Autóval Ausztrián át? Íme a legfontosabb információk!

Mutatjuk a rendőrség gyűjteményét az ausztriai közlekedéssel kapcsolatban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az osztrák rendőrök szigorúak, így nem érdemes trükközni a határ túloldalán. Ha például valaki nem ragasztja fel az autópálya-matricát a szélvédőre, hanem csak odacsípteti, máris megbüntethetik, illetve érdemes az IG-L fogalmával is tisztában lenni.

Az összefoglaló a nyelvtörőnek is megfelelő "Immissionsschutzgesetz-Luft" kifejezéssel kezdődik. Rövidítése: IG-L, ezzel a kiírással pedig már sokan találkozhattak az osztrák sztrádákon egy sebességkorlátozást mutató számmal együtt. Fontos, ha valaki ezt az IG-L-t látja egy sebességkorlátozást jelző tábla alatt, akkor azt fokozottan érdemes betartani, jelentése: Immissionsschutzgesetz-Luft. Ebben az esetben a sebességkorlátozás környezetvédelmi célt szolgál, és a légszennyezettségi és/vagy zajszennyezési határértéktől függően lép érvénybe. Ha ezt megszegjük, a környezetet károsítjuk, ezért a büntetés is jóval magasabb. Alapesetben, ha 130 km/órával haladunk a 100-as táblánál, akkor nagyjából 50 eurós büntetéssel lehet számolni, de a környezetvédelmi bűncselekményért akár félmillió forint feletti bírságot is kiróhat az osztrák rendőrség. Fontos azonba, hogy az Európai Bizottság döntése értelmében 2021. január 19-étől a külföldi, tisztán elektromos akkumulátoros vagy hidrogén-üzemanyagcellás autóval közlekedőkre is kiterjesztették a mentességet az IG-L-es sebességkorlátozás alatti útszakaszokra.
Hirdetés
Ausztriában a településen belüli, illetve kívüli utakon és az autópályán is büntetik a gyorshajtást. Létezik a kisebb sebességtúllépésekre egy fix összegű büntetési tétel, ez az Organmandat. Ebben az esetben az elkövető pontosan ismert, ellentétben a másik kategóriával, amelynél nem tudni, hogy ki követte el a szabálysértést, de a gépjármű rendszámát tudják. Ez az Anonymverfügung, amelyet már nem pontos összegként határoz meg a jogszabály, hanem egy tól–ig határt állapít meg. Az osztrák adatokkal kapcsolatban arra hívják még fel a figyelmet a rendőrök, hogy 2021 tavaszán a legfelső büntetési tételt 5000 euróra emelték.

Nem csak a gyorshajtást veszik azonban szigorúan, hanem a követési távolságot is.

Az osztrák sztrádákon ehhez kimondottan a követési távolságot mérő készülékeket állított fel a rendőrség. Ugyanígy büntetésre számíthat, aki nem lyukasztott, nem ragasztotta fel a szélvédőre a matricát, illetve az nem érvényes. Jó hír azonban, hogy online is lehet matricát vásárolni. Egyszerűbb is, ráadásul nem kell az eltávolításnál szenvedni az üvegen maradt ragasztó lekapirgálásával. Szintén fontos információ, hogy az osztrák–magyar határátkelőknél az osztrák hatóságok szigorúbban ellenőrzik a beutazó embereket és gépjárműveket, így a magyar állampolgárokat is.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2023.06.29. at 15:31
    Permalink

    Talán érdemes lenne két (három) tipikus dologgal kiegészíteni a cikket:

    -Autópálya matrica vásárlás, főleg magánszemélyeknek van benne érdekesség (online)
    Több helyen lehet venni, nem azonos az ár, és magánszemélyek nem (mindenütt) vehetnek azonnali kezdődátummal, vagy 6€ a sürgősségi felár (Yes, I would like Express processing in under 2 hours for € 6.00 extra).
    Egyébként: Kérjük, vegye figyelembe:
    A digitális matrica online megvásárlása esetén fogyasztóként visszalépési joggal élhet. Ezért az Ön által vásárolt termék csak a vásárlást követő 18. naptól érvényes.

    Ha mégis azonnal kellene felár mentesen: “Vállalkozók esetében a visszalépési jog nem érvényes és a digitális matrica azonnal használható.”

    -Sebességlimitek. Ha minden igaz az A az autópálya, az S az gyorsforgalmi út, ahol nem 110, hanem 100km/h a megengedett sebesség!

    -Vannak olyan útszakaszok, amik külön útdíjkötelesek, nem elég rá a pályamatrica.

    +1: A dashcamért (ha nem is üzemel, akkor is!) büntetés jár.

Vélemény, hozzászólás?