Japánban szinte csak japán autót szeretnek lopni

Top 10-es listát tettek közzé arról, hogy Japánban tavaly melyik modelleket lopták el legtöbbször

Japánban nyilván rengeteg japán autó van az utakon, de a legtöbbször ellopott autók között mégis csupán egyetlen márka dominál a sok hazai közül.

Igazán nemzeti érzelműek a japán autótolvajok: a 2023-ban ellopott járművek közül a 10 leggyakoribb modellből 9 japán márka gyártmánya. De ne gondoljuk, hogy vegyesen vannak Nissanok, Subaruk, Hondák vagy Suzukik: szinte csak a Toyota és a Lexus teszi ki az áldozati listát. Az első kilenc helyen ez a két márka áll, ezen belül is hét helyet vitt el a Toyota, kettőt a Lexus. A tizedik legtöbbször ellopott autó a Mercedes-Benzé lett, bár itt nem részletezték, pontosan melyik modellről van szó.
Hirdetés
A Toyotánál és a Lexusnál viszont megadták a konkrét modelleket is: első helyen a Land Cruiser végzett, míg harmadik a Prius lett. A tolvajok gyakran célozzák még a Hiace-t is, valamint a valamennyire Európában is ismert Crown luxusmodellt. A Lexusok közül az RX egy gyakori áldozat, ami a lista nyolcadik helyére került. A többi helyezést a japán piacra szánt modellek szerezték meg, vannak köztük egyterűek és SUV-ok is - szedánok, kombik vagy sportautók egyáltalán nem kerültek fel a top 10-es listára. A listát a japán Biztosítók Szövetsége állította össze, akik 21 biztosító adatait összesítették. A biztosítók felé bejelentett autólopások 10 leggyakoribb modellje az összes eset 55,7%-át teszik ki. 2023-ban egyébként enyhén csökkent az elkötött kocsik száma az előző évhez képest, de valamivel több bejelentés volt, mint 2021-ben. A lopások nagyobbik része (58,5%-a) éjszaka történt, sötétben és kevesebb járókelő előtt nyilván könnyebb elvégezni a tisztességtelen cselekedetet. Nem tudjuk, a Toyota/Lexus cégcsoport tervez-e valamilyen eszközzel fellépni a lopások ellen, de érdemes lenne, mert már az előző években is szintén az ő modelljeik szerepeltek ugyanezen a listán.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?