hozzászólás?