Korea megcsinálta! Több mint megnyerő a Hyundai Ioniq 5

Első próba: Hyundai Ioniq 5

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Idén a Hyundai és a Kia is kihozott egy-egy több mint ígéretes villanyautót. Az Ioniq 5 első vezetésén már túl is vagyunk. Ezzel bizony odacsaptak az asztalra.


Hirdetés
Másfél évtizede a Hyundai i30 és a Kia (akkor még) cee'd egyszerre mutatta meg, hogy érdemes figyelni a dél-koreai autókra. Ma ezek a használtpiac népszerű modelljei (amellett, hogy újonnan is egyre népszerűbbek). Ugyanakkor egy Golfot vagy egy Astrát már csupán a múltjuk miatt is nehéz legyőzni. A villanyautók piacán viszont mindenkinek építkeznie kell, s itt már eddig is erősek voltak a dél-koreaiak, most pedig a már látott, de még nem vezetett Kia EV6 és a most már menet közben is kipróbált Hyundai Ioniq 5 is igencsak magasra teszi azt a bizonyos lécet.
Hyundai Ioniq 5 méretek
Hosszúság [mm]Szélesség [mm]Magasság [mm]Tengelytáv [mm]Csomagtér [l]
4635189016053000527-1587
Míg a hasonló műszakiságú, szintén a konszern E-GMP platformjára épülő Kia EV6 a fotókon is monumentális, egyenes, mégis rendkívül markáns vonalaival és klasszikus arányaival az Ioniq 5 szinte kompaktnak mutatja magát, pedig ez is egy 4,64 méter hosszú, 1,89 széles, 1,61 magas autó, kereken 3 méteres tengelytávval. Mindez annyit tesz, hogy az utastér elképesztően tágas, széltében és hosszában is. Hátul is szabályozható a támlák dőlésszöge, tologatható az ülés, az elsők pedig hátra is fektethetők, hogy ha például meg kell állni egy töltőnél, gond nélkül hanyatt tudjuk vágni magunkat. Na nem mintha, olyan nagyon sokat kellene tölteni, a hatótávok 360-481 kilométer közöttiek, motorerőtől és hajtásmódtól függően. A belépő Ioniq 5 akkumulátora 58 kWh-s, hátsó villanymotorja 170 lóerős, de elérhető belőle első villanymotorral is kiegészített, azaz összkerekes is (235 lóerős teljesítménnyel, 650 Nm nyomatékkal!). A kínálatban nagyobb, 72,6 kWh-s akku is szerepel, ennél már 217 lóerős, de változatlanul 350 Nm nyomatékot adó a hátsó villanymotor, az összkerekes pedig 305 lóerőt tud, továbbá 5,2 másodperces 100-ra gyorsulást.
Hirdetés
A viszonylag gyors, de országúti és a 16 centis hasmagassághoz dukálóan földutas szakaszt is tartalmazó tesztkörön a nagyobbik akkumulátoros, de csak hátul hajtó verziót sikerült kipróbálni. Jó pont, hogy nem érződik a csaknem 2 tonnás tömeg, a futómű ügyesen birkózik meg a hazai gyatra útminőséggel, de az Ioniq 5 vezethetőségével, stabilitásával is nagyon meggyőző. Belterének anyagminőségével és átgondoltságával is, pedig az nem szerény mértékben újrahasznosított és újra is hasznosítható anyagokból épül. Van egy-két megszokandó részlet, például a bajuszra ültetett körkapcsolós irányváltó, de voltaképp az is logikus, ahogyan a magyar menüs, szép felbontású, kristálytiszta képű infotainment kijelző, vagy a szabályozható mértékű visszatöltés és az i-Pedal, vagyis az egypedálos vezetés kapcsolhatósága is. Nem szerény az a szélesvásznú műszerblokk sem, ami a sofőr előtt van, de a kiterjesztett valóság funkciós head-up display elképesztő méretű, 44 colos - ez a két jobbik felszereltségi szinthez jár, a próbált példányban nem szerepelt. Nem ejtettem krokodil-könnyeket, hiszen élveztem, hogy az Ioniq 5 nem csak tágas, vezethetőségével is élményautós. Legalábbis a próbált hátsókerekes biztosam, ami még bekapcsolt ESP-vel is képes nyikorgatni az abroncsait. Eco, Normal és Sport menetmódja markánsan fokozódó reakciókat ad, de nincs túltolva hanghatásokkal, mint például egy Porsche Taycan esetén, amihez hasonlóan egyébként 800 V-os az akkumulátor. Utóbbi a hatékonyságot szolgálja, ahogyan az is, hogy váltakozó áramról (AC) 1 fázisról 32, háromról 3x16 amperrel azaz 7/11 kW-tal tölthető, míg egyenáramról (DC) a kisebbik akkumulátor 180, a nagyobbik 220 kW-tal, így a 10-80%-os töltések szintideje (megfelelő, például Ionity töltőn) mindössze 18 perc. De van itt még egy különlegesség: az Ioniq 5 áramforrásként is szolgálhat, egy 16 amperes (egyfázisú) konnektort adva az elektromos grillt, kávéfőzőt, vagy épp laptopot is naphosszat táplálhat, de akár egy mosógépet is hajthat.
Hirdetés
Az Ioniq 5-nek erején, menetdinamikáján és beleköthetetlen minőségén túl van még egy óriási ütőkártyája: nem drága. Legalábbis a hasonló képességű villanyautók között. Ahogyan az első találkozás után már elárultuk, a belépő 14,99 millió forintba kerül, így a most épp nem elérhető, de még idénre is ígért ártámogatással 13,499 millió forinttól elérhető lehet. A létező legjobban felszerelt, napelemes tetős, perforált bőr kárpitos First Edition a márka 1 milliós ármérséklésével 20,899 millió forint. Ennyiért már lényegében egy sportos, prémium minőségű és persze tisztán elektromos crossovert kapunk, éves Ionity előfizetéssel és egy dedikált, kedvezményes díjcsomagot adó Mobiliti töltőkártyával, ami ráadásul házi powerbankunk is lehet. Utóbbinál csúnyábban aligha illethető egy autó, ami egyébként autóként, vezethetőségével és formájával is szenzációsan jó. És teljesen kiforrott, ami a villanyautóknál egyrészt már-már üdítő, másrészt az egész Ioniq almárkának is sikert jósló.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2021.09.09. at 07:29
  Permalink

