Amerika még magasabb vámmal sújthatja a Kínából érkező autókat

A nagyobb teher nem csak a kínai márkákat, hanem a Fordot és a General Motorst is érintené

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Biden-kormány a belső piac védelmében az eddiginél is jobban megsarcolná a Kínából érkező járműveket, ám ez több amerikai márkának is fájni fog.

A kínai autóipar fejlődése elért arra a szintre, hogy már csak jogi eszközökkel lehet távol tartani a nyugati piacoktól. Tizenöt évvel ezelőtt a nulla csillagos törésteszt, a rossz minőség és a furcsa formák kizárták az európai vagy amerikai értékesítést, ám ezek a kényelmes idők elmúltak.
Hirdetés
A Wall Street Journal értesülései szerint a regnáló kormány nagyobb adó kiszabását fontolgatja, ami nem csak az autókra, hanem az akkumulátorokra is vonatkozna, ezzel párhuzamosan a hazai zöld energiát használó ipart támogatnák. Az így behozott járművek utáni teher most sem kicsi, jelenleg 27,5%-ot kell az állam zsebébe csúsztatni, amit bizony több amerikai gyártó is fizet. A Lincoln például a Nautilus SUV után adózik, amely kizárólag Kínában készül, de a Buick Envision modelljét is a SAIC gyárában szerelik össze, nem beszélve a kínai tulajdonban lévő Volvóról. Az Egyesült Államok olyan komolyan veszi a protekcionizmust, hogy a nemrég elfogadott 7500 dolláros (2,6 millió forintos) villanyautó-támogatás csak olyan autó után igényelhető, amely Észak-Amerikában (vagy szabadkereskedelmi megállapodással rendelkező országokban) készül, de kizáró tényező, ha külföldön gyártják az akkumulátort vagy a főbb alkatrészeket. A kínaiak sem ülnek a babérjaikon, egyre nagyobb gyártókapacitást építenek ki Mexikóban, hogy onnan lássák el az amerikai piacot. Ezzel a húzással rögtön adómentesen vihetik be autóikat, a mexikói gyártás adóztatása pedig öngól lenne, mivel rengeteg amerikai autó készül a déli szomszédnál. Nincs különb helyzetben Európa sem, itt is egyre nagyobb teret nyernek a kínai gyártók, ezért az Unió már vizsgálja, hogyan lehetne letörni az újdonsült konkurenciát, de az autógyártók akár összefogás árán is megfékeznék a “keleti veszélyt”.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?