Minden infó a Toyota legkisebb, hozzánk is érkező hibridjéről

Végre egy hibrid, ami üzeme mellett árával is olcsó

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Májusban érkezik a Yaris Hybrid, amelyet a kisautó dízeleinél olcsóbbnak és takarékosabbnak is ígér a Toyota.


Elsőként tavaly tavasszal, az egy évvel ezelőtti Genfi Autószalonon láthattuk a Yaris HSD-t, azaz a nem csak a hibridet, az akkor még ismeretlen Yarist is előrevetítő koncepciót. Cseppet sem volt így titok, hogy a harmadik generációs Yarisból hibrid is készül majd. Míg a Yaris már tavaly év végén, a kisautók szegmensének első full hybrid modellje csak most, az idei Genfi Autószalonon debütált. A Toyota szerencsére nem engedett jó szokásából, ha hibridesít, csakis olyan verziót készít, amely képes csupán villanymotorjával is mozogni.
Így van ez a többi Yarisnál 2 centiméterrel hosszabb, ennyivel nagyobb első túlnyúlású Yaris Hybrid esetében is, azaz hamarosan a kifejezetten városi autót keresők is választhatnak olyan modellt, ami rövid, mintegy 2 kilométeres távon teljesen emissziómentes lehet, ugyanakkor józan hatótávot is adhat. A józan hatótáv valójában nem is olyan józan, elvileg 1000 kilométer feletti, ugyanis az üzemanyagtank 36 literes, a vegyes fogyasztási érték pedig 3,5 l/100 km (CO2=79 g/km). Persze azért nagyon komoly illúzióink ne legyenek, tudjuk, hogy laboratóriumi körülmények között mérik a vegyes fogyasztást, de ma már az is nagy szó, hogy egy mintegy 15 (tehát nem az átlagosabb, 20) ezer forintos teletankolásból 800 kilométer megtehető.
A szerény fogyasztáshoz a légellenállás, új orr-rész és padlóburkolat általi optimalizálása (Cd=0,286) is hozzájárul, a fő érdem azonban a hajtásláncé, melynek főszereplője az Auris és a Prius 1,8-asához mérten 16,5 kilogrammal, azaz 20 százalékkal alacsonyabb tömegű, 10 százalékkal rövidebb löketű 1,5 literes, Atkinson ciklusú benzinmotor és a CVT, fokozatmentes automata váltóval hozzá csatlakoztatott villanymotor. Az első generációs Priuséval egyező méretű benzines teljesítménye 75 lóerő, nyomatéka 111 Newtonméter, a változó szelepvezérlésű 16 szelepest a teljes élettartamot kiszolgáló lánc hajtja. A villanymotor teljesítménye 80 lóerő, indulásától rendelkezésre álló nyomatéka 207 Nm. A rendszer egyszerre 100 lóerő teljesítményt tolhat az első kerekekre, mellyel a Yaris 11,8 másodperc alatt érhet 100 km/órára, végsebessége pedig 165 km/óra lehet.
Hirdetés

Közben az utas-, de még a csomagtér helykínálata is változatlan, az Aurishoz mérten ugyanis nem csak a motor, a nikkel-fémhidrid (NiMh) akkumulátor is apasztott, 168 cellájából csak 120-at hagytak meg a tervezők, ami 11 kilogrammos, a motortól ismerősen 20 százalékos tömegcsökkentést jelentett, s ezzel mérete is akkorára zsugorodott, hogy a hátsó ülés alá befért. Így maradt a Yaris egészen parádés utastérmérete és a csomagtér 286 litere.
Ugyanígy változatlan a remek városi manőverezhetőséget ígérő, 4,7 méter átmérőjű fordulókör, pozitív hozadéka azonban temérdek van a hibrid hajtásláncnak. A Toyota valós életben végrehajtott tesztjei szerint a városi autózás 60 százaléka a benzinmotor beindítása nélkül, azaz teljesen emissziómentesen letudható. Ha pedig valaki élményautózni szeretne, az akkumulátorok miatt a hagyományos Yarisokénál alacsonyabb tömegközépponttal szembesülhet, a zörejekre érzékenyek pedig elismerően nyugtázhatják, hogy a menetzajok nem csak szerényebbek, a CVT váltó miatt egyenletesebbek is, mint a többi kisautóban.
Ráadásul a csupa előnyt adó hibridért a korábbi információk szerint csak a benzinmotorosokhoz képest kell majd felárat fizetni – nem többet, sőt inkább kevesebbet, mint a dízelmotorosokért. A piacra májusra ígért Yaris Hybrid árát így 4 millió forint környékére várhatjuk, mely már nagyon csábító lesz ahhoz, hogy az új autót vásárlók kellő ösztönzést kapjanak a környezetbarát és olcsón fenntartható hibrid iránt. Csak néhány fontos jellemző: a többi hibrid Toyotához hasonlóan a Yarisban sincs egyetlen szíj vagy görgő, önindítóját és generátorát a villanymotor kiváltja, fékbetéteit a jelentős fékenergia-visszatáplálás miatt csak 100 ezer kilométer felett kell cserélni, ismertetett fogyasztása pedig már-már robogónyi. Várjuk, hogy személyesen is megízlelhessük!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Figyelj, ne írd már be ezt mindenhová (meg általában ugyanazt több cikkhez is)! Egyrészt jelenleg még SEMMIBEN sincs és nem is lesz igazad, másrészt mi köze a kipurcant Saab maradékai körül menő találgatásoknak a Yaris hibridhez? Semmi, na akkor ne írd ide.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Sorra igazolódik be, hogy mindenben igazam van/volt/lesz:

  http://www.origo.hu/auto/20120328-villanyautokkal-tamadhat-fel-a-saab.html

  Világosan elmondtam azt is, hogy a Saab egyetlen értékes húzása volt az utóbbi 10 évben, hogy elkezdett elektromos autót gyártani és ha erre komolyan átnyergeltek volna, akkor még ma is virágzó autógyár lennének.

  Azt is jeleztem, hogy a Saab gyár romjai felett repkedő keselyűket egyedül az elektromos Saab érdekli.

  A többi Saab is szép, jó, megbízható, nosztalgikus, de sajnos az összes olyan autó, amibe benzin vagy gázolaj kell hamarosan teljesen elértéktelenedik.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Azt gondolom tudod, hogy a szóban forgó Yaris-t Franciaországban gyártják, rengeteg eleme ugyanazoktól a francia beszállítóktól származik, mint a többi francia autónak. A Yaris név Párizs-t jelent.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Yaris apámé munkábajárásra Opel Insignia az ugymond vasárnapi autó! de abban épp most esett szét a váltó!! én Audi A3 ast hajtok de voltak már gondok vele pedig fiatalabb ! és ha kijön elfogok gondolkodni a váltáson! rövid távokra tökéletes és ha hosszabb utra megyek akkor is ott a Merci
  europai autom van mégse vagyok oda érte!

  de ezen igy felesleges vitatkozni gondolom nem volt Yarisod szoval nincs viszonyitási alapod! mások elmondása szerint nyilatkozol róla én meg csak a saját tapasztalataim mondom!

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  jól emlékszel hogy írtam, de 29 éves 🙂
  Nem vagyok elfogult az új autókkal, mert vezettem sok típust és sok évjáratot is 1978-tól 2008-ig.Ebben volt Opel Ascona (több is, más évjáratokból), Opel Rekord,Mitsu Colt, Opel Corsa (szintén több évjáratból), Trabant, Zsiguli, Zastava, Mitsu Cordia, Skoda 100,105, Fábia,Opel Astra (több évjáratból),Suzuki, és elmondhatom hogy van olyan autó amiből a régebbiek pár dologban jobbak voltak mint az újabbak.
  Lehet biztonságosabb egy új autó, meg komfortosabb, de a vélemény mindig szubjektív marad.Kinek a pap kinek a paplan 🙂
  Bár egy Suzuki nem hinném hogy biztonságosabb légzsák nélkül egy frontális ütközésnél mint mondjuk egy 1978-as Ascona B, amiben a hosszmotor, váltó és kardán is nagyon jól elnyelik az ütközés erejét, valamint azért megnyugtató hogy a motorháztető nem 90cm hosszú hanem vagy másfél méter..és csak utána kezdődik az utastér 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ha jól emlékszem, korábban mintha azt mondtad volna, a Mazdád 28 éves. Az új autók ilyen szempontból csalókák, túl szimpatikusak, még a 10 éveshez viszonyítva is, de emiatt nem szabad nekik bedőlni. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Te egy kicsit eltávolodtál a témától és a megfelelő stílustól is. Szerintem állj vissza, mert az utóbbi időben kezdtél normálisan viselkedni és szimpatikussá válni többek számára.

  Az emberek igenis hatással vannak egymásra és talán a Te írásaidnak is köszönhetően Combi most kipróbál egy hibridet. Ennek azért van jelentősége. Tapasztalatot gyűjt és ezután másként fog vélekedni, hozzá állni.
  Kíváncsiak vagyunk mit tapasztal majd, milyen benyomásai lesznek.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Na álljon meg a menet!
  1. Ki mondta – rajtad kívül -, hogy hibriddel rendelkezem? Mert én soha.
  2. Hogy zárnék én bárkit is bármiből ki? Ha valakinek azt mondanám, hogy ne menjen többet a TESCO-ba vásárolni akkor ezzel ki is zártam onnan? Nem tudtam róla, hogy ilyen isteni képességekkel is rendelkezem! 🙂
  3. Ki a búbánatos francot érdekel, hogy ki mit HISZ? Ha valaki annyira idióta, hogy egy fontos döntést az alapján hoz meg, hogy valaki az isten tudja ki, szimpatikus-e számára vagy sem valamilyen fórumon, ahelyett, hogy utána nézne a tényeknek, az tudod mit, ott pusztuljon el ahol van, az ilyen megérdemli a sorsát, engem nem érdekel.
  4. Persze, én csak attól félhetek, hogy mások több infót tudnak meg erről, ezért baszom el az időm jelentős részét már tizenvalahány éve komplett idiótáknak magyarázgatva éppen ezeket a dolgokat, amiket nem szeretném hogy megtudjanak. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Hát s3000, pont erről beszéltem. Ezzel abból a csoportból amiben te is vagy (hibriddel rendelkezők) zárod ki az embereket, mert a mentalitásodat veszik majd alapul és ők ehhez nem fognak csatlakozni még ha pénzük lenne akkor sem. Így hát kérlek légy felelősséggel. Különben beteljesül a SouthPark ide vonatkozó paródiája.

  (de remélem nem attól félsz, hogy mások is egyre több infót tudnak majd és ezért értéktelennek gondolod majd magad, mert ez nem így lesz, ha csak simán tolod beléjük az infót.)

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ma kellemesen csalódtam.Múlt héten írtam mait a helyi Toyota márkakereskedésnek itt Veszprémben, tesztvezetés céljából, hogy valami hibridet tudjak végre vezetni…Persze nem válaszoltak, de ma felhívtam őket.Prius-uk nincs, de Auris HSD tudok tesztvezetni :). Ha minden jól megy a héten ki is próbálok egyet 🙂
  Csak hogy szerezzek valami tapasztalatot is e téren, ha már 6.5 milláért nem tudok venni..

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  s3000
  A leírtak igazak, de azt soha ne felejsd el, ha egy ember alól kihúzod az érvelését és nem marad más, mint hogy ellenséget látja csak benned nem azt akivel feldolgozhatja a kérdést, akkor annál jobban ragaszkodik az álláspontjához, lényegében mindegy hogy az mi is. Ez okozza mások önmagukból való kikelését.

  Diesel, én sem szeretem, de azt kell lássa, hogy neki nem az az élet célja, hogy mégis bebizonyítsa, hogy az jó hanem, hogy belássa és gázon hajtson egy szikra gyújtásost. Ha támadod, azzal csak a dízelesek tömegébe taszítod vissza, mert nem akar olyan lenni mint mondjuk te. Szóval senki ne támadjon senkit, és rávezetést írni.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Részedről pedig a higadt álláspont hasznos.”[/i]

  Hol olvastál Te tőle higgadt álláspontot? Mert én csak dühkitöréseket, agyatlan vagdalkozást meg betonhülyeségek tömkelegét – lsd. a Hummer zöldebb mint a Prius LOL! 🙂 – láttam tőle. Végül is lehet nézni csak a jó oldalát is a dolognak, hiszen mindig nagyon jót röhögök ahogy szenved mint disznó a jégen, csak már több tucatnyi ilyen marhát láttam az évek során, minden reakciójukat pontosan lehet tudni előre olyan egyszerűek mint a faék, de az ötvenedik ilyen arc már kezd uncsi lenni, a tudatlan ideggörcs fejük nem tud hozni semmi újat.

  “Horatius viszont abban jó, hogy a dieseles álláspontot feldolgozzhassuk.”

  A dízeles álláspont az szokott lenni, hogy “a dizel azért jó mert szeretem”. Ezzel vitatkozni értelmetlen, ha viszont véletlenül mégis a tényekre keveredik a szó, akkor a dizelesek azonnal elpusztulnak. A Horatius féle anekdotázók meg sosem akarják megérteni, hogy a beköhögött és ellenőrizhetetlen – legtöbbször az átlaghoz képest ordítóan eltérő – adataiknak semmi jelentőségük sincs. Még ha igaz is lenne, az csak egy speciális esetet jelenthet legfeljebb, aminek szinte nulla jelentősége van a nagy átlag számára és egyáltalán nem is jellemzi a technikát. Ő úgy hasonlít össze két dolgot, hogy veszi az egyik szélsőségesen legjobb, adatát és ezt teszi a másik szélsőségesen legrosszabb adata mellé, és ezzel veri az asztalt. A legszánalmasabb viszont az, hogy ha elmagyarázzák neki, hogy ez így betonhülyeség, akkor arcizom rándulás nélkül pontosan ugyanazzal a hülyeséggel veri tovább az asztalt.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Szerintem s3000 hasznos mert pl olyan részletes infókkal rendelkezik mondjuk a Prius PHV aminek én személy szerint nem néztem utána.(fogy aksi merülés után, valós aksi kapacitás, stb).
  Horatius viszont abban jó, hogy a dieseles álláspontot feldolgozzhassuk.
  Részedről pedig a higadt álláspont hasznos.
  Én csak számolgatni szeretel.

  A lényeg, hogy belássuk a másik előnyén és ne a hátrányaival tömjük az itt olvasokat.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ok, de akkor ezt a der millan nevű megaidiótának is mondd el! 🙂 Eddig pontosan nulla értelmes hozzászólása volt az autonavigator.hu-n akármelyik hírt nézem és akármeddig megyek vissza az időben. Semmihez sem ért, de még azt is rosszul tudja. Sértődött hisztériás majomként kétségbeesetten próbál a legkisebb szalmaszálba is belekapaszkodni, csak hogy belémköthessen, pontosan ugyanazt a szánalmas mintát követve mint az összes gombostűfejnyi aggyal és elefántnyi önérzettel rendelkező barom, akinek valaha tükröt mutattak és szembesítették a saját hülyeségével.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Kedves mindennel bebukott megaidióta, ha jártál volna általános iskolába talán a szövegértelmezés tudományát is megtanultad volna, így viszont csak marad a szokásos hobbid, hülyét csinálsz magadból, mivel fingod sincs mi az implikáció jelentése, annak ellenére, hogy síkostoba módon még idézed is.
  A múltkor azt írtad nem szólsz hozzám többet, de látszik hogy még a saját szarodat sem vagy képes megtartani. Mondjuk olyan idiótától aki a Hummert zöldebbnek hiszi a Prius-nál nem kell semmin sem csodálkozni. LOL! 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nekem pl az is furcsa, hogy a sűrített levegős dolgot még belső égésűnél sem használják ki.
  Pl fékezéskor Otto,Diesel egyaránt, a hengerekkel a kipufogó fojtásával és egy EGR szelep szerűség segítségével, azt a 20+ BAR végnyomást gyűjtögethetné egy tartályba ezzel fékezve (Fék erő visszanyerés), majd gyorsításkor 0,5 Barral ráengedni egyfajta feltöltésként a motorra, hogy alacsony fordulatszámon is csúcs nyomaték legyen levehető elinduláskor.
  Vagy a befecskendezők hengerben való elhelyezésével (FSI, Diesel, Mazda), motor leállításkor a genrátor és inditó motorral olyan pozícióba állítanának meg 1-2 hengert,(6 hengeres motor újra divatba), hogy a befecskendett üzemanyagot a szikra egyből meggyújtva beforgassa a motort.
  Én szívesen látnék Direkt befecskendezéses LPG motorokat is, mivel légnemű az elkeveredés gyors és egy jó szívó szelep vezérléssel, mindig annyi levegőt lehetne hagyni a motorba (nincs folytás szívó oldalon) Amennyi kell az adott teljesítményhez és az időzítás alapján kalkulált levegő mennyiséghez tolná be a gázt a sűrítés végén. A terjeszkedés mindkét esetben optimális és a töltet is nagyon jól szabályozható.
  Én sepeciel nem szeretek középfeszültségben sem ücsörögni, ha nem kötelező.

  Ezek mind saját gondolatok, ti mit hiányoltok?

