Motoros rendőr üldözte a lejárt műszaki vizsgás családot

Azonnali bírság jár a lejárt műszaki vizsgáért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Figyelmeztetés helyett azonnali bírság és rendszám-leszerelés jár a lejárt műszaki vizsgáért.

Ibolya esete kísértetiesen hasonlít Milán nevű olvasónk korábbi ügyéhez, a rendőrség nem csak a lejárt műszaki engedély, hanem a lejárt forgalmi engedélyes autó (családon belüli) kölcsönadása miatt is bírságolt:
"Húsvét vasárnap reggel azt találtuk ki családilag, hogy szakítva a hagyománnyal, aznap elmegyünk egy kis vadasparki kiruccanásra. Olcsóbban kijövünk, mint, ha sütnénk-főznénk a locsolóknak, ráadásul egy szép élménnyel is gazdagabbak leszünk.
Az nem volt kérdés, hogy a legújabb, legnagyobb autóba üljünk. Az az autó az én nevemen van, de a férjem használja, szinte csak ő vezeti. Így volt ez most is. Az első pár kilométer után sajnálkozva vetettünk egy rövid pillantást az út mellett álló rendőrautóra és a mellette álló motoros rendőrre, mondván: szegényeknek nem túl jó húsvétjuk van, nem úgy, mint nekünk.
Alig telt el néhány perc, a motoros rendőr hirtelen mögöttünk termett és leállított. A papírokat annak rendje és módja szerint odaadta a férjem, azokat alaposan átnézegette, majd megkérdezte, hogy a forgalmi engedélyben szereplő hölgy tulajdonos itt van-e. Ekkor már kezdtem magam rosszul érezni, de még mindig nem tudtam, hogy mi a vétkem, a vétkünk, hisz nem hajtottunk gyorsan, minden közlekedési szabályt betartottunk, és egyébként is szabálykövető család vagyunk. Ekkor szegezte nekem a kérdést, hogy tudok-e arról, hogy van a rendőrségnek egy rendszámfelismerő rendszere. Na ja, biztos, és odarebegtem, hogy valami rémlik, bár fogalmam sem volt, hogy jön ide a rendszám, meg annak a felismerése. Átfutott az agyamon, hogy talán lopott autót vettünk, de nem tudtam tovább fűzni a gondolataimat, mert a rendőr lesújtóan közölte: a személygépjármű műszaki érvényessége hat napja lejárt.
Én naiv, azt hittem, semmi baj, már mondtam is, hogy akkor irány haza, megyünk a másik autóval kirándulni, kedden pedig a műszakit csináltatni, hiszen az autó tökéletes állapotban van, heti több ezer km-t tesz meg vele a férjem, és ha a legapróbb problémának már csak a gyanúja is áll fenn, azonnal átnézeti. Szóval az első munkanapon bemutatom az érvényes forgalmit, ja, és köszönjük, hogy figyelmeztetett.
A férjem arcán, mint ha megkeményedtek volna a vonások, ő már tudta, hogy nem ilyen egyszerű a történet, melynek vége az lett, hogy mindkettőnket feljelentett a rendőr, engem azért, mert úgy adtam át az autót másnak, hogy nem volt rá érvényes műszaki engedély, a férjemet pedig azért, mert úgy vezette az autót, hogy nem volt annak érvényes a forgalmija. Teljesen felesleges lett volna ezek után bármit is mondani, azt meg pláne, hogy egy család vagyunk, miért büntetnek kétszer egy mulasztásért, egy feledékenységért, vagy hogy ők is emberek, meg hogy ezzel nem ártottunk, nem szándékoztunk ártani senkinek, vagy, hogy most mehetünk húsvétolni a 30 000 forintos bírságunkkal, meg a becsületességünkkel, meg a bárminkkel, miközben az autópályán 3 perces rendszerességgel 200 km/h-s sebességgel száguld el a párom mellett egy-egy keleti szomszédunk anélkül, hogy bárki is azt mondaná neki/k, hogy ejnye-bejnye!
Ezután természetesen jött az okmányirodás hercehurca, a vizsgáztatás, a szabálysértési bírság kifizetése, és a keserédes emlék a 2011-es év húsvéti kirándulásáról, mert a vadasparkba - igaz, a másik autónkkal, de - már csak azért is elmentünk."

