A Mercedest már lenyomta, a BMW-t üldözi az Audi

Változóban a német prémiumos erőviszonyok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokáig a Mercedes vezette az eladási listát a német prémiumgyártók kategóriájában, idén viszont a BMW-n kívül már az Audi is kielőzte.

Az Audi idén egészen biztosan megelőzi eladásokban a Mercedest. Nem mi mondjuk, hanem az Audi vezetése közli tényként. A négykarikások ugyanis az év első 11 hónapjában világszerte 1,19 millió autót értékesítettek, míg csillagosból "csak" 1,14 millió darab fogyott. Az élen a BMW áll a maga 1,25 (csoportként a Minivel és a többi márkával együtt 1,51) milliójával 2011 januárjától novemberig.
Az Audi mindenütt jól fogy, de sikerének legkeményebb mozgatórugója a "csekély" 18 milliós kínai piacon való domináns szereplés. Most novemberben például 69 százalékkal több Audi kelt el Kínában, mint egy évvel ezelőtt, és az idei első 11 hónap eredménye kínai, valamint Audi kontra Mercedes szempontból 283-170 ezer.
A Mercedes évtizedeken át vezette az eladási listát a német autógyárak prémium kategóriájában, az ezredforduló környékén azonban gyökeres fordulat következett be. Az Audi az elmúlt évtizedben - a Credit Suisse által készített tanulmány szerint - átlagosan évi 6,4 százalékkal növekedett a BMW 4,7 százalékos, illetve a Mercedes mindössze 1,5 százalékos fejlődésével szemben.
Hirdetés
Rupert Stadler, az Audi vezérigazgatója jövőre az európai eladásokban stagnálásra, esetleg csökkenésre, míg az ázsiai és dél-amerikai piacokon, valamint az Egyesült Államokban lendületes növekedésre számít. Noha Magyarországon nem épp fényes éveit éli az autópiac, az Audinak itt sem lehet oka a panaszra, idén mintegy 25 százalékkal nőttek itthoni eladásai.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 06:47
    Permalink

    Érdekes, hogy az Audit hulladéknak tartod. Az utóbbi években a mercedes jelentősen vesztett presztizséböl, és az audit, mint automárkát semmiképpen nem nevezném hulladéknak. Emellett a Mercit sem alacsonyítanám. Nem véletlenül mind a 2 prémium márka. Nem Hiszem, hogy egy márka szeretetét, a másik fikázásával lehet elérni.

Vélemény, hozzászólás?