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ez jó levezetés volt, aminek a végeredménye az alábbi:
  [b]Szóval nekünk ez még túl fejlett tárgy. Nekünk máshol kell először a gazdaságon javítani, hogy ez reális és racionális választás legyen.[/b]
  Egyetértek ezzel a végkövetkeztetéseddel, mint egy korábbival is, ahol arról volt szó, 50-70-el fognak közlekedni… Ilyen sebességeknél viszont jelentőségét veszíti azon tendencia amikor a törésteszteknek akkora jelentőséget tulajdonítanak mint most, aminek vonzata a feleslegesen cipelt plusz mázsákban mérhetők. “Jó esetben” el fog jönni ez az idő, legalábbis Magyarország számára. Ha nem, az elég nagy baj lesz az itt élő magyarok részére.
  Magyarok előtt személyautó kérdésben 2 utat látok a jövőre nézve (mintegy 10-20-30 éves távlatban).
  1, Vagy visszaesünk az 50-60 évvel ezelőtti szintre, vagyis a személyautó kevés jómódú egyén drága kiváltsága lesz. Ez a Yaris, Prius, illetve elektromos irányzat. Tehát a magyarok számra ez megfizethetetlen.
  2, Vagy megmarad közlekedési eszköznek a személyautó, az egyéni szabadság szimbólumaként, mint jelenleg, de ahhoz sokkal olcsóbban előállítható takarékos, kis fenntartási költségű autókat kell itt forgalomba hozni, ami a magyarok számára is elérhető, megfizethető úgy vételárban, mint fenntartásban.
  Jelenleg az 1-es pontban lévő tendencia érvényesül. Tudom Magyarország nem a világ, de ez itt Magyarország! Az itt élő ember számára Magyarország jelenti a világot!
  A hegyre tehát nem csak az az 1 út vezet fel, amit most a Toyota képvisel a többi meg kezdi utánozni. Vannak ennél olcsóbb megoldások is, csak az kevesebb profittal kecsegtet a gyártók számára. Itt jön be a gyárak egoista, önző érdeke, amiből aztán jelenségek egész sora következik.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  “Mindezt csak azért írom a 3.3l, 3.6l, 3.8l-es fogyasztásokat, hogy értsétek miért vagyok mélységesen felháborodva a Toyota Yaris HSD 3.5-ös fogyasztásán és miért tartom parasztvakításnak, szemfényvesztő mutatványnak az egészet és miért mondom azt, hogy ez soknak számít 2012-ben. 1998-ban már tudták ezt az értéket autók és akkor újonnan sem kerültek többe 4 milliónál, az üzemanyag meg kb. fele ennyibe került.”

  Ezt a baromságot már vagy 20x leírtad. Igen, megnyugtathatlak, 21-edszerre is pontosan ugyanakkora ökörség mint eddig volt, úgyhogy többet ne írd le!
  Ha jól találtam el a borzalmasan szennyező elavult szar olajégetődnek a paramétereit, akkor még arra is fény derült, hogy nemcsak hogy folyamatos hülyeségekkel fárasztasz, hanem mocskosul hazudsz is – mint ahogyan az már többször is bebizonyosodott korábban -, ugyanis rajtad kívül senki a világon nem volt képes a tragacsoddal ilyen fogyasztást elérni úgy, hogy ezt még dokumentálta is volna:

  [url]http://www.spritmonitor.de/en/overview/44-Seat/393-Toledo.html?fueltype=1&power_e=90&powerunit=2[/url]

  Itt az átlag [b]5.99 l/100 km[/b], de még a legnyugodtabb vezető sem volt képres 4.1 alá menni. Ez pedig fényévekre van az általad behazudott értéktől.
  Mellesleg a Yaris HSD városban képes 3.5 körüli fogyasztást produkálni, a te szarod tudod mikor tudna ennyit fogyasztani városon belül? Ha el sem indítanád.
  Ezen felül kifejezetten mókás egy 1998-as kövületet összevetni egy 2012-es hibriddel, se a környezetterhelési mutatói, se a biztonsági paraméterei a közelében sincsenek egy mai járművének. A Te szarodat nemhogy szmogriadó alatt, de azon kívül sem szabadna elindítani olyan pusztítást okoz a környezetben (és ezzel tökéletesen szembe is köpted magad a korábbi környezetféltő jajveszékelésed fényében). Amúgy hány csillagos pl. a töréstesztje, minusz 3 csillag?
  Ami igazán mélységesen felháborító, ha valaki azt csinálja amit te, mocskos hazugságokkal és/vagy a saját hülyeségével, totálisan értelmetlen összehasonlításokkal és a józan ész teljes hiányával jut elmebeteg következtetésekre, és nap mint nap ezzel szennyezi az információs teret.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  “Mindezt csak azért írom a 3.3l, 3.6l, 3.8l-es fogyasztásokat, hogy értsétek miért vagyok mélységesen felháborodva a Toyota Yaris HSD 3.5-ös fogyasztásán és miért tartom parasztvakításnak, szemfényvesztő mutatványnak az egészet és miért mondom azt, hogy ez soknak számít 2012-ben. 1998-ban már tudták ezt az értéket autók és akkor újonnan sem kerültek többe 4 milliónál, az üzemanyag meg kb. fele ennyibe került.”

  Ezt a baromságot már vagy 20x leírtad. Igen, megnyugtathatlak, 21-edszerre is pontosan ugyanakkora ökörség mint eddig volt, úgyhogy többet ne írd le!
  Ha jól t

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  szerintem én is tudok menni 780km-t egy tankolással, 5 személlyel, és a nekik való 2 hetes csomagmennyiséggel(na ki csinálja utánam egy Yarissal ?)..autópályán 8.5-öt eszik a kocsim, cca 65 literes a benzintankja..de ha a benzint és a gáztartályt is teletankolom akkor lazán megyek 1300-at :))
  Minőségre térjünk majd vissza ha 29 éves lesz a Yarisod :))

  Viszont ha muszáj lenne a kettő közül választani (Renault vagy Toyota), akkor Toyota, de nem Yaris.Valahogy nem nagyon férnék el benne 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Igen sok itt az okos a Toyotát senki ne hasolitsa Renaulthoz mert az más kategoria !
  2006 es 1L-es Yaris 4,4 literes fogyasztása van 25 km es uton 4 fövel ami azt jelenti hogy 1 tankolással 780 km lehet megtenni na meik tragacsotok teszi még ezt meg?
  szomszédunk 1 idös Peugeotja (206) os fogyasztása 8,5 L és az autszerelöjük bekerült a karácsinyi meghivottak listájára!
  minöség akkoris a Toyota melett van!

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Fejlődés lassú, 15 éve kész volt ez ami a Yarisban van azóta csak frissítették az egyes komponensek alkotó elemeit, software-it.

  Az üzemanyag árak emelkedésével a 20e km-re vetített éves megtakarítás mértéke egyre nagyobb.
  Ha ezt elosztod 0,14el akkor megkapod, hogy mekkora a beruházási jelen értéke, mennyivel érdemes érte többet adni, hogy ugyan annyira jöjj ki(időközben eladva befektetés időarányosan értékesíthető) vagyis a Toledo és Yaris között 120e Ft van évente /0,14= 857 000 e Ft. Vagyis a Yarisért akár 1,6ot is elkérhetnének, mert a Toledoval szemben megér annyit. Az autópiac mai árazása igen csak a kereslet kínálati hasznossági szintektől függ, de jó lenne ha az emberek ezt is mérlegelnék a vásárlás pillanatában.

  Ha 2.5 megy a HSD yaris az gázon az 6,6 Ft a toledó 14,5éhez képest évi 20e km-nél ez 158 000 Ft és ennek a jelen értéke 1 128 000 Ft, vagyis kb 2 milliót kérhetnének a HSD yarisért, de legoptimistább hírek szerint kétszer ennyibe fog kerülni. Ugyan ezt németeknél ha az árakat megegyezőnek vesszük a HSD Yarist 2 633 000-el drágábban lehet adni, de ezze is csak 3,5 milliót érjük el. Vagyis vagy magas az alapkamat vagy olcsó az üzemanyag, a japánoknál 0,1-1 között az alapkamat ott 2%ot várnak el ott 7,9millióval is többet ér a toledonál.

  Véleményem szerint is, a mostani árak adott fogyasztásáért magyarországi tőkeköltség mellet nem indokolja új hibridek vásárlását.
  Viszont Dízel autót én csak úgy vennék, ha gázt szívna magába, és egy pici gázolaj köpettel begyújtaná. Ezzel tökéletes az égés, de így is ott a Nitrogén oxid ami erősen oxidáns.

  Szóval nekünk ez még túl fejlett tárgy. Nekünk máshol kell először a gazdaságon javítani, hogy ez reális és racionális választás legyen.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Jó, ezt én sem tartom kizártnak, de akkor is elenyésző a fejlődés mértéke. Különös tekintettel arra, hogy a Toledo 2 kategóriával nagyobb, mint a Yaris. (A csomagtartóm nagyobb, mint az S80-as Volvóé!)

  Még a Prius PHV lenne azonos kategória, de az már kétszer ennyibe kerül és a csomagtere kis túlzással kesztyűtartó méretű.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nem tartom kizártnak hogy nálad (ha te vezetnéd) a Yaris is arányiban ugyanannyival kevesebbet fogyasztana, -az ECE ciklushoz képest- mint a Toledod, azaz kb 2.5 litert, és akkor pedig ott van a fejlődés.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nem azért írtam le másodszor a frissen mért fogyasztási adatomat, hogy dicsérjem, reklámozzam az autómat, vagy azt, hogy milyen jól választottam. Kevesen tudják, de ez a Seat Toledo I.-es nagyon jól eltalált konstrukció. A kategóriához képest óriási 550 literes csomagtartója van, és ami a legjobb benne, hogy műszakilag nagyon megbízható, mondhatni “sosem megy tönkre”.

  Mindezt csak azért írom a 3.3l, 3.6l, 3.8l-es fogyasztásokat, hogy értsétek miért vagyok mélységesen felháborodva a Toyota Yaris HSD 3.5-ös fogyasztásán és miért tartom parasztvakításnak, szemfényvesztő mutatványnak az egészet és miért mondom azt, hogy ez soknak számít 2012-ben. 1998-ban már tudták ezt az értéket autók és akkor újonnan sem kerültek többe 4 milliónál, az üzemanyag meg kb. fele ennyibe került.

  Egy helyben toporgás megy a robbanó motorok fejlesztése terén, már 10 éve legalább. Ami azt mutatja, hogy nincs hova tovább csiszolgatni, tökéletesíteni őket, ezért ideje lenne átnyergelni más hajtásláncokra.

  Most le akarnak gyártani és el akarnak adni több tízmillió hibrid autót az embereknek úgy, hogy fogyasztásban alig egy kicsit lesznek csak alatta az eddigi hagyományos autókhoz képest.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nem szerencsés a kis hengerűrtartalmú diesel. Nem gazdaságos üzemű. Rossz a termikus hatásfok. A diesel hengerenként 500 cm3-nél kezd jó lenni. Volt diesel 1.0L-es Daihatsu 765 kg és 48 LE és utána 1,9-es Fiat Tipo 1110 kg és 92 LE. Azonos hajtásmód mellett azonos volt a fogyasztás!!
  A modern dieselek (PdTDI, CR) nem fogyasztanak kevesebbet, csak dinamikusabbak.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Mint mondtam, a gázolaj fogyasztást meg kell szorozni 1,1-el hogy benzinnel összehasonlítható legyen. A 1.0 Yaris amivel 3.2 vel jártam meg Fehérvár Tatabányát, dízelre átszámolva 2,9 l/100km teljesítményt feltételez. Én sem hasonlítok benzin fogyasztást gázhoz, mert a gázban Literre kisebb az energia tartalom.
  A HSD Yaris 3,5-e (ami akár 2,5 is lehet a kezemben) dízelben 2,27 l/100km. Tehát ha ez sikerül akkor kell jelentkezni.

  Hori 60km-es 3.3 Litere benzinben 3,63L/100km-et jelent, vagyis aki ez alatt megy veri.
  123km-es 3,6-ja pedig 3,96 Benzinben.

  Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a benzinest lehet gázosítani és a fogyasztás irreleváns ha a különbségnél olcsóbb és tisztább az üzemanyag. Tehát én szorítkoznék a km költség összehasonlításra.

  Az általam 3,2-n vezetett Yaris gázon 3,84et enne ami 8,5 Ft/km (220Ft gáz)
  A Hori 3.3 litere 440 Ftos gázolajon 14,5 Ft/km-be kerülne.
  Éves 20e Km esetén pénzben ez 120 000 Ft. Ugyan így 800e ért lehet kapni.
  7 év autókázás után lehet belőle venni egy TDI-t.

  Mindennek ellenére, örülök, hogy spórolósan vezetsz. Ha ezt oktatnák KRESZ-en egy sokkal szebb világban élnénk.
  Az autók max 50-70 között közlekednének.
  Nem járatná senki az autóját csak úgy mert fogalma sincs az mennyit jelent.
  Olcsóbb lenne az üzemanyag.
  Stb.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]Ma 60 km-t autóztam 3.3 liter/100km-es fogyasztással.[/i]

  Azért ennyire ne már…Öcsém 1.3-as 2006-os kiadású Corsa CDTI-je sem fogyaszt ennyit átlagban, pedig ő kizárólag hosszú útra (Magyarország-Ausztria) használja.Átlag 3.5-4.5 a fogyasztása, neked meg nagyobb motorral, nagyobb kasztnival kevesebb…
  Totalcar teszten A4-es Audi 1.9 PDTDI 6-6.5 átlagot produkált, 2002-es Seat 1.9 Tdi, 7.4 liter vegyes fogyasztást produkált (A5 teszt), 2007-es Corsa CDTI Totalcar teszten:
  [b]Kipróbáltuk, nyomtuk neki, tankoltunk, kiszámoltuk: 5,5-öt evett.[/b]

  Az A5 tesztje szerint:
  Gyári fogyasztás:
  Város:
  5,9l/100 km
  Országút:3,8l/100 km
  Vegyes:4,6l/100 km
  Tesztfogyasztás:
  5,5l/100km

  Tényleg odaadhatnád egy tesztre ezt az 1.9-es olajkályhát :))
  Ha azt mondod 5 lityó azt elhiszi mindenki, de a 3.3-at tesztelni kell :))

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ma 60 km-t autóztam 3.3 liter/100km-es fogyasztással.

  A legutóbbi tankolás óta az óra 123km-t mutat, ezen a távon az átlagfogyasztásom: 3.6 liter/100km.

  Mindezt egy 1998-as (a Yarishoz képest hatalmas, tágas) 1.9TDI autóval, ami kb.: 800 ezerbe kerül használtan, hibátlanul.

  Többek között ezért egy [b]nesze semmi fogd meg jól[/b], a 3.5 literes átlag, amit a Yaris HSD produkálni kíván, majd fél év múlva. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Helyes felvetések, de csak akkor, ha most egy szűz helyen államot kéne alapítani.
  De a mi szemétdombunkon, egy olyan önmódosító szabályzó rendszer kell ami igazodik a társadalom szerkezetéhez és elvárásaihoz. Minden merev rendszer ahogy a szocializmus is megtörik a környezet változásában.
  Megoldást a természet folyamataiból kiolvasható szabályzó rendszerek bevezetése jelenthet, mely az általad kitűzött cél felé alakítja a társadalom résztvevőit.
  Pl ÁFA és termék specifikus adók megszüntetése, helyette a termék előállításához felhasznált Joule-t kell adóztatni. Energia adó Ft/Joule.
  Ingatlan adót kell kiszabni az átlag lakó/m2-hez viszonyítva az eltéréshez arányosan fizetni az erre eső költségvetés fajlagos költségét. (Az energia adó szabályozza az energiahatékonyságot)
  SZJA-t ugyan így átlag jövedelemhez arányosan növelni a jövedelemre eső költségvetési mixben meghatározott pillanatnyi adókulcsot, maximum 50%-ig, ami pl egy 200eFtos átlagjövedelem esetén és 10% elvárt költségvetési jövedelem bevétel igény szerint maximum jövedelem 1millió aminek az adó vonzata 50% és 500-t vihet haza. Ezzel maximalizált a fogyasztás és adóbevétel.
  Folytathatnám még, de ez egy kis ízelítő, mennyivel komolyabb válság kezelő rendszerek várják bevezetésüket. (LMPnél van talonban, mert az ő profiljuk az ami az egyensúlyi rendszereket leginkább kommunikálhatóvá teszi)

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nem Kedves Márk, én nem a csövezős életmódot tartom helyesnek és elfogadhatónak, hanem egy olyan társadalmi és államberendezkedést, ahol tisztességes (a többség által igazságosnak érzett, az elvégzett munkával értékarányban álló) fizetések mellet a lakosságtól való ÖSSZ ELVONÁS mértéke nem haladja meg a jövedelmük 33%-át. 1/3 rész az államé, 2/3 rész az enyém a fizetésemből. Ezt még beveszi a gyomra minden egészséges embernek így nem éreznénk magunkat rabszolgának!

  Az össz elvonás: adók, járulékok, hozzájárulások, díjak stb. minden jogcímen a munkabért terhelő befizetési kötelezettség. (személyi jövedelem adó, nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulás, minden egyben, amit levonnak a munkabérből és amit utólag be kell fizetni utána) Ez nem lehet több a 33%-os (1/3-os) lélektani határnál. Amíg több, addig mindenki arra fog játszani, hogy minél nagyobb arányban kibújjon alóla, mert piszkosul igazságtalannak érzi.

  Emellett: Az ÁFA mértéke a legtöbb Uniós ország törekvéseihez hasonlóan nem lehet több 16%-nál, mert ez is nagyban sérti a fogyasztók igazságérzetét és minden erejükkel igyekeznek kijátszani.

  Jövedéki adó pedig kizárólag azokat a termékeket terhelhetné, amelyek károsak az emberi egészségre: Pl.: dohány, alkohol, kőolaj származékok (De az áramot már nem!!!)

  Az emberek valahogy szeretnék azt érezni, hogy az ország ebbe az irányba halad és eltökélt célja, hogy ezt a szintet elérje! Ez volna a végső elvárása a társadalomnak a kormányokkal szemben, hogy ezt a közös célt belátható időn belül el tudjuk érni.