Fájdalmas eset, az egyszer biztos! Nem csak felháborító, kérdéseket is felvető, hiszen az sajnos tény, hogy a műszaki vizsga lejárta esetén a rendszám, illetve a forgalmi engedély a helyszínen elvehető, ám tudomásunk szerint ahhoz nem nem szükséges írásbeli meghatalmazás, hogy a házastárs vezesse az autót, ezért aztán az sem bizonyítható, hogy a "kölcsönadás" lejárt műszakival, vagy még korábban történt-e. Az eset kapcsán az ORFK sajtóosztályát kértük, hogy mondják meg ők, jogos volt-e, és milyen szabály alapján a kétszeri bírság. A számukra július 7-én küldött levelünkre (a levél ismételt elküldése után 1 nappal), július 14-én kaptuk az alábbi választ - melyből sajnos nem lettek okosabbak.
Az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya konkrét szabálysértési vagy közigazgatási ügyben csak abban az esetben jár el, illetve foglal szakmai álláspontot, amennyiben azzal kapcsolatosan jogorvoslati kérelemmel éltek és annak elbírálására a vonatkozó jogszabályok alapján hatáskörrel rendelkezik.
Jogi segítségnyújtásra vagy jogszabály értelmezésére a hatályos jogszabályok alapján nincs felhatalmazásunk, és nem is lenne célszerű a tényállás pontos ismeretének hiányában ilyet tenni.
Fentiekre tekintettel a megkeresésben szereplő esetekkel kapcsolatosan nem kívánunk állást foglalni, különös tekintettel arra, hogy azoknak csak állampolgári aspektusa ismeretes.
Javasoljuk a konkrét ügyben eljáró hatóságot felkeresni.

Magyarán, ha az autóst sérelem éri, az ellen csakis saját maga léphet fel - vállalva az ebből erdő további kényelmetlenségeket.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  A kötelező műszaki vizsgáztatás egy idejétmúlt szabályozási rendszer. Nem mondom hogy ne legyen műszaki felülvizsgálat, de ne kötelező jelleggel. Viszont ha valaki lejárt műszaki val, műszaki hiba miatt (!) okoz balesetet az legyen súlyosbító körülmény.
  Amúgy meg ez a ” kötelező a rendőrnek büntetni” duma nagyon gáz. 6 nappal ( egy héttel) leját a műszaki és elveszik a forgalmit meg feljelentik az autóst ? Ez egy jellegzetesen hitvány lehúzós hozzáállás. Szerintem egy szóbeli figyelmeztetés és dádá megtette volna, ez után úgyis siet mindenki rendezni a műszakit. DE 6 nap miatt szívatni – ez annyira gáz…

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Felháborító! Nem a rendőrt minősítem hanem azt az idióta lehúzós jogszabály alkotót aki az íróasztal mellől kitalál ilyen agyament szabályokat. Az életbe sose volt esze hozzá csak az iskolapadba mosták az ki az eszét rendesen. Ez életszerű? Hát nem arról szól az egész, hogy hogyan húzzanak le? A vak is látja. A legkönnyebb olyan bonyolult és összekuszált szabályokat hozni, és nem csak a közlekedés területén hanem az egész közigazgatásban, amit aztán senki ember nem tud betartani és akkor könnyű büntetni mert az élet minden területén kiderülhet, hogy valamilyen szabályt áthágtál ami miatt büntethető vagy. Na így élj nyugodtan jó lelkiismerettel az kedves országunkba. Ezért élhetetlen ez az ország és ezért menekül aki tud. Lehet évente újabb agyament szabályokat hozni egész addig amíg kiürül az ország. Aztán belefulladhatnak a szabályaikba a bürokrata irodista politikusuk ahelyett, hogy hagynák az életet a saját szabályai szerint működni, ami következménye képen magától megoldódnának a gondok mert a polgárok zöme azért tud bölcs lenni csak azok mindig a hátrányokat szenvedik. Így persze nem éri meg normális józan és előrelátónak lenni, zsiványnak kell lenni úgymond ismerni kell a kiskapukat, vagy legyen ismerős a fontos helyeken. Ezt utáltam a szociba de ez azóta is így van. Semmit nem változott csak máshogy nevezzük. Hogy lehet, hogy ahol fele ennyi szabály sincs ott ügyek de esetek sem többek, sőt! Egyszerűen hihetetlen! De egy bölcs ember mondta: minden nemzet olyan vezetőket kap amilyet megérdemel. Miért kell egy családon belül kölcsönadási papír? Ezt a 6 éves gyerekem kiröhögi, és “okos” felnőttek meg ezzel büntetnek. Hihetetlen!!

