Sportmezben is remek utazógép – Skoda Superb Sportline

Skoda Superb SportLine 2.0 TDI 4x4 DSG SCR teszt

Csúcsdízelével, összkerékhajtásával és SportLine kivitelével a Skoda Superb igazi titkos tipp. Annak ellenére rejti tudását, hogy a Dragonskin sárgászöld metálfényezéssel csöppet sem rejtőzködő.

Csak néhány részletében egyedi a SportLine kivitelű Skoda Superb, az összkép mégis kellően vagány


A Skoda Passatjaként is aposztrofálható a Superb, de fölösleges már neki ez a címkézés, mára, harmadik modern kori generációjára bőségesen felépítette saját imidzsét. Az első, még egyértelműen nyújtott Passat után a második picit jellegtelen volt, a harmadik viszont már kellően karakteres, a skodás egyszerű praktikusságot (ha úgy tetszik, Simply Clever jelleget) és a józanságot úgy hozza, hogy azért nagyon mutatja is, hogy ő egy felső-középkategóriás modell, gigászi méretekkel, amit a SportLine még sportos részletekkel is megspékel.
Hirdetés

Hátul egy kicsi légterelő is került a csomagtérajtóra, egyediek a lökhárítók, a hátsóban krómcsík formáz kipufogóvégeket


Igaz, nagyon finoman bántak a sportos kiegészítőkkel, a lökhárítókon csak a betétek mások, de legfeltűnőbben a hűtőmaszk egyedi, a műfajhoz illően matt fekete. Érdekesség, hogy elöl azzal különbözik a többi Superbtől, hogy nincs a lökhárító alsó felében krómozott csík, hátul pedig azzal, hogy van, s az két kipufogóvéget is formáz. SportLine sajátság a szinte semmihez sem fogható Dragonskin fényezés is, ami gyakorlatilag színváltós és éjszaka is világító, továbbá egy-egy SportLine embléma is került a sárvédőkre. Egyediek a felnik is, amelyek alapból 18 colosak ennél a - sportos csúcs - felszereltségénél, de opcióként még 19 colos is választható.

A jól ismert, tágas Superb belteret háromküllős, lyuggatott bőrrel burkolt sportkormány és Alcantara kárpitozás teszi sportossá

Nem csak elöl, hátul is sportosak az ülések. A hatalmas hátsó lábtérhez az ott rövidebb ülőlap is hozzájárul

Felárért háromzónás a légkondicionáló, a SportLine műszerfali jelölést is kap, a Superb pedig mindenképp ad két esernyőt első ajtajaiban. Utóbbiakban a zsebek 1,5 literes palackokat is elnyelnek, a fotón épp egy narancs bújik meg a rekeszben


A beltér még inkább sportos, fekete Alcantara kárpitozású, ehhez passzoló a tetőkárpit is. Elöl-hátul sportosított üléseket kapunk, meg persze vágott aljú, háromküllős bőrözött sportkormányt és a műszerfalra is egy SportLine megkülönböztetést.

Az alapvető Superb-jegyek változatlanok: komoly, a műszerfal egyenes vonalaival ügyesen hangsúlyozott a belső szélesség, gigászi a hátsó lábtér.

Minden plasztik kellemes tapintású, a felsőbb régiókba puhítottak kerültek. Itt még nincs digitális műszerblokk, hagyományos mutatókkal, köztük egy kisebb pontmátrix monitorral kommunikál a vezető felé az autó, meg persze egy 6,5 colos színes központi kijelzővel az utasok felé is. Utóbbi Apple CarPlay kompatibilis, de onnan szabályozhatjuk azt is, hogy a módválasztó billentyű milyenre állítsa a futómű elektronikus vezérlésű lengéscsillapítóit, az elektronikus, így parkolóasszisztenssel is együtt dolgozó kormányszervót, illetve a motor- és a váltó vezérlését. Apropó futómű, az itt mindenképp a 1,5 centivel ültetett sportverzió, de a kényelem így sem szenved csorbát.