  Az elektromos autók elterjedése ebbe a helyes és mindenki által elvárt irányba mozdítana bennünket. Így kapcsolódik a két dolog egymáshoz.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  s3000: Köszönöm a Prius PHV kiegészítést, akkor 2km-ből lett 18-22 a technológia váltással, mondjuk kíváncsi lennék, egy NiHM energia sűrűségnyi litionnal mennyi lenne a súlya és azzal menyit fogyasztana, bár nem véletlenül tettek bele ennyit.

  Horatius: Prius annyit eszik amennyire ügyes vagy, de LPGn a kedvedért ehet 4,7-t is, nekem a 15 évvel ezelőtti konstrukció elmegy téli-nyári 4,5-ös benzines átlaggal, EU tesztciklusa szerint 5,1 helyett.
  A konnektorba dugást átszámolva 100km-re benzinbe 50*3,4/20*100/422= 2 liter/100km, ez kivan hagyva teljesen a tesztciklus adatából, mint ahogy a co2 kibocsájtás is ami 600g/kWh esetén 3,4*600/20=102g/km, ugyan ez 2liter benzin esetén 2*2,32*1000/100=46,4g/km persze ebben nincs benne a kibányászása szállítása gyártása disztribúciója. Mondjuk lehet azért hagyják ki mert országonként változik az áram ára és kibocsájtása, de akkor meg oda kell írni, hogy +country specific electric price and emission.

  Nem értem neked mi bajod van azzal, hogy egy erőforrás felhasználásáért annyit kell fizetni, mint amennyit a kereslet kínálat meghatároz. Egy társadalom számára gazdaságosabb a dokkoló építés. A kormány pedig nem ellenség, minősége olyan mint a választók minősége. NEKED a társadalommal van bajod, az adók pedig nem véletlenül vannak, viszont annak típusát és minőségét megint csak vissza lehet vezetni a társadalom minőségére. De ahogy nézem te a csövezők életmódját tekinted életszerűnek, ők valóban kiszabadultak a börtönből.

  Utána néztem a metános storynak és a vízbontási hatékonyság helyes, után már mikroorganizmusok gyártják a metánt. Továbbá arra alapoznak, hogy co2 kvótát szabadítanak fel, így az ipar fizet a co2 “megsemmisítéséért”. De kiemelik, hogy szél energia tározásra használnák.
  Illetve utána fűtésre vagy közlekedésre, nem pedig áram termelésre. A végtelen metán bolygó tönkre vágásos részt nem értettem.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Azt írják 2.1 liter/100km az átlagfogyasztása. Akkor? Nem ennyi?”[/i]

  Nem, nem ennyi. Csak az adott tesztciklus alatt lemérve ennyi. Amúgy meg tág határok között változhat vezető, és a külső körülmények függvényében. Látod itt is következetlen vagy és magadnak mondasz ellent, a “sima” Prius és Yaris HSD (no meg a Lexus hibridek) esetén nem fogadod el a normafogyasztási értéket, és kígyót-békát kiabálsz, meg pofozkodni akarsz és vérvörös fejjel üvöltöd hogy átverés az egész és az a valóságban legalább 2x annyi vagy pont 6.5 :), a Prius PHV-nál meg egyből elfogadod? 🙂

  [i]“Szerintem a 25 km-es elektromos hatótáv után normál hibridként üzemel tovább 2.1 literes fogyasztással.”[/i]

  Hát nem! 🙂 A legfeljebb 25 km-es orgazmusautózásod 🙂 után – ami még egyszer hangsúlyozom, hogy ún. [b]blended EV mode[/b], azaz ez alatt is BÁRMIKOR bekapcsolhat a benzinmotor is ha a rendszer úgy dönt, mivel mondjuk jobban benyomtad a pedált mint amit csak elektromosan képes lenne kiszolgálni -, “normál” hibrid üzemmódba kapcsol a Prius PHV és annyit fogyaszt mint a nem plugin 3-as Prius (EPA tesztciklus szerint 4.7 l/100 km, valamelyik elavult európai tesztciklus szerint 3.9 l/100 km, szerinted meg 6.5 l/100 km 🙂 Ahhoz, hogy ennél számottevően kevesebbet fogyasszon BENZINBŐL, legalább 25 km-enként konnektorba kell dugnod. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Németeknél, ipari CO2 kibocsájtásból és északi szélfarmok áramtermelésével bontott víz hidrogénjéből gyártják. Ebben olcsón tárolahtó a zöldenergia is, nem kell mellé gázerőmű.”[/i]

  No azért ennyire ne szaladjunk előre a lovakkal! 🙂 Amiről beszélsz, az csak egy terv, ráadásul a legagyhalottabb amit az utóbbi 2 évben hallottam (ennél nagyobb baromság csak az olajlobbi által erőltetett hidrogéngazgaság, de annak kb. 45 éve már csak azok dőlnek be akik sose jártak fizika órára).
  Energetikailag katasztrófa az egésznek a hatásfoka (már az elektrolízisnél megbukik az egész – kb. 50%-os veszteség, ami a metánig akár 80-90%-ig is fokozódhat, 90%-os veszteség soha nem érné meg a metán relatíve könnyű tárolhatóságát, inkább 10x annyi elektromos autót érdemes azokkal a szélerőművekkel tölteni ebből az EV-k minden nyűgje ellenére is), emiatt az ára is a húzós lenne, hosszú távon garantáltan halálra van ítélve (rövid távon persze bármilyen idiotizmus felbukkanhat). Ez az ötlet a német autógyártókhoz fűződik, lehet hogy a hibrid fronton bemutatott pofára esésük után valami kényszercselekvés hogy ilyen halott tervekkel állnak elő (mondjuk a végeredmény ugyanaz, cseberből vederbe).

  A metán még akkor sem lenne jó megoldás, ha végtelen sok lenne belőle (tönkre vágnánk vele a bolygót, akkor meg már lényegtelen hogy mivel autóznál, mert nem is élsz), mint ahogy nincsen, az előállítása meg vagy fából vaskarika (nem megújuló energiával), vagy katasztrofális hatásfokú és emiatt elvileg is csillagászati árú (megújuló energiával).

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  RX450h-ról írtam nem RX400h-ról de ne zavarjon. És természetesen egyik sem szemétdomb és a saját kategóriájában és idejében a legalacsonyabb fogyasztású jármű volt/van.
  Az se zavarjon hogy a Lexus a Toyota prémium márkája, alapjait tekintve ugyanazt a hajtásláncot használják. Ne csináljuk végig ugyanazt a cirkuszt mint a Prius/Yaris-al, ugyanúgy megsemmisítő vereséget szenvednél mert a tények helyett itt is teljes hülyeségekre alapozol.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Már mondtam, hogy a dugaj hibridnek nincs értelme, a mostani Prius PHVben is csak annyi történt, hogy a NiMH súlyának megfelelő Lit-ion-t beszerelve+ami még gazdaságilag indokolható, feljebb lehetett, hozni néhány villanyos paramétert.”[/i]

  A Prius PHV litium akkumulátorainak tömege 80 kg, a 3. genrációs Prius NiMh akkumulátoraié 45.

  “Ha sima 3mas Priussal megyek 1000 km-t németbe kevesebbet fog enni mint a dugajos prius, mert 25 km-után 975km keresztül cipelek felesleges kapacitásokat.”

  EPA tesztciklus szerint mérve a PHV pontosan ugyanannyit fogyaszt hibrid üzemmódban, mint a Prius 3 vegyes tesztciklus alatt. A litium akkumulátorok 35 kg-os többlettömegét ellensúlyozza a hatékonyabb visszatöltési képessége és a továbbfejlesztett elektronika. Itt nem feltétlenül cipeled feleslegesen az akkumulátorokat, mert a prototípussal ellentétben a szériaváltozat képes hibridüzemmód alatt is akár a teljes kapacitásig visszatölteni az akksikat pl. egy hosszabb leejtős szakasz alatt, így akár egy hosszabb út alatt is összejöhet egy – vagy akár több – teli tank delej az akkuba.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Márk! Miért gondolod, hogy a Plug-in hibrid Prius rosszabb, mint a normál hibrid? Szerintem ugyanúgy működik, mint a normál hibrid akkor, amikor kifogy az aksi. Onnantól kezdve normál hibridként üzemel tovább. Nem?
  Miért nem? Miért csináltak volna szarabbat?
  Azt írják 2.1 liter/100km az átlagfogyasztása. Akkor? Nem ennyi? Szerintem a 25 km-es elektromos hatótáv után normál hibridként üzemel tovább 2.1 literes fogyasztással.

  Légyszi szállj le a CNG-ről, meg a Hidrogén üzemanyagcelláról, mert elmenekülök innen! Mindkettő megfizethetetlenül méregdrága és és nagyon rossz megoldás, mert ugyanúgy lehet velük folytatni az emberek kizsákmányolását!
  Lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy visszaszorítsuk az adóztatási lehetőséget, az igazságtalan költségeket, hogy olyan helyzetbe hozzuk a kormányt, hogy minél nehezebb legyen az adót kivetni és behajtani. Börtönben tartanak bennünket, ha nem vettétek volna észre. Az adók börtönében. A rabnak pedig egyetlen feladata van: MEGSZÖKNI

  Az elektromos autó vagy a vízautó a megszökés, a várbörtön falainak lerombolását célozza. A CNG-vel és a hidrogén üzemanyagcellával pedig csak átköltözünk egy másik zárkába!

  (Lehet, hogy szerintetek nem győzhetek a kizsákmányoló kapitalizmus ellen, de azért én küzdök utolsó leheletemig, mert hiszem, hogy létezhet egy jobb Világ!)

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  A CNG-t most is sűrítik és benne van az árában, pár %kal olcsóbb mint az LPG.

  Németeknél, ipari CO2 kibocsájtásból és északi szélfarmok áramtermelésével bontott víz hidrogénjéből gyártják. Ebben olcsón tárolahtó a zöldenergia is, nem kell mellé gázerőmű.

  Csak 20% drágább az átalakítás mint LPG-re annyira nem drága az a Low tech tartály.
  A földgáz hállózat már kész. Aksi és H2 tartály még drágább és nehezebb. Es ez már szabvány.

  Persze a házi egyfőre jutó töltőrendszer nem kifizetődő, 6 autó flotta után van értelme, itt mi is számoltuk.
  De itt most kutakról beszélek, akik úgy adják a dokkolható tartályt, mint a PB palackot.

  Ezt a két energia áram, víz inegyent nem értem. Vagyis itt most víz energiára gondolsz, vagy H2re bontható vízre? Milyen ingyen állapotról beszélsz, a gazdaságosan kitermelhető zöld energia az ország 15%át teheti ki maximum. Mai árak és tőkeköltség mellet.

  CNG-t nem csak bányászni lehet, a természerben számos folyamatban jelen van. Mindig az az üzemanyag kerül használatba ami gazdaságilag megalapozott. E85ből annyit kell termelni, amennyit valóban hulladékból elő lehet állítani, nem pedig hulladékot termelni hozzá :D, LPG is hulladék hasznosítás, mert különben finomítóban elfáklyáznák. CNG esetében pedig azok a jó megoldások amit a németek nyomnak, meg amit s3000nek írt commentben részleteztem. 8 év sok idő akkor még PB palackos megoldások is mászkáltak az utakon azóta fényéveket fejlődött a gáz autózás, mind biztonság mind technika szempontjából.
  Akkoriben mivel szemben számoltad ki, hogy nem érte meg? Túl olcsó volt a benzin?

  Ez így van a dokkolható akkumlátoros bér villanyautók piacképesek, minden más megoldás évtizedekig tart.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  A Lexus RX400h-t jobb, ha ki sem ejted a szádon. Annál nagyobb szemétdombot nem hordott a hátán a Föld. Az átlagfogyasztása 12 liter/100km, az elektromos hatótávja meg kb.: 100 méter, de ez utóbbi nem is fontos, ahogy Márk levezette!

  Szóval a Lexus hibridek még a Priusnál is sokkal nagyobb átverést jelentenek. Ezt még biztosabban állíthatom, mert ilyen van a tágabb családi körben és teszteltük. Ez ráadásul el is romlik, úgyhogy megbízhatóságból sem csillagos 5-ös sajnos.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  A 15km azért írtam, hogy biztos meglegyen a legolcsóbb közlekedési módjában a vilanyban.
  Haza fele nem paks tölti 😛 , de vettem a lényeget 🙂

  Valóban kevés az eladó 1es Prius nálunk van 2, németeknél 15.
  CNG CH4 vagyis metán. Szar van meg maradék kaja is = Metán
  Gázosított biomassza vagy szén/lignit (szintézis gáz)+650 fok gőz= Metán
  Hőmérsékletet és nyomást sokféle képen elő lehet állítani, az infrastruktúra pedig tározóstul megvan a földgáz hállózat álltal. Gyakorlatilag hidrogén korszak, az hogy 4 H mellet van egy C-is nem akkora probléma csak költséghatékonyabb a folyamat.
  A cseppfolyós hidrogén elszökik meg mégdrágább. CNGből meg lehet müanyagot is gyártani.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Horatius: a 2.-3. bekezdést igen értékelendőnek tartom.
  De felvetem neked a lehetőségét, hogy itt az üzemanyaggal van a baj nem pedig a fogyasztással.
  Pl a Priusom 4,9-et eszik gázból, akkor ez azt jelenti ,hogy szar autó mert van automata dízel, ami 3,5 litert eszik?
  A válasz természtesen nem. Mert 1 liter gázolaj energia tartalmához képest 1 liter LPGben 67%-a van.
  Vagyis a konverziós faktor 1/0,67=1,49. Ezzel lehet átszámítan az egyiket a másikba. A mi lenne, ha gázolajról működne a másik motor. Vagy a 3,5×1,49 (dízel megy gázon) vagy 4,9/1,49 (otto megy dízellel) kapod meg a valós értéket, ebből látszik hogy LPGben a Prius 3,3 literes dízel fogyasztásnak felel meg.
  Aztán van a költség összehasonlítás, mert ugye valójában az számít a kereslet és kínálat világában.
  Az említett fogyasztásokkal a Prius 11,86 Ft-ból tesz meg 1 km-t, a dízel pedig 15,54-ből.

  El kell viszont keserítselek a Priuson kívül nincs más nagyszériás autó aminek a Gyári sűrítési viszonya 13:1 lenne (rövidített sűrítési ütem(10-11:1) hosszított terjeszkedési (13:1)) És mivel tudjuk, hogy az LPG kibír öngyulladás nélkül ennyit, így már csak egy 1,3-1,5 Yaris otto ciklusú szívó oldali vezérmű tengelyét kell átteni bele, hogy 13,5% növeljök a termikus hatásfokát.(ezzel elvesztjük a 15% égési hatékonyságot benzinen, de azon amugy is kopogna és a gáz 98-99%ban elég) Ezzel 1,19es többlet fogyasztási szorzóra lehet lejönni az 1,39-ről. Persze ehhez ki kell gyomlálni belőle a benzint, amin épp most dolgozunk(hideg üzem). CNG-nél mindehez még egy csavarkompresszorral rálehet tenni, mert 15:1 is bírja, és egyik esetben sem terheli túl a motor alaktrészeit egy töltetre, mert kisebb az energia tartalma, ezért am többet forog a motor.

  Már mondtam, hogy a dugaj hibridnek nincs értelme, a mostani Prius PHVben is csak annyi történt, hogy a NiMH súlyának megfelelő Lit-ion-t beszerelve+ami még gazdaságilag indokolható, feljebb lehetett, hozni néhány villanyos paramétert. Ha sima 3mas Priussal megyek 1000 km-t németbe kevesebbet fog enni mint a dugajos prius, mert 25 km-után 975km keresztül cipelek felesleges kapacitásokat.
  Ebből a szempontból az Ampera még rosszabb mert mégjobban a másik oldalról fogták meg a dolgot és az inkább 80km-en bellül érdemesebb használni, vagy különben van egy 6 literes járgányod.

  Nincs nagy hatótávolságú tisztán villanyos, csak üzemanyag állomások hállózata ahol megállva raknak bele másikat. Vagy elmész vele vonat állomásra és villanyból elvonatozol a célodig, majd ott kibérled azt a szabvány autót amivel korábban a vonatállomásra mentél. Minek saját autó, ha lakást is tud bérelni az ember 😀

  És addig mondom nem fog elterjedni amíg ilyen magas az ára.
  Az autó árából ki kell venni az aksit, majd vásárláskor csak az autót és a töltést kell megfizesd, az akumlátor után pedig töltés ciklusonként lízing díjat kell fizess az üzemanyag töltő állomás cseréjénél, ja és a rátöltött áramért.

  De ez a világ addig nem lesz amíg, 1,3 Yarisba rakok prius dugattyút, LPG-t és 8,4 Ft-ért közlekedek km-ként.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Márk! Te egy nagyon okos, értelmes, jóravaló ember vagy. Éppen ezért nem szeretnélek megbántani, de nagyon szépen kérlek ne erőltesd ezt a tetves CNG-t, mert csak hátrább kerülünk vele, mint ahol most vagyunk.

  Azt miért nem számolod bele, hogy a CNG összesűrítéséhez mekkora áramfogyasztás szükséges?
  Olyan óriási nyomásra kell összesűríteni, hogy az egyrészt lehet robbanásveszélyes, másrészt speciális drága tartályok kellenek hozzá, harmadrészt méreg drága kompresszorok, amelyek elő tudják állítani ezt a különösen nagy nyomást, valamint egy kiépítendő infrastruktúra, ami milliárdokba kerül. (ha csak a töltőállomások vételárát nézzük akkor is)

  Kiszámoltam, hogy akkor sem érné meg, ha INGYEN lenne a földgáz. De a földgáz nem hogy pénzbe kerül, hanem emelkedik az ára és egy olyan anyag, amit könnyedén hozzáférhetetlenné tudnak tenni. (elzárják a gázcsapot) és többszörösére emelik az árát.