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Talán mindenkinek igaza van, de ha egy olyan rendszerben szereplünk (közlekedés) akkor szabályok is vannak. A szabályokat pedig tudjuk jól, BE KELL TARTANI! Azért vezetünk és azért van jogsink, mert elfogattuk a KRESZ szabályait. Ha velem történne meg ilyen nekem is jobban esne, ha elküldenének haza, a szabály viszont az, hogy a gk.-t vezetőt fel kell jelenteni és el kell venni a forgalmit. (2011.07.01. után) És nem tudom mi lenne, ha baleset részesei lennénk egy lejárt műszakis kocsival….vajon nem keresnék jobban a mi felelősségünket, még ha nem is mi lennénk a baleset okozói? Szerintem ha a rendőr feljelent még nincs minden veszve. Ja és az UNIO-ba magánszemélyek között nem kell kölcsönadási szerződés. Persze nem baj ha mégis írnak. Lehet kézzel írott tanú nélküli és géppel írott tanús (adatok, dátum és egy évig lehet érvényes, utána újat kell írni). Persze sajnálom én is, hogy a család így járt. Drága vadasparki belépő lett, sajnos.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  ha a rendőrt a nem mérlegelésre kényszerítjük az pont olyan. mint amikor a hatalom elrabolja a pénzedet. ha ezt Rózsa Sándor teszi Őt felakasztják, ha orbán viktor , akkor ez a törvény. itt is ez a helyzet szar a törvény

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Persze hogy az. A “sötét középkori” Németországban HÓNAPBAN van megadva az érvényesség, mert logikusan nem egyik napról a másikra válik egy gépjármű műszakilag alkalmatlanná!!!
  Egy hónapba pedig azért bele tud férni a műszakiztatás, de ha mégsem, és megcsípnek a lejárat utáni következő hónapban, az is csak szabálysértés, pár 10 eurós bírsággal megúszhatja a polgár.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Andi!

  1. nem a rendőr hibája, hogy mennyi idő lekérdezni egy adatot a rendszerből, a számítógépes rendszeré, meg a leterhelt ügyeletesé, persze aki végül is erről nem tehet.
  2. a rádió sok helyen nem működik, ezért sem a rendőr a hülye, ezért használta a telefonját.
  3. a rendőr dolgozik mint más rendes ember, nyugdíj nem lesz, remélem ettől boldogabb lettél és gazdagabb. Biztos neked is 90.000-es nettó fizetés mellett kell csoportos verekedéseknél intézkedned, csecsemők és más emberek hulláját nézve helyszínelned, akasztott embert szemlézned, tbc-s és egyéb nyavajákkal küzdő embereket fogdosnod és szállítanod, előállítanod, és e mellett még rengeteg xar, gusztustalan dolgot csinálnod. Neked sincs karácsonyod, szilvesztered, ünnepeid, biztos te is bármikor berendelhető vagy a munkahelyedre, biztosan meg kell felelned évente a fizikális, egészségügyi és lövészeti követelményeknek.

  Azért mert valaki a törvények és szabályok szerint végzi a munkáját nem tudom miért kell utálni?

  Tipikusan tudatlan vagy a rendőrök életével és munkájával kapcsolatban, ettől függetlenül bírálod őket. Gondolkodj el kicsit és nézz magadba. Sajnos kárörvendő vagy.

  A tegnapi nap sörfesztiválra mentem a baráti társaságommal. 3 fő kigyúrt, tetovált 140 kg körüli ember épp érkezésemkor akarta szétverni golfütővel, kábeldarabbal, biliárd dákóval a rendezvényt biztosító személyzetet. Mindenki a gatyájába szarva csak nézte a dolgokat. Én voltam az egyedüli akinek volt annyi esze, hogy rendőrt hívjon, megnézze az ekkor már nyúlcipőt felhúzó kemény legények autójának rendszámát és elmondani a rendőröknek akik meg is fogták őket 1 utcasarokkal lejjebb.

  Szóval a te szintedre lealacsonyodva akkor minden állampolgárt bexarinak kellene titulálnom és mindenféle rossz dolgot kívánni nekik?

