Spórolós üzemanyag a kutakon

Takarékosabb Shell üzemanyag

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Motorfajtától függetlenül két százalékos fogyasztáscsökkenést ígér az új, de már e héten bevezetett Shell FuelSave üzemanyag.

[kepallobal=430941]E hét közepétől minden hazai Shell töltőállomáson megtalálható a 2 százalékos fogyasztáscsökkenést ígérő Shell FuelSave 95-ös benzin és gázolaj[/kepallobal] Míg a Lukoil esetenként árcsökkentéssel, a Shell takarékosabb üzemanyaggal toboroz vevőket.
Akár 1 liter üzemanyagot is meg lehet takarítani a Shell új üzemanyagával! Sajnos nem 100 kilométerenként, hanem átlagos (bár talán inkább kevéssel átlag feletti) mennyiségű tankolásonként, azaz 50 literenként. Ez 2 százalékos fogyasztáscsökkentést jelent a korábbihoz mérten, ami azért nem a világ, ám mivel a növekvő üzemanyagárak növekedésére nem csak az autógyártók reagálnak eco-modellek hadával, hanem az autósok is, magyarán mivel csaknem nemzeti sport lett a fogyasztáscsökkentés, bizonyára sokak számára érdekes az új nafta. A Shell felmérése szerint az elmúlt évben az autósok háromötöd része kényszerült autózási szokásaiból alább hagyni és négyötödük folyamatosan ellenőrzi, valamint próbálja leszorítani autója fogyasztását.
A Shell e héten mind a 243 hazai töltőállomásán a korábbi Shell Euro 95 és Diesel üzemanyagokat leváltva, azokhoz mérten változatlan áron bevezetett Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagot a jövőben „alapértelmezettként” kínálja, azaz a töltőállomásokon a továbbra is kínálatban maradó V-Power nafták mellett ezek az olcsóbb üzemanyagok - már amennyire annak lehet nevezni a 385 forint/liter átlagárú benzint, illetve a 371 forintos gázolajat.
Hirdetés
Hogy pontosan mivel éri el fogyasztáscsökkentését a Shell FuelSave, az természetesen a gumigyártók titkos receptúráihoz hasonlóan titok és azt sem tudjuk, mely motorral érhető el a legjelentősebb spórolás. A Shell szakemberei csak annyit árultak el, hogy a különleges „SEI” (Shell Efficicency Improver, azaz Shell hatékonyság-növelő) adalék által az üzemanyag a szokásosnál tisztábban tartja és jobb kenéssel látja el a motor üzemanyaggal érintkező egységeit, kiemelten a befecskendezőket, illetve a hengerfalakat.
A friss üzemanyagot e hét közepétől, épp a már-már szokásos, szerdai drágulástól a hazai töltőállomásoknál bárki kipróbálhatja, a spóroláshoz a Shell FuelSave tippjeit is érdemes megfogadni - azokkal ugyanis akár még jelentősebben csökkenthető a fogyasztás.
Shell FuelSave üzemanyag-megtakarítási tippek
 1. Kerülje az üresjáratot! Üresjáratban nem mozdul az autó, de fogy az üzemanyag. Ha 10 másodpercnél hosszabb ideig áll a dugóban, állítsa le a motort, és ne pazarolja az üzemanyagot, ha nem muszáj.
 2. Szervizeltesse a motort! Az elszennyeződött motor növeli a fogyasztást. Az elhasználódott gyújtógyertyák cseréjével 5 százalékos fogyasztás-csökkenést is elérhet!
 3. Használjon megfelelő olajat! A gyártó által ajánlott motorolaj használatával 1-2 százalékkal csökkentheti fogyasztását. Magasabb minőségű kenőanyagokkal és Shell FuelSave üzemanyagokkal szintén jobb fogyasztást érhet el.
 4. Ellenőrizze a légszűrőt! Az autók motorjai ellenállóak, de a hatékony működéshez szükségük van a szennyeződések elleni védelemre. Az eldugult légszűrők cseréjével akár 10 százalékkal is csökkentheti a fogyasztást!
 5. Vezessen egyenletesen! Agresszív vezetési stílus mellett autója fogyasztása akár megháromszorozódhat. Kerülje a hirtelen gyorsítást és fékezést, és vezessen a lehető legegyenletesebben.
 6. Ne pörgesse túl a motort! Előzéskor váltson mindig időben! Ha a fordulatszámmérő a piros sávba ér, extra üzemanyagot éget el.
 7. Kerülje a túlsúlyt! Az autóban szállított 45 kilogrammonként akár 1-2 százalékkal csökken az üzemanyag-hatékonyság. (Magyarán ennyit ront az is, ha tele van töltve az üzemanyagtartály és nem csak pár liter lötyög benne. – a szerk.)
 8. Tervezze meg útját! A hatékony útvonaltervezés, több utas összegyűjtése, illetve a családi iránytaxi a legegyszerűbb módja a spórolásnak.
 9. Kapcsolja ki a légkondit! Kerülje a légkondicionáló használatát forró, illetve hideg napokon! Ezzel megterheli a motort, ami akár 8 százalékkal is növelheti fogyasztását. Próbálja inkább a ventilátor használatát.
 10. Kerülje a csúcsforgalmat! Ez valószínűleg a legkellemetlenebb időszak a vezetésre, és a csúcsforgalom elkerülésével kevesebb időt tölt majd a forgalomban, miközben kevesebb üzemanyagot is éget el.
 11. Váltson feljebb! Minél magasabb sebességi fokozatban vezet, annál kevesebb üzemanyagot fogyaszt. Amikor csak tud, váltson feljebb!
 12. Használja a tempomatot! A tempomat használatával rögzítheti a sebességét főutakon – kihasználva ezzel minden csepp üzemanyagot.
 13. Kerülje a nagy sebességet! Minél gyorsabban hajt, annál nagyobb a szél ellenállása. Az autó így csak nagyobb fogyasztás mellett képes tempót tartani. Már 12 km/h sebesség-különbség is akár 23 százalék fogyasztáscsökkenést eredményezhet.
 14. Tartson egyenletes sebességet! Ha lejtőn halad, tartsa egyenletesen a motor fordulatát, és autója tempóját is, így marad még lendülete a következő emelkedőre való felfutáshoz.
 15. Húzza fel az ablakokat! Ha nyitott ablakkal halad, azzal lassítja az autót. Ez általában nagyobb gázadást eredményez, és így több üzemanyag fogy. Ehelyett a levegő áramoltatásához használja inkább a belső ventillátort (ne a légkondicionálót, hiszen az szintén érezhetően növeli a fogyasztást).
 16. Frissítse fel magát! Ha vizet iszik, azzal biztosítja szervezete folyadékellátását, így jobban tud koncentrálni a vezetésre. Ha jobban odafigyel, hatékonyabban vezethet.
 17. Ellenőrizze a guminyomást! Ha az ajánlottnál csak 1 psi-vel alacsonyabb a gumik nyomása, az üzemanyag hatékony felhasználása akár 3 százalékkal csökkenhet. Hetente, vagy akár minden tankolásnál ellenőrizze a guminyomást!
 18. Szerelje le a tetőcsomagtartót! A tetőcsomagtartó komoly légellenállást jelent, amely akár 5 százalékos üzemanyagfogyasztás növekedést okozhat. Szerelje le, ha nem használja!