Kifejezetten szép felbontású, Apple CarPlay kompatibilis a menetmódválasztó hangolására is alkalmas központi képernyő


A SportLine Superb akár komfortosra, valamint takarékosra is hangolható. Lehet nagyon higgadt vagy épp kényeztetően kényelmes utazóautó is, futóműve még a 18 colos, viszonylag peres kerekekkel is egészen jó csillapítású. Ugyanakkor tud kemény is lenni, lehet vele élményautózni, a kanyarokban bámulatosan stabil. A 190 lóerejét 3500-4000, 400 Nm nyomatékát 1900-3300/perc fordulatszám-tartományban hozó 2,0 literes, természetesen már AdBlue adalékos, SCR katalizátoros dízel elég jól mozgatja a 1,5 tonnás autót. A váltó, ami itt már a 7 fokozatú DSG, elég ügyesen intézi azt, hogy mindig legyen kellő erő, Eco módban persze bőven engedi 1500 alá is a fordulatot. Alapvetően szépen, finoman és gyorsan dolgozik, de van két helyzet, amivel nem tud mit kezdeni. Az egyik az irányváltás, az előre-hátra közötti kapcsolás kissé lassú. A másik probléma szintén leginkább parkoláskor, pontosabban mélygarázsnál jön elő, emelkedőn elindulva képes olyankor is kettesbe kapcsolni, amikor azt a motor nem bírja el. Ilyenkor két megoldás létezik: az egyik, hogy nyomjuk a gázt és kiszenvedi magát, ám bölcsebb, ha a kormánykerék mögötti füllel visszakapcsolunk, úgy ugyanis gyorsan reagál, s kis torpanás után gond nélkül kijön.

Alapból, az ötajtósnál is hatalmas, 625 literes a csomagtér, ami láblendítésre induló, elektromos mozgatású ötödik ajtót is kaphat, de mindenképp nagyon jól pakolható (a fotó Eneos termékmegjelenítést tartalmaz)


Bár a Superb 4,86 méteres hossza óriási, városban is meg lehet vele lenni, persze sokszor ott az érzés, hogy egy kissé nagy körülöttünk a bódé. Ugyanez viszont autópályán, hosszú úton áldás és kényelem, s igazán az autópályás jellemzők azok, amikért imádható a Superb. A 130-as tempó nagyjából 2000/perc fordulattal futható hetedik fokozatban. Csendben és nagyon biztos erőtartalékkal, továbbá a szabályok betartásával 6 liter körüli étvággyal. Gázpedáltaposásra persze visszavált, hogy még jobban húzzon, s teszi is. Nem csak a 0-100-as 7,6 másodperces érték, hanem az autópályás nyomatékrugalmasság is meggyőző, a végsebesség 230 km/óra lehet, de fontosabb a gyorsítási hajlam és az útfogás, aminek egyértelműen jót tesz az összkerékhajtás. Utóbbi persze nem állandó, de a legfejlettebb Haldex rendszer van olyan okos, hogy gyakorlatilag annak tűnik. Amikor kell, akkor van hajtás hátul is. Márpedig száraz úton induláskor és kanyarodáskor is sokszor kell és jól is jön. Fogyasztásban az összkerékhajtás nem kér sokat, a téli tesztátlag zömében városi használattal lett 7,3 l/100 km. Azon kívül simán hozható a 6 liter körüli érték, de országúton 5 alá is be lehet menni. Városban persze rövidebb távokat, 10 kilométeres utakat megtéve 10 liter körüli étvággyal kell számolni az átlag feletti bemelegedési idő miatt a dízellel.

