A Renault remek 1.5 dCi-je a motorfelújító szemével

Fizetett hirdetés

Boncasztalon a franciák szupertakarékos motorja, a Renault 1.5 dCi

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem csak Renault-ban, Nissanban, Daciában és akár Mercedesben is lehet 1.5 dCi motor. Alapvetően remek, de használtan figyelmet igényel.


Nem titok, hogy erős személyes kötődésem van a Renault 1.5 dCi motorjához, hiszen volt ilyenem Renault Grand Scénicben, a motorral való kapcsolatom azonban régebbi, talán 2007-ben sikerült vele szerelt Nissan Note tesztautóval nyaralni, majd őszén egy Nissan Qashqai-ban is sokat hajtottam. Takarékos, erős és kulturált járású volt már közel 10 évvel ezelőtt is. Maga a motor egyébként idén 15 esztendős. A K9K kódú 1461 cm3-es blokkot ugyanis 2001-ben hozta ki a Renault. Borg-Warner turbóval és a később Boschra cserélt, az alacsonyabb teljesítményűeknél Delphi, az izmosabbaknál Siemens befecskendező-rendszerrel. Még Euro 3-as emissziós normával és 65, 80, idővel 100 lóerős teljesítménnyel. Aztán jött az Euro 4 norma, ami már 70, 85 és 105 lóerőt hozott, az Euro 5-nél már 75, 90 és 110 lóerőt láthattunk – részecskeszűrővel. Ma pedig ugyanezek már az Euro 6-ot is tudják.
Hirdetés

Természetesen nem csak a teljesítmény, a nyomaték is szórást mutat, 160-240 Nm között adhat az 1.5 dCi, ami akár 1,5 tonnás autókat is egészen elviselhetően tud mozgatni. Hogy egy alapvetően remek motor, azt az is mutatja, hogy ma a csinos Mercedes CLA-ban is megkaphatjuk, meg persze az A- és B-osztályban, valamint a Renault Kangoo-t jelentő Citanban és temérdek Nissanban is. A motort ugyanakkor sok tulajdonos elátkozta már, nem ritkán hallani beállt darabokról. De vajon mi az igazság? E kapcsán kérdeztük meg a hazai motorfelújító-guru Furtuna Bt. vezetőjét, Kajári Zoltánt.
Egy kicsikét minket is meglepő, de a tapasztalatinkat alátámasztó választ kaptunk. „Ha betartjuk a józan karbantartási javaslatokat, akkor az 1.5 dCi napjaink egyik legjobb, ha nem a legjobb kisméretű dízelmotorja” - kezdte a nem csak az üzletet terelő, hanem gyakorlatilag a műhelyben felnőtt, végzettségével is gépészmérnök Kajári. El kell ismerni ugyanakkor, s a Renault el is ismerte, hogy a kezdeti hajtókarcsapágyak nem voltak a helyzet magaslatán. Míg az alacsonyabb teljesítményűek, például egy 65 lóerős akár 250 ezer kilométert is elfutottak gond nélkül, az izmosabbaknál a teljesítmény növelésével csökkent a hajtókarcsapágyak élettartama. A márkaszervizbe hordott autóknál a Renault méltányosságból és persze a nagyobb bajt megelőzendően cserélte a hajtókarcsapágyat, már izmosítottra. Itthon azonban kevéssé jellemző, hogy a garanciaidőn túl márkaműhelybe vigyék az autókat. A karbantartásnak viszont nem lenne szabad elmaradnia, és a gyári javaslatokra is érdemes figyelni. A hajtókarcsapágy nem túl drága, a Motoparts kínálatából mindössze 5676 forint a teljes készlet. Ezt 100-150 ezer kilométeres futás után ajánlott már cserélni. A kopás tünete ugyanis kívülről nem fog látszódni, ha pedig már baj van, akkor a hajtókarcsapágyakon túl a jóval drágább főtengely is cserélendő már. Érdemes megelőzni a bajt!
De nem csak a hajtókarcsapágyra ajánlott figyelni, a Fortuna Bt. teljes felújítókészletet is kínál az 1.5 dCi motorokhoz. Ez nyilván húzósabb tétel, mint csupán a hajtókarcsapágy, de ha azt nézzük, hogy előbbieken túl főtengelycsapágyakat, támcsapágyakat, dugattyúkat és teljes dugattyúgyűrű-készletet is ad (szintén Motoparts termékekből), az 59 990 forintos ára igencsak baráti. Ezzel a készlettel több százezer kilométerrel nyújtható meg egy akár már problémás motor élettartama is. Akár akkor is, ha már beütött a másik dCi-baj, a hajtókarcsapágy hibájánál jóval ritkább, de azért nem egyedi injektor-probléma. Ilyenkor jellemzően megégnek a dugattyúk, illetve azok gyűrűi. Ezekre is megoldás a javítókészlet, de a Fortuna Bt. által 100-150 ezer kilométer környékén ajánlott nagyobb karbantartásnál akár elővigyázatosságként is ajánlják a gyűrűk és a dugattyúk ellenállóbbra váltását, valamint természetesen az injektorok vizsgálatát is. Ha ezeket mind megcsináltatja valaki, akkor valóban több mint 100 ezer kilométeres hibamentes üzemet kaphat egy korosabb 1.5 dCi-től. A munka a szerelési díjakkal együtt nyilván nem szerény, de a dCi simán 5 liter alá vihető fogyasztás ezt simán ki tudja termelni. Nem kell tehát temetni, átkozni a dCi-t, karbantartani kell. Általános tanács, hogy bár a gyártók ma már akár 30 ezer kilométeres olajcsere-periódust adnak meg, azt sem árt felezni.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  A szerelők nincsenek jó véleménnyel az 1.5 dci ről. A mi Kangoonkban eddig 250 000 km-et pörgött egy ilyen motor. (2004 es) Volt ebben sok városi használat is, legalább a fele. Most sincs különös baja, olajat nem eszi. Van, hogy kormol, de a szerelő szerint normál kereteken belül van ez még. Ha megkapja az autópályán a 3000-es fordulatot egy órára, az jót tesz neki. Turbófeltöltőt és turbócsöveket kellett cserélni 230 000 km nél. Akkor is ment a motor rendesen, de folyt az olaj a turbóból a tengelynél.

