Rekordmennyiségű BMW fogyott tavaly Magyarországon

Először került forgalomba itthon egy éven belül több mint 5000 új BMW

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Világszinten is rekord évet zárt a BMW csoport, azonban itthon, a vergődő újautó-piacon a globálisnál is nagyobb növekedést sikerült produkálni, nem csak a bajor márka, de a Mini esetében is.

A harmadik egymást követő évben is értékesítési rekorddal zárt a BMW Magyarországon, ráadásul a gyártó most először lépte át az 5000-es lélektani határt. 2023-ban 5243 új autót helyeztek fogalomba, ez pedig 10 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest, míg a Mini 678 járművet értékesített, ez pedig 41 százalékos emelkedés, míg a brit márka globálisan csupán 0,9 százalékos többletet regisztrált. A BMW a múlt évben elért számokkal 15 év után újra a legnépszerűbb prémiumgyártónak számít Magyarországon, de minden autómárkát figyelembe véve is a 7. helyen zártak. Az elektromos új autók piacán még előrébb helyezkedik el a bajor gyártó, hiszen a második helyet tudhatja magáénak.
Hirdetés
A villanyautók a mákra saját bevallása szerint is jól fogytak, hiszen az EV-k a teljes eladásnak a 15 százalékát adták, ez pedig 68 százalékos növekedést jelent a 2022-es esztendőhöz képest. Összesen 926 emissziómentes BMW fogyott, ezek közül a legnépszerűbb az iX3 volt, ugyanis ebből 231 darabot vásároltak. Szintén kelendőnek bizonyult az i4 és az iX is, előbbiből 215, míg utóbbiból 208 példány talált gazdára, de 119-et vittek iX1-ből, és 105-öt a Mini Cooper SE-ből. A plug-in hibridek esetében is növekedésről számolt be a gyártó, ugyanis 2022-höz képest 15 százalékkal több kelt el, szám szerint 891. Ezzel a hajtáslánccal az X5, az X3 és az 5-ös sorozat örvendett nagy népszerűségnek.
Hirdetés
A modellek összevetésében elsöprő győzelmet aratott házon belül a 4-es sorozat, ugyanis ebből 794-et értékesítettek, de az X5-ös és az X3/iX3 is népszerű volt, hiszen a nagyobb SAV-ból 687, míg a kisebből 668-at vásároltak meg. A negyedik helyen végző 3-as sorozatból is több mint 600 ment el, de a 2-es, az 5-ös, az X1/iX1, és az X6 is átlépte a 300-as határt. A mai trendek ismeretében talán nem meglepő, de a SAV/SAC modellek az eladások több mint 53 százalékáért feleltek, de a SUV-láz közepette erre kár is rácsodálkozni. Az M és M Performance modellek is kelendőnek bizonyultak: az M4-esből 142, az M3-asból 123 fogyott, de nagy népszerűségnek örvendett az i4 M50 és az XM is.
Hirdetés
A vállalatcsoport másik márkája, a Mini is jól teljesített 2023-ban a magyar piacon. Összesen 678 példány kelt el, ennek 38 százalékát a Countryman tette ki, míg további 7 százalékért a Clubman felelt, de a Cooper SE is szépen teljesített a maga 105 eladott darabszámával. A BMW csoport harmadik márkája, a Rolls-Royce szintén növekedéssel zárta az évet globálisan, ugyanis a 6032 értékesített modell 8 százalékos emelkedést jelent 2022-höz képest.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2024.01.19. at 14:11
    Permalink

    Az a furcsa ebben a listában hogy a “hanyatló nyugaton”a BMW az átlagemberek márkája, így a kínálat döntő része 3as és 5ös (kombi) illetve X1, X3, amit többségben családi használatra vesznek vagy kapnak.
    És pl Belgiumban simán piacvezetők miközben a belgák négy-ötször annyi autót vásárolnak.

    Itthon úgy tűnik elég messze vagyunk a fentiektől és inkább a luxusautók futnak.

    Lehet nem mi mentünk előre és ők hátra, hanem fordítva? 🙂

    De a márkára visszatérve, a bajorok nagyon szimpatikus PHEV-eket hoztak ki a dízelek kiváltására, erős villanymotorral és kellő elektromos hatótávval. Valamit tudhattak, mert januárban a friss X1-esre bő egy év várakozást igértek, bátor árazás mellett is. És nem (csak) azért, mert alkadtak az alkatrészek Ukrajnából.

  • 2024.01.21. at 03:15
    Permalink

    Látjátok.??Németországban tüntetnek a traktorosok.:Elégedetlenek az ottani kórmánnyal. Magyarországon ,valóban jó az életszínvonal, ekkora rekordeladások mellett. Aki , jól van fizetve, tüntetést ,sztrájkot NEM fog szervezni. Írigykedhetnek a Németek, a hazai eladásokra.,. És a kiváló életszínvonalat garantáló,biztosító ,örökké tartó keresztény-konzervatív-jobboldali kórmányzásnak….

  • 2024.02.03. at 00:08
    Permalink

    Egy éven belül több ,ötezernél az eladás . Az naponta több , tíz eladott autót jelent. Én a kereskedelembe sem tudtam napi tíz mosógépet, lapos tv-t ,hűtőszekrényt ,házimozit eladni..Ez hogy van ???? CSóróknak, még hitelre sem kellett a műszaki cucc..Elöfordul, aki autóba fektet ,HÚSZ,HARMINC MILLIÓT,az éves prémiumából megveszi,. Vagy felíratja magának a cégvezetéssel receptre ,és kiváltja a kereskedésbe….De nehéz az élet……….

Vélemény, hozzászólás?