Minek Porsche, ha ez is durrog? – Audi TT teszt

Audi TT 2.0 TFSI quattro S tronic S line teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Mercedes CLA miatt elkoptattam a legmenőbb magyar autó címet, így a TT már csak a legjobb lehet. Végérvényesen eldőlt, komoly sportkocsi.


Kicsinek nagy, nagynak kicsi. Az Audi már az első generációs TT-vel kicsit belepiszkított a Porsche levesébe, hiszen erőben már az is ott volt, ahol a korabeli Boxster. Az 1998-ban megjelent széria mégsem erről maradt emlékezetes, hanem a formájáról. Ellendrukkerek említhetnék még a sorozatos baleseteket, amikben kitörő farú TT-ket nem tudták megzabolázni a sofőrök és emiatt visszahívást is el kellett rendeljen az Audi. Szóval az első széria mára ikon lett, súlyos dizájntárgy, ami hátsó csatolt hosszanti lengőkaros felfüggesztésével inkább volt stricikupé, mintsem sportkocsi. Aztán jött a 2006-os második széria, ami jobb alapokkal helyre tette a renomét.
HirdetésDurván lealázza az elődjét. Második generációs TT-t jó egy éve vezettem utoljára, 360 lóerős RS Plus-t, rögtön kettőt is. Az erő nem volt kérdés, ahogy a kezesség és az élményfaktor sem. Imádtam, ma is imádom a turbós öthengeres sportmotorjának az ordítását. Ennek viszont nincsen köze ahhoz, hogy az alap autó mekkorát fejlődött. A két kocsi génkészletét adó VW Golf V, illetve VW Golf VII között is zongorázni lehet a különbséget, de ha jó tíz év fejlődését sportautónyelvre fordítjuk, akkor még erősebb a kontraszt. Döbbenetes, hogy tud egy több mint száz lóerővel gyengébb újabb autó jobbnak érződni az erősebb réginél. A megoldás ott keresendő, hogy ha a kéziváltós, kék TT RS Plushoz hasonlítom, akkor a piros tesztautó könnyebb vagy egy mázsával.


Ott kemény, ahol kell. Nem csoda, hogy csak ilyen későn és alig pár napra tudtuk megszerezni a tesztautót, mert kulcsa kézről kézre jár. Így az sem annyira meglepő, hogy nálam fordult át a 27 ezredik kilométeren a számlálója. Így viszont tudok arról is nyilatkozni, hogy milyen a TT használtan. Remélem nem kell sokat ecsetelnem, hogy néz ki egy teszthét egy sportkocsinál. Nyilván az összes újság összes dolgozója többször is ki kell próbálja a padlógáz-padlófék kombinációt, így talán nem túlzás azt feltételezni, hogy ez a kocsi is kapott már ezt-azt. És mégis, neszt csak a sofőrülés ad, van egy kis szélzaj a vezetőajtó tetejénél és a vezetőülés varrása van picit kibolyhosodva. Ne kapják ezen fel a fejüket; a fotózással, mérésekkel három nap alatt én is vagy százszor ültem ki-be. Lehetne a végetlenségig ecsetelni a TT karosszériájában használt nagy- és ultra nagyszilárdságú acélok mibenlétét, meg az alumínium komponensek számát. A lényeg, hogy egy bitang jól összerakott, mégis a lehetőségekhez képest könnyű autó.


Mitől lesz jó egy sportkocsi? Minderre a csúcstechnikára azért van szükség, hogy a mai autótervezés szokásos megkötései - mint a környezetvédelem, vagy az ütközésbiztonság - mellett is ütőképes sportkocsi és mosolyfakasztó élményautó lehessen. Elektromos a szervokormány, hogy könnyű legyen a szerkezete és ne vonjon el mástól energiát. A felépítés nem minden, az sem, hogy oda-vissza csak két fordulatot forog. A paraméterezés - ami fölött gépészek és informatikusok hada kellett órákat izzadjon - az dönt. És a TT kormánya egyszerre tud informatív és precíz lenni, és ha a sofőr úgy akarja, egyujjasan könnyű a városi tötyögéshez. A bolondbiztos futómű, a késlekedés nélküli nyomatékátadást lehetővé tevő intelligens összkerékhajtás meg már csak hab a tortára.


