Új körrekord és villanyautó gyorstöltő a Hungaroringen

Már Budapesttől keletre is van villanyautó gyorstöltő

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már a Hungaroring is nyugodtan látogatható villanyautóval, ott is gyorstölthetjük. Jöhet az emissziómentes kurzus vagy a bajnokság.

Odébb még az emissziómentes autózás széleskörű elterjedése, de haladunk felé. A héten magunk is összevetettük a legérdekesebb villanyautókat, de persze mindig kiderül, hogy hatótávjuk még igencsak korlátozott. Vagy inkább a töltőhálózat foghíjas? Mindkettőben van igazság, utóbbira némi gyógyír, hogy a héten a Nissan és a Groupama Vezetéstechnikai Centrum együttműködésének eredményeként átadták az első Kelet-magyarországi, természetesen CHAdeMO rendszerű gyorstöltőt - a Tanpálya területén, azaz a Hungaroringen. Bevalljuk, mi már a hivatalos átadás előtt, összehasonlító tesztünk készítésekor is tudtuk használni a gyorstöltőt, s az hasonlóan praktikus lesz a Tanpályához villanyautóval látogatók számára is.
Az új töltőoszlop állítólag néhány nap kivételével (például az F1 nagydíj idején) 24 órában látogatható lesz, s ad majd ingyenes, akár 30 perc alatti 80%-os töltést a kompatibilis villanyautóknak. Az új gyorstöltő átadása több rekordot is hozott. A Magyar Villanyautó Klub szervezésében összesen 17 autó (5 db. Tesla Model S, 1 db. Kia Soul EV, 1 db. smart ed, 1 db. BMW i3, 2 db. Nissan e-NV200, 6 db. Nissan Leaf és 1 db. Fisker Karma) gyűlt össze a Tanpályánál, s ment végül körbe a Hungaroringen. Ennyi villanyautó egy helyszínen még sosem volt hazánkban, de minden bizonnyal elmondható, hogy ilyen emissziómentes körök még sosem voltak a Hungaroringen.

Ha már villanyautózás, egy villanyautó által felvezetett ("stéherezett") kerékpáros körrekord is született a Forma1-es pályán: Nagy Klaudia kerékpárversenyző Nagy György edző felvezetésével, 7:18,342 perces köridővel állította fel az első, hivatalos F1 pályán bemutatott stéherezési körrekordot. Mit is jelent a stéherezés? Egy sajátos kerékpáros sebességi versenysportot. Lényege, hogy a versenyző egy jármű szélárnyékában, gyakorlatilag igen csekély légellenállás mellett igyekszik minél nagyobb sebességet elérni (Klaudia a célegyenesben elhelyezett mérőpontnál 42 km/órával haladt). Nyilván nem kevéssé fontos a versenyző szempontjából, ha az előtte haladó jármű semmiféle helyi emisszióval nem rendelkezik, kiváló tehát e célra (is) a villanyautó.
Hirdetés
Az új gyorstöltőt méltató nyilatkozatok
 1. „A Vezetéstechnikai Centrum és a Hungaroring életében mindig is fontos volt a társadalmi szerepvállalás, és az öko-tudatosság. Számunkra mindenképp lényeges, hogy az elektromos autókkal kapcsolatos ismeretterjesztés, oktatás frontján is élen járjunk, hogy segítsünk az embereknek megismerni, miről is szól az elektromos közlekedés, a villanyautózás. S mivel ezen a területen Magyarország egy kicsit le van maradva, mi nem csupán külső szemlélői, hanem előremozdítói is szeretnénk lenni az ügynek, ezért is fontos számunkra, hogy nálunk nyílt meg Budapesttől keletre az első villámtöltő állomás” – Gazsi Júlia, a Groupama Vezetéstechnikai Centrum ügyvezetője, a Hungaroring vezérigazgató-helyettese.
 2. „A Nissan európai szintű programja keretében villámtöltő-hálózatot fejleszt, ezek az állomások huszonöt perc alatt nulláról nyolcvan százalékra töltik fel az autókat – szemben azokkal, amelyek négy-nyolc óra alatt képesek ugyanerre. Hazánkban ez a negyedik ilyen töltőállomás, és a közeljövőben további hatra számítunk”. – Palkovics Péter, a Nissan PR- és marketing manager.
 3. „A FuelSavers programunkat, amely a gazdaságos közlekedéssel foglalkozik a környezetvédelem zászlajára tűztük, és ebbe tökéletesen illik az elektromos mobilitás, hiszen a lehető legkevesebb fogyasztásra törekszünk. A villámtöltő állomás megnyitásával azért is csatlakoztunk a programhoz, mert meggyőződésünk, hogy az elektromos autózás sokat fejlődik majd a közeljövőben. Azt nem mondom, hogy teljesen átveszi az uralmat, de nagyon megváltoztatja majd a jelenlegi közlekedési módot. S ez nem csupán a környezetvédelem, hanem a gazdaságosság okán is kiváló alternatíva.” – Kőrös András, a Vezetéstechnikai Centrum vezető instruktora
 4. „Nagyon fontos, hogy a Ringre villanyautóval látogatók mostantól ugyanolyan kiszolgálást kapnak, mint akik hagyományos autóval érkeznek. Szerintünk nagyon fontos, hogy az autósport és az autósversenyzés összekapcsolódjon a környezetvédelemmel – s szerencsére a Tanpálya vezetőségében partnerre találtunk ebben a kérdéskörben. Ha csak annyit érünk el, hogy egy kicsit megváltoztatjuk az emberek gondolkodásmódját azzal kapcsolatban, hogy zajmentesen is lehet autózni vagy akár versenyezni is, már akkor sokat tettünk az autózásért és a versenyzésért. Ezért kiemelkedő jelentőségű, hogy a fővárostól keletre a Ringen megnyílt ez a villámtöltő állomás. Többszörös üzenete van, amit mi teljes mellszélességgel támogatunk” - Sebestyén István, a Magyar Villanyautó Klub főtitkára.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 20:01
  Permalink

  Az igyekezet önmagában dícséretes, de ebben a konkrét esetben inkább öngól. Amíg nem többnyire szennyezésmentes versenyeket rendeznek a Hungaroringen, addig minimum elég vicces gyorstöltőt telepíteni egy ilyen helyre. Elektromos autót többnyire olyan jól tájékozott, felvilágosult, értelmes emberek vesznek akik legeslegutoljára mennének el egy ultraprimitív, több mint 120 éves technológiát képviselő, katasztrofálisan elavult és borzalmasan környezetszennyező belsőégésű motoros járművek részvételével lebonyolított versenyre.
  A Hungaroringet leggyakrabban látogató benzinbuziknak, kurváknak, büféseknek van a legeslegutoljára szükségük gyorstöltő oszlopra.
  Persze az is lehet, hogy az volt a gondolat a telepítés mögött, hogy a legsötétebb, legprimitívebb, legtahóbb helyre kell vinni a fényt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?