Nincs gond a legújabb dízelek emissziójával – ADAC mérés

Az ADAC tesztje szerint a legújabb dízelek a benzineseknél is tisztábbak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Valós teszten igazolta az ADAC, hogy a legmodernebb dízelmotorok károsanyag-kibocsátása messze a legszigorúbb határértékek alatt marad.


Az autógyártók már évek óta fejlesztenek az új RDE (Real Driving Emissions, azaz valós közlekedési körülmények között mért károsanyag-kibocsátás) norma szerinti emissziószint-vizsgálatoknak való megfelelésért. Az RDE teszteket a járművekre szerelt, hordozható diagnosztikai berendezésekkel végzik közúton, változatos menetkörülmények között igazolva a szintén újonnan bevezetett, a korábbinál nagyságrendekkel életszerűbb WLTP rendszer szerinti laboratóriumi vizsgálatok mérési eredményeit.Az RDE vizsgálat során az autóknak kis és nagy tengerszint feletti magasságokon, téli és nyári hőmérsékleti viszonyok között, terhelten és üresen, hegy- és lejtmenetben, városi, országúti és autópálya-szakaszokon kell bizonyítaniuk, hogy károsanyag-kibocsátásuk – beleértve az egészségre fokozottan káros nitrogén-oxidokat is – nem haladja meg az aktuálisan hatályban lévő határértéket.
Ezen összetett tesztek tanúsága szerint az Euro 6d előírást követve homologizált, modern dízelmotorok valós körülmények között is teljesítik a törvényben megszabott összes emissziós korlátozást. Ugyanerre a következtetésre jutott a német autóklub, az ADAC is, amikor egy BMW X2 xDrive 20d-t, egy Peugeot 308 SW BlueHDi 180 és egy Volvo V60 D5 AWD-t (kivétel nélkül automata váltóval) vetett alá saját, különösen szigorú emissziós tesztjének.
Hirdetés
Az adatok magukért beszélnek: a NOx-kibocsátások valós körülmények között is bőven a törvényben előírt szint alatt maradtak, különösen jól szerepelt a BMW és a Peugeot. A 180 lóerős, kétliteres BlueHDi dízelmotorral szerelt, automata sebességváltós 308 SW a környezeti terhelés szempontjából legsúlyosabb nagysebességű autópálya-menetben is messze az átlagos használatban engedélyezett határérték alatt teljesített, ráadásul a modellnél a szabványos és tényleges értékek csaknem pontosan megegyeztek. Az már csak adalék, hogy a vizsgálatokat az előírtnál hidegebb időben végezték, ami nem kedvez a kipufogógáz-tisztításnak.
A teszt bizonyíték arra, hogy a modern dízelmotorok kipufogógáz-tisztító rendszere még nagy terhelés mellett is hatékony, sőt, jó néhány benzinmotornál is tisztább üzemre képesek – írja az ADAC. „Az autógyártók szemmel láthatólag bebiztosították magukat, és a szükségesnél jóval több emisszió-csökkentő technológiát építenek be modelljeikbe” – nyugtázta elégedetten a tapasztalatokat Thomas Burkhardt, az ADAC műszaki alelnöke. „Ha a többiek is hasonló szorgalommal járnak el, jó irányba mozdulhat el az autóipar.”
Ezzel összefüggésben az európai autógyártók szervezete, az ACEA aggályát fejezte ki a magukat függetlennek mondó szervezetek nem szabványosított mérési eljárásai miatt. A Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa (ICCT), az FIA Alapítvány, a Global NCAP, valamint az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) által elvégzett teszten az út mellett felállított mérőberendezésekkel ellenőrizték az elhaladó járművek NOx-kibocsátását. Ez a mérési módszer azonban az autók környezeti teljesítményének csak egy szűk szeletére mutat rá, hangsúlyozza az ACEA, ráadásul a vizsgálatokat 2011 és 2017 között végezték el, azaz a megfigyelt járművek egyikét sem a jelenleg forgalmazott gépkocsikra vonatkozó, legszigorúbb Euro 6d emissziós szabvány szerint homologizálták.
Ahogyan az jelenleg több márkánál is megfigyelhető, dízel és benzinmotoros verziók egyaránt szép számmal esnek ki a rendelhető verziók közül a közelgő Euro 6d TEMP emissziós norma miatt. Jó hír azonban, hogy a tesztek szerint a megmaradók valóban tiszták. Már csak az a baj, hogy a hazai autópark 14,1 éves átlagos életkora, vagy akár az utcán látható modellek füstölése miatt az legalább egy évtized lesz, amíg mindez a hazai utakon is érezhető lesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?