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Nekem 0,5-1 literrel eszik kevesebbet az autom nitros shell uzemanyaggal 100km-en (varosi). mazda6 2011 2,2 diesel. De leszarom, ha jobb a motornak, mar azert megeri..

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Igen, a csodaüzemanyag. Nagyon szerény tényező a kiadásokat alapul véve. Jut eszembe: 1/4-ig volt a tankom a diesel autómban, jó két hete. Kipróbálom az egyik helyi Shell kúton milyen. Mit ad Isten! 45 liternél le is kattant a töltőpisztoly. Na ez jó, mivel 45 literes a tankom! Semmi változást nem tapasztaltam sem fogyasztásban, sem dinamikában. Következő alkalommal már a megszokott töltőállomásra (nem Shell) mentem, már napok óta égett a tartaléklámpa, azon szurkoltam, csak odaérjek, nehogy kifogyjon közben. 41 liternél kattant le a töltőpisztoly…

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Ahogy elnézem a hozzászólásokat én vagyok (és az autóm fedélzeti comp.ja) az 1etlen aki benyalta a marketinget, mivel az “új” üzemanyaggal megtett közel 2000 km alatt 6,9-röl 6,7-re csökkent az 1,9cdti fogyasztása, ami több mint 1 Lit. tankolásonként. Javaslom hogy minadazok akik úgy gondolják hogy tudják a tutit, esetleg tegyenek 1 próbát, hiszen ha minden új dologhoz így álnak hozzá ……

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Tankoltam én is Ausztriában és hajtottam vagy 500km-t ottani benzinnel, de a kocsim nem ment tőle jobban, viszont nem kellett annyira taposnom a pedált hogy tartsam a 90-100-as tempót.Szóval ott kicsit másképp adalékolják a cuccot a benyába.