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Nekem is ez volt a furcsa hogy előző nap mentem egyik ismerősömmel,elkérte a papírokat,ránézett,rendben!De amikor utána nap a párommal mentem akkor fél órán át kérdezte az adatokat nem is CB rádión szólt be hanem telefonon.Hát azt kívánom nekik dolgozzanak mint más rendes ember,aztán meg háborognak mert nem mehetnek előbb nyugdíjba!Úgy kell nekik!

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Hát igen,mi is így jártunk.A vasvári rendőrök büntettek meg minket,az autó át volt íratva a forgalmi rendben volt erre közli az IQ bajnok rendőr hogy elveszi a forgalmit mert az autó kb. egy éve ki van vonva a forgalomból.Kérdem én hogy lehetett akkor átíratni?Dehát azt mondták ők rendszer szerint dolgoznak,mondjuk ezt megértem,mert a szellemi képességeik nem adottak a feladatra(nem csak erre),a bírság nem maradt el,lehet reklamálni az okmányirodában!Látni kellett volna ahogy feszengenek,azt hitték kemények,holott mondenhol közröhely tárgyát képezik,csak ők nem tudják!Remélem nem kapnak korkedvezményes nyugdíjat!Dolgozzanak mint más rendes ember!

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Egyáltalán azt sem értem miért kel autót műszaki vizsgáztatni? Általában a balesetek többsége nem a gépkocsi műszaki állapota miatt következik be, hanem a vezető hibájából. Szerintem a vezetőket kéne gyakrabban vizsgáztatni, nem pedig az autót. És különben is a balesetek 25% ittas vezetők követik el! A józan vezetők a balesetek 75%, tehát óvakodnunk kel a józan vezetőktől. Körülbelül 45 éve vezetek autót de nem hallottam még balesetről amely azért következet volna be mert lejárt a műszaki vizsga. Attól, hogy a forgalmiban lejár egy beírt dátum az autó nem válik életveszélyessé

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Egyszerűen felháborító a rendőrök közúti ellenőrzése és a beszéd stílusúk, mindend megengednek maguknak és ha reagál az ember rá akkor fenyegetőznek. A napokban Gödöllő határában egy közúti ellenőrzésre állítottak meg csak azt keresték a rendőrök miben köthetnek bele és mennyi bírságot szabhatnak ki. FELHÁBORÍTÓNAK tartom a viselkedésük és a gúnyos beszólásukat! ÖRZÜNK és VÉDÜNK!!! HOL?

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Nekem is volt már hasonló esetem!Csak 1 napos volt a dolog!Természetesen kegyelem nélkül!De ez mind semmi!A mi kedves drága 40 évesen nyugdíjba akaró menni/rend/őreink a minap egy szép nyári estén kis falumban megállítottak egy ránézésre is alkalmatlan autót, rendszámok sem voltak,a sofőr szép barna cigány volt!Szerintem a vasba vitte a kocsit!És mindenféle papírmunka nélkül 3 perc múlva már végeztek is!Én úgy tudom,valahogy másképpen kéne ilyenkor távozni!Engem valamelyik nap reggel megállítottak 4.40 kor munkába menet,mindenem OK mindig mert…….15 percen keresztül kéregette lefelé az adataimat a rendőr/mellette állt a másik aki helybeli és mióta az eszét tudja ismer!De azért elárulta hogy ez is a demonstráció része!Na el is késtem,meg sok-sok dolgozni igyekvő mert a busz nélkülem nem indult el!Amúgy jogosnak tartom hogy legyen mindene rendben az autónak,mert más is van az úton,és könnyen lehet zsebből fizetni egy esetleges kárt ha nem érvényesek az okmányok!De az értesítés,akár a neten vagy bárhol az nagyon kell,mert bárkivel előfordulhat hogy elfelejt valamit!És azért a többi körülményt is latba kéne venni!