Oké, de túrja az orrát? Nem, és ami ennél is jobb, hogy a VW konszern odáig vitte a Haldex kuplunggal működtetett összkerékhajtást, hogy mára kifejezetten sportos hangsúlyt kaphatott. A TT, legyen orrkereszt-motoros, mégis tud olyat a vezető alatt, mint amit a Ladák, BMW-k, vagy tetszőleges hátsókerekes autók. Mit is? Nem az a kunszt, hogy ki tudja tenni kanyarban a fenekét, hanem hogy az embernek kedve is lesz vele vigéckedni. Egy alapból németesen steril, kissé túldizájnolt, feleslegen agyontechnikázott autó, ami mégis tud olyan játékszerré válni, mint valami olcsó hátsókerekes. Ez a nagy dolog. Az Audi persze nem bízott semmit sem a véletlenre, így egy padlógázra már a menetmódkapcsoló spórolásra szánt efficiency állásában is 6500-as fordulatig pöröghet a TFSI motor. Az itt hatfokozatú S-Tronic, duplakuplungos automataváltó gyors. Ezt eddig is tudtuk. Na, de hogy ennyire rossz gyerekesen nagyokat durrogjon a kipufogó minden jól kitartott gázzal vett váltásánál, azt nem gondoltam volna.


Kell még tovább fényezni? Nem, de olyan jól esik. Hiszen a TT-ben elsőként integrálták a navigáció és a szórakoztató elektronika kijelzőjét a sofőr előtti műszerfalba. Az MMI középkonzoli kontrollerjét tekergetve is a sofőr előtti kijelzőn bogarászhatóak a kocsi beállításai, ezen kívül a kormányra helyezett gombokkal vezérelhető a fedélzeti számítógép. Az egész hamar átlátható, nem sokkal bonyolultabb, mint ugyanez két kijelzővel és bár én szoktam idegenkedni az efféléktől, de a head-up displayt és a Peugeot I-Cockpitját is jónak tartom, így erre is csak azt tudom mondani, hogy ügyes és egyedi. Nagyon illik a TT technós hangulatához, ahogy a csak egyzónás klíma légbeömlőkbe épített kapcsolói is.

Bevállalnám a sima hétköznapokra is. A TT kettős karakterét nagyon is lehet szeretni. Egyfelől ez is egy kilúgozott, hideg Audi. Mire gondolok? Halkan, stresszmentesen és apadó fogyasztás mellett, 2500-as fordulaton utazhatunk vele 130-as tempónál. Stílusosan megérkezünk, és ha dolgunk végeztével úgy szottyan kedvünk, hazafelé kerülhetünk a hosszabb úton és kinyomhatjuk a szemét. És közben vigyáz ránk, a futómű keménységét már jóval a legális sebességhatár fölött kezdjük észrevenni, és mindez csak azt az érzést fokozza, hogy a TT a maga módján egyedülálló. Peugeot RCZ? Ugyan már. Nem prémium, és nincs is ezen a szinten technikailag. Ez a piros autó 19 millióért sokkal többet ad, mint ami elsőre látszik belőle. Én sem az S line optikai csomagról, sem a LED lámpákról nem beszélnék le senkit, két tétel viszont kötelező: a quattro hajtás és az S tronic váltó.

Egyszerre búcsúzik egy jó főnök és egy jó interjúalany
Thomas Faustmann egészen októberig látja el a győri Audi Motor Hungária ügyvezető igazgatói teendőit. Helyét az ingolstadti gyár vezetője, Peter Kössler veszi át, Faustmann pedig ezután a neckarsulmi Audi birodalom élén fog állni. Kollégái és a sajtó képviselői együtt idézték fel az elmúlt 12 évet, ami alatt együtt dolgoztak Faustmann úrral. Irányítása alatt Győr nem csak a VW csoport, hanem a világ legnagyobb motorgyára lett, ahol tavaly például 1,9 millió erőforrás épült.

