Van ok pánikra az elsősegélycsomag ügyében

Elsősegélycsomag - lehet kapni?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A hét egyik legnagyobb izgalmat keltő híre az egészségügyi dobozok ellenőrzése volt. Az ORFK ugyan cáfolta a hírt, de a biztonság kedvéért azért utánanéztünk, lehet-e újat kapni a lejárt csomag helyett.


A héten híres-hírhedtté vált az autós elsősegélycsomag, felröppent ugyanis a hír, miszerint a rendőrség a frissiben megújult szabálysértési törvény alapján új pénzszedő trükkel igazoltatja az autósokat: 30-50 ezer forintos büntetéseket szabnak ki az igazoltatás közben ellenőrzött, s lejárt vagy hiányos egészségügyi dobozokért. Akkora lett a híresztelés sajtóvisszhangja és ennek kapcsán a lakossági felzúdulás, hogy maga az ORFK közleményt adott ki, melyben cáfolta, hogy kimondottan a szóban forgó kötelező tartozék miatt tartanának fokozott közlekedési ellenőrzéseket országszerte. A rendőri cáfolat alant olvasható:

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem rendelt el a fentiekkel kapcsolatos ellenőrzést. Ez azonban nem zárja ki, hogy egyes egyedi esetekben az intézkedő rendőr saját elhatározása alapján ne végezne ilyen irányú ellenőrzést. Az elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5000 Ft volt.Nálunk is hatalmas érdeklődést váltott ki a témát körbejáró cikk, véleményünk szerint és az ORFK közleményével összhangban nem kell túl nagy feneket keríteni a dolognak, de persze a kötelező felszerelés az kötelező felszerelés, nem túl szerencsés, ráadásul súlyos nemtörődömségről tanúskodik, ha autónkban nincsenek meg a KRESZ által mindenki számára előírt tárgyak. Egy ilyen hír viszont képes hiánycikket generálni egy alapvetően mindig elérhető termékből, egyes híradások arról is beszámoltak, nemcsak, hogy máris képtelenség beszerezni az egyébként gyógyszertárakban mindig elérhető csomagot, hanem még az abba való termékekből (mert nem a doboz számít, hanem annak - korábbi cikkünkben ismertetett előírt - tartalma és azok érvényessége) is komoly hiány alakult ki. Így aztán nekiálltunk, és utánajártunk, mi igaz a rémhírekből.
A lehető legegyszerűbb megoldást választottuk, és szúrópróbaszerűen végigtelefonáltunk pár patikát, ahol elsősegélycsomag, illetve az abba kötelezően előírt termékek iránt érdeklődtünk. Reprezentatív mintánk összesen 11 gyógyszertárból áll, 4-et hívtunk Budán, 4-et Pesten, 3-at pedig különböző vidéki nagyvárosokban. Az I-II-III-XI. kerületekben nem jártunk sikerrel, volt, ahol már kacagva válaszolták, hogy hiánycikk, de volt patikus, aki megjegyezte, hogy rendelést fel tud rá venni, ebben az esetben várhatóan jövő hét folyamán juthatunk friss, ropogós, az előírásoknak mindenben megfelelő csomaghoz.
Hirdetés
Hasonló válaszokat kaptunk Pest V., XV. és XXIII. kerületeiből, de a VIII. kerületben felhívott gyógyszerész - mikor már a kérdés előtt jeleztük, hogy feltételezzük a nemleges választ - kis kutakodás és az aznapi szállítmány átvizsgálása után örömmel jelezte, hogy pont kaptak elsősegélycsomagokat. 10 darabot, egyenként 4100 forintért adják, úgyhogy nem reménytelen a vásárlás, csak jó pillanatot kell kifogni: egyes válaszadókon érződött, hogy nem én voltam az első érdeklődő ebben a témában, és többen is jelezték, hogy rendelésre esetleg be tudják szerezni, de legalább egy hetet kell várni a beérkezésig.
Szegeden és Egerben nem tudtak segíteni, és jelezték, hogy az egyes elemek pótlása is csak részlegesen lehetséges. Ennél biztatóbb és sokkal szórakoztatóbb választ kaptunk az eset által hallhatóan felkavart debreceni patikustól: feltölteni tudunk, de még legalább 2-3 hét, mire rendeződik ez az őrület.
Jelenleg tehát elég kilátástalan azok helyzete, akik lejárt dobozzal vagy lejárt szavatosságú elsősegély-cikkekkel közlekednek, nekik talán az előrendelést tudjuk javasolni, illetve reméljük, hogy a sikeres rémhírkeltést követően maguk a járőrök is hajlandóak lesznek elnézőbben bánni az elsősegélydoboz tekintetében tévútra keveredett sofőrökkel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  Szerintem tök mindegy miért büntetnek csak az okokat cserélik ezeknek az Isten pénze sem elég lásd mindenféle új adó baleseti telefon sms meg fogják találni a módját,hogy minket bármilyen formába lehúzzanak.Erről szól az égész ország fizess vagy dögölj meg,mert élni már nem hagynak úgy sem.

