Fatüzelés és bőrkanapé, ilyen volt a lakóautózás 108 éve

Szó szerint a nappaliból vezethető ez az 1914-es Ford lakóautó

Az utazás szerelmesei már az autózás hajnalán meglátták a lehetőséget a guruló otthonokban, a bő 100 éves Ford T-modell valóban egy kerekeken guruló házikó.

A mai lakóautók többsége Fiaton, Fordon és Mercedesen alapszik, az amerikai cég autóira viszont már a múlt század elején is építettek lakóalkalmatosságot. Az 1914-es mobilotthon műszaki alapját egy Ford T-modell adja, az óriási számban gyártott autó az átépítők körében is népszerűségnek örvendett, az alvázas modellre rengeteg féle-fajta felépítmény került.
Hirdetés
Száznyolc évvel ezelőtt a szó szoros értelmében egy házat applikált az autóra, a kerekeket letakarva csupán a tükrök árulkodnak arról, hogy ez az építmény helyváltoztatásra képes. A tervezők nem bajlódtak sofőrfülke kialakításával, egyszerűen bevezették a kormányt a nappaliba, a sofőr kényelmes kanapén, a szoba ablakából kémlelve terelgette a Fordot. Annak idején még a lakásokban is ritka volt a folyóvíz és az illemhely, így a lakóautó is nélkülözi ezeket a szolgáltatásokat, de legalább több hely marad a pihenésre és a tárolásra. Az építők a fűtésre is gondoltak, a meleget sparhelt szolgáltatja, így nem kell magas rezsivel számolnia a leendő tulajdonosnak. A Ford az Egyesült Királyságban készült, leromlott állapota miatt a hetvenes években esett át egy felújításon, most pedig új gazdáját keresi. A szakértők szerint a szeptemberi aukción várhatóan 9-14 millió forint közötti összegnél koppanhat a kalapács, ami a különlegességét tekintve nem egy túlságosan nagy összeg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?