  Ilyen és ehhez hasonló kocsikkal nem lehet nyugdijba küldeni az Ottót. Nem réteg járgányokra volna szükségünk.
  Túl szép a menyasszony,millióknak kéne lecserélniűk a hagyományost,ezekkel csak parasztvakítás az egész.

   • 2021.09.09. at 20:39
    Permalink

    “Ez kb. még feléből is kijönne egy sima EU7-es dízellel is.”
    Mennyibe kerül manapság egy EU7-es dízel? Persze a gázolaj amúgy is haszonjárműbe való, nem személyautóba.

    • 2021.09.10. at 06:01
     Permalink

     Jaj menjél már ezzel a hülyeséggel, hogy haszonjárműbe való…személybe miért nem, te? 40 évig jó volt??? Egyszerűen arról volt szó, kellett egy bűnbakot találni, és az pont nem a benzin volt, na. VW TDi forever! 😆

     • 2021.09.10. at 08:55
      Permalink

      Az EU7-es dízelek árát elfelejtetted, cimbora.
      A dízel sose volt jó személyautóba, a világ értelmesebb részein nem is nagyon árultak olyat, de próbálj meggyőzni, hogy mi értelme van.

   • 2021.09.10. at 08:24
    Permalink

    Szia! Nem tudom, mikor nézted az új autó árakat, de 300+Le , AWD, 500l + csomagtartóval ÚJ dízel (mild hybrid) autóból 40 db-ot sem ad ki a HA.hu, alku nélkül 30 M Ft-nál kezdődnek, az egy E400D Mercedes, aminek a tengelytávja még rövidebb is. Szóval, nem, nincs a feléért ÚJ hasonló teljesítményű dízel. Egyébként, ha a 15 M-es árat nézed, azzal a felszereltséggel sincs nagyon hasonló paraméterekkel ÚJ dízel, nemhogy a feléért. Ez van sajnos, iszonyatosan elszálltak az árak.

 • 2021.09.14. at 19:11
  Permalink

  Szerintem nem cél minden jelenlegi autó leváltása. Azt gondolom vége annak a rövid vagy nem is annyira rövid korszaknak, hogy egy erős közepes fejeltségű ( gondolok itt Közép-Európára ) régióban természetes legyen a családonként két autó. Magyarországon a jelenlegi autóállomány 60-70%-val bőven megoldható a mobilitás főleg ha a tömegközlekedést erősen fejlesztik. 2,5 millió autó ( ez kb a mai állomány 60%-a ) leváltása pedig igen is reális lehet hosszútávon. Azt mindenki vegye figyelembe hogy az elektromos átállás elején vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?