Törésteszten az elektromos Mitsubishi

Mitsubishi i-MiEV ADAC törészteszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Jogos volt a kérdés: vajon mi történik, ha egy elektromos autó szenved balesetet? Esetleg guruló bombák népesítik be évek múlva az utakat?


Egyszerű tesztnek tűnik, pedig igazából nagyon is fontos vizsgálatot végzett el a német autóklub, az ADAC. Manapság, amikor a csapból is az folyik, hogy néhány éven belül elektromos autók hada lepi majd el az utakat, sőt, a tisztán villanyüzemű Nissan Leaf már most meg tudta nyerni a nagy presztízsű Car of the Year 2011 díjat, nem mindegy, mennyit tudunk ezekről a kocsikról. És ilyenkor tűnik fel, hogy igazából nem sokat. Például mi történik, ha balesetet szenved egy elektromos kisautó, amiben lítium-ion akkumulátor található? Felrobban? Kigyullad? Egy elektromos autó is nyújt annyi védelmet, mint modern, benzin- vagy dízelmotoros rokonai? Döntően ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek, akik Mitsubishi i-MiEV elektromos autóval végeztek törésteszteket. Kétféle kísérletre került sor. Először 64 km/órás sebességgel, 40 százalékos átfedéssel vizsgálták a kocsit, majd az USA szabványának megfelelően 1,4 tonnás testtel, hátulról "zúzták meg" a Mitsubishit, 80 km/órával történő ráfutásos balesetet szimulálva. Az eredmények nem adnak okot különösebb aggodalomra. Az utascella merevsége kiállta a kemény próbát, a 88 cellás lítium-ion akkumulátor sértetlen maradt, és a nagyfeszültségű elektromos berendezések automatikusan kikapcsoltak az ütközéskor, így a mentésnél nem okoztak volna gondot. Az ADAC munkatársai megjegyezték, frontális ütközésnél a lábak vannak a legnagyobb veszélyben, a műszerfal kissé befelé mozdult el, és a pedáloknál szerezhet sérülést a vezető - a jelenség a rövid orrnak köszönhető szerény gyűrődési zónával magyarázható. A túlélést biztosító élettér azonban elegendő, és minden védelmi eszköz (légzsákok, övfeszítők) tökéletesen működött.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?