Tovább apadnak a KGFB díjak 2013-ra

Minden eddiginél alacsonyabb KGFB díjakat hoz 2013

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár a KGFB-re vonatkozó elemzések már csupán szerény mértékű díjcsökkenést jövendöltek 2013-ra, a ma megjelent díjak egyes autósoknak akár 20 százalékos spórolást is hozhatnak.

Miként azt a múlt hét végén, a gépjármű kötelező felelősségbiztosítás (KGFB) rendszerét érintő változásokról szóló cikkünkben írtuk, a piac elemzői és legjelentősebb szereplői az elmúlt évek masszív árapadása után az idei évre már csupán szerény mértékű díjcsökkenést jósoltak. A továbbra is 15 biztosító által, ezúttal 96 oldalon meghirdetett jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjak azonban jellemzően 5-8, egyes autótulajdonosok esetén akár 20 százalékos díjcsökkenést is eredményeznek.
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai szerint az idei első félév végén 4 millió 268 ezer KGFB-szerződés volt érvényben, ebből mintegy 3,2 millió személygépkocsira, több mint egymillió pedig haszongépjárműre. Ezek háromnegyedére szólnak a most megjelentetett tarifák, fennmaradó részük ugyanis 2010. január 1. után vásárolt, azok esetében pedig már nem az év vége, hanem a szerződéskötés napja a biztosítási évforduló. Újdonság, hogy esetükben a biztosítók jövő évtől év közben is hirdethetnek új díjakat - szabályozott módon, azokat az érvénybelépés előtt 60 nappal nyilvánosságra hozva.
Hirdetés

A díjakat nem csupán a tulajdonosok életkora, lakhelye, jogosítványszerzési éve, valamint autóik paraméterei, hanem a választott többletszolgáltatások is nagy mértékben befolyásolják. Nyilvánvalóan minél több "extrát", részleges vagy teljes körű casco biztosítást is választva csökkenhet legnagyobb mértékben a KGFB díja. Bár az elemzők szerint az európai összevetésben is kifejezetten alacsony, az elmúlt években mintegy negyedére apadt átlagdíj még az idei, nem várt árcsökkenés után is tovább mérséklődhet az alapján, hogy egyre kevesebb üzemanyagot használva, egyre kevesebbet autózunk, s vele párhuzamosan a balesetek száma, a kárkifizetések összege is visszaesett. Váltásnál nem csupán a kapott szolgáltatásokat és az árakat, hanem az esetleges károkozásnál várható díjmódosítást is érdemes figyelembe venni.
A lapokban megjelent táblázatokból, valamint a kedvezményeket és egyéb jellemzőket tartalmazó adatokból továbbra is bonyolult kiszámítani a díjat, így érdemes megvárni, amíg az internetes alkuszok (hosszas, éjszakákba nyúló kódolás után) elindítják kalkulátoraikat, ez jellemzően november első napja lesz, így a közelgő hosszú hétvégén már akár a Használtautó.hu megfelelő aloldalán is lehet böngészni az ajánlatokat, illetve a legjobbhoz átszerződni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 12:11
  Permalink

  A KGFB díjak [url]www.biztosita.ma[/url] odaértek, hogy az éves díjból már negyed és fél tanknyi üzemenyagot lehet venni. Olcsóak a díjak, alig akarnak fizetni kár esetén. Nem lenne jobb, ha ott kellene bejelentenünk a kárt és onnan kapnánk a kártérítést, ahol kötöttük a kötelező biztosítást? A háttérben aztán elszámolna egymással a két biztosító. Úgy gondolom, hogy egy tank üzemanyag ára éves szinten nem lenne megfizethetetlen és akkor telne normális, európai szintű kártérítésre is.

 • 2017.10.30. at 12:11
  Permalink

  Nekem is U betűs, idén szokatlanul olcsó volt(8e/év adóval B10re, 1.6os autó), jövőre ugyanitt valami 17e+adó lenne.. Tényleg csökken. A legolcsóbb a K&H lett, az 12 körül lesz adóval, tehát kb 50% díjnövekedés.

 • 2017.10.30. at 12:11
  Permalink

  nekem eddig B2-ben 17eFt/év volt, B3-ban 19eFt/év lesz. mindkét esetben ugyanaz a biztosító (az egyik U-betűs), a többieké meg kimondottan horror… és nem azért mert új és erős autó… (10 év, egykor 107LE)

 • 2017.10.30. at 12:11
  Permalink

  nekem az idei évben 14909Ft volt egész évre egy idős autós cascoval (3000ft), B9-cel.
  Jövőre ugyanitt lesz a legolcsóbb, ugyanezzel a cascoval, B10-ben 14826Ft..öö mennyivel is lett olcsóbb? 83 forint..vicc

 • 2017.10.30. at 12:11
  Permalink

  Pali! Annak ellenére kevesebb lesz. Tavaly is benyelték a biztosítók az adót. Keményen. Ne feledd a Világ legtöbb országában adóköteles a biztosítási díj. 2013-tól nálunk is. Ennek ellenére nem lesz díjemelkedés.
  Verseny van.

Vélemény, hozzászólás?