Kirúgják a McLaren főnököt

A McLaren csapatvezetőjének távozását követelik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A McLaren sorozatos hibája miatt akár már a következő futamra kirúghatják a csapatvezető Martin Whitmarshot. Legalábbis a média szerint.

Akár már a július 24-i Német Nagydíjra új csapatvezetője lehet a McLarennek – állítja több brit lap. A média szerint Martin Whitmarshnak azért kell mennie, mert csapata egyre több hibát követ el, a versenyzők és állítólag a magasabb beosztású mérnökök is elégedetlenkednek a gyengekezű vezetővel.
A hétvégi Brit Nagydíjon valóban nem remekelt a McLaren. Jenson Buttont úgy engedték vissza a pályára, hogy jobb első kerekén nem volt kerékcsavar, ami aztán még a bokszutca végén lelazult. Lewis Hamilton autójába pedig egy kilóval kevesebb benzint tankoltak, mint Buttonéba, ami miatt a 2008-as világbajnoknak le kellett lassítania, hogy benzint spóroljon, és Mark Webber elvette tőle a harmadik helyet, sőt a negyediket is csak az utolsó pillanatban tudta megtartani Felipe Massával szemben.
Button problémáját az okozta, hogy a jobb első kereket rögzítő kerékkulcs nem működött, a szerelő hátranyúlt a tartalék kulcsért, amit a nyalókás ember úgy értelmezett, hogy kész a kerékcsere, és kiengedte Buttont.
A McLaren-csapat nem is olyan régen még szívsebészeket oktatott, hogy az F1-es kerékcsere szervezettségét át tudják ültetni a frissen operáltak intenzív osztályra adására, amelynek köszönhetően az orvosok szerint több életet mentettek meg.
Azonban senki sem lehet tökéletes, és egy olyan idegileg felfokozott állapotban, mint amilyen a kerékcsere, ahol minden szerelőnek az a célja, hogy minél hamarabb visszaengedje a versenyzőt a pályára, becsúszhat egy hiba.
Hamilton benzinjének elszámolásáról a csapat tartalék pilótája, Gary Paffett így nyilatkozott: „A verseny tempója sokkal gyorsabb volt, mint amire számítottunk, ezért kellett takarékoskodni az üzemanyaggal.”
Bárhogy is magyarázzák, mind a két hibát a csapat követte el, mint ahogyan az idén már többször is hibáztak. Monacóban például túl későn küldték ki Hamiltont az időmérőre, ami miatt a brit csak hetedik időt futott. Kanadában pedig túl hosszú végáttételt és túl nagy leszorítóerejű hátsó szárnyat választottak, ami miatt csak az ötödik és a hetedik helyre kvalifikálta magát a két versenyzőjük.
Whitmarshra további nyomást gyakorol, hogy Hamilton a Red Bullnál érdeklődött egy jövő évi szerződésről, amelyet a brit média egy része elég gyerekes húzásnak minősített.
A sok hiba ellenére nem gondoljuk, hogy bármi alapja is lenne Martin Whitmarsh leváltásának. A brit szakember 1989 óta dolgozik a McLaren-csapatban, Ron Dennis 2009-es lemondása óta csapatvezető. Bár irányítása alatt az elmúlt két évben nem nyert a McLaren világbajnoki címet, a csapat arculatát sikerült pozitívan megváltoztatnia. Míg a kétségtelenül kiváló munkát végző Ron Dennis ideje alatt a McLaren egy kicsit hideg, diktatórikus arcot mutatott, addig Whitmarsh irányítása alatt az egyik leginkább szurkolóbarát csapat lett.
Az sem elhanyagolható, hogy Whitmarsh mindössze két és fél éve irányítja a csapatot, mégis az egyik legelismertebb csapatvezető az F1-ben, akinek a konkurencia szemében is van hitele.
És még egy dolog. A McLaren nem Ferrari. Nem olasz, hanem brit csapat. Ha itt nem megy a szekér, akkor nem fejek hullnak a porba, hanem megpróbálják összekapni magukat.
Véleményünk szerint most is ez történik majd, és nagy hiba lenne Whitmarshot félreállítani.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?