  A két “energia” ami ingyen lehet az áram és a víz. Erre a kettőre érdemes építeni a jövő közlekedésének hajtásláncát. Józan paraszti ésszel is könnyedén elképzelhető számos olyan helyzet, körülmény és állapot, amelyben INGYEN van akár az áram, akár a víz. (Ez ennyit jelent, mielőtt még valaki felcsattanna.)

  A CNG (földgázt) bányászni kell, vezetni, tárolni, szállítani, szolgáltatni stb, stb. Teljesen értelmetlen csiki-csuki játék benzinről gázolajra, majd vissza benzinre vagy E85-ösre, majd benzin-LPG és akkor most meg jön a GNG? Egy helyben toporgás az egész. Felesleges vele szarakodni!
  Én úgy akartam CNG hajtást ezelőtt 8 évvel, hogy nekem teljesen ingyen volt a gáz és mégis letettem róla, mert nem érte volna meg a rendszer összköltsége, bonyolultsága, méreg drága kiépítése! Ez egy zsákutca és a Te magas intelligenciáddal szeretném, ha belátnád és nem hajszolnád tovább, mert én bejártam már ezt az utat.

  Ha az elektromos hajtás ügyében nyomoznál, akkor láthatnád, hogy sorra fejlesztenek ki újabbnál újabb akkumulátor típusokat, amelyekkel már 500km-t tudnak elmenni az autók egy töltéssel és hamarosan gyártásba is kerülnek. Ebbe az irányba volna érdemes kapizsgálni, mert rendkívüli a fejlődés üteme, ami köszönhető a villanyautókra való óriási keresletnek a fejlett országokban.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ezt nem tudom miért nekem írtad, de ha már így alakult, akkor had javítsam ki, mert eléggé hibás! 🙂

  “Ára kb.10 millió és 23,2 km (legyen 20) tehetek meg tisztán villanyban (köszönhető a liton-ra való váltásnak) max 85 kmh (mostani 70ig enged és 80tól nem hajt 15 éves technológia)”

  AER:
  – 15 mérföld (24 km) a japán 10-15 ciklus szerint
  – 11 mérföld (17,6 km) EPA szerint

  Jó számoljunk 20 km-el.

  Max elektromos sebesség:
  – 62 mérföld/óra (100 km/óra) USA és Japán verzió, az európába szállított lehet hogy módosított szoftverrel jön és kisebb sebességet tud így, de azt hosszabban

  “4,4 kWh akkumlátorba 220 Ft kell tenni 20km-ért = 11 Ft/km.”

  A 4.4-ből kicsivel több mint 3 a hasznos, töltési veszteséggel együtt kb. 3.4-et tehetsz bele maximum. Aki ennyire az árra megy és a környezet védelmes is fontos számára – mivel akkor Paks adja az össztermelés 50-70%-át -, az éjszakai árammal tölt, ebből 3.4 kWh 104 Ft-ért jön a konnektorból, ami így [b]5.2 Ft-os km-költség[/b]et jelent.

  [i]“Tegyük fel, hogy 15 km-re járok dolgozni és minden nap villanyból teszem meg, 10 millió Ft-ért.”[/i]

  Ez azért csúsztatás, mert senki sem akadályoz meg abban, hogy máshova is elmenj vele, és nem csak a munkahelyedre.

  “Lássunk egy másik megoldást. 1,7 millió Prius 1+LPG 0,3 millió+benzin kipaterolása 0,15 millió = 2,2 millió ez 4,1*1,19*220/100= 10,7 Ft/km. Maradt 7,8 Millió Ft-om, amiből legalább 3x megismételm mindezt :)”

  Ez remek, csak 1-es Prius-t már lassan csak a múzeumban lehet találni. Ez, a többség számára általánosan alkalmazható megoldásnak emiatt nem működőképes. A többi Prius-t meg nem ennyiért mérik.

  “CNG kell ide”

  Ide biztos nem, ugyanúgy nincs belőle elég mint olajból (Magyarországon meg még kevesebb), a fosszilis függőséget nem csökkenti, infrastruktúra nincs hozzá.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Az első blokkhoz annyit válaszolnék, hogy sajnos Te emlékszel rosszul arra, hogy miket írtam korábban és pontosan tudom és összhangban is vagyon vele. Tesztautó nem volt a szalonban ez biztos amelyik években én jártam és érdekelt volna, az egyik autómentes napon valahonnan (a semmiből) odakerült 6db Prius és szállították vele az embereket + 5 percre még vezetni is lehetett. Ekkor ültem benne, ekkor próbáltam ki. Nem mondtam ilyet, hogy sosem próbáltam ki, de mindegy is mert ez teljesen lényegtelen, mert nem rólam szól a fórum, hanem a hibridekről.

  Azon meg ne rugózzál, hogy az autómentes napra hogyan került oda 6 Prius, hogy ez tesztautó volt-e vagy sem, mert hozhatták bárhonnan külföldről vagy magánszemélyektől kérték kölcsön vagy bármi. Nem érdekes. A lényeg az, hogy ha valaki komolyan érdeklődik és szeretné kipróbálni, hogy mennyit fogyaszt ez az autó, akkor annak nem biztosítanak vásárlás előtt erre reális és megnyugtató lehetőséget.

  Elhiszem, hogy a világon már vettek 3 millió Priust és lehetnek vele elégedettek, mert biztos, hogy megbízható, elnyűhetetlen, nem megy tönkre, nincs szerzviz költsége. Össze lehet így rakni autókat és ebben a tekintetben elismerésem! Le a kalappal, példaértékű teljesítmény és CSODA, hogy ilyen autót legyártottak és forgalmaznak egyáltalán, amit nem kell szervizelni, javíttatni, költeni rá, csak tankolni és menni.

  Ez egy nagyon pozitív dolog. Hihetetlenül pozitív és értékelendő. De nem erről van szó, hanem arról, hogy sajnos nem fogyaszt annyival kevesebbet, hogy bármikor is behozza az árát vagy csak úgy érezze az ember, hogy milyen olcsón közlekedik. Nagyjából ugyanannyit fogyasztanak, mint egy hasonló kategóriás dízel autó. Ezért nem vagyunk előrébb vele.
  Lehet itt papolni a kibocsájtásról, de ez nem látható, nem érezhető, innentől fogva a kutyát sem érdekli, nem jön számításba. Az a húsbavágó, amikor a benzinkúton rendszeresen ott kell hagyni a pénzt. Irdatlanul és aránytalanul nagy összegeket. Ennek a megszüntetésére keresünk autót és a Prius sajnos fasorban sincs ezen cél elérése tekintetében.

  Egy 80km-es hatótávolságú Plug-In Hibridet már a társadalom szélesebb rétege tudna úgy használni, hogy az év 80%-ában egyáltalán ne kelljen bele tankolni. Ez részmegoldásnak, átmeneti megoldásnak elfogadható. A végső cél azonban a nagy hatótávolságú tisztán elektromos autó.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  s3000
  Skandináviában jár a Priushoz elektromos álló fűtés is, de a többi “így van”.
  Az aksik nem ideállis hőmérséklet esetén vagy nem engedik a motor lekapcsolását, vagy korlátozzák a teljesítményt. Az utastérből kapják a fűtésüket télen.
  + fokokban az autó hibátlan.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i] RX450h hajtásláncánál kezdték alkalmazni az EGR-t, amivel lényegesen gyorsabban üzemmeleggé tehető a motor[/i]

  Ha az EGR szelepről van szó akkor nagyon melléfogtál, erre még egyest sem adnék…
  A kipufogógáz visszavezetése az égéstérbe ugyanis csökkenti a távozó gázok hőmérsékletét, ami a károsanyag kibocsátást teszi kedvezőbbé.
  Amiről te akartál beszélni az az EHR, azaz a kipufogógáz hővisszanyerés..
  Látod,látod te is tudsz írni köbunkó marhaságokat.Ebből is látszik te sem vagy más csak egy közülünk :))

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Reménytelen ezzel fáradnod, őt a tények nem érdeklik csak a saját elvakult fanatizmusa. Meg aztán hiába mutatnád meg neki hogy 4.x a fogyasztásod, azon nyomban figyelmen kívül hagyná és beírná ide hogy 6.5 és különben is árverés az egész. Ezt csinálja hónapok óta.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“az extra rendszerek fűtésigénye, azaz a hőveszteségi felület, több mint a hagyományos hajtásláncoknál”[/i]

  Ezt nem tudom honnan veszed, ezeknek a rendszereknek nem fűtés, hanem hűtésigényük van.

  [i]“A hibrid trópusi, oceáni klímában remekel igazán.”[/i]

  Akkor látogass el néhány Skandináv országba és csodálkozz rá, mennyi Prius fut az utakon (pl. taxiból majdnem csak ilyenek vannak)

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Startup-alatt első 5 percben 7,5-10L(külső induló hőmérséklettől függően) a fogyasztás aztán lemegy 3-4 köré(nálam). Ezért a Priust valójában nem értem miért ajánlják rövid utakra, minden esetben újra befűti magát ideális hőmérsékletre.”[/i]

  Azért ajánlják, mert más járművek (nem hibrid, nem EV) még ennél is sokkal rosszabb fogyasztással reagálnak a rövid utakra a lényegesen alacsonyabb hatásfokuk miatt, egyes turbófeltöltős gépeket pedig még kifejezetten haza is vág. Annak hogy valami mennyit fogyaszt önmagában nincs sok értelme, az az érdekes hogy más hasonló kategóriájú járműhöz képest mennyi az az annyi. A Toyota HSD-je pedig jóval kevesebbet fogyaszt ilyen körülmények között IS, és nem is árt neki ez a használat sem.
  Az RX450h hajtásláncánál kezdték alkalmazni az EGR-t, amivel lényegesen gyorsabban üzemmeleggé tehető a motor, és alacsony külső hőmérséklet esetén látványosan nő az amúgy is bajnok hatásfok.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Pont ezért nincs értelme, lefárasztani az aksit, vagy lassan gyorsítani, mert közben minden megy az aksiba 😀
  Mégegyszer, az akkumlátor arra, kell hogy az ICE lekapcsolhasson és tivábbra is urai legyünk az autónak.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Tiszátunk valamit 😀 A Prius 2km villany hatótávja az csak tájékoztató jellegű, jellemzően 30 alatti tempóval még többet is de csak ilyenkor használjuk má ki 😀 Könyörgöm nem abból kell közlekedni. A fedélzeti villanynak annyi az előnye, hogy letudja kapcsolni a ICE-t, így vitorlázáskor nincs alapjárati fogyasztás se, de a mozgási energiát mindig a belső égésűvel visszük bele a folyamatba. A regeneratív fékezést, viszont már el lehet autózni. Az a folyamat, hogy 30% hatásfokka lelégetjük a benzint majd 95% hatásfokkal váltó áramot alakítunk ki majd 95%-os hatásfokka letároljuk az aksiban, és ha tele akkor megint 2 km villany vagyis kijön az egyen áram váltó lesz belőle és a kerékig eljut, az nem gazdaságos 😀

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  te mekkora egy gyökér vagy.Látszik nem érted mit akart mondani Horatius.
  Volt több tesztvezetésen ahol NEM tudott vezetni Priust pont az általa említett gondok miatt.
  Autómentes napon naná hogy tudott ilyet vezetni, mert az egyik eleme a napnak pont a hibrid autók voltak.
  [i]A fentiekből következően ha valaha rászabadulhatnál egy Prius-ra és elkezdenéd agyba-főbe nyomkodni az EV gombot mint süket a csengőt, akkor ezzel NÖVELNÉD a fogyasztását, mert rákényszerítenéd a rendszert arra, hogy a saját optimális programja helyett a te hülyeségeidet kövesse.[/i]
  Naná hogy nyomogatná azt a “hülye” gombot mert kíváncsi hogy mennyit megy el TISZTÁN elektromosan( hogy esetleg legyen róla fogalma, ne csak az amit te nagyokos itt osztasz, és azt el kell hinnünk mert szerinted így van), valamint akkor mi a jó büdös f@szért tesznek bele ilyen gombot.
  Az ember azért TESZTEL egy autót hogy kipróbáljon rajta mindent amit a technika megenged.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Akkor lássuk a Prius PHV-t.
  Ára kb.10 millió és 23,2 km (legyen 20) tehetek meg tisztán villanyban (köszönhető a liton-ra való váltásnak) max 85 kmh (mostani 70ig enged és 80tól nem hajt 15 éves technológia)
  Fogyasztása 2,1 l/100km, Kibocsájtás 49g/km (ebben sehol sincs az extra aksi töltöttség fogyasztása és kibocsájtása) 4,4 kWh akkumlátorba 220 Ft kell tenni 20km-ért = 11 Ft/km.
  Tegyük fel, hogy 15 km-re járok dolgozni és minden nap villanyból teszem meg, 10 millió Ft-ért.
  Lássunk egy másik megoldást. 1,7 millió Prius 1+LPG 0,3 millió+benzin kipaterolása 0,15 millió = 2,2 millió ez 4,1*1,19*220/100= 10,7 Ft/km. Maradt 7,8 Millió Ft-om, amiből legalább 3x megismételm mindezt 🙂

  Napenergiával 1 millióért lehet előálítani éves szinten 1300 kWh-t. Éves szinten 260 x teszem meg ezt a távot oda vissza durván 8000km évente. Ehhez 0,22kWh/km*8000= 1760 kWh áram szükségeltetik. Ehhez 1,35milliót, durván 1,4 milliót kell kiadjak. Minimum elvárással 14% IRR-el számolva évi 196 000 be kerül az üzemanyag /1760= 112Ft -> 1kWh. Ez egy kis érdekesség a cikk átlinkelései között van Toyota Smartgird drágaság (és optimistán számoltam, ez másfélszerese is lehet).

  CNG kell ide,

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Ez az általános hozzáállás, hogy NEM, NINCS.”[/i]

  Akkor maradjunk annyiban, hogy nekem és másoknak is sikerült már nem egyszer ilyen tesztvezetésen részt vennünk, Neked nem (de sokkal valószínűbb, hogy csak egyszerűen hazudsz, csakúgy mint a fogyasztással meg a többi hibridgyűlölő agymenéseddel kapcsolatban is 🙂

  [i]“Én ott voltam az autómentes napon és kipróbáltam a Priust.”[/i]

  No, akkor most tökéletesen és kétszeresen is bebizonyítottad, hogy hazudsz, mert korábban azt állítottad, hogy nem próbáltál még ilyen járművet, egyetlen információd egy ismeretlen volt akit leszólítottál valahol, valamint ha mégis kipróbáltad a tesztautót akkor hogy lehet ez, hiszen korábbi állításod szerint nem is létezik tesztautó! :). Figyelj, ha valaki ennyire hazudik, akkor legalább jó memóriája legyen, hogy ne keveredjen lépten-nyomon önmagával is ellentmondásba, és ne érjék utol már a sánta kutyánál is gyorsabban.

  [i]“Kértem, hogy nyomjuk már meg azt a gombot, hogy végre csak villannyal menjünk, dehát neeeeem, olyat nem bír, max. 10-20 méteren keresztül, aztán már röffen is be a jó öreg benzinmotor…”[/i]

  Jó, akkor ezt rögzítsük a jegyzőkönyv számára, tehát akkor a nem létező hibrid tesztautóban ülve kérted ezt. 🙂
  Nem 10-20 méter múlva, [b]hanem akár azonnal is beröffen[/b], pl. ha padlógázt nyomsz akkor biztos. És ez nagyon jó hogy így van, tudod a hibridségnek pontosan ez a lényege, a két erőforrás bármikor hajthat akár együtt akár külön-külön, és hogy mikor melyik ezt a számítógép dönti el a vezető pedálreakciói, és sok tucat külső és belső paraméter pillanatnyi értéke alapján úgy, hogy az a lehető legkevesebb energiafelhasználással történjen. Ez az amit képtelen vagy felfogni, és csak süketen és vakon az abszolút agyatlan elektromos hatótávodat darálod.
  A fentiekből következően ha valaha rászabadulhatnál egy Prius-ra és elkezdenéd agyba-főbe nyomkodni az EV gombot mint süket a csengőt, akkor ezzel NÖVELNÉD a fogyasztását, mert rákényszerítenéd a rendszert arra, hogy a saját optimális programja helyett a te hülyeségeidet kövesse. A hagyományos, nem plugin Prius/Auris/Yaris/CT200h/GS450h/RX450/LS600h-ban az EV gomb nem arra való, hogy elélvezz a nyomkodásától, hanem arra, hogy pl. parkolóházban ne büdösíts be, vagy hajnalban/késő este indulva/érkezve ne zavarj másokat a benzinmotor zajával (bár ez utóbbi még érdektelenebb, mert ezek a hibridek amúgy is nagyon halkak). A Toyota mérnökei természetesen és nagyon helyesen gondoltak a hozzád hasonló agyatlanokra ezért az EV mód is el van látva hülyevédelemmel, a rendszer bármikor felülbírálhatja azt és kiléphet az EV módból.
  És hogy mondjak egy még rosszabb hírt, a Prius PHV is így működik! Hiába van csurig töltve konnektorból a 4.4 kWh-ás akkumulátora, hiába van – itt már alapértelmezésként – EV módban, ha nyomsz egy kövérebbet neki, azonnal belép a hajtásba a belsőégésű is, ÉS EZ NAGYON HELYES MERT PONTOSAN EZT KELL TENNIE, hiszen ez egy ún. blended EV mode, ami a technika jelenlegi állása mellett sokkal gazdaságosabb megoldás mint pl. a Volt/Ampera pure EV módja! A különbség a nem plugin Priushoz képest csak annyi, hogy itt a rendszer automatikusan visszaáll EV módba ha már nem taposod annyira neki és még van elég delej az akksiban.

  [i]“Itt pont az a lényeg, hogy gátlások, félelmek és frusztráció nélkül a szín tiszta igazat mondjuk, valamint az igazságot derítsük ki.”[/i]

  Igen, ennek ellenére Te a színtiszta hazugságokat nyomod. És ha megmutatják/elmagyarázzák/bebizonyítják neked hogy az nem úgy van akkor mit csinálsz? A legderekabb idiótákhoz hasonlóan halál pontosan megismétled ugyanazt a hülyeséget újra meg újra.

