Koncepciót válthat a Volvo V40

A Volvo kompakt modellje crossoverként térhet vissza

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A svéd márka fél emelettel feljebb költöztetheti a V40-et, amit a német trió kisméretű „terepjárói” ellen küldenek harcba.

A Volvo kínálatában eddig már két ízben is felbukkant a V40 jelölés, ám párját ritkító módon mindig más koncepciót jelentett a típusnév, ez a hagyomány most úgy tűnik, hogy a harmadik felvonásra is igaz lesz. Ilyen névvel 1995-ben jelen meg először Volvo, akkor az új nómenklatúra szellemében a négysajtós S40 kombiváltozata hallgatott a V40 névre. A modellpáros 2004-es nyugdíjazása után évekre megpihent a név, majd 2012-ben leporolták. Második nekifutásra az idén távozó kompakt ötajtósra került a felirat, amiből nem is készült más karosszériaforma. A két-három év múlva esedékes friss V40 pedig újra koncepciót vált, most egy crossover viselheti a V40 feliratot.
Hirdetés
A Volvo konkurensként a BMW X2-őt, az Audi Q2-őt és a Mercedes-Benz GLA-t jelölte meg, azaz a kis prémium crossoverek közül a sportosabb vonalat képviselő modellek sorába érkezhet a V40. A svédek kínálatában az XC40 személyében most is van kis városi SUV, így jogos lehet a kérdés, hogy mi szükség van még egyre, ám a konkurensek háza táján sem szokatlan, hogy egy kategóriába kétféle modell is jelen van, ilyen a BMW-nél az X1 és az X2. A Volvo szerint a vásárlóknak a magasabb üléspozíció és az elektromos hajtás a legfontosabb, ezért is érkezhet nagyobb hasmagassággal a V40. Továbbá az ilyen felépítés kedvez a villanyhajtásnak, mivel az akkuk jobban elhelyezhetőek vertikális irányban, míg egy hagyományos modellben csak horizontális irányban terjeszkedhetnek, ez pedig nagyobb modellt eredményezne, amellyel már rendelkezik a Volvo az S60/V60/XC60 személyében. A Volvo kizártnak tartja, hogy az XC40/V40 párosnál kisebb modell kerüljön a portfólióba, szerintük a mostani évi 650 ezer eladott autót az új modellel sikerül majd évi 800 ezer példányra feltornászni. A svédeknél nem várható modelldömping, azaz néhány konkurenstől eltérően nem szeretnének minden vélt vagy valós piaci rést kitölteni, helyette inkább a jelenlegi modellek villanyosítására helyezik a hangsúlyt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?