Szintet lép a Mercedes a biztonság terén

Új biztonsági megoldásokkal tömött tele a Mercedes egy GLE-t

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A távolabbi jövő megoldásai és a hamarosan szériaérett biztonsági berendezések is megtalálhatók a Mercedes-Benz GLE tanulmányautóban

Mercedes-Benz Experimental Safety Vehicle, vagy németül fahrzeug, tehát ESF néven fut a csillagos márka legújabb tanulmányautója, amely a friss és eljövendő biztonsági fejlesztéseket mutatja be. Persze nem újkeletű a dolog, hiszen a biztonsági fejlesztésekkel foglalkozó ESF program már hosszú évtizedekre nyúlik vissza. Legutóbb 2009-ben alkottak hasonló járművet, akkor az S-osztály alapjain. Abban a kísérleti járműben debütált a biztonsági övből kinyíló légzsák, illetve az aktív távolsági fényszóró asszisztens. A mostani GLE-ben viszont olyan technikák kaptak helyet, mint például a 4-es szintű önvezető képesség, de az utastérbe bekukkantva meghökkentő az új kormánykerék, ami kisebb és a versenyautókban látotthoz hasonló. Ráadásul képes visszahúzódni a pedálokkal együtt egy baleset során, csökkentve a sérülés veszélyét. Ennek csökkentésére újfajta légzsákokat is elhelyeztek az autóban, amik szinte „becsomagolják” az utasokat. Az autóban látható gyermekülés a baleset bekövetkezte előtt megfeszíti az öveket és felfújja a légzsákot (majd úgy is tartja), hogy jobb védelmet nyújtson a kicsiknek. A GLE képes érzékelni a gyermekülés megfelelő használatát is, illetve az ott utazó gyerek életfunkcióit. A hátsó forgalmat figyelő rendszer ráadásul automatikusan előremozdítja a járművet (amennyiben van hely), ha túl nagy tempóval közeledő másik járművet érzékel.
Hirdetés
Emellett a hűtőrácsot és a hátsó ablakot kijelzőkkel látták el, illetve a tetőre is jutott egy felnyíló figyelmeztető jelzés, ami segít, hogy a gyalogosok és a többi autós is láthassa, mi a szándéka a sofőrnek vagy az épp önműködő módban haladó járműnek. Az autót egyébként egy hibrid rendszer hajtja, ám a koncepcióautó a biztonságot állította középpontba ezért az egyelőre még be sem mutatott hibrid GLE műszaki adatairól nem árultak el semmi.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?