Vezeték nélküli töltéssel tehet meg 300 km-t: Mitsubishi CA-MiEV

Genfben láttuk: Mitsubishi CA-MiEV

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem újdonság, hogy egy villanyautót nem kell tankolni, de a vezeték nélküli töltés még az. A Mitsubishi CA-MiEV már ezt is tudja.


Ahogyan annak lennie kell, temérdek tanulmányautó (is) debütált a 83. Genfi Autószalonon, s azok mai szokás szerint nem ritkán elektromos üzeműek. Ilyen a Mitsubishi CA-MiEV is, melynek azonban nem az amúgy 80 kW-os, azaz 109 lóerős villanymotorja a leglényegesebb jellemzője, hanem az, hogy annak fogyasztása áramfelvétele igen csekély a Cd=0,26 légellenállási együtthatójú ötajtós buborékformában. Utóbbinak köszönhetően 28 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorával a CA-MiEV 300 kilométeres hatótávot tud. Ráadásul úgy, hogy akkumulátorának telítéséhez töltőt sem kell csatlakoztatni hozzá. A telepek ugyanis vezeték nélkül töltődhetnek, mindössze az autóhoz adott vagy máshol elérhető töltőszőnyeg fölé kell vele parkolni.
Hirdetés
A vezeték nélküli töltés idejét nem ismerjük, ahogyan a CA-MiEV esetében a hagyományosat sem, s annak egyelőre menetdinamikai értékei sem ismertek. Koncepció ugyanis, mindössze azt demonstrálja, hogy már mai technológiával is adhatna akár egy hétre is elegendő hatótávot egy villanyautó, s használata nem feltétlenül kényelmetlenebb, mint egy nagy hatótávú, ám rákkeltő anyagokat kipufogó dízelé, hiszen töltőcsatlakoztatás nélkül is telítheti akkumulátorait.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?