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  Csak a tisztánlátás végett írom, hogy a rendőrség nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv. Szerintem is elavult rendelkezés, ha a balesetben csak könnyebb sérülések vannak, azzal ráérünk megvárni a mentőt, ami amúgy is hamar ott van, ha súlyos sérülések vannak, akkor kitörölhetjük az elsősegélycsomagunkkal.

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  Van dobozom, de nem plombás. Nálunk azon ment a vita autós körben h. plombás legyen vagy ne. Néminemű egészségügyi tapasztalattal kérdezem: ha használok a ragtapaszból, mert elvágom a kezem az autóban pl. mosáskor vegyek komplett dobozt? Hát persze h. nem. Kicserélem amit elhasználtam, lejárt, oszt örüljenek.
  1 órája a házunk előtt volt motoros-autós ütközés. Hát nem vette elő az autós az eü. csomagját h. elsősegélyt nyujtson. Mondjuk a mentő is 10 percre ért ide.

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  A vicc nem itt kezdődik. ! Amennyiben vásárolok egy új “B” tipusú mentődobozt annak tartalma nem felel meg a rendeletben felsoroltakkal. Ergo, ha van és lejárt büntetnek, ha van és a dátum is belefér akkor tuti, hogy a dobozban találtak nem felenek meg az előírásoknak. Tehát büntetnek.
  Szerintem, csak olyan eü. dobozt szabadna forgalomba hozni ami megfel az előírásoknak, ellenkező esetben a a tartalmat összeállítónak kéne kézbesíteni a büntetést !

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  Hát ez a doboz teljesen felesleges kelléke az autónak a benne levő akármivel együtt én 48 éve vezetek 44 éve van saját autóm de eddig soha nem volt rá szükség és gondolom 99%-ban ez a helyzet más autósnál is , nem hiszem hogy valamikor is operálnom kell ezekkel a cucokkal az árokparton.. lehet hogy 80 100 évvel ezelőtt ajánlatos volt ezekkel útrakelni mert mások voltak a mentés lehetőségei, de ma perceken belül ott a szakértő segitség. ezért az a véleményem hogy ezek az elavult rendelkezések csak az autósok lerablását szolgálják. életszerütlen rossz törvények rendeletek tömkelege van értelmetlenül hatályban ami a polgárok parasztok és a proletárok bármikor bármiért való megbüntetését szolgálja. Felebarátaim ez a helyzet.

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  Egy vicc! De nem az, hogy kell. Mert hát kell.De! Hogy van az, hogy a gyógyszertár — és nem lehúzás — mert az unokatesóm patikája és nem hiszem, hogy átverne szóval kb 3.500-4.000.-ft amiből feltölt egy komplett dobozt. Már ha van bele való. De nincs. Volt szerencsém kapni vadi újat a Norautoba 2.390.- pénzért. Röhely. Meg az is, hogy származási hely KÍNA. Ezt ugyan is itthon képtelenség ennyi idő alatt összeállítani. Ezek szerint. Jó utat.

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  Nézzünk a mélyére az ügynek, hogyan lehetséges, hogy a doboz tartalmának bármelyik eleme lejár 10 évnél hamarabb? Ennek nézzenek utána, hogy haladjunk a korral, ne tartsunk még mindig ’75-ben!!
  “Idióta országban idióta törvények születnek!”

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  Manapság egy közúti baleset = legalább kettő halott, + egy felismerhetetlen roncshalmaz. Én meg egy 6×6-os mullpólyával (steril) és 5 méter ragtapasszal csodákat fogok művelni.

 • 2017.10.30. at 23:52
  Permalink

  A BRFK válasza elsősegélydoboz ügyben,nesze semmi fogd meg jól.Ilyenkor mindig a Thaiföldön jutalomüdülésen résztvevő orvosok jutnak az eszembe.Úgy véletlenül!

Vélemény, hozzászólás?