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Mindenki!
  Észre kéne már vennie minden autósnak, hogy mindegy hogyan, csak ömöljön a pénz.Mi vagyunk az össznépi fejőstehén.Senkit nem érdekel az emberség, fizessenek!
  Körül lehetne nézni miként megy ez a dolog egy normális társadalomban.Egyrészt, van türelmi idő és nem az a fő cél,hogy megszívassák az autósokat.Tessék megnézni hogy megy ez a köztudottan szabálytisztelő németeknél.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Nem is bírságolhat érte a rendőr a helyszínen [b]Tehát a cím sem igaz.[/b] Nem azonnali bírság járt érte. Fel kell jelenteni majd az igrend szabja ki a bírságot a szabálysértési rendelet és törvény alapján. El kell venni a forgalmit, lekaparni a matricát.Tessék megnézni a35/2000 Bm. rendeletet 84 § (1) bekezdés : http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=47852.69866 . Vannak benne még érdekes dolgok. Régebben pl. zöld kártya átírás miatt is el kellett venni. De ezek már nincsenek pl. benne. Sokkal enyhébb mint régen volt. Egyértelmű az eljárás. A rendőrnek nem volt választása és teljesen jogosan cselekedett. Ha pedig nem jelenti fel a kölcsönadót is a rendőr ellen indul eljárás. Fegyelmi vétség miatt. JOGSZABÁLYI KÖTELEZETTSÉGÉNEK TETT ELEGET.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Osztom a többiek véleményét, az odafigyeléssel kapcsolatban!
  Az autó műszakija, vagy korábban a zöldkártyájának az érvényességére mindig is oda kellett figyelni. Ez nem újkeletű dolog…
  Az ügyfélkapus figyelmeztetés jó megoldás, vagy pl. a Netrisk is figyelmeztet főleg, ha ott kötöttél biztosítást, de legalábbis a személyi asszisztens nevű szolgáltatást igénybeveszed.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Ne törjünk pálcát senki felett! Mindenki lehet egyszer abban a helyzetben, hogy nem nézi meg, vagy rosszul emlékszik az okmány lejártának idejére! A birságokat, büntetéseket pedig mindenkire nézve egyformán kéne megitélni! Jól emlékszem igen tisztelt, nagyre /nem/ becsült volt főp. mesterünkre, aki “véletlenül”, szenilitásból kifolyólag 2 éve lejárt vezetői engedéllyel furikázott…. és a magas tisztségére, fizetésére való tekintettel 50.000 Ft birságot kapott. Valamint ugyanez az uriember behajtani tilos tábla ellenére parkolt egy belvásori kis utcácskában, majd visszatolatva hajtott ki belőle…. és mit kapott? ejnye-ejnye. Nem fájnak az állampolgárnak, ha mindenkit azonos mércével mérnének! Szerintem.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Ez, megint csak a pénzbehajtásról szól. A balesetek elenyésző (1%alatti) hányada következik be műszaki hiba miatt, az emberi tényező sokkal jelentősebb.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  A rendszám nem vehető el csak külföldi lejárt műszakis autó esetében. Magyar lejárt műszakis jármű esetében csak a forgalmit KELL elvenni. Nincs lehetőség a mérlegelésre a rendőr részéről, mert ha nem teszi akkor ő is pórul járhat.

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Szerintem túl szigorú ez az eljárás ! Mindenkivel megtörténhet,hogy véletlenül nem veszi észre,hogy lejárt a kocsi műszaki vizsgája egy pár nap türelmi időt igazán adhatnának és ha akkor sem rendezi az tulajdonos a műszaki vizsgát akkor igen is meg érdemli a büntetést ! Mi is csak emberek vagyunk és tévedhetünk senki sem hibátlan !

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Az a szomorú hogy még az átkosban is több tolerancia volt a rendörökben mint most! Nekem is volt egy hasonló esetem még az úgymond kommunizmusban. Ott is csak pár napról volt szó! Még útvonal engedélyt is kaptam, hogy haza vigyem az autót! Nem szerelték le a rendszámot! Nem birságoltak! Csak be kellett mutatnom a megújított forgalmit a rendörségen. Sajnos ez a történet nem arról szól, hogy minél több biztonságos autó legyen az utakon, hanem a pénzbehajtásról. Ezt hozta nekünk a szabadság és a demokrácia!

 • 2017.10.31. at 13:59
  Permalink

  Szerintem is végtelenűl felháborító, hogy lejárt műszakival nem engednek egy autót forgalomba. Hiszen a műszaki egy éjszaka alatt jár le, és különben is amíg mások részegen, bedrogozva vezetnek akkor nehogymá megbüntessék a szent családot. Ami viszont sajnos tényleg szomorú a történetben: a magyaros gondolkodás, mások hibáztatása a saját gondatlanságuk miatt.:((

Vélemény, hozzászólás?