Vizet pisilő koreai limuzin

Hyundai Blue2 - üzemanyagcellás koreai négyajtós

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még csak koncepcióként, de teljesen önálló, üzemanyagcellás Hyundai modell készült a Szöuli Autószalonra.

Noha az elektromos autók a felhasználás helyszínén valóban tiszták, az akkumulátorukba töltendő villamos energiát mégis zömében környezetszennyező erőművekből nyerik. A fejlesztők számára tehát egyértelmű, hogy miként a hibridek, úgy a konnektorból tölthető elektromos autók is csak fontos lépések a jövő autója felé, mely egyelőre legnagyobb eséllyel az ún. üzemanyagcellás hajtásláncú lehet. Utóbbiakban a levegő oxigénjének, és az üzemanyagtartályában tárolt hidrogénnek elegyítése során keletkező elektromos áram a hajtóerő. Noha a nagy nyomáson tárolandó hidrogénből ma még nem érhető el a jobb fajta dízelektől ismert, 1000 kilométer körül hatótáv, az elektromos, akkumulátoros autókhoz mérten mégis tisztes távolságok, azaz 300-400 kilométeres utak megtételére képesek.
A Hyundai által a Szöuli Autószalonra elkészített Blue2 koncepció konkrét hatótávja még nem ismert, de a tartályába férő, 10 kilogrammnyi hidrogénnel állítólag "bőven elegendő". Nem tudunk többet mondani a menetteljesítményekről sem, ám mivel az orrba épített villanymotor 122 lóerős, valóban nem lehetnek rosszak azok sem.
Noha a Blue2 karosszériája alapvetően klasszikus, azaz négyajtós lépcsőshátú, részletei a konszerntárs Kia szöuli újdonságához, a Kia Naimo-éhoz hasonlóan jövőbe mutatók: LED-es fényszórók, alacsony gördülési ellenállású abroncsok kerültek rá. Legfőbb érdekessége pedig a hűtőmaszkjába és hátsó lökhárítójába telepített kijelzője, melyeken a gyári fotók alapján a modellnév jelenik meg, de nyilván bármi egyebet is szerepeltethetnek. A panorámatetővel fedett utastérbe a Kiától már ismert TOLED (transparent organic light-emitting device) műszeregység került, azaz a műszerek egy üzemen kívül átlátszó plexin jelennek meg. Egyéb információk egyelőre a beltérről sincsenek.
A Hyundai Blue2 teljesen egyértelműen csak koncepció, ebben a formában aligha valósulhat meg, ám formájából és koncepciójából nyilvánvalóan merítenek majd a márka jövőbeni modelljei.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?