Karcsi feltölti az autódat?

Automatikus töltőrobotot szabadalmaztatott az AIWAYS

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kínai start-up AIWAYS bemutatta CARL-t: egy önvezető robotot, ami rendelésre megtalálja a villanyautódat, automatikusan csatlakozik rá és feltölti.

2017-ben indult a kínai AIWAYS nevű start-up, azóta pedig figyelemreméltó pályát jártak be: nem csak egy akkumulátorgyárat húztak fel hazájukban, de pimaszul az autógyártás hagyományos helyszínein, például a német Ingolstadtban vagy az amerikai Detroitban is nyitottak kutatás-fejlesztési centrumokat. Céljuk az elektromos autózás megfizethetővé tétele, ennek első lépése az U5 SUV piacra dobása lesz, ami elvileg már idén nyáron megérkezik Európába. Persze a Tesla is hasonló tervekkel kezdte pályafutását, aztán belefutottak a start-upok szokásos problémájába: egy különleges autót legyártani önmagában még nem elég, a tömeggyártás az igazi kihívás, amit a Model 3 esetében nehezen tudtak megugrani. Éppen ezért az AIWAYS előrelátóan olyan gyárat épített Kínában, ahol évente akár 300.000 járművet is tudnak készíteni elmondásuk szerint - persze várjuk meg azért, mi valósul meg majd ebből. Az innováció terén mindenesetre ígéretesnek tűnik az AIWAYS, Kínában és Európában nemrég hét szabadalmat is elfogadtattak, köztük CARL-t, a töltőrobotot (hogy miért hívják CARL-nak, az nem derült ki, de legalább könnyen megjegyezhető). CARL első ránézésre egy nagy porszívónak tűnhet, pedig sokkal komolyabb szerkezet: az AIWAYS okostelefonos alkalmazásából megrendelhetjük, ekkor egy közeli CARL-telepről elindul egy robot, az utcán közlekedve megtalálja villanyautónkat, majd automatikusan csatlakozik rá és feltölti. 30 és 60 kWh-s kapacitású verziókban érkezik majd, egyes elektromos autók aksiját 80%-ra tudja tölteni 50 perc alatt, ami elsőre talán soknak tűnik, de ne feledjük, időt spórolunk azáltal, hogy nem kell töltőállomást keresni, és természetesen magára is hagyhatjuk járművünket, CARL magától teszi a dolgát. Az AIWAYS szerint ráadásul nem csak saját modelljeikkel működik ez a kényelmi funkció, a töltőcsatlakozó-szabványától függően más márkájú autók tulajdonosai is használhatják.
Hirdetés
Az AIWAYS közlése szerint CARL működése GPS alapú, amivel akár 10 centis pontosság is elérhető. Ha feltöltötte az autót, CARL továbbvándorol a következő megrendelő autójához, vagy ha nincs több dolga, akkor visszagurul a bázisára, önmagát feltölteni. A folyamat legérdekesebb része talán az, ahogy CARL eléri a célállomást: önvezető robot lévén teszi, senki nem irányítja, valószínűleg a járdákon, zebrákon, a gyalogosok közt fog közlekedni, hogy elérje a feltöltendő villanyautót. Bár ez elsőre kivitelezhetetlennek hangozhat, hasonló kezdeményezések már működnek ma is: a Starship Technologies az angliai Milton Keynes nevű településen autonóm robotokkal szállítja házhoz az élelmiszert. Ezeket a bolt dolgozói töltik fel áruval, majd a robotok kamerákat, GPS-t, ultrahangos és egyéb szenzorokat használva közlekednek a járdákon, átkelnek zebrákon és kikerülik az akadályokat. Az esetleges rongálásokat a kamerák felveszik, melyekre egyébként a cég szakemberei is rá tudnak csatlakozni, és távolról tudják irányítani a robotot, ha az elakadt. A technológia tehát már létezik, hasonló módszerrel az AIWAYS töltőrobotjai is életképesek lehetnek majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?