  [i]“Na ezért nem engedik kipróbálni, mert azonnal rájönne mindenki, hogy egy ÓRIÁSI ÁTVERÉS az egész!”[/i]
  Ezt magyarázd el annak a 3 millió vevőnek is akiket már “átvertek”, és hosszú évek óta az összes személygépjármű közül ezek a vevők a legelégedettebbek a döntésükkel (szépen keressél rá a vevői elégedettséget vizsgáló felmérések eredményeire, majd gyere vissza bocsánatot kérni).

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Horatius: nincs oly, hogy normal hibrid, hibrid azaz kettős üzem, belsőégés+villany esetén a következő átmeneteket lehet meghatározni a hagyományos hajtáslánc és a tisztán villany.

  Vertikális csoportosítás:
  Hagyományos hajtáslánc (önindító, generátor, ICE jellemzően nem ideállis üzemállapotban)
  Micro hibrid (onindító-generátor egy egység és a Stop&Go-t biztosítja, ezaz üresjáratot javítja ki)
  Mild hibrid (ICE+villany motor, hajtó akkumlátorral, már a motor nyomaték kiegészítéséről is gondoskodik)
  Full hibrid (ICE és villany hajtás harmoniája, mindig a hatékonyabb dolgozik, veszteségek minimalizálva)
  Plug-in hibrid (Full+több aksi, nincs harmónia,villanyba az ICE cipelődik,ha elfogy az áram akkor aksi)
  Fuell-cell (CNG v, H2, üzemenyag cellán keresztül a fedélzeten állít elő áramot+puffer aksi)
  Electrical (Csak az akkumlátorokban tárolt töltés hajtja a járművet)

  Jellemzően az onboard hatásfok villany irányában nő, bár ilyenkor a villany forrásának hatékonyságát is vizsgálni kell. Kategórián bellül még horizontálisan változnak a technológiai megoldások.

  A technológiai know-how fejlődés szempontjából valóban az akkumlátor/villany a valami, ugyanakkor a világ gazdaságilag még nem alapozta meg ezek racionális elterjedését és itt most nem csak az emberek akaratára gondolok. Én azért vettem 1es Priust, mert 14 milláért gyárották és 7ért adták, vagyis fele annyiért használtan ülök egy kétszer annyit érő tudásban. Toyotának a 2es Priuson volt már elenyésző nyeresége, ehhez 7 évnek kellet eltelni, szóval én nem mondanám a Toyotára, hogy bármilyen szempontból visszaélne bárkivel szemben. Főleg az ingyenes kampány visszahívásokat is ő kezdte meg, támadták is érte de ez valójában egy gesztus, más gyártók addig csak simán hagyták a problémát az autókban, vannak ahol szándékosan hagynak benne időzített javítani valót. Ez jelentem a Priusokban nincs, még ha össze is legózzák akkor is egy elpusztíthatatlan konstrukció.

  Plug-in-el azért úgy számolj, hogy 50Ft 1kWh és 600g/km, meg kell nézni, hogy mennyivel fizetsz többet 1ft/km olcsóbb költségért, és te is belátod, hogy a mostani pénz alternatív költség és erőforrás árak mellet a HSD az ideállis választás, feltéve ha nem szeredsz megfeszülve vezetni. De ha nem érdekel, a közgázgazdasági megalapozottság akkor 2,5ért van szögelt 2es Prius és 1,2 milláért lition dugajosítás = kb 4 millából megúszod 12,13 helyett. De ezzel egy rosszabb megoldásban ülsz mind kibocsájtásban mint pénzügyileg mint, amit én dolgoztam ki.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [b]“ÓRIÁSI ÁTVERÉS az egész!”
  “Ez ma az összes márka összes autójára igaz.”

  Ettől még nem lesz jobb a Toyota helyzete, hogy a többi autó is átverés.[/b]

  Nem is a Toyotáról beszéltem, hanem a vásárlókról, de ezt bővebben is kifejtettem.
  8-10 évvel ezelőtt le tudtam tenni a voksot az akkori autómhoz viszonyítva az elkövetkezendő 10 éves periódusra elképzeléseimnek céljaimnak megfelelően. Ma ezt úgy mint akkor olyan egyértelműen lehetetlen megtenni, mert csak a “szívás” jut a vásárlóknak, egyszerűen nincs az elképzelésemnek megfelelő új autó a piacon. Kartellba tömörülve némi kis differenciával, látszólagos, hamis verseny keretében, mind ugyanazt nyújtja. Így tehát maradnak a régiek.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Mark: Köszönöm szépen, de már próbáltam a normál hibrid Priust és nagyon elkeserítőek, lelombozóak a tapasztalataim. Engem már csak Plug-In hibrid vagy tisztán elektromos autó érdekel. Ebben látom az értéket, a különbséget a mostani benzintemető bontószökevényekhez képest.

  (Ettől függetlenül nem szólom/nézem le azokat, akiknek a most meglévő autójuk normál hibrid Prius. Lehet az jó, nem kell azt még kidobni. A megállapításom a jövőre vonatkozik, hogy mától, holnaptól a jövő héttől ha új autóban gondolkodom, akkor csak minimum Plug-In Hibrid jöhet szóba. Ennek van egy tartománya, amikor egyáltalán nem kell tankolni bele, valóban 0.0 liter a fogyasztása és ennek a tartománynak szeretnék örülni. Engem ezt tölt el az elégedettség érzésével.)

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nem dolgozom sem a VW-nél, sem a GM-nél. Minél nagyobb egy cég annál visszataszítóbb magatartást képes tanúsítani (lásd: T-mobile) Egyszerűen visszaélnek a gazdasági erőfölényükkel és a vásárló rendszerint csak később jön rá, hogy rossz lóra tett, rosszul járt az üzlettel.

  Pl.: VW Golf IV. 1.4 benzines eszi az olajat új korában is. A cég széttárja a kezét, hogy benne van a gépkönyvében, hogy 0.7 és 1.5 liter olajat megehet 1.000. km-enként. Ez teljesen normális, adtak is hozzá “ajándékba” az új autó átadáskor 1L szuper minőségű VW olajat, huncut mosollyal az arcukon!

  Nem is rejtik véka alá, hogy milyen szemétdombot gyártanak és hoznak forgalomba.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Amikor én voltam több évben is, több helyen is nem volt nekik hibrid tesztautójuk mutatóban sem.
  Pontosan nem tudom az évszámokat, de olyan 2006, 2007, 2008-ban lehetett ez a helyzet.
  Most, hogy kihozták az új Priusokat (megtévesztő Full-hibrid elnevezéssel), meg az Auris hibridet, most 2012-ben már elképzelhető, hogy ki tudnak izzadni magukból egy tesztautót.

  Korábban nem volt, legalábbis nem adtak, nem tudták megoldani a kipróbálást.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  “ÓRIÁSI ÁTVERÉS az egész!”
  “Ez ma az összes márka összes autójára igaz.”

  Ettől még nem lesz jobb a Toyota helyzete, hogy a többi autó is átverés. Azért a sima benzines vagy sima dízeleknél már nagyjából tudják a vásárlók, hogy mire számíthatnak.
  Bár nem mindig: Pl.: Olajzabáló VW Golfok stb…

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Csak, hogy kiegészítsem, az extra rendszerek fűtésigénye, azaz a hőveszteségi felület, több mint a hagyományos hajtásláncoknál. A hibrid trópusi, oceáni klímában remekel igazán. Ugyanakkor a 2es Priusoktól kezdva van benne hőtároló, ami a hengerfej azonnali üzemhőméréskletét biztosítja, így jelentősen faragnak két közép idejű hidegindítás között, persze a -10ben garázs nélkül ez sem segít sokat.
  Hozzá tenném, télen hidegbe marha nagy szívás a 12V aksi alul tervezettsége, erre valami betonabb megoldást kellet volna találni. Vagy az autót egy vészállapotában bekapcsolja magát és traction batt-ról feltöltené. De így hogy hajnalban elrisztja az autó magából a maradék áramot is nem valami végig gondolt.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ez egy nagyon – nagyon jó mondat, illetve helytálló, tárgyilagos leírás:
  [i]“Startup-alatt első 5 percben 7,5-10L(külső induló hőmérséklettől függően) a fogyasztás aztán lemegy 3-4 köré(nálam). Ezért a Priust valójában nem értem miért ajánlják rövid utakra, minden esetben újra befűti magát ideális hőmérsékletre.”[/i]
  Rávilágít minden benzinmotor rákfenéjére. Hidegindítás – sajnos.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nekem van egy 1.5-ös priuszom ha kitaposom a belét az akkor is 5.7.mutat az átlag, 1300 kg val
  180 a vége nem olyan rossz 1.5 2km elektromosan megtehető vele.
  Nincs különösebben szerviz igénye.ne ugy mint a válság elött a ML Mercimre 2 év alatt 1,5 millt költöttem és semmi komoly nem romlott .el rajta.
  Csak az aproságok,mig az akkori d4d corollám 4éves 160 000km el kemény 2 garnitura fékbatétet vettem hozzá

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Horatius: Van egy ilyen üzem mód amit most mondasz, ez akkor lép életbe, ha valaki villanyautónak kívánja használni a HSD rendszerű autóját(az automentes napon is valószínűleg mindenki csöndes üzemet erőltette+ sok volt a shutdown start). Az aku mélyebb kisüléséből hozza vissza a töltöttségi szintet az autó, alapvetően ez egy előnytelen üzemmód, mert gázt égetünk, hogy a puffert vissza töltsük, aminek csak annyi a szerepe, hogy a veszteségeket gyűjtse össze. A vezetőn múlik, hogy mit hoz ki a vasból.(nekem gyári 5,1re írják a fogyasztást 4,1el megyek) Ezeket a fogyasztásokat hibrid rendszer nélkül is súrolni lehet, de HSDben mindezt izzadság nélkül teszed. (A dízel fogyasztásod szorozd meg 1,1-el ha benzineshez hasonlítod, egyéb esetben becsapod magad, mert a gázolajban +10% energia van 1l Benzinhez képest)
  Ha teszt vezetni szeretnél, írj a cac@toyota.hu-ra és a hozzád közeli szalonba visznek egyet. Be smart it’s 2012.
  Ha a mostani fogyimból indulok ki, akkor a Yaris HSD kb 2,8-on vezetném.

  Priusnak is van végtelen fogyasztása, belököm a klímát azt elmegyek aludni.. Startup-alatt első 5 percben 7,5-10L(külső induló hőmérséklettől függően) a fogyasztás aztán lemegy 3-4 köré(nálam). Ezért a Priust valójában nem értem miért ajánlják rövid utakra, minden esetben újra befűti magát ideális hőmérsékletre.

  Am te nem dolgozol véletlenül a VW-nél? Vagy a GM-nél? Azt tudom, hogy ezeken a helyeken a Toyota gyűlöletre kondicionálják az emberek, hogy ezzel javítsák a munkamorált és hatékonyságot. Mert amiket mondasz abszolút egybecseng pár ismerősöm ottani agymosásával.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“A bibi csak ott van, hogy egy benzintemetőbe a jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyű beleszeretni akkor, amikor “[/i]

  Én elég könnyen bele tudok szeretni egy-egy benzintemetőbe. Pl egy 15 millás opel ampera helyett inkább beülnék egy új BMW 530i-be. De 9 milláért sem priust vennék az is biztos.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“A bibi csak ott van, hogy egy benzintemetőbe a jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyű beleszeretni akkor, amikor a saját öreg kis autója is hasonló vagy még jobb fogyasztási értékeket produkál.
  Na ezért nem engedik kipróbálni, mert azonnal rájönne mindenki, hogy egy ÓRIÁSI ÁTVERÉS az egész!”[/i]
  Ez ma az összes márka összes autójára igaz.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Sajnos az állításaiddal szemben a valóság az, hogy bármelyik Toyota kereskedőhöz bemegyünk és tesztvezetésre jelentkezünk egy Prius Hibridre, akkor elkezdenek vakarózni, hogy háááát nincs tesztautó, meg izzééé, majd… öööö…. a Toyota Hungáriától kell kikérni, de most nincs nekik meeeert…..izé….. , de majd másfél hónap múlva jön egy új, amit megrendelt valaki és azt el lehet jönni megnézni az átadást, de hát azt kipróbálni nem lehet sajnos mert hát az valakié.

  Ez az általános hozzáállás, hogy NEM, NINCS.

  Azt nem állítom, hogy ha odamennék egy aktatáskával és megmutatnám a benne lévő 7.5 millió forintot a kereskedőnek, hogy most én egy Új Priusban gondolkodom és jöttem kifizetni, de előtte ki szeretném próbálni, hogy mégis lássam szükségem van-e erre az autóra, akkor nem tudnának egyet előkotorni. Ezt nem állítom. De a dolgok nem így működnek. Pontosabban így nem működnek!

  Hanem úgy kellene ennek lennie, hogy a Toyota, mint a Világ egyik vezető autógyártója minden kedves márka iránt érdeklődőt szívesen és szeretettel fogad az összes bemutató termében és igenis beülteti a kocsiba, elviszi próbakörre, elmagyarázza, biztosítja a kipróbálás lehetőségét (akár pénzért, mert az ideje senkinek sincs ingyen, meg hát közben sokat eszik a kocsi sajnos) úgyhogy nyugodtan kérhet érte pénzt, ezen nem sértődik meg senki, csak az autó megismerési lehetősége hiányzik mielőtt kidobná a 7.5 milliót az ablakon.

  Én ott voltam az autómentes napon és kipróbáltam a Priust. 14 liter/100km körül ingadozott az átlagfogyasztás mutatója. A saját szememmel láttam, tapasztaltam. Ezért azt a 6.5 liter/100km-t simán elhiszem, mert teljesen reálisnak tűnik egy benzines autótól.
  Az autómentes napon valóban ki lehetett próbálni kb. 5 percre engedtek vezetni és az alatt is nagyon sokat tapasztaltam. Kértem, hogy nyomjuk már meg azt a gombot, hogy végre csak villannyal menjünk, dehát neeeeem, olyat nem bír, max. 10-20 méteren keresztül, aztán már röffen is be a jó öreg benzinmotor… 🙁
  Köszönjük szépen!

  Miért hazudnék? Ez a hobbim, hogy egy fórumon ismeretlenek között, ismeretlenül a csillagokat is lehazudjam az égről? Ugyan már! Itt pont az a lényeg, hogy gátlások, félelmek és frusztráció nélkül a szín tiszta igazat mondjuk, valamint az igazságot derítsük ki.
  Itt senkinek semmi oka, alapja, indítéka nincs hazudozni. Azért vagyok itt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

  Tudod mi hiányzik? A vásárlási kényszer nélküli kipróbálás, megismerés lehetősége. Mert az emberek nagy többségének nincs ott a mellényzsebében a 7.5 milla, de ha beleszeret, akkor hónapokon vagy éveken keresztül azon fog dolgozni, gondolkodni, hogy előteremtse és visszatér megvenni az autót, ami az álma lett!
  A bibi csak ott van, hogy egy benzintemetőbe a jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyű beleszeretni akkor, amikor a saját öreg kis autója is hasonló vagy még jobb fogyasztási értékeket produkál.
  Na ezért nem engedik kipróbálni, mert azonnal rájönne mindenki, hogy egy ÓRIÁSI ÁTVERÉS az egész!

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Szerintem elérkezett az idő, hogy megkérjük az Autonavigátor.hu-t hogy függesszék fel a hozzászólási jogodat, mert ennyi mocskos hazugságot és idiótaságot amit eddig ide behánytál azért egy főbelövés sem kevés, nemhogy a hozzászólási jog korlátozása. 🙂

  [b]Tisztelt Autonavigátor, kérem vegyék fontolóra a fenti javaslatomat![/b]

  A Toyotának annyira nincs hibrid tesztautója, hogy a nem létező hibrid tesztautójukat én magam is vezettem, legelőször még 2002-ben! 🙂 Annyira nincs ilyen tesztautójuk, hogy az autómentes napra évek óta kivisznek egy csomót a lezárt Népköztársaság útjára (igen, imádom az eredeti nevét 🙂 és még ott is ki lehet próbálni mindenféle egyeztetés nélkül is.
  Na, szóval maradjuk abban, hogy HAZUDSZ, DE MOCSKOSUL! Én viszont mindig elkapom a frakkodat! 🙂

  [i]“De sajnos a benzines autó tulajdonsága, hogy a fogyasztásának nincs felső határa.”[/i]

  Ez így nagyon hibás! A kizárólag belsőégésű motoros járműnek nem korlátos a fogyasztása, nem csak a benzinmotorosé, azaz a Te ócska, brutálisan környezetszennyező dízeles tragacsodnak sem korlátos! Bármikor bármilyen nagy fogyasztást produkálok vele (egyszerű teszt, üresbe teszed, padlógázt nyomsz és megvárod míg kifogy a tank, fogyasztás: végtelen :).
  Újabb nagy arcon csapás következik: a HSD hibrideké viszont kő keményen korlátos! Akár mit csinálsz velük, nem tudod – belátható időn belül – egy pont fölé emelni a fogyasztásukat. Ez a mai cumi neked, de orbitális nagy! 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Le lehet azt a mérőt nullázni! 3km-es rövid tesztút is sokkal több, mint a semmi. Érezni alatta az autót. De ha valóban olyan überkirályság lenne a Toyota Hibrid, akkor miért nem állítanak ki 3db bérautót biztosítással, mindennel együtt 1-1 napra ki lehetne bérelni elfogadható (átlagos) áron és mindenki kipróbálhatná, saját szemével meggyőződhetne a jóságáról, alacsony fogyasztásáról.

