Valahol 5000 körül fog beállni a budapesti taxik száma

A BKK tovább javítja a budapesti taxik színvonalát, közben további engedélyeket vontak be

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A BKK nem megfelelő pénzügyeik miatt bevonta a Tele 5 Taxi és a MAX TAXI engedélyét. Az év végével csak 15 évnél fiatalabb autó lehet taxi.


Korábban 21 fuvarszervező cég tevékenykedett a fővárosban. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ennyi cégen keresztül rendelhettünk taxit. Ma 11-nek van BKK minősítése, bár 13 kérvényezte azt. A taxik száma 6 ezerről 5 ezerre csökkent, ezek persze hozzávetőleges számok, de a jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy folyamatosan fogynak a hivatalos engedéllyel rendelkező kocsik, számuk a BKK becslése szerint a már most is tapasztalható 5 ezer körül fog megállni a korábbihoz képest szigorú, de nem irreális rendelet teljes hatálya mellett. 2016-tól csak 10 évesnél fiatalabb kocsikkal lehet csak Budapesten taxizni.
Hirdetés


A taxirendelet értelmében kiadott, a működéshez szükséges előzetes igazolást azért vonta vissza a BKK, mert 2013-as könyvelésük szerint nem rendelkeznek az előírt 50 millió forintnyi törzstőkével. A rendelet nem csak a cégeket, az egyes taxisokat is érinti, akik legtöbbje tulajdonosa az autónak, amivel dolgozik. Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta, hogy nagy eredménynek tartja, hogy sikerült kiszorítani a 15 évesnél idősebb taxikat a fővárosi utakról. 15 év soknak tűnik, de mivel a korábbi előírás nem szabályozta az autók életkorát, így szép számban voltak ennél akár idősebb kockások is forgalomban. A 15 éves kor azért érdekes, mert csak a nagyobb társaságok belső szabályzata írta elő az ennél fiatalabb munkaeszközt, a taxirendelet ezen a szokáson intézményesen szigorított. Több ütemben lép életbe az öregségi korlát, végül 2016 januárjától csak 10 évesnél fiatalabb autó lesz engedélyezett.
Közben a BKK taxiellenőrei folyamatosan tesztelik a taxikat. Ad-e számlát a taxis, dohányzik-e az autóban, stb. Eközben olyan apró részletekre is figyelnek, hogy a repülőtéren olyan csomaggal szálljanak be, amin rajta van a ferihegyi leszállást jelző BUD feliratos kis szalag. A BKK ehhez az álcatrükkhöz külön megegyezést kötött a reptérrel. A RAL 1023 kódú, Traffic Yellow nevű árnyaltú autókat már megszoktuk, a taxik zöme be is sárgult, szeptembertől viszont minden autón kötelező lesz a szín. A Budapesti "taxiforradalom" lassan, de halad, hamarosan viszont újabb kihívókkal kell megmérkőznie az iparágnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?