Hetedjére is telitalálat – BMW 320d xDrive

Túlnőtte saját magát – BMW 320d xDrive teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy ideje már komolyodik a 3-as BMW, de most érezni rajta igazán azt, hogy beérett. Már nincs sok különbség az 5-öshoz képest, de van terület, ahol még jobb is nála, és ez a vezethetőség.

Óriásit fordult a világ, az autóiparban meg főleg. A lehetőségek és leginkább az igények okozta változások ma olyan modelleket eredményeznek, amik szinte össze sem hasonlíthatóak generációkkal korábbi felmenőikkel. A luxus és a kényelem nem igazán szerepelt a korai 3-asok tervei között, pláne a kezdetekkor, az E21-ből nemhogy kombi, de még rendes négyajtós szedán sem létezett. Ma? Hetedik generációjánál tart a 3-as BMW, és csupán 6,6 centivel van lemaradva hosszban az E39-es 5-östől, de közel három centivel szélesebb nála, magasabb, és a tengelytávolsága is bővebb. Világok választják már el az E36-tól is az új G20-at, húszon pár év komplett kategóriaváltást jelent, fontos szempont, mennyire kényelmes, mennyire csöndes, tudja-e tartani a sávot, megáll-e magától, mutatja-e az utat rendesen, és mennyire egyszerűen csatlakozik életünk egyik legfontosabb részéhez, a mobiltelefonunkhoz. Tudjátok, mi a nagy szerencse? Ezek a németek nem tágítanak, mindezt fölvették ugyan a to do listára, de a régi értékeket sem törölték le róla, amitől

nem csak a mobilhoz, de a szívünkhöz is pillanatok alatt csatlakozni tud.

Szokatlan még a külső, tudom, nekem szemből nagyon az E46 faceliftet idézi, de van benne egy jó adag E90 is, ahogy az F30 is abszolút felismerhető, szóval határozottan 3-as. Jó, hátulról lexusos, de tudjuk, hogy a BMW nem fél hozzányúlni az autókhoz a faceliftnél, gondoljunk csak az utolsó hátsókerekes 1-es sorozatra. Az új 3-as hosszabb lett az F30-nál, magasabb is egy hajszálnyival, de ami a lényeg, hogy szélesebb, és elöl több mint négy, hátul pedig több mint két centivel bővült a nyomtáv. Mindez már leírva is garantálja a javult stabilitást, amivel nem, mintha lett volna bármi probléma. Az új 3-as tervezésénél is a vezethetőség volt a fő csapásirány, hiszen nem csak a modell, de a márka is erről szól. A súlya akár 55 kilóval is könnyebb lehet azonos motorizáltság esetén, 50%-kal több nagyszilárdságú acélt használtak, a súlyelosztása pedig tökéletes, 50-50%-os. Tudom, ezek csak számok, a való életben azt kell figyelni, mennyire harmonikusan mozog a hármas, hogy az első és hátsó tengelyt ugyanannyira érezzük, hogy a kormánymozdulatokra mindig azt csinálja, amit kérünk tőle, és bár a kor sajnos a teljesen letompított hangokról és érzékelhető behatásokról szól, azért mégiscsak kommunikál velünk a 3-as minden pillanatban, és ez hatalmas szó egy ennyire modern autótól. A 20d az egyik legnépszerűbb motor, így nem igazán volt kérdés, milyen lesz az első tesztautó, az xDrive-ot is a piac diktálta bele, ez itt az egyik legnépszerűbb összeállítás. Kézi váltó már csak a 18d és 20d esetén van, de csak xDrive nélkül, így itt is automata a 8 fokozatú váltó. Sokat változott ám a 20d is, a kétliteres dízel a 25d megoldásait örökölte, mostantól nincs egyturbós négyhengeres gázolajos, már ez is kettőt kap. Csodálatos, amit a hangjával műveltek, egy négyhengeres dízelhez csoda kell, hogy szépen szóljon, erre is inkább azt mondanám, hogy már nem bántó.

Felnyitva a géptetőt látszik is a turpisság, ahol csak lehet leburkolták a motort.