  Lenne idő kipróbálni óvatosan, finoman vezetve, normál forgalomban átlagos stílusban és kicsit oda-oda lépve is.
  1db ilyen bérautó is lehetne. Meg kellene rá kötni a megfelelő casco biztosítást és ha bármi van fizetné a biztosító. Nincs! Egy nagy fityiszt az érdeklődő kuncsaftnak! Vegye meg és akkor majd kipróbálhatja.
  Igen ám, de akkor már késő, ha mégsem tetszik. 🙁

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [b]“Két akkora pofont adnék a Toyota vezetőinek (a társadalom nevében), hogy csillagokat látnának és elzavarnám őket, hogy induljanak aztán hozzanak létre végre valami hasznos(!) dolgot, ami javára válik az emberiségnek!” [/b] 😀
  Látom bekeményítesz, és ma igen felpaprikázott hangulatban vagy. 🙂

  Az én hitvallásom egy kicsit más a válságautót illetően, de csak max. 10 éves távlatra.
  Megértem a Toyotát, próbálja kihozni a legtöbbet a mai körülmények között. “A hegyre persze több út vezet fel”, a Toyotáé csak az egyik.
  Ez mit sem változtat azon a véleményen, amit már többször beírtam, az autógyárak, – és ez alól nincs kivétel – egoista öncélú fejlesztéseket valósítanak meg, minél nagyobb függésbe hozva ezzel a vásárlókat, odaszögezve saját szakszervizeikhez, aztán úgy számlázva a kiszolgáltatott ügyfél felé, ahogyan csak akarnak. Vagyis most a kabát van a gombhoz igazítva, és nem fordítva.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  te is leülhetsz elégtelen…
  Ha már ennyire korlátoltak és segghülyék vagyunk akkor
  meséld el ezt is nekünk halandóknak..lehetőleg éjfél környékén 🙂
  Amiről te beszélsz az az indítási nyomaték, ami mozgásba hozza az elektromos motort..gondolom én..
  De fejtsd ki nekünk ezt is, mint a többit amit életünkbe nem fogunk SEMMIRE sem használni…
  Pont mint a másodfokú egyenlet megoldóképletet többek közt..

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Sajnos nem tudod kipróbálni, mert a Toyotának Magyarországon [b]nincs[/b] hibrid tesztautója, amit próbálgathatna a vásárló. NEM VÉLETLENÜL! Vegye meg és kussoljon a 6.5 literes fogyasztásával, pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadnak el! Benne van a gépkönyvében, hogy ehet ennyit is, úgyhogy erre nincs se garancia, se semmi.

  Ha valóban annyira jó volna, akkor hagynák, hogy teszteljék a potenciális vásárlók, mert ELADNÁ MAGÁT AZ AUTÓ! De sajnos nem adja el, mert zabál, mint a baromállat és hamar rájönne a kuncsaft, hogy alig-alig valami kis leheletnyivel tud többet a hagyományos autóknál. Én próbáltam, láttam ahogy tépte befelé a benzint, pedig csak a forgalom tempójában haladtam, nem gyilkoltam, nem tapostam még félig sem a gázpedált! Más tulajdonos is őszintén elmondta, hogy 6.5 liter/100km a valóságban a fogyasztása.

  Amit s3000 leírt az nagyon szép és nagyon profin meg van fogalmazva, de a végeredmény sajnos mégis az, hogy a szarból akarnak fellegvárat csinálni. A retkes benzin hajtásból akar alacsony fogyasztást kipréselni és csodálkozik, hogy nem sikerül. Nagyon örülünk, hogy ez így működik és tényleg zseniális összhangot produkál, csak éppen a végeredményben nem spórol, mert papíron 4.2 liter/100km a fogyasztása, a valóságban meg 6.5 liter/100km és kérnek érte 7 millió forint felett. Ezek az adatok, tények, amik a várárlót konkrétan érdeklik és ami alapján dönt.

  Ehhez képest:

  1.9TDI (110LE), 5 személyes tágas, 550literes csomagtartó, kényelmes, megbízható, hibátlan autó, 1998-as évjárat, 800 ezer és 1 millió forint az ára használtan.(nem megy tönkre, nem kell felújítani, nem kell javításra költeni, 3 éve használom!) Ma tankoltam az Auchan kúton 26 litert tele (félig volt még a tank) és hidegindítás után 10km-en keresztül városon keresztül közepes forgalom mellett sok-sok piros lámpával a végén egy jó nagy emelkedővel 3.8l/100km-re jött ki az átlagfogyasztásom. Fedélzeti kompjuter kiírja (jól működik, 100x ellenőriztem) és a gyárinál nagyobb kerék van rajta, tehát többet megy az autó, mint amit mutat az óra. (Lemértem.) Így fogyaszt hideg motorral, városon belül, rövid távon (az első 10km-en) 3.8 decilitert. (3.8liter/100km).
  Most érkeztem haza, kipróbáltam, lemértem 2 személlyel + csomagokkal, mert nagybevásárláson voltunk a hosszú hétvége miatt. Hosszabb távon (akár már 30-40km-es úton) lazán leviszem 3.0 literre a fogyasztását/100km. Ennyi.

  Ezért [b]KUTYASZAR[/b] a Toyota eddigi összes tudománya! Sajnos. Azért sajnos, mert ennek én nem örülök, csak fel vagyok háborodva, hogy ennyire teljesen, totálisan hülyének nézik az összes vásárlót, hogy 7 millió felett akarnak eladni egy “benzintemetőt”!

  Még ha valóban 4.2 lenne a maximális fogyasztása azt mondanám, hogy jó, rendben. De sajnos[b] a benzines autó tulajdonsága, hogy a fogyasztásának nincs felső határa.[/b] Ez a két fogalom(benzines és fogyasztásának nincs felső határa) egymástól el nem választható. A természet törvényéből fakad. A benzin egy illékony anyag, párolog is, motor meg issza, mint a gödény.

  Ezért mondom, hogy NEM KEVÉS(!) a Toyota Yaris HSD gyári 3.5 literes fogyasztása sem, de úgy, hogy tudjuk, hogy ez a valóságban legalább 4.5 liter már kifejezetten soknak mondható. Az meg, hogy ez a Toyota “jövője” hát egyenesen a pofátlanság kategóriájába tartozik. (Azért pofátlanság, mert elsősorban nem saját magának szánja ezt a jövőt a Toyota, hanem az autó tulajdonosoknak. Már aki lesz akkora tébolyult Ökör, hogy megvesz egy ilyen szarkupacot.)

  Két akkora pofont adnék a Toyota vezetőinek (a társadalom nevében), hogy csillagokat látnának és elzavarnám őket, hogy induljanak aztán hozzanak létre végre valami hasznos(!) dolgot, ami javára válik az emberiségnek!

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Nulla fordulatszámnál a villanymotornak is nulla a nyomatéka.”[/i]

  Ha ez így lenne, akkor egyetlen villanymotor sem lenne képes elindulni magától, pont úgy hogyan egyetlen belsőégésű motor sem képes elindulni önerejéből. Mivel ez nem így van, az állításod tökéletesen cáfolva van.

  Leülhetsz, elégtelen.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ajaj csintapala, ez ingoványos lesz.
  Az, hogy a NiMh akkumlátor technológiát alakalmaznak nem csak a versenyképessége miatt van, (tömeg többlet fogyasztás, tömeg energia sűrűség, bekerülési költség) hanem mert erre az üzemre ez alkamas is.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel%E2%80%93metal_hydride_battery
  Itt szépen össze is van hasonlítva az alsó felső versenytárssal.

  Elavult belső égésű motor mind, ami egy vezérműves és nem változtatható, ha szívó és a sűrítési viszonya kisebb 10:1-nél. Ha benzines és a fojtó szelep nem elektromosan vezérelt, ha a szervót a motor hajtja.
  Egyébként, jelzés értékű, hogy nekem elszállt 1ik gáz befecskendezőm, amit aznap cseréltek is és menet közben úgy ment 3 hengeren az autó épp hogy döcögve, hogy csak pislogtam, mert az attkinson miatt visszanyomott üzemanyagból képes volt kizárni a rázást, ment valamennyire az a henger is(érdekes élmény volt).

  Hát a villany motor nyomatéka 0 ford számnál is megvan 😀
  “The stall torque,, represents the point on the graph at which the torque is a maximum, but the shaft is not rotating.”
  [url]http://lancet.mit.edu/motors/colorTS1.jpg[/url]

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“váltó azokba a járművekbe kell, amit egy fostalicska, hihetetlenül elavult belsőégésű motor hajt”[/i]

  A hihetetlenül elavult belsőégésű motor nélkül a priusod is csak frédibéni lábhajtással menne, miután lemerült a kőkorszaki NiMh akksija. Törődj bele, egyelőre a hightech hsd-nek is alapköve a belsőégésű motor.

  [i]“a belsőégésű motorok nulla fordulatszámnál nyújtott forgatónyomatéka NULLA.”[/i]

  Nulla fordulatszámnál a villanymotornak is nulla a nyomatéka.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Fú srácok, na menjetek fel FBre azt ott beraktam egy excelt arról, hogy mennyit érdemes legfeljebb adni egy drágább autóért, ha kevesebbet fogyaszt.
  A villany meg dugajos megoldásokat felejtsük már el, 50 Ft 1 kWh és 900g a kibocsájtása, és 2x többe kerül mint egy 10-15%kal drágább futás költségű HSD rendszerű autó + ott van még a normál fogyasztása a villanyhatótáv után ami a HSD-hez képest közel duplája.
  Az autópiac már 15 éve elbukott, és csak a marketingesek és dizájnerek hülyítéséből élnek.

  Ha nem lennének NFS játékok, Forma 1, Dragek, Rallyk akkor mindenkinek az agya kiesne a derilliumból és felfogná, hogy mivan.
  2 millából lehet csinálni 1Priust 12-15Ft/km közlekedési költséggel, miről beszélünk?

  A HSD-s fogyasztása a pilótától függ, ha nem érti mivan akkor nem használja ki a hardware-t, szóval a hiba az ön softwarében van.

  Amúgy nem nagy szám a 3,5. Amíg a Priusom kampány visszahíváson volt, kaptam egy Yaris 1.0 DualVVTi-t és 3,2-vel jártam meg Tatabánya Fehérvárt 2x és ott van minden, egyenestől a szerpentinig, ezt kéziváltóval, le is izzadtam és mennyire jó volt amikor visszakaptam a hardwaret amivel stresszmentesen tudtam mindezt játszani. Az 1,5-ös HSD otto-ban számolva, kb 1,15-ös.

  Csúcs autó ebből akkor lesz, ha CNG-n hozzák ki, Ottociklusban és vagy 13:1-ről 15:1-re növelik a sűrítési viszonyt vagy csavarkompresszorral feltöltik a 13:1-et. Na az kb 6-7Ft/km.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Nem hangzott el egy fontos dolog 😀 a HSDben nincs CVT váltó, semilyen váltó se sincs benne, de ez is a nehezen felfogható fogalmak közé tartozik.”[/i]

  Ez már ki lett tárgyalva egy másik cikknél. Persze csintapala akkor sem és most sem érti meg, hogy a transmission elsődleges jelentése nem váltó hanem erőátvitel, úgyhogy hiába magyarázod neki, a beton feje makacsul köti az ebet a karóhoz és tovább ragaszkodik a hülyeségeihez, annak ellenére, hogy a PSD az az ég egy adta világon nem vált semmit sem.

  Igen, váltó azokba a járművekbe kell, amit egy fostalicska, hihetetlenül elavult belsőégésű motor hajt, ami alapvető tulajdonságai miatt váltó nélkül nem tudna:

  1. Még elindulni sem, tekintve hogy a belsőégésű motorok nulla fordulatszámnál nyújtott forgatónyomatéka NULLA. 🙂 (sőt, ez nulla és néhány száz 1/perc között is igaz)
  2. Ha valami segítséggel – pl. kurbli – mégis elindulnának, akkor 40-50 km/h felett meg darabokra hullana az egész kóceráj 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Viszont a fokozatmentes váltó még mindig működhet hibrid rendszer nélkül, ily módon az ideális munkaponton működtetve a motort.”[/i]

  Persze hogy működhet, nem állította senki az ellenkezőjét, de a HSD 30-40%-os nyereségéhez képest a CVT-s belsőégésű motor hibrid nélküli 5-15%-os nyeresége jóval kevesebb.

  [i]“Nyilván ez esetben rosszabb a hatásfok, de már csak a fékezési energia visszanyerése a különbség.”[/i]

  Nem, még ezen felül is van különbség. A HSD teljesen belsőégésű motor nélkül is tud menni, pl. akkor amikor a belsőégésű a lehető legrosszabb hatásfokkal működne – elindulás kis sebességig, dugóban pöcsölés -, a CVT-s belsőégésű motoros viszont ilyenkor is kénytelen nagyon szar hatásfokkal olajszármazékokat égetve hajtani, mivel nincs más lehetősége.

  [i]“Nagyon szívesen kipróbálnék egy hibridet. Kíváncsi lennék, mit produkálna az én vezetési stílusom mellett.”[/i]

  És mi tart vissza? Majdnem mindegyik Toyota kereskedőnél van lehetőség tesztvezetésre. Jó, mondjuk az alatt a néhány km alatt a fogyasztásról nem lehet benyomást szerezni.

  A 3. generációs Prius bevezetésekor a sajtóbemutatókon a Toyota versenyre hívta az újságírókat ki tudja a legkevesebb energiafelhasználással megtenni a tesztutat. Persze a legtöbben vért hugyozva próbálták levetni az agyatlan száguldozós szokásaikat, hogy megfeleljenek a kihívásnak (a legjobb eredmény 2.2 l/100 km-volt), de volt persze olyan is aki tojt az egészre és pontosan fordítva cselekedett, a lehető legjobban próbálta megszivatni a Prius-t, hogy maximalizálja a fogyasztást. Letekerte az ablakokat, maximumra kapcsolta a fűtést és padlógáz-satufék kombinációval teljesítette a távot, talán még a kezét fejét is kidugta az ablakon hogy növellje a légellenállást. Így 6.5 l/100 km-t tudott elérni. Nem állítom, hogy ennél lehetetlen többet fogyasztani vele, de azt igen, hogy iszonyatosan nehéz (mondjuk pl. egy 100 km hosszú 45 fokos emelkedőn padlógázzal felfelé menni biztos többet fogyasztana, csakhogy ilyen út nincs).

  Nincs kizárva, hogy a Yaris HSD sajtóvezetésein is lesz ilyen verseny, majd lehet pislogni az eredményeken.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ez a sima pulley CVT, van még a toroid, meg a cone.
  http://world.honda.com/automobile-technology/CVT/

  e-CVT meg villanyosan fojtja a Nm peaken dolgozó ICE-t.
  Ez egy üzem módja a HSDnek és fizikailag nem egy külön munkaegység, mint más autóknál.

  Jah a T oldalán is eCVT van, sőt még pedál levételkor automatikus villany fék is van, úgy kell balettozni a vitorlázó módhoz, ezt is azoknak a kedvéért teszik, akik hiányolnák a motorfék hatást.
  Szóval a Toyota csak fél és hülye biztos.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Nem hangzott el egy fontos dolog 😀 a HSDben nincs CVT váltó, semilyen váltó se sincs benne”[/i]

  De, pontosan CVT van benne, mégpedig e-CVT. Hogy ez váltó vagy nem váltó, arról már vitatkoztunk, én nem akarom a fingot tovább reszelni, maradjunk annyiban, hogy magyarul ezt is váltónak nevezik. Akkor is ha a klasszikus értelemben vett váltótól igen távol áll technikailag. És akkor is, ha a “váltó” szó néhány prius-buznyák (s3000) csőrét piszkálja. Még maga a toyota is így hívja saját weboldalán a HSD leírásánál. Ez van.

  [i]“A HSD-t úgy kell vezetni, hogy felgyorsítasz 63ra(még nem büntetnek), pedált vitorlázó állásba és 45nél(még nem anyáznak) újra felgyorsítasz. “[/i]

  Ez a világon a legidegesítőbb vezetési stílus, ami létezik, mikor valakinek állandóan ingadozik a sebessége. Ennél a konstans tötymörgés is jobb.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Nem hangzott el egy fontos dolog 😀 a HSDben nincs CVT váltó, semilyen váltó se sincs benne, de ez is a nehezen felfogható fogalmak közé tartozik.
  1. szabály A HSD-t úgy kell vezetni, hogy felgyorsítasz 63ra(még nem büntetnek), pedált vitorlázó állásba és 45nél(még nem anyáznak) újra felgyorsítasz. Ekkor a vitorlázáskor a villany hajtja a bolygómű ellenállását, ezért nem folyik az áram semerre se, majd gyorsításkor az ehhez szükséges áramot feltárolja megint. A lényeg, hogy 1/3 útban a ICE maximális hatékonysággal megy 2/3 úton meg hót csönd.
  2. szabály Csak annyit érdemes tisztán villannyal villogni, amennyit fékezéssel összegyűjtöttél. Minnél alacsonyabb sebességen teszed ezt annál tovább tart.

