Ismét guruló festménnyel indul Le Mans-ban a BMW

Különleges festésű versenyautóval készül a Le Mans-i 24 órás versenyre a BMW

A párizsi Pompidou központban ünnepelte világpremierjét a BMW Art Cars kollekció huszadik guruló műalkotása, amelyet a világhírű amerikai festőművész, Julie Mehretu álmodott meg.

A 20-as rajtszámot viselő BMW M Hybrid V8 versenyautó június 15-én a Le Mans-i 24-órás futamon is rajthoz áll, a művész „performatív festményeként”. A guruló műalkotást azonban már az elmúlt napokban bemutatták a párizsi Pompidou központban. Több száz meghívott vendég mellett az alkotó, Julie Mehretu, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke, Oliver Zipse, valamint a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért, ingatlanokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja, Ilka Horstmeier is tiszteletét tette a rendezvényen.
Hirdetés
A BMW Art Cars kollekció kultúra iránti nemzetközi elkötelezettségünk szerves része. Mintegy fél évszázada dolgozunk együtt olyan művészekkel, akiket a mobilitás és a dizájn éppúgy lenyűgöz, mint a technológia és a motorsport. A Julie Mehretu által megálmodott versenyautó a BMW Art Cars kollekció rendkívül erős darabja” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. A BMW Art Car projekt egésze a feltalálásról, a képzelet erejéről és a lehetőséghatárok kitolásáról szól. Nem kiállítási tárgyként tekintek erre az autóra, hanem egy olyan gépként, amely versenyezni fog Le Mans-ban. Az egész egy performatív festmény. Az én guruló műalkotásom a motorsport-csapattal és a mérnöki csapattal szoros együttműködésben született meg” – fogalmazott Julie Mehretu. „A BMW Art Car csak a verseny célvonalában készül el teljesen” – tette még hozzá később. A festmény és az autó tökéletes egybeolvadását háromdimenziós fénytervezési technológia tette lehetővé, amelynek segítségével a motívumok felvették a versenyautó vonalvezetését. A különleges karosszériafóliázású versenyautót a Le Mans-i 24-órás futamon a dél-afrikai Sheldon van der Linde, a holland Robin Frijns és a német René Rast triója vezeti majd. A futamot akárcsak ők, Julie Mehretu is izgatottan várja: „Elmentem a BMW M Hybrid V8 versenyautó Daytona-i 24-órás futamára. Lenyűgöző élmény volt. Tervezők, mérnökök, aerodinamikai szakértők és más-más kreatív elmék mind azon dolgoznak, hogy kihozzák az autóból a maximumot. Amint az én autóm is versenypályára gurul, megannyi álom beteljesül” – mesélte az alkotó.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?