1200 lóerős utcai szörnyeteg, Lamborghini alapon

Versenyautója alapján utcán használható turbós Lamborghinit épített a Zyrus

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Joggal mondhatnánk, hogy a Zyrus LP1200 Strada nevű autója teljes értékű versenyautó, pedig nem, ezt éppen az alapján csinálták meg, utcai használatra.

Versenyautóval utcán közlekedni közel lehetetlen, mégis temérdek gyártóról, kisebb műhelyről hallunk, akik mindenáron olyan modellen dolgoznak, amivel versenypályán és utcán is egyaránt lehet közlekedni. A legújabb ilyen a norvég Zyrus műve, az LP1200-as versenyautójuk alapján, mely a Skandináv GT+ Bajnokságban szerepel és a Lamborghini Huracán Super Tofeóra épül, elkészítették annak közúton is használható változatát. Ehhez egy "hétköznapibb" alapot is választottak, az LP1200 Strada a Huracán LP640-4 Performantéból készül. A teljes karbonszálas aerodinamikai csomag messze nem csak látszat. 200 km/h-nál több mint 2 tonna leszorítóerőt képesek termelni a sportautó számára, aminek a motorját, a Győrben készülő 5,2 literes szívó V10-est 1200 lóerőre húzták kettő darab turbóval. 157 kilóval nehezebb a dedikált versenyautónál, de 126-tal még így is könnyebb az alapot adó Performanténál. 1427 kilogrammra jut 1200 lóerő teljes gázon, a Zyrus csaknem 600 alkatrészt cserélt le a Huracán Performantén. A teljes tolóerőt csak versenypályán érdemes megpróbálni kihasználni, közúti módban úgyis "csak" 900 lóerő érhető el az elektronikai korlát miatt. A Zyrus fejlesztői több mint 6000 kilométert pakoltak bele a prototípusba alig két év alatt, mindezt csak versenypályán, és közel 215 millió forintnak megfelelő összeget kérnek az elkészült autóért, amiből csupán 12-t építenek.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?