Öt koncepcióautót villantott a Fiat: jön a Mega és a Giga Panda!

Idén érkezik egy új Fiat modell, majd 2027-ig minden évben bemutatnak egy újdonságot

A Fiat a következő években 5 új autót is a piacra dob, ezek hírnökeként pedig öt koncepcióautót is megvillantottak, köztük két új Pandát, de a tervek között szerepel egy pickup és egy ferdehátú is.

Az első modell szériaváltozatára már nem is kell sokat várni, hiszen a Fiat közleménye szerint már idén júliusban bemutatják a márka 125. évfordulójának nagyszabású ünnepségén, majd utána 2027-ig minden évben egy újabb szériaéretté váló járművet fognak prezentálni. Ezek mindegyike a Stellantis új platformjára fog épülni, kiegészítve - ahogy Olivier Francois, a Fiat vezérigazgatója fogalmazott - az olasz kreativitással és egyszerűséggel.
Hirdetés
A városi autóként beharangozott modellről már korábban is hallani lehetett, hiszen minden bizonnyal ez lesz a Fiat olcsóbb villanyautója, amely a Panda utódja lehet. Ezt a közlemény is megerősíti, hiszen abban csak Mega-Pandaként hivatkoznak rá. A fenntarthatóság jegyében egyes elemeit újrahasznosított műanyagból, illetve bambuszból fogják készíteni, a koncepcióautóba pedig olyan érdekességeket is elrejtettek, mint például egy gördeszka, ami az oldalsó Fiat felirat mögött rejtőzik. A Fastback is hatalmas népszerűségnek örvend a brazil piacon, a Tipo pedig az ázsiai és az afrikai régióban hódít, így nem csoda, hogy ebben a szegmensben is hosszabb távra terveznek. Ám talán a legfontosabb, hogy a ferdehátú koncepcióautó kapcsán az európai piacot is megemlítették, így könnyen lehet, hogy az ebből készülő véglegesített autó a kontinensünkön is kapható lesz.
Hirdetés
Nyilván ma már SUV-ok nélkül elképzelhetetlen egy képcsokor, így a Fiat is mutatott egyet, amelyre az egyszerűség kedvéért "Mega-Pandaként" hivatkoztak. A bemutatott modellek közül talán a Camper névre keresztelt a legkülönlegesebb, amelyet - mint a külleme is mutatja - elsősorban a szabadidős tevékenységre és offroadra hegyeztek ki. Azt pontosan nem árulták el, hogy melyik modell lesz az első a sorban, amely még az idén bemutatkozik, ahogyan a technikai részletekről sem árultak el egyelőre semmit.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2024.02.27. at 15:55
    Permalink

    Érdekes koncepciók, de kérdés, hogy mennyit lehet ezekből átvenni az utcai verziókba és lehet-e egységesíteni például az európai és Dél-Amerikai piacot. Eddig ez nem volt jellemző a Fiatra és a Palio család sem tudta meghozni az áttörést az olcsóságával mindenhol. A Brazil és Török piacokon hódított, de máshol nem tudtak felmutatható eredményt elérni.

    A hírek szerint a jelenlegi Panda „Pandina” néven folytatja pályafutását 2026-ig. Mellette jön az új Panda (ezen koncepció alapján valami), ami „B” szegmens méretű lesz és Citroen C3 műszaki tartalmával érkezik. Kérdés, hogy viszik-e Braziliába Argo utódaként.

    Talán lesz nagyobb Fiat a Citroen C3 Aircrossra is. Ez lehetne a SUV kivitel.

    A Pick-up verzió a Strada-t válthatja és akár globálisan is értékesíthetnék.

    A Fastback verzió azért érdekes, mert nem Európa lett kihangsúlyozva, hanem Dél-Amerikára és Törökországra. A Tipo-nak talán nagy szerencséje volt a törökökkel és kellett szerencsés csillagállás is, hogy ekkora igény lett ott a típusra. Nem tudom, hogyha nem a klasszikus Albea-Linea-Tipo lépcsős olcsó szedán koncepciót viszik tovább a törököknél, az hova vezet. Tipo után csoda lenne, ha maradna a kompakt osztályban a Fiat Európában.

    Ha valóban 3 fajta erőforrással is készülhetnek ezek a típusok (BEV, ICE, MHEV), akkor széles körben lehetne terjeszteni az adott piacra megfelelő kivitellel. Szerintem adott piacon mind három nem kivitelezhető, mert most még az olcsóbb ICE veri a többi verziót. Ezen a szinten már számít az ár. Talán majd a teljes ICE betiltás hoz változást.

Vélemény, hozzászólás?