Fővárosi áremelésre készülnek a taxisok!

A folyamatosan növekedő üzemanyagárak hatással lesznek a fuvardíjakra is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Természetesen nem csak az üzemanyagárak vannak hatással a taxidíjakra, a folyamatosan növekedő költségek miatt pedig hamarosan elkerülhetetlenné válik az áremelkedés.

Jelenleg a 2018 óta alkalmazott árak érvényesek Budapesten, tehát 700 forint az alapdíj, 300 forint a kilométer- és 75 forint a várakozási díj a taxiknál. Ezen szeretnének változtatni, egészen pontosan minimum 30 százalékkal emelni a díjakat, írja a Világgazdaság. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke pedig elárulta a lapnak, hogy a taxisok összes költségének körülbelül a 20 százalékát teszi ki az üzemanyag. A KSH adatai szerint a taxik kilométerdíja egy év alatt 6 százalékkal nőtt, viszont az üzemanyagok ára több mint 22 százalékkal emelkedett. Ám nem csak ennek a költsége növekedett az elmúlt években, hiszen egy taxis vállalkozóknak többek között a biztosítások, a gépjárműbeszerzés díja, az évenkénti műszaki vizsgák, a fóliázás, a taxióra-hitelesítés, a pénztárgép-üzemeltetési és szervizdíjak, az autó szervizdíjai, a képzési díjak, takarítási és mosatási költségek, könyvelési díjak illetve droszthasználati díjak is terhelik a pénztárcájukat. Rráadásul a koronavírus járvány is megtépázta ezt a szolgáltatást. Budapesten a korábbi 7000 helyett most már csak 5000 taxi található, bár a turizmus visszaesésével egyelőre ennyi jármű is képes kielégíteni a jelenlegi igényeket.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?