Thomas Faustmann karrierje 24 éve indult gyártástervezőként a Volkswagennél. 1995-ben a chemnitzi gyáregység motorgyártás-tervezés területének vezetőjeként folytatta pályáját, majd a salzgitteri gyár motorközpontjának vezetőjeként dolgozott. 2002-ben érkezett Magyarországra, az Audi Hungariához, mint termelésért felelős ügyvezető igazgató. 2004-től az ügyvezető igazgatóként irányította a győri vállalatot.

2007-ben a hazai autóipar fejlődéséért végzett munkájáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrendet. A 2014-es Befolyás-barométer szerint ő Magyarország 21. legbefolyásosabb embere, a győri Széchenyi István Egyetem díszdoktorává avatta. Faustmann úr a buta újságírói kérdésemre ma is csak nehezen tud kiválasztani egy kedvencet a győri gyár termékei közül. Mint mondta, nem túlzás, ha a szájába adom, hogy a TT az.
Értékelés
Pozitív
Élénk kormányzás, remek úttartás, príma motor, vérpezsdítő hang, jó vezetői pozíció, okos összkerékhajtás
Negatív
Túl kemény a magyar utakra, korlátozott használhatóság, magas ár
Árak
Tesztmodell alapára
13 894 650 Ft (2015.09.26.)
Tesztautó ára
19 212 140 Ft (2015.09.26.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1984 cm3
Teljesítmény:
169 kW (230 LE) 4500-6200 1/min-nél
Nyomaték:
370 Nm 1600-4300 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
5,3 s
Végsebesség:
250 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
6,4 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4177 mm
Szélesség:
1832 mm
Magasság:
1353 mm
Saját tömeg:
1410 kg
Össztömeg:
1735 kg
Terhelhetőség:
325 kg
Tengelytáv:
2505 mm
Karosszéria-kivitel:
kupé
Csomagtér:
305 l
Belső szélesség elöl:
1480 mm
Belső szélesség hátul:
1320 mm
Belmagasság elöl:
930-1010 mm
Belmagasság hátul:
830 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
100 mm
Ülőlap hossza elöl:
500-540 mm
Ülőlap hossza hátul:
390 mm
Csomagtér maximális szélessége:
990 mm
Csomagtér magassága:
380 mm
Csomagtér hossza:
82 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1420 mm
Raktérnyílás szélessége:
100 mm
Raktérnyílás magassága:
380 mm
Motor és váltó
Motor:
Benzin üzemű
Motorosztály:
Euro 6
Hengerűrtartalom:
1984 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
duplakuplungos automata - 6 fokozatú
Nyomaték:
370 Nm 1600-4300 1/min-nél
Teljesítmény:
169 kW (230 LE) 4500-6200 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
250 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
5,3 s
CO2-kibocsátás:
149 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
6,4 l/100km
Fogyasztás a használónál:
9,9 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
59 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
64 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
68 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 13:08
  Permalink

  Nincs is ezzel semmi baj , ha valaki annyiért akar venni egy Golf 7 es műszaki tartalommal bíró autót mint amennyiért egy még mindig ütős Audi A5-öt kap .. ráadásul ebbe kettő felnőtt és maximum kettő140 cm alatti gyerek fér el … az A5 be meg 4 felnőtt elutazgat hosszabb távon is … Ez inkább egy jóléti társadalomban a 3. autó szerepét betöltheti ” apa jár A 6-al az irodába , anya elviszi a gyerkőcöket az isibe A4kombival vagy q5-el , és marad egy játékautó ami az Audi TT …” .Mert az a közönség akinek ez szól a fiatal 20 évesek önerőből nem tudják ezt megvenni még Németben se nagyon …

 • 2017.10.28. at 13:08
  Permalink

  El kell ismerni, hogy ez valóban egy nagyon jó kis autó.
  Nagyon jól néz ki, nem eget verő elszállt a teljesítménye, viszont ennek ellenére nagyon gyors.
  Az Audi hajtáslánca valóban átlag feletti teljesítményt nyújt, hiszen a 230 lóerővel elért 5,3mp-es gyorsulás magasan kiemelkedő érték. Hasonló mint az RS3 4,3mp-es 100-ra gyorsulása, ami nagyon sok jóval erősebb autónak is csak álom.

Vélemény, hozzászólás?