Szupersportkocsi villanymotorral a kenguruk földjéről

Varley evR450, elektromos sportautó Ausztráliából

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tisztességes villanymotoros sportkocsit állított kerekekre az Európában szinte ismeretlen ausztrál cég.

Az Október 26-án a Brisbane-ben rendezett Electric Vehicle Conference-en mutatták be Ausztrália első szupersportkocsiját, a Varley evR450-et, melyet a kor szellemének megfelelően villanymotorok hajtanak.
A cég elektromos járműveket gyártó divíziója által megépített elektromos sportautó 3,8 másodperc alatt tudja le a 0-100 km/h-s sprintet, végsebességének pedig elektronika szab határt 200 km/h-nál. Négy másodperc alatti gyorsulásával tényleg kvalifikálja magát a legjobbak közé, a csúcssebességet pedig nyilván azért korlátozták, hogy hosszabb úton legyen élvezhető az általa nyújtott örömfaktor. Hatótávja alapesetben 150 km, az opcionális hatótáv-növelő csomaggal – feltételezzük, hogy ez még egy adag akkumulátor beépítését jelenti – 300 km is elérhető.
Ráadásul nem sima, hanem megvásárolható tanulmányról van szó, 200 ezer ausztrál dollárt, azaz körülbelül 46 millió forintot kérnek az autóért, amit az autó fejlesztését irányító John Bettini szerint 2012 januárjában már el lehet majd csípni a Queensland útjain folyó tesztüzemben.
Hirdetés

A Varley 125 éves múltra visszatekintő ipari csoport, mely a legkülönfélébb járműveket gyártja: portfóliójukban találunk kórházi ágyat és reptéri vontatót, mentésre specializált járműveket, tűzoltó autókat és darukat is. Legújabb modelljük jól példázza, hogy nem csak a híres autógyártók képesek nagy dobásokra, jó pár elektromos járművet gyártó cég van még a piacon, akik korábbi fejlesztéseik kihasználásával és összegzésével borsot törhetnek a nagyok orra alá.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?