Milyen olaj ajánlott, ha melegebb éghajlatra távozunk?

Fizetett hirdetés

Motorolajdoktor: Suzuki Vitara 1.6, 2016

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk egy Vitarával költözött Máltára, ahol télen sincs hideg. Vajon más olajat kell használnia, mint itthon?


Üdvözlöm Önöket!
2016-os évjáratú Vitarám van Máltán. Az év túlnyomó részében 30 fok felett van a hőmérséklet, gyakran 40 fok és télen sem megy nagyon 20 fok alá. Használtan vettem az autót, 45000 km van benne és az olajcserén Castrol Edge 5W40-es olajat tettek bele, mert ebben a melegben itt ilyet javasolnak. Otthon Magyarországon ez nem jellemző. Érdeklődnék hogy nem fog-e ártani az autónak?
Köszönöm válaszukat!
Tisztelettel,
Sz. Balázs
Hirdetés
Kedves Balázs!
Feltételezem, hogy az 1,6-os motorral szerelt változatról van szó.
Igazából az, hogy Máltán van, az autó hűtője/termosztátja/hűtővize szempontjából fontos, illetve a hidegindítás szempontjából. Máltán a "hidegindítás" télen is legrosszabb esetben 20 Celsius fokos olajjal történik, ami itthon lehet akár -20 Celsius fok, ez fontos különbség. Amikor az olaj üzemi hőfokon van, akkor az üzemi hőfok mellett majdnem mindegy, milyen külső hőmérséklet van, ahogy mondtam, az autó hűtőrendszerét dolgoztatja inkább meg.
Ez a Vitara 0W20-as olajra van tervezve (ha valóban az 1,6-os Vitaráról van szó...), ennek megfelelően lett megtervezve a motor. Nem javaslom, hogy 5W40-es olajjal járjon. Cipruson például a piacvezető Psaltis Autóalkatrész komoly Eneos disztribútor, az Eneos Premium Ultra 0W20-as olajat ajánlom a Vitarába.
Üdv.,
Olajdoki
Motorolajokkal kapcsolatos kérdéseket várjuk a motorolajdoktor@autonavigator.hu címre!
A Motorolajdoktor a Szakál-Metál webáruházat ajánlja!
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?