  Fontos tudni, hogy a motor gyorsításkor könyebben kap levegőt, mint konstans 50es tötyörgésen, mint ahogy te sem kapsz rendesen levegőt, ha befogod az orrod. És igen 15 éve ismertek ezek a dolgok.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [b]“Köszönöm hogy leírhattam (így már vagy 100-adszor az elmúlt 10 év során).”[/b]
  Én is köszönöm hogy leírtad. Az 1-es ponttól olvasva hónapok óta ez volt az első emberi megnyilvánulásod amióta itt vagy.
  [b]( és b+ megint éjfél után és megint alvás helyett itt cseszem az időmet ):[/b]
  Köszönjük, de ha egyszer megírod, utána már csak CtrlC – CtrlV kérdése. Minek kell századszor is újrafogalmazni ugyanazt, alvás helyett az idődet “cseszni”?
  Nálam ez a 4 pont megy a Word-be, kész, ennyi, és nincs többé emiatt éjszakázás. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]Ha 1000 km alatt 35 liter benzin fogyott, akkor a fogyasztás 3.5 l/100 km nem 8.75. Ne zavarjon egy cseppet sem, hogy 1000 km-t tettél meg nem 400-at, a fogyasztás definíciója elfogyasztott üzemanyag literben osztva a megtett út 100 km-ben, és semmi köze sincs ahhoz, hogy melyik motor mikor és hogyan hajt[/i]

  pont ez az a statisztika amire azt mondják sokan hogy a papír mindent elbír, és mindent meg lehet magyarázni.Ez úgy lenne korrekt hogy a benzinmotor ennyit fogyaszt 100-on, tehát ha használni kell akkor ennyire számítsunk.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ez így egy korrekt, kerek érvelés. Az ilyen hozzászólásaidat örömmel olvasom (kivéve pár megjegyzést). Viszont a fokozatmentes váltó még mindig működhet hibrid rendszer nélkül, ily módon az ideális munkaponton működtetve a motort. Nyilván ez esetben rosszabb a hatásfok, de már csak a fékezési energia visszanyerése a különbség.
  Nyilván az ember nem képes másodpercenként többször elvégezni azokat a számításokat, amiket az autó rendszere igen. A 60%-ot viszont optimitstának tartom, de hangsúlyozom, 4 millióért a hülyének is megéri, ha tényleg tudja a beígért paramétereket.
  Nagyon szívesen kipróbálnék egy hibridet. Kíváncsi lennék, mit produkálna az én vezetési stílusom mellett.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ez szép volt.

  Még talán annyi:

  A HSD-ben kb 5öd alkatrész van más autó erőátvitelében/meghajtásában…

  Minimális a szervízigénye és közel nulla a meghibásodásának az esélye.

  Ez az összes T full hibridre igaz kb.De legjobb a P.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Ez nekem egy kicsit sántít. Elvileg a hibrid hasznos energiája a fékezéskor elvesző energia egy részének visszanyerése. Amit a motor tölt az akkumulátorba, az rosszabb, mintha a kerék hajtására fordítaná, hiszen ott a motor hatásfokára még rájön a generátor, az akksi, majd a villanymotor hatásfoka.”[/i]

  Na ezaz, ezt már vártam! Pontosan itt vagyunk megint, ahol minden kezdődik!!! 15 nyomorult évvel a hibridek – és egyben a HSD hibridek – megjelenése után, az emberek többségének még mindig [b]HALVÁNY LILA FINGJUK sincs[/b] arról, hogy tulajdonképpen ez az izé hogyan is működik. Valami zavaros elképzelésük nagynéha van, de az többnyire [b]féligazságok és megahülyeségek keveréke[/b] még a legjobb esetben is. De egy szinte mindig igaz: a lényegét sosem értik!
  Akkor lássuk ( és b+ megint éjfél után és megint alvás helyett itt cseszem az időmet ):

  1. A HSD hibridnek NEM CSAK az az előnye más járművel szemben, hogy a megszerzett mozgási – ill. helyzeti – energia egy részét képes visszanyerni és el tudja tárolni a meghajtóakkumulátorba amit később fel tud használni hajtásra/légkondícionálásra/miegymásra, hanem hogy nagyon sokszor az optimális munkapont környékén tudja járatni az amúgy is hatásfokra optimalizált – lsd. Atkinson ciklusú – belsőégégésű motorját ÉS EKKOR a generátor veszteségével EGYÜTT IS nagyobb hatásfokkal tud a benzinből mozgási energiát csinálni, mintha közvetlenül hajtana, mert ezekben az üzemmódtartományokban az optimális munkaponttól távol üzemelve tudna csak a benzinmotor közvetlenül hajtani lényegesen rosszabb hatásfok mellett, tehát ilyenkor megéri még a soros hibrid üzemmód is (ráadásul folyamatosan biztosítani kell, hogy ne hűljön ki a motor/katalizátor, hatásfok okok miatt sem, meg akkor nem lehetne elérni a világ messze legkisebb emisszióját sem, és még egyéb paraméterek is bejátszanak). Mellesleg szó nincs arról, hogy a HSD ilyenkor csak a benzinmotor-generátor-akkumulátor-villanymotor-kerék úton tudná terelni az energiát, a benzinmotor-generátor-villanymotor-kerék is játszik így az akkumulátor töltés-kisütés veszteségét meg lehet spórolni. Sőt, hogy egy még idegesítőbbet is mondjak, a HSD arcizom rándulás nélkül képes arra is, hogy benzinmotor-generátor páros áramát akármlyen arányban szétossza és az egyik része megy a villanymotorhoz a maradék tölti az akkumulátort, és ezt az arányt a másodperc törtrésze alatt tudja változtatni így szinte tökéletesen el lehet érni azt, hogy a pedál aktuális állásának és a külső viszonyoknak megfelelően menjen a jármű de mindemellett a benzinmotor majdnem mindig az optimális munkapontja közelében dolgozzon és energia se menjen sok veszendőbe.

  2. A HSD hibrid egy ún soros-párhuzamos hibrid. Na ez az amit szinte senki nem képes megérteni. A külön vicc az egészben, hogy a magyar ún. autós szakújságíróknak ez a fogalom majd 15 év alatt sem jutott el a tudatukig – több olyan hely van, ahol még a mai napig sem tudják hogy ez egyáltalán mi a fene, sőt teljesen hibásan néha hol sorosnak néha párhuzamosnak hívják, és a legválogatottabb ökörségeket írtak róla mostanáig, de olyanokat hogy az ember egyből kiugrik az ablakon. Én nem állítom, hogy egyszerű megérteni, de elvileg ez lenne a szakmájuk.
  Nos, az ún. soros-párhuzamos rendszer elvileg az elképzelhető összes hibridüzemmódra képes, azaz a szokásos módok (csak a villanymotor hajt, csak a benzinmotor hat, együtt hajtanak – és gyakorlatilag tetszőleges arányban állítható, hogy hogy a 2 erőforrás milyen arányban osztozik a hajtáson -) mellett az előbbi pontban részletezett kunsztokat is tudja a HSD és pont ez a lényeg. Ha csak a villanymotor hajt az táplálkozhat kizárólag az akkumulátorból, kizárólag a benzinmotor-generátor párosból, vagy az előző kettő együtteséből is, szintén tetszőleges arányban. Ha kizárólag a benzinmotor hajt, akkor hajthat úgy is, hogy mellette a generátoron keresztül az akkumulátort is tölti, ha pl. éppen nem kell az összes pillanatnyi teljesítményt a kerekekre küldeni és még lehetne sorolni. Remélem látszik, hogy ez egy jó nagy állapottér, ezen üzemmódok között a számítógépes vezérlés kapcsolgat a másodperc tört része alatt úgy, hogy a lehető legnagyobb hatásfok mellett elégítse ki a vezető pedálreakcióit.

  3. [i]“Vagy az akkumulátor folyamatos töltés-kisütés ciklusban működik?”[/i] Miért mit gondoltál? Ez is a lényege az egésznek! Akkumulátor kisütési stratégia alapvetően 2 féle van, az ún. [b]charge-sustaining[/b] és a [b]charge-depleting[/b] mód. Az elsőnél a rendszer – értelemszerűen csak bizonyos határok között – arra törekszik, hogy az akkumulátor töltöttsége egy az élettartam szempontjából optimális tartományban maradjon (kb. 35-85% között), ha ebből fölfelé kitörni készül a rendszer – pl. sok leejtő/fékezés -, akkor a vezérlés eltolja az energiafelhasználás arányát az elektromos javára (ilyenkor pl. a nem konnektoros Prius is képes autópálya tempó MELLETT IS csak villannyal hajtani), ha pedig a másik irányba megy el – masszív emelkedők, állandó padlózás -, akkor pedig egyre jobban visszavesz az elektromos arányból. No ezt használja a HSD, tehát szinte mindig tölt-kisüt, és az ilyen terhelést nagyszerűen bírja pl. a NiMh.
  Ezzel ellentétben a [b]charge-depleting[/b] mód egyszerű mint a faék – a legtöbb ember totál tévesen azt hiszi, hogy a hibidek ezt használják pedig baromira nem -, addig süti ki a rendszer az akkumulátort amíg egy szintén az élettartam optimalizálása miatt meghatározott alsó töltöttségi szintet el nem éri – de ez SOHA nem a 0%, hanem legalább 10% pl. litium-titanátnál, de általában magasabb -, és ha erre a szintre süllyed a töltöttség, akkor azt mondja hogy kezitcsókolom itt a vége nem megyünk tovább. Na ez van az elektromos autóknál.
  A kettő között óriási különbség van! Pl. élettartam szempontjából a charge-depleting által megvalósított ún. mély kisütési ciklusokból a szokásos lítium akkumulátorok elviselnek 300-500-at, míg a charge-sustaining shallow-cycle-ból kibír több 100 ezret is! Ezért van az, hogy a Toyota hibridek meghajtóakkumulátorai csak akkor mennek tönkre, ha valaki egy kisbaltával apró pici darabkra zúzza őket, vagy a járművet egyéb módon ronccsá törik és abban az akksik is gallyra mennek, de normál üzemi körülmények között NEM, mert az élettartamuk NAGYOBB mint az jármű többi részének az élettartama.

  (4. A külső áramforrásról is tölthető hibridek – Prius PHV, Volt/Ampera – mindkét kisütési stratégiát alkalmazzák, feltöltött aksikkal indulva először charge-depleting majd a megfelelő SOC pont elérésétől kezdve charge-sustaining)

  Köszönöm hogy leírhattam (így már vagy 100-adszor az elmúlt 10 év során).

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  “Az pedig elég lehetetlen, hogy 1000 km alatt 600 km-re elegendő energiát nyerjen vissza a fékezésből.”

  Na ez az egyik kulcspont, hogy mitől más egy full hibrid.

  Nem csak fékezéskor hanem folyamatosan tölti az akkut.
  Tehát miközben halad a b. motorral az akksi töltödik.
  Ha nem hajt a vill. motor.

  Igy már lehetséges ?

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Igen kb annyi.

  Nem nagyon vannak benne váltók, vagy váltó.
  Mire gondolsz ?

  Szerintem a 3-ra is.
  Hibrid módban nem korlátozza az időegység alatt az akkuból kiszedhető áram mennyiségét.
  Direkt.Nem tudhatja nem épp egy balesetet akarsz elkerülni.Rénszarvasteszt *5-os.Volt szerencsém…Óriási…
  Nem árt csak nem használ az ilyesmi az akkunak.
  A KIT lekapcsolja magát ha úgy érzi túlhívják.(cellafeszültség le akar csökkenni drasztikusan)

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Hello Ogre
  Jó fele kapizsgálsz de korrigálok egy picit ha nem bánod.

  “Elvileg a hibrid hasznos energiája a fékezéskor elvesző energia egy részének visszanyerése.”
  Nem egy részének, hanem szinte az egésznek, megfelelő fékezési mód mellett persze.

  “Amit a motor tölt az akkumulátorba, az rosszabb, mintha a kerék hajtására fordítaná”
  Örök dilema, a full hibrid gyártok szerint nem így van.
  Ha 1ütt dolgozik a két (három) motor lehet olyan ideális meghajtás, hogy sokkal jobban megérje így.

  “Az akkumulátor folyamatos töltés-kisütés ciklusban működik?”
  Természetesen.Ez a rendszer egyik alappontja.

  “viszont az összeemisszió az említett hatásfok miatt romlani fog.”
  Ennyi romlás belefér, azért hogy később legyen áramod a dugóban araszolgatni.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Milan
  Akkor ajánlok egy használt P2 + bele 4KWh akku.
  kb fél EUR-ból feltöltöd s mehetsz vele 20-30km-t.(max 54km/h)
  Sokhavonta elég tankolni vagy ha messzibbre mész.

  60%
  simán elérhető, csak oda kell figyelni hogy maximalizáld a villany használatát…lábmunka..
  feltöltödik, lemerül, feltöltődik,lemerül…a végtelenségig..

  Én Plug in Hibrid módban 15-85% arányt kihozok a vill javára.

  Juj akkor lehet hogy H. számitásai alapján bmotor benyel 12L-t..Ajjaj…

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Értem én. Amikor jár a benzinmotor, akkor az 8.75 liter/100km-t eszik átlagban, amikor meg nem jár, akkor 0.0 litert. Nos ebben az értelemben akkor ez a motor nem túl hatékony és elég sokat fogyaszt.

  Hiszen az 1000km-ből 60%-ot, azaz 600 km-t tisztán elektromos üzemben halad, akkor meg nem eszik semmit.
  Így a benzinmotor üzemórái (üzemkilóméterei alapján) a fogyasztása (amikor működik) 8.75 liter 100km-re vetítve. Ez a gond a benzinmotorokkal, hogy nem bírnak keveset fogyasztani. Az alacsony fogyasztás és a benzinmotor összeegyeztethetetlen egymással sajnos. Kár is rajta kepeszteni.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Képzeld el, hogy a Yaris HSD elindul egy 1000 km-es útra. Ezt egy huzamban képes megtenni, és ebből akár 600 km-nyit is képes elektromos hajtással úgy megtenni, hogy a benzinmotor olyankor megtenni! Nem kettőt, nem nyolcvanat, hanem akár HATSZÁZAT! :)”[/i]
  Ez nekem egy kicsit sántít. Elvileg a hibrid hasznos energiája a fékezéskor elvesző energia egy részének visszanyerése. Amit a motor tölt az akkumulátorba, az rosszabb, mintha a kerék hajtására fordítaná, hiszen ott a motor hatásfokára még rájön a generátor, az akksi, majd a villanymotor hatásfoka. Az pedig elég lehetetlen, hogy 1000 km alatt 600 km-re elegendő energiát nyerjen vissza a fékezésből. Vagy az akkumulátor folyamatos töltés-kisütés ciklusban működik? Ekkor valóban nagyobb távok tehető meg emisszió nélkül, viszont az összeemisszió az említett hatásfok miatt romlani fog.
  Ettől függetlenül, ha valóban 4 liter alatt eszik, és 4 millió körül alakul az ára, akkor tuti vétel.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Vagy 1000km-en megeszik összesen 35 litert és ezt úgy, hogy összeadva 600km-t nem is járt a motor?
  Mert ebben az esetben 400km alatt ette meg a 35 litert, ami 8.75 liter/100km-es fogyasztásnak felel meg!
  Tehát akkor most mi van???”[/i]

  Az van, hogy még mindig nem értesz egy mukkot sem a hibridek működéséből, a HSD működéséből meg pláne nem. Arról nem is beszélve, hogy elemi matematikából is megbuktál. Ha 1000 km alatt 35 liter benzin fogyott, akkor a fogyasztás 3.5 l/100 km nem 8.75. Ne zavarjon egy cseppet sem, hogy 1000 km-t tettél meg nem 400-at, a fogyasztás definíciója elfogyasztott üzemanyag literben osztva a megtett út 100 km-ben, és semmi köze sincs ahhoz, hogy melyik motor mikor és hogyan hajt. Ha ezt belekavarod, akkor ugyanolyan állatság jön ki mint az összes hibrides megjegyzésed. Gondolj csak bele, ha egy szép hosszú leejtő tetejétől indulsz egy hagyományos autóval és fent kikapcsolod a motor és csak gurulsz ameddig bírsz akkor a Te agyhalott definíciód alapján a fogyasztás nem változik, a valóságban viszont csökken. Komolyan rémület hogy ezt magyarázni kell.

  [i]“Ebbe a szaros Yaris HSD-be pedig tankolni kell”[/i]

  Van egy rossz hírem, a szaros Voltodba/Amperádba is tankolni kell. Ha nem teszed, egy idő után szervízüzemmódba kapcsol a kép és időről időre egy darabig járatja a motort, úgyhogy ígyis-úgyis elfogyasztja a folyékony üzemanyagát, ha nem hajtásra hát a saját karbantartására.

  [i]“a Világ, az vásárlók igénye/elvárása pedig elviharzott mellettük”[/i]

  Tudom hogy nem érted meg, de azért leírom 100-adszorra is, a saját elmebetegséged nem egyezik meg se a “Világ” de még a vásárlók számottevő részének igényeivel sem.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Kizárt dolog! Téged nem engednek ki a zárt intézetből, legfeljebb az udvarra, ahol a “jövő” sűrített levegős autójával mehetsz körbe-körbe. LOL! 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  S3000 írta:

  [i]Képzeld el, hogy a Yaris HSD elindul egy 1000 km-es útra. Ezt egy huzamban képes megtenni, és ebből akár 600 km-nyit is képes elektromos hajtással úgy megtenni, hogy a benzinmotor olyankor megtenni! Nem kettőt, nem nyolcvanat, hanem akár HATSZÁZAT! :)[/i]

  Te tuti nem vagy százas…Szabadságon vagyok a héten, elmegyek a Toyotához hátha van Yaris HSD-jük amit elvihetek egy laza tesztvezetésre elektromos üzemben..Szerintem a város túlsó végébe nem jutok el és lemerül az aksi 🙂
  Csak azt nem értem miért nem a Yaris HSD lett az éva autója?Biztos mert a GM megvette a szavazóbizottságot nem?Legalább is szerinted 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ha 1000km-ből 600km-t tisztán elektromosan megy, akkor mikor fogyaszt 3.5 litert? A maradék 400km-en? 🙂

  Vagy 1000km-en megeszik összesen 35 litert és ezt úgy, hogy összeadva 600km-t nem is járt a motor?
  Mert ebben az esetben 400km alatt ette meg a 35 litert, ami 8.75 liter/100km-es fogyasztásnak felel meg!
  Tehát akkor most mi van???

