Videó: vonatbaleset nem azért lesz, mert nem működik a sorompó!

Most megnézheted a mozdonyvezető szemszögéből, hogy mi történik, ha szabad jelzésnél jön a vonat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A közúti forgalmat megállító jelzést valakinek még jóval a vonat érkezése előtt aktiválnia kell. Ha ez meghiúsul, arról a mozdonyvezetőt is értesítik, aki ilyenkor ennek tudatában, biztonságosan közelíti meg az átjárót, és ha kell, elsőbbséget is ad.

Sokan rettegnek tőle, hogy a vasúti átkelőben éri őket baleset, és ez a félelem kétségkívül jogos. Ha ugyanis egy vonat kapja oldalba az autódat, akkor a túlélésed csak a szerencsén fog múlni. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy nagyon sok csillagnak kell együtt állnia ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, kivéve, ha valaki a tilos jelzés ellenére hajt a sínre. Még akkor is csekély a katasztrófa esélye, ha az átkelőnél elhelyezett fényjelzés vagy sorompó tévesen ad szabad utat az autósoknak.
Hirdetés
Erre egy magyar mozdonyvezető hívta fel a figyelmet a hét folyamán, aki felvette videóra, hogy mit kell tennie ilyen esetekben. "A vonat legfeljebb 15 km/h-val érkezhet a használhatatlan átjáróba és ha a közúti forgalmat veszélyezteti, akkor meg kell állni. Ez az egyetlen, ahol a vasút úgymond elsőbbséget ad a közútnak." - írta a videója mellé a posztoló. Ha tehát vasúti átjáróhoz közelítetek, akkor ne féljetek, kellő körültekintéssel és a vonatkozó KRESZ szabályok betartásával szinte biztosan nem esik majd bántódásotok.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?