Ilyen autót ajándékozott Putyin az észak-koreai diktátornak

Az orosz autóipar csúcsmodelljével lepték meg az észak-koreai diktátort

Észak-Korea és Oroszország közeledésének újabb bizonyítéka, hogy most már Kim Dzsongun is rendelkezik egy orosz Rolls-Royce koppintással.

Az ukrajnai háború miatt Oroszország kénytelen új szövetségesek után nézni, illetve a régi baráti kapcsolatokat felmelegíteni. A két ország amúgy is közeli viszonya még közelebbivé vált az utóbbi időkben, míg Észak-Koreából lőszer érkezik Oroszországba addig Putyin vérbeli orosz luxusautóval kedveskedett a szomszédjának. Az orosz Aurus Senat egy vérbeli luxusautó, a hossza 5,63 méter, a tömeg 2,7 tonna. A motorja egy 4,4 literes V8-as, melynek tervezésében a Porsche is segítséget nyújtott. A reprezentációs célra készített jármű ráadásul öntöltő hibrid, bár nehéz elképzelni, hogy a 63 lóerős villanymotor mihez kezd egy alaphangon közel 3 tonnás autóval, ami gyakran páncélozott kivitelben készül, 6,7 tonnás tömeggel. Az elsősorban a pártelit számára készülő autó elvileg bárki számára elérhető, ám a maroknyi mennyiséget vélhetően az állampárt szippantja fel, így az árát is nehéz meghatározni. Tavaly egy Senat felkerült az egyik orosz használt autós oldalra, ott több mint 200 millió forintot kértek érte, ami persze lehet az elérhetetlenség felára, amúgy több más forrás 100-130 milliós árat említ.
Hirdetés
Kim Dzsongun a szeptemberi oroszországi látogatása során próbálhatta ki az autót, ami a Kreml közlése szerint természetesen elkápráztatta az észak-koreai vezetőt, ezért hálásan elfogadta a Putyin ajándékaként érkező példányt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2024.02.24. at 18:08
    Permalink

    Ez a kocsi valóban hasonlít a Phantomra, de tetszett-e már látni a Komendant nevű SUV-jüket és az Arsenal nevű egyterűt? Azokat miről “koppintották”? Az egyterű ráadásul bármiféle rivális nélkül van jelen a piacon. Vagy ki gyárt még Rolls-/Bentley-kategóriában egyterűt? 😀

Vélemény, hozzászólás?