Kelendő a Mercedes, de főként használtan

Jó évet zárt tavaly, idén még jobbat szeretne elérni itthon a Mercedes-Benz

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A piaci átlagot is meghaladó, a prémiummárkák körében legjelentősebb 13 százalékos növekedéssel jó év volt 2012 a Mercedesnek, idén pedig még többre vágyik. A hazai vevők elsősorban használtan kedvelik.

2012 nem volt egyszerű év a Mercedes-Benz márka számára” - tudtuk meg Ingo Fröhlichtől, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatójától. Természetesen nem azért verbuválta össze a hazai autós zsurnalisztákat, hogy ezt megossza velünk - hiszen aligha találunk olyan céget, amely számára „egyszerű” lett volna az elmúlt esztendő, s bizony a földi halandóknak sem sok esetben volt örömük 2012-ben. E felvezetés után azonban különösen nagy érdem, hogy előző éves eredményéhez képest 13 százalékkal növelni tudta eladásait a Mercedes vezérképviselete. A 2268 példányos értékesítés persze csak a válság utáni évek szintjéhez mérten kedvező, ha a korábbiakat nézzük, a 2005-ös számoknak felel meg. Csokornyi márka van azonban, amely nem kevéssé lenne boldog, ha hasonló helyzetben lenne.
Hirdetés

Munka persze bőven van az eladásban, intenzív a kereskedelmi politika és a modellpaletta is. A Kecskeméten (is) gyártott B-osztály például elődjéhez képest hatszoros példányban fogy, s végre egy olyan autó, ami dolgozói juttatásként is adható - nem csak Kecskeméten, hanem a budapesti központban is, de egyre több flottavásárlót is meg tud vele nyerni a Mercedes. Apropó flottavásárlók, a prémiummárka esetében a piaci átlagénál jóval alacsonyabb, mindössze 47 százalékos a céges vevők aránya, és ez bizony potenciált jelenthet a növekedéshez. Ahhoz a növekedéshez, amiből idén is két számjegyűt szeretne a cég, természetesen százalékos mértéke szerint.
Ehhez szinte minden adott a Mercedesnél, nem csupán magyar gyártású, de immár olyan magyar autója is van, ami csakis itthon készül. A CLA Magyarország Mercedese, olyan modell, amelyet átadva a világon mindenhol a magyar munkaerőre gondolhatnak majd - azok, akik egyáltalán tudják, hogy hol készült autójuk.
Bár itthon minden bizonnyal a CLA lesz a legjelentősebb idei újdonság a Mercedestől, bőven lesz egyéb is. Jön például az A 45 AMG, az AMG tuningműhely első keresztben beépített, ráadásul négyhengeres motoros gépe, mely azonban 2,0 literes benzinesével is igen komoly teljesítményt, 360 lóerőt ígér. Jön a komoly mértékben megújított E-osztály összes variánsa, a teljesen új S-osztály, nyáron pedig a profi szállítók kedvencének számító Sprinter új kiadása.
Már most van 3 évre kiterjesztett garancia a haszonjárművek, 4 évre toldott jótállás és 120 ezer kilométeres futásig ingyenes karbantartás is a személyautókhoz. És fut a márka minőségi használtautó-programja, a Jahreswagen, mely a magánimportból származó (nem kis számú) Mercedeseknél jobb minőségűt ad gyári garanciával is igazolt szervizmúlttal - negyedrészben külföldről, a Mercedes stuttgarti, évente 100 ezer fiatal, leginkább „éves”, dolgozói-, teszt-, bemutató- és bérjárgányt forgató használtautó-központjából. Ezek garanciájukkal a hazai szervizeknek is többletforgalmat generálnak, nem úgy, mint a jellemzően idősebben beérkező egyéb használt Mercedesek. Pedig utóbbi a többség, tavaly összesen 11 140 nem új Mercedesszel bővült a magyar autópark, ugyanakkor 40 ezer magyar, B-osztályos Mercivel lett gazdagabb a világ.
Idén mindenképp 100 ezerre fog nőni a magyar (gyártású) Mercedesek száma, az első példányával látott CLA pedig valóban és nem csak hazai gyártása miatt érdekes modell. Bár hosszabb, mint egy C-osztály, annál jóval passzentosabb utasterű, hátul kifejezetten szűk fejterű, de formájával, kidolgozásával, keret nélküli ajtajaival sokakat rabul ejthet, 470 literes csomagterével elegendő méretű lehet. Alapára az 1,6 literes, 122 lóerős bázismotorral (CLA 180) 8 340 000 forint. Árát az egyel nagyobb izmosabb CLA 200 esetén lehet összevetni a C-osztályéval (ott ugyanis az a belépő), ha csak 30 ezer forintnyival, de feláras a CLA a C-osztályhoz mérten. A CLS eladásai alapján ez mégis sikert jósol a magyar Mercedesnek, ugyanakkor a hazai vevők még vélhetően jó ideig kénytelenek lesznek a használt példányokat favorizálni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?