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Csodálkozom, hogy nem jöttek még ide a Svájcban és Ausztriában tankolók a szokásos legendáikkal, hogy Hegyeshalomtól nyugatra az autó nem fogyaszt, hanem termeli a benzint, miközben azt érzi a Suzukiban, mintha Michelisz BMW-jével menne.

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Ja, még egy érdekes dolog, amit találtam a szövegben:
  “a gumigyártók titkos receptúrái”

  Na elárulok egy titkot, mert dolgozik ismerősöm gumigyárban ahol többféle márkát is gyártanak.
  Ugyanazon a soron ugyanolyan adalékkal jön le a cucc a gumihoz, csak a nyomatot (márkafelirat) változtatják meg.
  Persze a prémium márkákra ez nem igaz csak a kommersz cuccokra. (Securis,Tigar, Wanli, Dayton)

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Én csak azt nézném meg hogy tartalmaz e ez az üzemanyag bioetanolt, mint a legtöbb kúton kapható üzemanyag..Amennyiben nem, akkor itt a titkos összetevő: csak benzin van benne.
  Ugyanis a bioetanol ha magasabb százalékban van jelen, úgy simán növeli a fogyasztást.
  És mivel ha jól megnéztek egy blokkot tankolás után azt látjátok hogy bioetanol tartalom minimum 4%.Ergo lehet 15 is, amitől már igencsak nő a fogyasztás.Lásd a bioetanol 85%-a bioetanol 15%-a benzin, a fogyasztás növekedése ha ezt tankoljuk 20% körüli.Tehát ha 8-9% a benzinben a bioetanol tartalom, úgy a fogyasztás növekedése 2% körüli.Na ha ezt kivesszük, akkor pont a Shell által ÓRIÁSI szenzációként beharangozott 2%-nyi csökkenést kapjuk, mindenféle titkos összetevő nélkül. Csak elvettünk egy adalékot, nem tettünk hozzá semmit.
  Egy bevizsgálást megérne hogy tényleg mennyi bioetanol tartalma van ennek a benyának 🙂

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  FuelSave gázolaj?? Mi a francnak? Amikor egy diesel motor “alig eszik valamit”. (persze az otto motorhoz képest)

  “teljesítményfokozásra koncentráló V-Powert” Na ez a másik marketing üzemanyag.
  Gondoljunk a kopogásszenzor működésére és kiderül, miért egy kamu. -.-

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Erre figyeltem fel én is.. forró napokon húzzam fel az ablakot, ne használjak légkondit, igyak sokat, hogy legyen mit kiizzadni.. De aki ezt leírta, tuti állandó légkondival közlekedik, tavasztól őszig..

  “Ha a fordulatszámmérő a piros sávba ér, extra üzemanyagot éget el.” Tiszta sor.. de a piros sávban ált. le is tilt az elektronika 😀 Sőt… az elv relatív, alapjárathoz képest a legkisebb gázadás is extra üzemanyag, ergo ne használjuk a gázpedált. 🙂

  “Minél gyorsabban hajt, annál nagyobb a szél ellenállása.” – Ez baromság.. a szélnek nincs ellenállása. A relatív sebességnövekedés miatt nő meg a dinamikus nyomás, ha már tudományosak akarunk lenni, legalább korrekt legyen amit leírunk…

  Amikor csak tud, váltson feljebb- Nos.. kettes után is tudok 6-ba váltani, mégis annyira kevés a nyomaték, hogy 10szerese a fogyasztás, ha egyáltalán megy az autó..

  Ismét egy marketingfogás.. és a sok sznob bukni fog rá,mint a légy a sz…ra.. 🙂

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Hehe. Egyet értek!
  Az a 2% 50l esetén szerintem a mérési hiba határon belül van. Nem más ez, mint egy jó szogen. Fogyasztás csökkenést ez az üzemanyag biztosan nem okoz, legfeljebb a kiváltott placebo. :))

 • 2017.10.31. at 11:23
  Permalink

  Kerüljem a klíma használatát forró napokon,ehelyett inkább felhúzott ablakkal közlekedjek a 65 fokos utastérben:-)Majd ha teljesen meggárgyultam,kedves Shell!Ez az 1 liter spórolás tankonként az ő üzemanyaguk nélkül is megvan bárkinek,ráadásul bizonyíték erre nem több,mint amit ők állítanak.Jó kis reklám.

Vélemény, hozzászólás?