A SportLine Superb esetén alap a 1,5 centivel ültetett futómű, tömegközéppontja így alacsonyabb, útfogása remek, de a csillapítás nem szenvedett csorbát

A lámpák elöl-hátul ékszerként hatnak, a fényszóró extraként Bi-xenon, LED menetfénnyel, automata reflektorral és igen jó fényerővel. A hátsó extraként LED-es, úgy nagyon kecses


Noha a Superb egy elég hatalmas tepsi, mégis jó vezetni. Igaz, sokat tud segíteni is. Opcióként van 210 km/óráig működő, a városi araszolásra is képes távolságtartós tempomat, aktív sávtartó, holttérfigyelő és a már említett parkolóasszisztens is, ami a többi rendszerhez hasonlóan hibátlanul működik. Ha azt nézzük, hogy mi mindent, milyen minőségben ad a csúcsdízel Superb, ára értékarányos, de semmiképp sem szerény. Az összkerekes és 190 lóerős, így csakis DSG-vel kapható TDI 12,38 millió forintról startol, a rogyásig extrázott tesztautó listaára pedig 16,5 millió forint, de 10 ezer kilométerrel ezt is odaadnák 12 millió forint környékén. Ennyi pénzért persze már E-osztályos Mercedes is kapható, de messze nem ilyen ellátmánnyal és tudással, továbbá a Superbnek van egy olyan előnyös tulajdonsága is, hogy messze nem hivalkodó. Ő "csak" egy Skoda, abból viszont egyértelműen a legjobb utazóautó, s utóbbi műfajban abszolút értékben is eléggé a topon van.

Az ötajtós karosszéria sokak szerint szebb, mint a kombi, csomagtérben ő sem szégyenkezhet

Értékelés
Pozitív
Kényelmes, stabil futómű, egyedi, mégsem hivalkodó megjelenés, helykínálat, kidolgozás
Negatív
Lassan bemlegedő dízel, városban tetemes fogyasztás
Árak
Tesztmodell alapára
12 380 340 Ft (2019.03.18.)
Tesztautó ára
16 518 930 Ft (2019.03.18.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 3500-4000 1/min-nél
Nyomaték:
400 Nm 1900-3300 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,6 s
Végsebesség:
230 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,1 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4861 mm
Szélesség:
1864 mm
Magasság:
1468 mm
Saját tömeg:
1480 kg
Össztömeg:
2100 kg
Tengelytáv:
2841 mm
Karosszéria-kivitel:
ferdehátú
Csomagtér:
625 l
Belső szélesség elöl:
1500 mm
Belső szélesség hátul:
1500 mm
Belmagasság elöl:
900-980 mm
Belmagasság hátul:
940 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
350 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
480 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1000 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1000 mm
Csomagtér magassága:
540-770 mm
Csomagtér hossza:
1110 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
2000 mm
Raktérnyílás szélessége:
1050 mm
Raktérnyílás magassága:
1110 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel
Motorosztály:
EURO 6
Hengerűrtartalom:
1968 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
automata (7 fokozatú) sebességváltó
Nyomaték:
400 Nm 1900-3300 1/min-nél
Teljesítmény:
140 kW (190 LE) 3500-4000 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
230 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
7,6 s
CO2-kibocsátás:
135 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,1 l/100km
Fogyasztás a használónál:
7,3 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
57 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
62 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
66 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.03.18. at 12:13
  Permalink

  16 millióért nagyon korrekt autót kap az ember, remélem nem gondolják annyira komolyan ezt az árazást…
  Mondjuk a műbőr ülés nálam nem a rogyásig extrázottság indikátora 🙂

 • 2019.03.18. at 17:19
  Permalink

  @Csalfa Romeo 2019.03.18: egyszerűen nem értem hogy mihez kapocslódik a beszólásod.

