470 kilométert tehet meg az első elektromos Hyundai SUV

Megérkezett az Hyundai Kona elektromos változata

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A két benzinüzemű után egyből a teljesen elektromos Hyundai Kona érkezett. Kétféle hajtással lesz elérhető, a nagyobb hatótávúval akár 470 kilométert is autózhatunk.


Megérkezett a Hyundai Kona leginkább fontos változata, a márka, de valójában a kategória első teljesen elektromos SUV-ja. Az alsó-középkategóriás szabadidő-autók között úttörő Kona Electric ráadásul egyből kétféle hajtáskombinációval debütál. Villanymotorja 134, vagy 205 lóerős lehet, nyomatéka viszont mindkettőnek 395 Nm, 100-as gyorsulása pedig 7,6 másodperc. Előbbihez 39,2 kWh-ás lítium polimer akkumulátor csomag csatlakozik, amivel hatótávolsága 300 kilométer, az erősebbik motorhoz 64 kWh-ás akkupakk tartozik, ami 470 kilométerre elég energiát képes tárolni.
Hirdetés

A Kona Electric kívülről is más egy kicsit, főleg elölről, ugyanis nincs hűtőrács, annak helyén, az embléma mellett találjuk az elektromos töltőcsatlakozót, ahol a Type2-es töltési lehetőség mellett nagyfeszültségű DC csatlakozót is találunk. Gyorstöltővel 54 perc alatt éri el a 80%-os töltöttségi szintet, otthoni hálózatról pedig 6 óra 10 perc a kisebb akku eseté, míg a nagyobb 9 óra 40 perc alatt tölthető fel. A Kona Electric erősebb változatának csúcssebessége 167 km/h, amivel már autópályán is bátran lehet előzni is.
A Hyundai Ioniq-hoz hasonlóan a Kona Electricben sem találunk hagyományos váltókart, a fokozat-, vagy inkább menetirány-választás gombokkal történik. Ehhez teljesen új, a benzinmotoros Konától eltérő középkonzolt építettek, ami magasan húzódik, alatta viszont egy elég nagy polcot találunk. Az elektromos Kona persze eddig bemutatott társaihoz hasonlóan bőséges alapáras biztonsági extrasort kínál, mint a vészfék-asszisztens, vagy a sávtartó, holttérfigyelő, lejtőn elindulást segítő szintén választható, de akár kérhetünk radaros tempomatot és hátsó keresztirányú forgalomra figyelő rendszert is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?