Ugye tudod, hogy egy kortynyi alkohol után is tilos vezetni?

Sosem árt elismételni: hazánkban zéró tolerancia van alkoholfogyasztás kapcsán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Húsvét előtt különösen aktuális átismételni, hogy hazánkban zéró tolerancia van érvényben a sofőrök számára alkoholfogyasztás kapcsán, azaz egy kortynyi itóka után sem szabad vezetni.


Az Országos Rendőr-főkapitányság a közelgő Húsvét kapcsán hívta fel a figyelmet arra, hogy hazánkban abszolút tiltott a sofőrök számára az alkoholfogyasztás, vagy épp fordítva, az italozók számára az autóvezetés. Óberling József rendőr ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője az ittas járművezetés veszélyei kapcsán fogalmazta meg a rendőrség tanácsait.
Az ittas vezetés kiemelt baleseti kockázati tényezőnek számít, ám jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek terén az elmúlt évekre csökkenő tendencia jellemző. Míg 2010-ben 1883, 2013-ban 1662, 2014-ben 1601, 2016-ban 1592, addig 2017-ben 1400 ittasan okozott baleset történt Magyarország közútjain; azaz 2010-hez képest 2017-re közel 25%-kal csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma.
Hirdetés
A 2010. évi 11,5%-ról 2017-re 8,5%-ra csökkent az ittasan balesetet okozók aránya (2017-ben 16489 személyi sérüléses baleset történt, amelyből 1400-at okoztak úgy, hogy az okozó szervezetében szeszesital fogyasztásából származó alkohol volt).
Fontos hangsúlyozni, hogy a kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital elfogyasztása is számít; az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), amelyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze, ezért is a zéró tolerancia.
Az ORFK OBB ezért - teljesen érthetően - azt javasolja, hogy mondjunk négyszeresen nemet az ittas járművezetésre, az alábbi három pont szerint!
  1. Ha alkoholt fogyasztottam, NEM ülök a volán mögé.
  2. Ha tudom hogy a sofőr ivott, NEM engedem vezetni és NEM ülök a kocsijába.
  3. NEM kínálom alkohollal vendégemet, akiről tudom, hogy még vezetni fog.

A tanácsok nem is azért megfontolandók, mert az elkövetkezendő napokban jó eséllyel fokozott rendőri ellenőrzés várható, hanem azért, mert ittasan nő a balesetokozás veszélye, ami után nem csak bírságot, akár börtönbüntetést is kaphatunk, sőt, az ittas vezetés már önmagában is bűncselekmény lehet. Mindenki döntsön tehát, iszik, vagy vezet!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?