  Tudjátok mi a baj sima elavult hibrid rajongó barátaim? Az, hogy ez az ország már nem számlál egyetlen olyan lelket sem, aki tankolni szeretne. Ebbe a szaros Yaris HSD-be pedig tankolni kell, enélkül képtelen a mozgásra, ezért ilyet már senki sem óhajt vásárolni. Sajnos. Lemaradt a Toyota… a Világ, az vásárlók igénye/elvárása pedig elviharzott mellettük, amíg ők azt számolgatták, hogy hány csepp újdonságot adjunk most a birkáknak.

  Ez van srácok.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  milano
  Az hittem arrafelé értelmesebbek az emberek.

  De ha ilyeneket irsz:
  “Ahogy mondtad parasztvakítás, a 60% meg úgy hülyeség ahogy van.”

  Úgy hogy közöd nincs ilyesmihez, soha nem ültél vagy vezettél hibridet…..

  Tapasztalj elöször, aztán bölcs(?)elkedj.

  Ott biztos könnyen elérhető egy kis tesztvezetés…Ajánlom..

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  “2.5 millió körül lehet kapni Dacia Dustert, ami azért egy komoly autó”

  KOMOLY ???

  Annyira mint te Hori ?????

  1mm lemezkasztni full fapaddal mitől komoly. ??? Törészteszt : -1, az neked elég ?

  Te tényleg a Marsról jöttél…

  Nem akarsz visszamenni ???

  Szegény autonav szerkesztők az hiszik hogy te értelmes ember vagy. Tévednek erősen.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ez kimaradt:

  [i]“2.5 millió körül lehet kapni Dacia Dustert, ami azért egy komoly autó”[/i]

  Ha következes lennél, most szemen köpnéd saját magad! Itt csinálod a fesztivált és a hisztériát hónapok óta hogy így az elektromos hatótáv meg úgy az elektromos hatótáv, aztán meg az egészet 2 lábbal tiporva benyalsz egy ócska-elavult kizárólag olajszármazékokkal működő tragacsnak aminek NULLA az elektromos hatótávja? 🙂
  Szégyelheted magad, ebből is jó látszik össze-vissza beszélsz mindenféle baromságot és se ez nem zavar se pedig az, hogy még a saját hülyeségeiddel is ellentmondásba keveredsz. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“s3000-nek írom, hogy az új Prius Plug-In hibrid 2.1 litert fog enni, nem? Akkor máris kevesebbet fogyaszt.”[/i]

  Kíváncsi voltam arra, hogy ki fogja észrevenni hogy slendriánul fogalmaztam. Egyedül neked tűnt fel! De ehhez gondolom szükség volt a végtelenül elfajult elektromos buziságodra! 🙂
  No, tehát akkor helyesen a mondat úgy szól, hogy egyetlen, [b]külső áramforrásból NEM tölthető[/b] hasonló kategóriájú személygépjármű sem képes még csak megközelíteni sem a Yaris HSD fogyasztását.

  [i]“csak értelmetlen az egész koncepció, mert mindenki a Plug-In hibrideket, ill. a tisztán elektromos autókat fogja keresni”[/i]

  Ezt vagy 20-adszor nyökögöd be, de ha 1000x írod le, akkor is csak egy egetverően nagy baromság marad. Alapja nulla, realitása nulla, csak a Te beteg agyad szüleménye.

  [i]“4 millióért meg esetleg a legalapabb fapados verzióját lehet megkapni. Normális felszereltséggel lesz majd 6 millió is.”[/i]

  A cél az, hogy a Yaris D4-D ára alatt maradjon a hibrid. A legdrágább, Executive felszereltségű D4-D 4975000 Ft, úgyhogy nem lesz 6 milliós Yaris HSD hiába drukkolsz. Német ára már van a HSD-nek, 15000 Euro, ami 4350000 Ft körül van. Még a maximálisan felszerelt változat is 5 miska alatt maradhat.

  [i]“Az Aurisnak is nevetséges az ára, de majd jönnek a Renault villanyautók mindjárt és több Auris HSD-t a kutya sem fog venni.”[/i]

  Fogadjunk 1000 amerikai dollárba, hogy továbbra is több Auris HSD-t fognak venni mint ronyó villanyautót? Ha belecsapsz, akkor lassan a gatyád is rámegy a hülyeségeidre! 🙂

  [i]“Az meg, hogy 60%-ban nem használja a benzinmotort nem igaz. Max.: 2km-t meg villannyal, utána meg mindenképpen bekapcsol a benzin, mert tölteni kell az aksikat, konnektorból meg nem lehet!”[/i]

  Te már csak tudod, hiszen eddig számtalanszor bizonyítottad hogy fingod sincs a hibridekről. 🙂 Ez a kb. 60% azért óriási nagy pofáraesés számodra, mert most zuhantál véglegesen a saját csapdádba, és az elektromos hatótávhoz való tökéletesen értelmetlen és hisztérikus ragaszkodásod most bosszulja meg magát igazán! 🙂
  Képzeld el, hogy a Yaris HSD elindul egy 1000 km-es útra. Ezt egy huzamban képes megtenni, és ebből akár 600 km-nyit is képes elektromos hajtással úgy megtenni, hogy a benzinmotor olyankor megtenni! Nem kettőt, nem nyolcvanat, hanem akár HATSZÁZAT! 🙂
  Ellenben a Te elektromos tajigád, 150-180 km után bedobja a törölközőt, és vagy meg kell aludnod és éjjel feltöltened, vagy a taplóisztánban még nem létező gyorstöltő állomások valamelyikén 30 perc alatt 80%-ra feltöltheted, és még 1-2 óra alatt 100%-ra, és már mehetsz is tovább. 🙂

  [i]“Hát köszönjük szépen, ezt egy filléres start-stop rendszer is tudja, ami manuálisan minden autóban benne van, ha úgy vesszük! (leállítom a kulccsal, ha akarom)”[/i]

  Persze, sőt ugyanezt autópályán/országúton is megteheted, minden további nélkül leveheted a gyújtást. Amilyen agyas vagy, te meg is teszed! 🙂 Amíg a HSD-ben ezt a számítógép automatikusan a másodperc tört része alatt megteszi, majd bármikor újraindít és ezt több százezerszer is akár úgy hogy szinte észre sem veszed, addig Te verítékben fürödve köszörülsz minden lápánál, meg gurulás közben meg még az autópályán is, és pillanatok alatt tönkrevágod vele az elavult benzines/dízeles szarodat. Tényleg “igazad van”, semmi különbség sincs a kettő között. LOL! 🙂

  [i]“Nem hobbiból fikázom a Toyotát”[/i]

  Erre már én is rájöttem. Te krisztálytiszta és mély hülyeségből fikázod, úgy hogy amiket mondasz, annak a leghalványabb köze sincs a valósághoz. Így azért mindjárt más! 🙂
  Ettől függetlenül, ezt az idiotizmust ugyanúgy tűzzel-vassal írtani kell. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  ott a pont:)

  adjatok alám egy Priust, aztán megnézzük mennyivel fogyaszt kevesebbet benzinből mint egy 1.2-es EURO 5-ös motorral szerelt bármelyik márka ugyanazon az úton úgy hogy mondjuk én megyek elöl a Priussal, S3000 meg az 1.2-es “benzintemetővel” :))

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Az hát, egyetértek! Drága és nem nyújt megoldást az üzemanyagár emelkedésére, mert szerintem sokat eszik. Sok az a 3.5 liter.

  s3000-nek írom, hogy az új Prius Plug-In hibrid 2.1 litert fog enni, nem? Akkor máris kevesebbet fogyaszt.
  Nem kapok agyvérzést, nem bánnám én, ha vennének belőle, csak értelmetlen az egész koncepció, mert mindenki a Plug-In hibrideket, ill. a tisztán elektromos autókat fogja keresni. Ebbe a kis szarba – már bocsánat – tankolni kell és azt már nem akar senki.

  4 millióért meg esetleg a legalapabb fapados verzióját lehet megkapni. Normális felszereltséggel lesz majd 6 millió is.

  Az Aurisnak is nevetséges az ára, de majd jönnek a Renault villanyautók mindjárt és több Auris HSD-t a kutya sem fog venni.

  2.5 millió körül lehet kapni Dacia Dustert, ami azért egy komoly autó, még terepen is elmegy. Ki fog másfél millióval többet adni egy kis Yaris-ért, ami sajnos nem megy elektromosan csak 2km-t és nem tölthető konnektorból, ráadásul elavult Ni-Mh akkumulátor van benne.
  De ez a kapitalista üzletpolitika, hogy annyira kis léptékekben adagolom a vásárlóknak a fejlesztést, az újdonságot, hogy lehetőleg 3-4 évente új autót kelljen venniük, ha lépést akarnak tartani a fejlődéssel. Szemétláda ez a hozzáállás! Értéket nem adunk, nem nyújtunk, csak tartjuk a markunkat a pénzért! Ezt csinálja a Toyota.

  Az meg, hogy 60%-ban nem használja a benzinmotort nem igaz. Max.: 2km-t meg villannyal, utána meg mindenképpen bekapcsol a benzin, mert tölteni kell az aksikat, konnektorból meg nem lehet!
  Jaaa, hogy a piros lámpáknál állva nem használja? Ez is benne van a 60%-ban? Hát köszönjük szépen, ezt egy filléres start-stop rendszer is tudja, ami manuálisan minden autóban benne van, ha úgy vesszük! (leállítom a kulccsal, ha akarom)

  Hasznossága=0
  Értéke=0
  Újdonság=0
  Toyota Yaris HSD= elégtelen! (ráadásul még pénzt is kérnek érte) Pfff…:-)

  Nem hobbiból fikázom a Toyotát, semmilyen ellenérzésem nem lenne velük szemben, de vegyük már észre, hogy semmilyen értéket nem közvetítenek, csak vakítani próbálják a népet, akit teljesen hülyének néznek!
  Nehogy már beadagoljanak bárkinek is 3.5 literes fogyasztást, ami a valóságban 4.5 liter és ezt nem most, meg nem tavaly, hanem majd fél év, meg 1 év múlva tervezik bevezetni!
  Istenem, hát 1 év múlva már 0.0 liter/100km fogyasztású autók fognak elérhetővé válni újonnan!

  Nem kevés a 3.5 literes fogyasztás! Szerintem ez nagyon sok! Főleg, hogy 1 év múlva 600,- Ft lesz egy liter benzin.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Méretkategórián belül többmilliós felár akkor is sok, pláne nálunk. Így maximum gazdagok városi kisautója lesz. Az egyszeri ember azért akar kisautót, mert nincs pénz nagyobbra és a “kisebb = olcsóbb” egyenletben gondolkozik. A yaris szerintem most is drága a kisautók között, 3 milla az 1.0vvti fapad. Az 1.3 jobb felszereltséggel már 4 misi, a HSD még drágább lesz.

  Aurisnál is hatalmas az árrés a sima és a HSD között:

  Auris 1.33vti: 4,4 millától
  Auris HSD: 6,4 millától (akciósan)

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ez így enyhén szólva csúsztatás. A városon kívüli közlekedés általában nem 10Km alatti utakat jelent, pláne nem úgy, hogy az eco-náci -bocsánat- priustulaj direkt arra gyúr, hogy mit tud kihozni a gépéből valami forgalommentes úton, ahol másokat nem zavarva 50-nel is tötymöröghet.

  Hogy alakulna a táblázat extra urban sora, ha mondjuk Bajáról kéne felveretned Budapestre, időre, tehát nem tötymörögve, hanem a sebességhatárokat kihasználva? Így hány százalék lenne a zéró emisszió?

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Akkor vegyük hozzá azt is hogy egy 100km-enként megspóról kb 3 litert azaz kb 12 Ft/km-et, és azt is hogy automata váltós, ami ebben a kategóriában elég ritka, és ami van is nem ez a minőség hanem a fejbólintós, ha meg nem az (pl: DSG) akkor 500e Ft.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Rakják, lsd. pl. Nissan Micra (Miller ciklus, + csavarkompresszoros feltöltés)”[/i]

  Atkinsont nem raknak önmagában semmibe, mert gyenge, mint a harmat. Kompresszorral kiegészítve már nem olyan gyenge, de úgy már nem is atkinsonnak hívják -hanem ahogy írtad, millernek-, de még így sem rakják autókba, mert nincs értelme (a micra a kivétel, ami egyben cáfolja is az miller értelmét, mert a fogyasztása kisautóhoz képest nem túl jó).

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“A Toyota valós életben végrehajtott tesztjei szerint a városi autózás 60 százaléka a benzinmotor beindítása nélkül, azaz teljesen emissziómentesen letudható.”[/i]

  Ezt megerősítem, sőt, [b]ez városon kívül is igaz[/b]! Lsd:

  [url]http://bioage.typepad.com/.a/6a00d8341c4fbe53ef0167638b8eb7970b-400wi[/url]

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Átlagos használat mellett 4 liter ALATT jár el, városban akár 3.5 alatt is. Ezt semmilyen legalább részben olajszármazékkal hajtott hasonló kategóriájú jármű nem képes még csak megközelíteni sem (de akár még kisebb kategóriájú sem). Ráadásul nem elavul, traktorhangú dizel hajtja így a nanoméretű koromszennyezéstől sem kell senkinek infarktust vagy rákot kapnia.
  Nagyon nagyot fog ütni, Horatius meg agyvérzést kap (de meg is érdemli 🙂

  [i]“Egyébként mi annak az oka, hogy csak hibridbe rakják az Atkinson-ciklusú motort? Kíváncsi lennék a fogyasztására kézi vagy duplakuplungos váltóval, a hibrid rendszer súlya nélkül.”[/i]

  1. Rakják, lsd. pl. Nissan Micra (Miller ciklus, + csavarkompresszoros feltöltés), de messze nem lehet akkora hatásfoknövekedést elérni vele mint a hibriddel, ráadásul hibrid nélkül városban ugyanúgy megdöglik, start-stop parasztvakító hülyeség ide vagy ida.
  2. A HSD hajtásláncnak nincs számottevő plusz súlya. Nincs benne bonyolult, megbízhatatlan és katasztrófálisan szar hatásfokú váltómű, ehelyett egy faék egyszerűségű és szétverhetetlen PSD megoldja az egészet mindössze 8 db mozgó alkatrésszel sokkal kisebb veszteségekkel. Az itt jelentkező súlyelőnyt az akkumulátor és az elektronika többlettömege a legtöbb esetben nem is eszi fel teljesen. Vesd össsze bármilyen hasonló kategóriájú nem hibriddel. A dízelekhez képest pl. még könnyebb is.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Épp akartam mondani, hogy nem kérünk többet ebből a végtelen baromságból ami a valóság gyökeres ellentéte amit vagy tucatszor már benyögtél korábban, de elkéstem vele. Így hát tucat+1-edszer is hülyét csináltál magadból. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  [i]“Egyébként mi annak az oka, hogy csak hibridbe rakják az Atkinson-ciklusú motort? Kíváncsi lennék a fogyasztására kézi vagy duplakuplungos váltóval, a hibrid rendszer súlya nélkül.”[/i]

  Bár a motor termikus hatásfoka jobb, mint az ugyanakkora méretű, de az Otto-ciklust megvalósító motornak, mégsem kedvelt a motorgyártásban, mivel a teljesítménysűrűsége szükségszerűen kisebb, mint az azonos méretű és kialakítású Otto-motornak. Ez abból adódik, hogy az Atkinson-motor hengerei nem töltődnek fel annyira, mint az azonos kialakítású Otto-motorokéi.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Atkinson-ciklus

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Ezt írja a cikk, amit elhiszek, miért ne hinném?
  [i]“de ma már az is nagy szó, hogy egy mintegy 15 ezer forintos teletankolásból 800 kilométer megtehető. “[/i]
  Ez megfelel ma 4,5/100 km fogyasztásnak. A Saxo 1,5 D 100%-os városi üzem mellett is kijön ennyiből!
  A helyzet úgy is felfogható, hogy beáldozok 4 misit a nagyobb komfortérzet, dinamika, szomszédpukkasztás, na és a környezetvédelem oltárán. 🙂

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Hát ilyen kisautós méretben pl Renault Twingo-t kapsz 2,2-ért, 5 ajtós Renault Clio-t lehet kapni 2,5 és 3 millió között. Az aktuális legkisebb yaris is csak 3 milla.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Szerintem ha ez nálunk is 4 misi lesz, akkor fogják venni. Toyota létére még a formaterv sem rossz. Ha átlagos használat mellett 4-4,5 literrel eljárna, akkor már megfontolandó. Egyébként mi annak az oka, hogy csak hibridbe rakják az Atkinson-ciklusú motort? Kíváncsi lennék a fogyasztására kézi vagy duplakuplungos váltóval, a hibrid rendszer súlya nélkül.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Szerintem drága lesz, maximum 2.5 – 3 milliót ér. Elavult Ni-Mh akkumulátor van benne. Ha lítiumot tettek volna bele, akkor elmenne akár 5-10km-t is tisztán elektromos üzemben a jelenlegi 1-2 km helyett.

  Dehát a Toyotától már jól ismert magatartás, hogy csak nagyon lassan adagolja, csepegteti a fejlesztéseket. Majd 2 év múlva fejlesz annyit a típuson, hogy kicseréli az aksikat lítiumra, kínál hozzá 10km tiszta hatótávot és akkor már “modellfrissítve” újra el tudja adni.

  Kár, hogy addig a többi gyártó fényévekre el fog húzni a feje fölött! Mindegy. Minden hülye a saját kárán tanul. 🙂

  Nekem nem kéne ez az autó most sem, ingyen sem.

 • 2017.10.31. at 02:31
  Permalink

  Múlt héten kérdeztem meg egy Toyota kereskedőt, de fingja nem volt róla hogy mikor jön, ls mennyi lesz az ára, de kb. 6 millióra becsülte, az Auris HSD árából kiindulva

Vélemény, hozzászólás?