Zöld autóhoz zöld megoldások

Fizetett hirdetés

Így válthatsz tisztább és takarékosabb autóra

A hitel sokak szerint kerülendő, ám van olyan élethelyzet és van olyan cél, amire mégis megéri pénzt kérni, az elektromos autó például ilyen.

Fontos számodra a környezetvédelem, ezért inkább elektromos autót vezetnél? Ehhez kölcsönt is vennél fel? Tudtad, hogy néhány bank kedvezményt ad zöld hitelcélokra? Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője segít eligazodni a bankok ajánlatai között.
Hirdetés
Egyre több az elektromos autó az utakon
Az üzemanyagárak növekedése és az elektromos autókhoz kapcsolódó kedvezmények egyértelműen növelték az érdeklődést ezek iránt az autók iránt. Bár az üzemanyag árán jelenleg ársapka van, a korlátozás időtartamát mindig csak egy pár hónapra előre látjuk. Ez rövid táv, autót pedig hosszabb időre vásárolunk. Az persze nem segít, hogy az energiaárak is emelkednek, és azokon is van hatósági korlátozás, de aki a környezettudatosság miatt választja az elektromos járműveket, az valószínűleg szívesebben fizeti meg a magas áramdíjat, mint a magas benzinköltséget.
Hirdetés
Az elektromos autók még mindig inkább alkalmasak a városi közlekedésre, mint hosszabb utazásokra. A városban viszont egyre többet látunk belőlük, és nem valószínű, hogy csak az ingyen parkolás miatt. Bár aki sokat közlekedik, autóval jár munkába és vásárolni, annak bizonyára ez is jól jön. A városi sok indulás-fékezés egy hagyományos meghajtású autóval tényleg nagyon környezetszennyező tud lenni.
Hirdetés
A szabályozás is az elektromos autók irányába mutat
Már említettük az ingyen parkolót, de a nulla forintos regisztrációs adó is vonzó lehet. Ráadásul a nemzetközi szabályozások is az elektromos meghajtás felé mutatnak. Már tudjuk, hogy 2035-től csak nulla károsanyag-kibocsátású járművekkel közlekedhetünk. Ez ugyan még elég messze van ahhoz, hogy közvetlenül érezzük a hatását, de a káros anyagok kibocsátására már most is vannak szabályozások.
A legújabb az Euro 7-es norma, amit 2025-ben vezetnének be. Ez a kipufogógázokon kívül a gumiabroncsok részecskéire és a fékporra is szigorú határértékeket szab, amelyeket pedig az elektromos autók is kibocsátanak. Az elektromos autók, a velük kapcsolatos negatív kritikák ellenére egyre népszerűbbeknek tűnnek, és bár az áruk magasabb, mint a hagyományos meghajtású autóké, nem elérhetetlenül magas. Kisebb kategóriában is jól használható autókkal rukkolnak elő a gyártók, gondoljunk csak a Nissan Leaf, az Opel Corsa-e és Mokka-e, a Renault Zoe vagy BMW i3 típusokra.
Hirdetés
Az elektromos autók hatótávolsága egyre nagyobb, és a gyártók már crossoverekkel, furgonokkal és teherautókkal is megjelennek a piacon.
Személyi kölcsönök zöld kedvezményekkel
Ha pedig személyi kölcsönt szeretnél felvenni az új autód vásárlásához, a bankok is szolgálnak némi kedvezménnyel. "A bankok egymás után ismerik fel, hogy a zöld energiát érdemes támogatni" – mondja Gergely Péter. Több bank jelent már meg a piacon jóváírási kedvezményekkel, de van, amelyik már elektromos autókhoz igényelhető hitelkonstrukciót is kínál. A MagNet Bank például kínál személyi kölcsönt zöld hitelcélokra. A kölcsönt igényelheted új vagy használt környezetkímélő gépkocsi vásárlására, de elektromos házi autóstöltő-állomás kialakítására is. Az autót vásárolhatod saját magadnak, de egy közeli hozzátartozódnak is. A vásárlást 60 napon belül számlával kell igazolnod, a munkálatokat pedig utólag helyszíni szemlével ellenőrizheti a bank.
Hirdetés
Cserébe viszont kedvezőbb feltételeket kaphatsz. Az elérhető hitelösszeg itt 5 millió forint, de a futamidő a MagNet többi személyi kölcsön futamidejénél hosszabb, 10 év lehet. 2-4% kamatkedvezményt kaphatsz, ha magasabb jövedelmet igazolsz, a banknál számlát nyitsz és oda havi rendszeres utalást vállalsz. Ennek a hitelnek a törlesztőrészlete a kamatkedvezmény nélkül 106 122 forint lenne (5 millió Ft, 7 éves futamidőre), de ha 2 csoportos beszedési megbízás teljesülését is vállalod a banknál vezetett bankszámládon, akkor akár 94 519 Ft-ra is csökkentheted. Gergely Péter azt javasolja, hogy bár a zöld hitelek jók lehetnek, mindenképpen érdemes szétnézned a bankok ajánlatai között. Akár bankon belül is találhatsz neked megfelelőbb ajánlatot. A MagNet például külön autóvásárlásra is ad kedvezményes hitelt, ahol nem csak a futamidő lehet magasabb annál, amit egyébként kínál a bank, de a kölcsön összege is magasabb lehet.
A kedvezményeket ugyan csakis akkor kapod meg, ha részben vagy egészben autóvásárlásra használod a hitelt, amit adásvételi szerződéssel igazolnod is kell, de ez attól még nem olyan, mint a régi autóhitel konstrukciók. Az autódra nem kerül rá a bank zálogjoga, és casco biztosítást sem kötelező kötnöd rá (bár érdemes lehet).
Hirdetés

Más bankok is kínálnak még személyi kölcsönt 100 ezer forint havi törlesztő alatt. A legjobb ajánlatot jelenleg az UniCredit Bank hozza, náluk 92 422 forint az 5 millió forintos kölcsön törlesztőrészlete 7 éves futamidőre 300 ezer forintos havi jövedelem mellett. A CIB Bank 95 337 forintos, a Cofidis 95 810 forintos, az MKB Bank pedig 99 915 forintos törlesztőrészlettel kínálja a kölcsöneit. A kölcsönöket egyébként 14,41 és 20,17% közötti THM-ek mellett érheted el. Azt se felejtsd el – mondja a szakértő – , hogy a kölcsönök kamatai jelenleg még mindig emelkedőben vannak.

Ha kölcsönt vennél fel, nem érdemes halogatnod a dolgot, és ha olyan autót veszel, ami jól tartja az értékét – az elektromos autók egyelőre ilyenek –, akkor nem veszíthetsz azzal, hogy kölcsönből vásároltál autót.

Az infláció továbbra is magas, a hitelkamatok pedig jelenleg az infláció mértéke alatt vannak, ami a finanszírozást olcsóbbá teszi. Ugyanakkor azt se felejtsd el, hogy a hitel törlesztőrészletét a jövedelmedből kell kigazdálkodnod úgy, hogy közben minden más, amit a háztartásod számára abból meg kell venned, szintén drágul. Gondold át, hogy mekkora hitelösszeg fér bele a havi költségvetésedbe, és bár ennek a jogszabályok is szabnak egy felső határt, te is figyelj arra, hogy viselhető terhet jelentsen a kölcsön visszafizetése.
Cikkünk összeállítását a BiztosDöntés.hu segítette.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?