  Valaki írta hogy a Superb Passat méret, én erre írtam hogy nem annyira mert az pasat fölé pozicionált Arteon egy rebadge-elt Superb, ezért utóbbi nem pont a Passat mérete,

  A Superb eredetileg (mármint a mostani új sorozat) egy kínai Passat (azaz a korábbi generáció hosszított padlóvázzal szerelt B5.5) volt rebadge-elve. Ezért is volt olyan aránytalan a Superb eddig,
  A mostani Superb önálló projetknek tűnik jóval arányosabb és annyira sikeres, hogy most a VW rebadge-elte. Meg gondolom viszi majd Kínába is (ott most sorra pusztulnak ki a hosszított alvázas streccslimó középkategóriások)

  Az hogy valamikor régen mit képvislet tök mindegy, a Favorit a 30-as évek Passatja volt, a modern meg egy szánalma alsóközepes próbálkozás.

  A Laurin és Kliment sem egy felszereltségi szint volt egykor, de valszeg azok után hogy az Oktáviák felszereltségéi szintjeként vezették be senki sem fog saját almárkáról álmodni a cseheknél…

  • 2019.03.18. at 17:34
   Permalink

   Nem értesz te az égvilágon semmit. Integrale:”Középkategóriás modell, akárcsak a Passat. Nem felső-közép.”

   Hol írja, hogy méretben ugyanakkorák? Azt írta, hogy kategóriatársak. Így igaz. A süketelésed meg a lőtéri kutyát nem érdekli, ostoba terelés és kötözködés magasfokon, mint mindig…

   • 2019.03.18. at 17:42
    Permalink

    Méretben a felsőközepesekkel van egy kategóriában. A Passat és az Arteon szerinted egy kategória?
    Vajon miért vezették be az Arteont új néven, ahelyett hogy a bejáratott és a piaconelismert Passat nevét használták volna?

    • 2019.03.18. at 18:25
     Permalink

     Az Arteon is egyértelműen középkategóriás. (mitől kerülne hirtelen az E szegmensbe, az E osztály, A6, 5-er mellé?) A VW hivatalos álláspontja is az, hogy D segment!
     Attól, hogy valami nagyobb, sportosabb mint az alapmodell (Passat), attól még nem ugrik egy kategóriát.
     D szegmensben van a Passat, Superb, Arteon, A4, A5, A5 Sportback.

     Ezek a középkategóriás modellek nem véletlenül nőttek ekkorára. Amíg volt Opel Omega, addig a Vectra kisebb volt, aztán hirtelen két modell utódja lett. Ugyan ez igaz a Passatra, 407-re és még sok más, jellemzően kommersz modellre.

     • 2019.03.19. at 00:10
      Permalink

      A D szegmens hivatalosan a “nagy családi autók”, ami egy képlékenyebb dolog mint a prémiumközép vagy a prémiumfelsőközép.

      A családi autóknál csak két kategóriát szoktak nézni kis családi autó (C szegmns pl Golf/focus) és nagy (D), ami sok mindent elbír.

      Ezekben a szegmensekbe nem szokták betagolni a prémiumautókat. A gyakorlatban persze ellenfelek, mert amivel nagyobbak (a Passat is), annyival nyersebbek és általában egy árban mozognak.

      Méretben a mostani Superb közelebb van az 5ös bmwhez mint a 3ashoz, de az is igaz hogy minden modellváltással növekednek a modellek.
      A Vectránál szerintem más is játszott.

   • 2019.03.25. at 11:18
    Permalink

    Valszeg neked minden autóért sok… 🙂

    Ne essünk túlzásokba…

    Az tény hogy kulcsrekészen lealkudva ennél jöval kevesebbért is lehet akár prémiumfelésőközepes “autót” is elhozni, persze ha azonos motor és váltó kell, és valami hasonló felszereltség akkor az már jó eséllyel drágább lesz.

    Amitől a prémiumok ajánlata gonosz, az az hogy a hasonlóan fapados autó felett egy sor dolgot kínálnak amit (szituációtól függően) elég borsos felárral kérnek.

    És persze nem mindenki egyfromán ragaszkodik a papírformához az árak tekintetében …

Vélemény, hozzászólás?