Lettél volna holland autópályarendőr a hatvanas években!

Csúcstalálkozót tartottak a holland rendőr-Porschék

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tudtad, hogy egy országnak sem volt akkora Porsche rendőrautó flottája, mint a hollandoknak? Nos, ők tudják, és meg is emlékeztek róluk.


Mivel az 1960-as években nem volt sebességkorlátozás a holland autópályákon, a helyi rendőrségnek kellett valami, ami felveszi a versenyt a korszak leggyorsabb sportautóival is. A választás persze nem volt könnyű, hiszen nem volt elég a gyorsaság. Megbízható, könnyen kezelhető és nyitott tetős sportautót kerestek, hogy a tisztek akár a forgalmat is irányíthassák belőle. A megoldást természetesen a Porsche adta, akinek ott volt legendás 356-osa, a 911 elődje, méghozzá akár nyitott tetővel is. 5 évig, 1962 és 1966 között be is vetették a már narancs, Rijkspolitie feliratos sportautókat, majd néhány 911 Targa váltotta őket.
Hirdetés

Az idők során összesen 507 darab Porsche teljesített szolgálatot a holland rendőrségnél, ebben volt 914, 924 és 964 is. Ezzel a világ legnagyobb rendőr-Porsche flottájáról beszélünk. Az autós örökség eme különleges szeletének ünneplésére egy lelkes gyűjtőcsapat találkozót szervezett saját példányaikból. Mi több, a látogatók (meg persze saját maguk) örömére egy 918 Spydert is beöltöztettek a klasszikus színekbe. Nem könnyű hasonló, rendőri feladatokra felkészített stuttgartit találni mára, azonban a hollandoknál szerencsére számtalan maradt meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.27. at 15:37
    Permalink

    Bizony, először a 2015-ös amszterdami autószalonon láttam ilyet. Egy nosztalgiaklub állított ki vagy egy tucat járművet ([url]http://m.cdn.blog.hu/au/autossagok/image/dscf0636_copy.JPG[/url]). Az egyik posztoló egyenruhás kllubtag mesélte, hogy egy időben a holland királyi rendőrség volt a világ legnagyobb Porsche tulajdonosa…

    Ezek többsége eredeti rendőrautó, amelyet a végén leszereltek és civil autóként értékesítettek, majd a tulajok egy idő idő után fellellték őket és visszaalakították.

    A klub amúgy rendszeresen tiszteletét teszi 1-2 autóval minden nagyobb rendezvényen (Techno Classica, AutoRAI, Interclassics Antwerp Classics), és Hágában is van egy rendőr 356-os.

Vélemény, hozzászólás?