Jönnek a 200 km villany-hatótávú konnektoros hibridek!

A BYD legújabb modellje, a Chaser 07 konnektoros hibrid 200 km-t is megtesz emissziómentesen

Az egyik leginkább feltörekvő kínai villanyautó-gyártó, a BYD olyan szedánnal törne be a piacra, ami igazi arany középút lehet az elektromos és a belsőégésű motoros autók között.

A Sanghaji Autókiállításon mutatták be a BYD modellcsaládjának legújabb tagját, a Chaser 07-est, aminek műszaki tartalmáról tudhatunk most meg többet, hála a CarNewsChina.com portálnak és a Kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztériumnak. Az első információk szerint akár 200 km-es elektromos hatótávot is kínál majd a Chaser 07 konnektoros hibrid szedán, ami néhány éve még az olcsóbb villanyautók szintje volt. Átlagos üzemanyag-fogyasztása 3,9 liter 100 km-en, míg gyorsulása 100 km/h-ra 7,9 másodperc, végsebessége 180 km/h.
Hirdetés
A BYD kétféle benzines motort (1,5 literes turbóval és anélkül), valamint kétféle villanymotort kínál a Chaser 07-hez, amit mellesleg Destroyer 07-nek is hívnak - a modellnevek használata még nem teljesen egyértelmű a BYD-nél. Formavilágát tekintve hasonlít az elektromos szedánokhoz a jó aerodinamikai tulajdonságok miatt kötelező, kupésan lejtő tetővonallal, illetve hátul a karosszéria egyik szélétől a másikig futó, sávot alkotó lámpával. Háromféle felszereltségi szint található meg a minisztérium által közzétett anyagban, de ettől még többet is bevezethet a gyártó. A panoráma napfénytető viszont széria lesz a magasabb felszereltségű változatban, bár a felnik méretét nem nagyolták el 18 és 19 collal - a kisebb felni általában jobb hatótávot eredményez, ez is hozzájárulhatott a 200 km-es értékhez. A BYD modellkínálatának bonyolultsága messze lekörözi a 2000-es évek Mercedes-Benzeinek névkáoszát: modellsorozatokba sorolják autóikat, melyek egyik részét tengeri állatokról, másik részét hadihajókról nevezik el, amihez még számokat is adnak. Elvileg ezzel lehetne megkülönböztetni, hogy konnektoros hibrid vagy tisztán elektromos autókról van szó, de ha az európai piacra is be akar törni a BYD, akkor ezen még alaposan egyszerűsíteniük kell. Az USA-ban egyébként már elérhetők egyes BYD modellek, a nemzetközi terjeszkedés igényét a márkanév is alátámasztja, hiszen egy angol kifejezés, a "Build Your Dreams" (építsd meg az álmaid) rövidítése. Egyelőre szedánokat és SUV-okat árulnak többféle méretben, ráadásul viszonylag alacsony áron: az új Chaser 07 például körülbelül 11 millió forintnak megfelelő összegbe kerülhet, bár ez piactól függ.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?