És itt nem a motortérre gondolok, rendes éghetetlen szövet anyaggal burkolták a négyhengerest elöl és felül is, meg még ki tudja hol, ahol nem látjuk. Ennek persze az is az előnye, hogy 8, vagy 9 órán keresztül képes megtartani a motorblokk értékes hőjét, így jó eséllyel az ingázós napokon kibekkeli a hideg üzemet, amit egyrészt a dízelmotorok nem szeretnek, másrészt ilyenkor eregeti a legtöbb káros anyagot a levegőbe. Szóval nem csak a fülnek tesz jót a bebugyolált motor, aminek teljesítménye változatlan 190 lóerő és 400 Nm nyomaték, fogyasztása pedig tankolás szerint főleg városban használva 7,1 liter.
Hirdetés
Habár a 20d-nek nem a sportolásról kéne szólnia, enyhe kifejezés, hogy sportosan is használható. Kétlábas startnál rendesen megrántja az utas nyakát a gyorsulás, ami így is elég szép, xDrive-val 6,9 másodperc. Az összkerérkhajtásnak nem látom a szükséget, de olyat hallottam már, hogy valaki azért nem választott BMW-t, mert nem fért bele az árba, és félt a hátsókerékhajtástól, tök komolyan. Bár még enélkül nem volt szerencsém az új 3-ashoz, gyanítom, hogy az xDrive tehet arról, hogy egy csöppet túl nehéznek érződik a kormányzás, persze a tapadásban nem érezni játékot, szinte azonnal képes előre küldeni a nyomatékot, ha kell, pedig alapból ez is csak hátul hajt. Reszeltek a 8-as automata váltón is, ami tisztán érezhető.

Korábban csak Eco módban volt hajlandó vitorlázni, most szinte állandóan, amikor finoman emeljük le a lábunkat a gázról.

Ilyenkor csak gurul, ami főként a fogyasztásnak tesz jót, de ettől a mindennapi közlekedés is légiesebbé, pihentetőbbé, minőségibbé vált. Az utastér pont akkora, amekkorára szükségem lenne, nem is kevés, nem is túl sok. Hátul valódi lábteret tudtak faragni a 2851 milliméteres tengelytáv jóvoltából, méghozzá úgy, hogy az ülőlapot sem csalták le, rendesen tart, már hátul is olyan, mint egy teljes értékű autó. A világos bőrkárpit nyilván kényes, de a hozzá passzoló szőnyeggel és a sötétítés nélküli ablakaival nagyon hangulatos az utastér, már csak ettől is egy számmal nagyobb autónak tűnik. Az anyagok nyilván jók, egyre kidolgozottabb és részletgazdagabb a 3-as sorozat is, az ajtókárpitok is nagyon összetettek, bár furcsállom, hogy kapaszkodó például nem került rá. Nem túl széles a középkonzol, itt a könyöklőnek is csak egy fedele van, de ennyi elég is. A váltó kapcsolóját még szoknom kell, a korábbi joystick jellegzetesebb volt, de a körülötte lévő kis irányítópult már hangulatos, és itt nincs zongoralakk! Csak magasfényű kőrisfa burkolat, ami még szép is szerencsére. A számos kis selyemfényű, fém színű díszléc is sugall némi prémium beütést, igazság szerint nagyon jól áll ez az utastérnek. A digitális műszeregység klassz dolog és bár eleinte kicsit furcsa volt, hogy a BMW meg se próbál ennél komolyabb grafikát ráhúzni, valahogy már nem is hiányzik, tud ez mindent, amit kell. A legfrissebb iDrive újítása, hogy az Apple Carplay funkciót nem kábelen, hanem bluetooth-on keresztül is képes használni, nagy könnyebbség és a BMW egyelőre ebben az élen jár. Bár a 3-ast vezetni megint bitang jó, még dízellel is, azért számos területen képes támogatni azt, aki a kormánya mögé kerül. A sávtartó aktívan követi a felfestéseket, a radaros tempomat is ügyesen dolgozik a kezünk alá, de ha mindent elengedünk, akkor sem vezeti magát 15 másodpercnél tovább. Ha elengedjük a kormányt,

először sárga, majd piros fénnyel figyelmeztet a kormány két LED csíkja, majd megindul a vészleállás, és lüktető fékezéssel szép lassan megáll.

