Ki vesz most még téli gumit?

Sok kisautós sem tudta megúszni téli abroncs nélkül

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hó leesése rendszerint komoly tumultust okoz a gumisoknál. Most ez csak rövid ideig tartott, az autósok zöme már korábban felkészült a télre, néhányan pedig most.


Rendszerint úgy várják a gumisok a havat, mint fagyisok a kánikulát. Idén (még a szeptemberrel kezdődő tanév szerint is) az előző hét végén megérkezett számít az első komoly hónak, így meg is kérdeztünk egy gumist: hogyan bírják a tumultust?
Miként azt Szűcs Tamástól, a nostopgumi.hu ügyvezetőjétől megtudtuk: derekasan, a hétvégi roham után már csak néhány autós tér be gyors abroncscserére. A vevők kivétel nélkül olyanok most, akik eddig egyáltalán nem rendelkeztek téli abronccsal, ám a hóban belátták, nem tudják megspórolni annak megvásárlását. Zömében olcsó kisautót tartókról, keveset autózókról van szó. Aki komolyabb modellel rendelkezik, rendszerint többet autózik, az ma már kivétel nélkül belátja, hogy a téli gumi igenis létszükséglet a téli közlekedéshez, s már korábban beszerezte abroncsát - mellyel kapcsolatban fontos továbbá tudni, hogy nem csak megléte, annak kellő, a "még elmegy" nyári gumiénál jelentősebb, legalább 4 mm-es profilmélysége és legfeljebb 5 éves életkora is fontos.
Hirdetés

Utóbbiak miatt használtakkal tényleg csak végszükség esetén van értelme próbálkozni. Még amennyiben a gumi szemmel látható paraméterei jók is, hibás tárolás miatt is lehet sérül. Alapszabály, hogy még a gumiteszteken nem remekelő (persze azért nem a legrosszabb) abroncsok is jobbak, mint a nyáriak vagy mint a túlkoros téliek, ezért aki tényleg autózni akar télen, annak érdemes 2-3 tanknyi üzemanyagot áldoznia a biztonságos abroncsra, mint később esetleg a drasztikusan megnövekvő fékút miatt a karosszériajavításra.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?