Tovább nőtt a külföldről behozott használt autók száma

Az árfolyam sem gátolta a használtautó-behozatal növekedését

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A kedvezőtlen euróárfolyam dacára az idei év első négy hónapjában több mint 20 százalékkal több használtautó özönlött be az országba, mint 2012 hasonló időszakában.

Noha az idei év első négy hónapjában hosszú heteken keresztül folyamatosan 300 forint felett is járt ez euró árfolyama, s a 297 forintos átlagár is kedvezőtlenebb volt a mostaninál is, ez nem gátolta a tavaly is nagyot erősödött használtautó-behozatal további növekedését. Április végéig 21 094 import használtautót helyeztek forgalomba Magyarországon az idei évben. Ez a mennyiség 20,1 százalékkal volt magasabb, mint a tavaly ilyenkor regisztrált 17 899-es darabszám. Pedig már a tavalyi bázis is igen magas, a 2010-esnél csaknem kétszer magasabb szinten állt. „Az elmaradó autócserék miatt a néhány évnél idősebb autók hazai kínálatában is folyamatosan apad a kínálat. Emiatt a használtautó-import kényszerű felfutását immár a korábbinál kedvezőtlenebb árfolyam sem tudta lelassítani” – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. „Ezen a területen továbbra is a leginkább vágyott márkákból: Volkswagenből, BMW-ből, Opelból, Fordból, Audiból és Mercedesből hozzák be a legtöbb autót: ez a hat márka teszi ki a teljes mennyiség 60 százalékát. Az árfolyam miatt szűkülő anyagi lehetőségek inkább ott mutatkoznak, hogy a vásárlók a korábbi lehetőségekhez képest egy-két évvel idősebb gépkocsival térnek haza. Ily módon az átlagosan tíz év körüli import járművek érdemileg nem fiatalítják a 12 éves átlagéletkorú hazai autóflottát.

Egyszerűsödő forgalomba helyezést ígér, hogy április végén a kormányzat a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési programjának keretében új, adminisztráció-csökkentéssel járó intézkedéseket helyezett kilátásba. A korábban részletesen ismertetett módosítások egy része a külföldön vásárolt autók hazai forgalomba helyezési eljárását is érinti. Egyrészt létrejön egy típus-adatbázis, amelynek eredményeképpen várhatóan a korábbinál kevesebb műszaki adatot kell majd a regisztráció során megadni, ami csökkenti az ügyintézés hosszát. Másrészt az uniós tagállamokban vásárolt autók esetében elegendő lesz majd a külföldi járműokmányok és az adás-vételi szerződés bemutatása.
Hirdetés
A felsorolt könnyítések azonban a használtautó-import idei alakulását érdemben biztosan nem befolyásolják majd. Egyrészt a bevezetés tervezett időpontja október elseje, így az idei évben eleve csupán három hónapot fog érinteni. Másrészt ez a csomag – ellentétben a regisztrációs adó 2012 eleji jelentős csökkentésével – az adminisztrációs terhelés enyhítésén kívül érdemi költségcsökkentéssel várhatóan nem jár majd. Arra ugyan számíthatunk, hogy bizonyos számú autó regisztrációja szeptemberről októberre fog átcsúszni, de az év egészében az egyszerűsítések az amúgy továbbra is felfutóban lévő behozatal volumenére várhatóan nem lesznek érezhető hatással.
Forrás: Használtautó.hu
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.30. at 03:31
    Permalink

    Gazdasági fantázia nincs az új autókban a magyar viszonyok között.
    Így aztán nem csoda, hogy emelkedik a külföldről behozott használt autók száma.
    2 autót tartok fenn. Az egyiket újonnan vásároltam több mint 10 évvel ezelőtt, a másikat meg 1,5 évesen szintén több mint 10 évvel ezelőtt. Semmi értelme változtatni jelen körülmények között, de még csak eladni sem.

Vélemény, hozzászólás?