Mondjuk az út közepén, de legalább a következő végzetes kanyarban nem száguld le az útról, most ez a megoldás él a BMW-nél, egyszer talán a lehúzódást is tudni fogja, a kőbe vésett szabályozások megjelenéséig ez is szép teljesítmény. Habár a legnépszerűbb felszereltségi szint az M Sport, az első hazai tesztautót Luxury Line szinten konfigurálták össze, ami egy igazán elegáns autót eredményezett. A bronz színű fényezés mellé nagyon jól passzol a világos bőrkárpit, ám hogy a sportolás is kicsit velünk legyen, M Sport kormányt és sportüléseket kapott előre. Ez még mindig olyan, amilyennek pont lennie kell, szűkre húzható oldaltámaszokkal, állítható laphosszúságokkal, viszont az ülés klimatizálása még mindig nem érhető el, fűtése persze igen. Az extralista legnagyobb tétele a Live Cockpit Professional, amiben a 12,3 colos műszerfali monitor mellé egy 10,25 colos érintőkijelzős multimédiát kapott a tesztautó. Ezen érhetőek el a BMW legújabb funkciói, van 3D-s megjelenítésű parkolókamera-rendszer, automata parkoló segéd, forgalom információs navigáció, gesztusvezérlés, minden, amit akarunk. A tesztautó ínycsiklandozó felszereltségével a 21 milliós ársávon túl ugrott, de mint bemutatóautó, ez valamilyen szinten érthető. Ez rengeteg érte, és vélhetően, ha mindenképp ekkora összeget kellene elköltenem a BMW-nél, akkor gyanús, hogy inkább a 14 milliótól elérhető hibrid 5-ösre szavaznék (ahogyan teszik is azt nagyon sokan). Szerencsére a 3-ast nem kell eddig extrázni ahhoz, hogy a modell történelméhez méltó autót kapjunk,

a vezetési élmény mindenképp az egyik legjobb lesz a BMW modellkínálatából.

Értékelés
Pozitív
Kiváló utazási komfort, kategóriákkal magasabb kényelem, sportos vezethetőség, közvetlen futómű és kormányzás, tágas utastér, bőséges variálhatóság, szép hangú motor
Negatív
Magas árképzés
Árak
Tesztmodell alapára
13 017 600 Ft (2019.04.08.)
Tesztautó ára
21 211 600 Ft (2019.04.08.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 4000 1/min-nél
Nyomaték:
400 Nm 1750-2500 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
6.80 s
Végsebesség:
240 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4.5-4.8 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4709 mm
Szélesség:
1827 mm
Magasság:
1435 mm
Saját tömeg:
1530 kg
Össztömeg:
2085 kg
Tengelytáv:
2851 mm
Karosszéria-kivitel:
sedan
Csomagtér:
480 l
Belső szélesség elöl:
1500 mm
Belső szélesség hátul:
1490 mm
Belmagasság elöl:
880-970 mm
Belmagasság hátul:
920 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
210 mm
Ülőlap hossza elöl:
530-570 mm
Ülőlap hossza hátul:
500 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1390 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
990 mm
Csomagtér magassága:
510 mm
Csomagtér hossza:
1010 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1860 mm
Raktérnyílás szélessége:
1080 mm
Raktérnyílás magassága:
450 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
1995 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata (8 fokozatú tiptronic) sebesség
Nyomaték:
400 Nm 1750-2500 1/min-nél
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
240 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
6.80 s
CO2-kibocsátás:
117 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4.5-4.8 l/100km
Fogyasztás a használónál:
7,1 l/100km
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.04.08. at 20:17
  Permalink

  Állandóan megy a dícsérete a ledes, lézeres, meg a faxom tudja milyen fényszóróknak. Persze, aki mögötte ÜL, annak lehet, hogy jó. De aki mögött, és akivel szembe jön, annak már kevésbé. Lehet tagadni, de attól ezek a szarok még kisütik a többi közlekedő szemét. Nem beszélve a baszom SUV-okról, akik pont szemmagasságban lézereznek.

