Még öregebbek és még drágábbak lettek a használt autók 2022-ben

Tovább folytatódik a használtautók piacának drágulása a Használtautó.hu adatai alapján

Tovább folytatódott 2022-ben az áremelkedés a másodkézből eladásra kínált autók közt is, a Használtautó.hu csapata összegyűjtötte a legfontosabb változásokat a tavalyi év hirdetéseit és kereséseit tekintve.

A 2022-es új autók piacát már elemeztük idén, ahogy a tavalyi használtautó-importról is írtunk már. Ameddig a hazai tulajdonosváltások teljes adatsorára várunk, érdemes ránézni a Használtautó.hu kereséseire és hirdetéseire az előző éves számok alapján.
Hirdetés
Tovább folytatódtak az egy évvel korábbi trendek, a hazai használtautó-piac mutatói továbbra is kihívásokat jeleznek. A folyamatos átlagár-emelkedés nem csökkent, ám mellette egyre öregebb autók közlekednek a magyar utakon, amelyet a Használtautó.hu keresésein és hirdetésein is tetten érhetünk.

A 2022-ben látott drágulás következtében átlagosan 4,7 millió forintért hirdettek egy autót az oldalon, ami 17,5 százalékkal több, mint 2021-ben.

Eközben a meghirdetett autók átlagéletkora a 2021-es kereken 12 évhez képest 12,7 évre nőtt. Fontos viszont megjegyezni, hogy az új autók piaca is jelentősen drágult, amíg a legolcsóbb új autó egy évvel ezelőtt 3,56 millió forintról indult, jelenleg ugyanazért a modellért, ugyanazzal a felszereltséggel, szintén a piac árbajnokaként 4,44 millió forintot kérnek el feláras extrák nélkül. A Használtautó.hu keresési adatai szerint a tavalyi év során a legnagyobb érdeklődés a Volkswagen márkára mutatkozott, amelyet szorosan követ két német prémiumgyártó, a BMW és a Mercedes. Modellekre lebontva a Volkswagen Golf volt a legkeresettebb: ahogy az importban, úgy itthon is ez a típus, azon belül is az ötödik generáció tűnik a legnépszerűbbnek. Másodikként a BMW 3-as sorozata szerepel, amelynek már nem az E46 kódú, 1998 és 2004 közt gyártott generációja a legnépszerűbb, hanem az utána következő E90, amelyet 2004 decemberétől 2013 októberéig gyártottak a bajorok. A dobogó harmadik helyére az Opel Astra került, méghozzá a 2004-től egészen 2014-ig gyártott H generációval, amelyet 2009-től az utóddal együtt, Astra Classic néven forgalmazott az Opel. Meredeken emelkedik azonban a villanyautók iránti érdeklődés, az első kilenc hónapban 63 százalékkal több keresés érkezett ezekre a modellekre, egész évben pedig összességében 37%-kal több, mint 2021-ben. Végeredményben a portálon a legkeresettebb elektromos modell a Hyundai Ioniq, míg a legkeresettebb hibrid a Toyota Auris lett. Az új autók piacához hasonlóan tovább törnek felfelé a SUV modellek, amelyek közül a legnépszerűbb a Nissan Qashqai volt a Használtautó.hu oldalon, második helyen a Kia Sportage követte, harmadikként pedig a Toyota RAV4 szerepel.
Hirdetés
Az ársávokat tekintve rögtön feltűnik, hogy a legtöbb autót, a hirdetések több mint egyharmadát 1,5 és 3 millió forint között hirdették a Használtautó.hu oldalon, míg a teljes tavalyi adatbázis átlaga 4,7 millióra jön ki. Az átlag és a medián eltérésének okát egyrészről a 3 és 5 millió forint, illetve az 5 és 10 millió forint között hirdetett autók szintén magas számában érdemes keresni. Az 5 millió forint feletti árkategóriában konkrétan 10 százalékos növekedést tapasztaltunk. A mindössze 0,39 százalékban jelen lévő, 20 millió forint feletti árkategória meglepően drága, akár több százmilliós csúcsértékeiről sem szabad megfeledkezni, amelyek a fenti grafikonon elvesznek az adatsorban.

Fontos viszont megjegyezni, hogy az autók áremelkedése nem járt sem fiatalodással, sem pedig lényegi állapotjavulással, konkrétan ugyanazok az autók érnek egyre többet és többet a piacon.

A fent látható grafikonon tehát az 500 ezer forint alatti áron hirdetett autók száma sem azért esett vissza, mert megszűnt volna az érdeklődés a legolcsóbb, sokszor kérdéses állapotú használt autók iránt. Sokkal inkább arról van szó, hogy egy érvényes műszaki vizsgával rendelkező ötszemélyes, működő autó ára már magában a félmillió forintot közelítette 2022-ben. Érdekesség, hogy a legtöbbször megnyitott hirdetésekben szereplő típusok inkább nevezhetők álomautónak, mintsem slágermodellnek, három igazán különleges, de meglepően különböző hirdetésről van szó. Ebben természetesen az is közrejátszik, hogy ezeket az autókat nem fél perc eladni, sokszor a magas áruk és a szűk vásárlóközönség miatt hónapokig várják a leendő vevőt, ami alatt könnyedén gyűjthetnek extra megtekintéseket. A tavalyi év legtöbbször megnyitott hirdetése éppen ezért még most is elérhető, egy Mercedes-Maybach G 650 Landaulet terepjárót kínálnak nem kevesebb, mint 360 millió forintért. A második helyen egy Honda S2000 zárta a 2022-es évet, amelyet sajnos már töröltek azóta, a harmadik helyen pedig egy 2006-os Maserati Quattroporte szerepel, amit ugyan szintén töröltek már a rendszerből, mégis meg tudunk mutatni, hiszen egy komplett ár-összehasonlító cikkhez adott ötletet még júliusban. Összefoglalva tehát az látható a Használtautó.hu adatai alapján, hogy még tovább drágultak és öregedtek a használt személygépjárművek Magyarországon, lényegében alkalmazkodva az új autók piacának további áremelkedéséhez.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?