  • 2019.05.14. at 17:56
   Permalink

   Így van. Persze sok új autóban automatikusan sötétedő tükrökkel ez egész tűrhető, ha mondjuk mögötted áll egy ilyen, de szemből bármiben ülve rendkívül idegesítő, esetenként balesetveszélyes is.

 • 2019.04.13. at 15:18
  Permalink

  Szép és jó kocsi, ez nem vitás, és nem is meglepő, hiszen mégiscsak egy BMW-ről van szó. A 320d mindig is egy etalon volt, nem véletlenül. A BMW motorja kiváló és erős, ezzel együtt keveset fogyaszt. A modern dízelek esetében a károsanyag kibocsátás semmivel sem rosszabb, mint egy benzinesnél. Soha nem volt dízel autóm, csak cégesként vezettem, de az biztos, hogy nem temetném őket. Nekem nem tetszik ez a barna szín, egy BMW-nek sokkal jobban állna a fehér, a fekete, az ezüst, vagy a királykék. Ezzel a barnával, meg a világos belsővel elegáns benyomást akarnak kelteni. Nyilván van akinek ez bejön, de elegánsnak ott a 7-es, a 3-mas sportos legyen. Persze nyilván az a cél, hogy a vevő olyanra konfigurálja, amilyenre akarja. A kombiról is olvasnék egy tesztet, nekem a 3-mas BMW-ben mindig is jobban tetszett, mint a sedan.

 • 2019.04.13. at 18:18
  Permalink

  Az autó kívülről tényleg nagyon szép.A digitális műszerfalakat nem tudom miért eröltetik a gyártók talán kérte ezt valaki? És szerintem a 21millió nagyon durva ár érte.

  • 2019.04.13. at 20:15
   Permalink

   Én speciel szeretem a digitális műszerfalat, lényegesen információdsabb és hasznosabb mint az analóg, ráadásul az utolsó analóg BMW műszerfal 10 szer annyi hardvert tartalmazott, hogy egy digitális műszerfal tudásánal felét emulálja (pl a km óra körüli ledcsík a tempomat jelzésére).

   Ez egy olyan terület ahol a digitális egyértelműen jobb is (nyilván, ha nem xxxák el).

 • 2019.04.13. at 18:28
  Permalink

  Egyrészt a digitális egységek gyártása sokkal olcsóbb, mint a mechanikus műszerfalaké, másrészt a konkurensek is ezzel kínálják a drágább modelljeiket, nem szabad lemaradni. Az is fontos, hogy a tulajdonosok saját maguk testre szabhatják, hogy mit mutasson éppen és milyen színben. Ez persze csak marketing, mert az első 3 hétben jó játék aztán az ember egy valamit beállít és azt fogja használni.

 • 2019.05.14. at 17:54
  Permalink

  Nekem E36-om van, az egy kabrió, de gyönyörű állapotban, sorhatossal, ahogy kell. Nemrég be tudtam ülni Németországban egy ilyenbe, csak xDrive nélkül, kézi váltóval, ennél kevesebb extrával. Nem vezethettem sokat, csak pár kilométert tehettem bele, de ez is elég volt ahhoz, hogy lenyűgözzön – pedig én az új autókat sosem szerettem, ezért is van olyan autóm, amilyen.
  Nem szerettem az előző generációt, és az azelőtti E90-et sem igazán, azok már kezdtek modernek, sterilek lenni, de még nem voltak annyira jók, hogy ennek ellenére szerethessem őket. Ez viszont beért. Amellett, hogy egy modern, steril, túlkomplikált autó, ez valahogy nagyon készen van. Kényelmes, nagyon kellemes, és a 20d is szépen húz a két turbóval, nyilván nem egy szívó sorhat benzin, de sokkal élhetőbb, és bizony jobban megy, mint a 36-om 28i motorral, közben majdnem feleannyit fogyaszt. Nagyon tudja a nyugis krúzolást, de ha egy kanyart tempósan vesz be az ember, még mindig érezni azt, amit a régiekben. Tudsz benne mosolyogni. Nagyon tetszik, kár, hogy nincs a zsebemben 15-20 milka egy ilyenre. Ez az első olyan modern (értsd: 2000 utáni) BMW, amire azt mondom, hogy nagyon kéne.

Vélemény, hozzászólás?