  A motor viszonylag hangos és rázkódik. Gyárilag. Átlagfogyasztása 70% autópálya (kb 110 km/h) 30 % város módban 4,5 liter 250 000 km-nél. Télen egy kicsit több. Finomabb üzemmódban a 4 literes fogyasztást is ki lehet hozni belőle.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Elvileg igen,bár mérget nem vennék!!Ajánlanám a szakszervíz megkérdezését,de szinte biztos,hogy ők a JÓ választ adnák!
  Sűrű olajcsere(10-12ezer)minőségi olaj,és a kocsi leinformálható legyen,akkor még jó is lehet,bár nekem nehéz a jót leírnom erre a motorra 🙂

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  “Extra lehelgetesre, simogatasra gyari periodus felezesre a mai embereknek nincs ideje” ez azért egy vicc ha belegondolsz! Egy normális szerelőnek egy ilyen olajcsere egy félórás elfoglaltság. Nem hiszem, hogy ne lenne a félidőnél egy szabad félórád az autódra!?!

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Tény hogy keveset fogyaszt,a környezetemben több ilyen gép van! Átlagos igényekre elég ez a motor is, bár én inkább az 1.9 illetve 2.0 dCi -t venném a plusz dinamizmus miatt, ha sokat mennék, s így indokolt lenne nálam a dízel. Mint minden mai dízel, ez is érzékeny egy jószág egy mezei benzineshez képest, így a karbantartás a lelke ennek is, s nem lesz vele gond. Lásd ezt:
  http://www.hasznaltauto.hu/auto/renault/grand_scenic/renault_grand_scenic_scenic_1.5_dci_kaleido-10063781
  Ha taxiként lefutott 415000 km-et, akkor olyan szar biztos nem lehet. 🙂

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  kedves Edy.
  az egy nagy baromság,hogy a gari alatt nem rövidítenek a szervíz intervallumon sőt ahova mi hordjuk ott javasolják is a sok városi km miatt. van egy 1,6 dci 40000 intervallummal 25000 nél cserélünk olajat az új masteren 135le bi turbó a 40000 helyett most voltam 30000 nélszervizen. Küönben 12 nek igaza van mert a szervízkönybe is kivannak emelve a javasoltintrvallumok. Az egészhez meg annyit,hogy új transitnál 60000 km az előirt biztos sokáig jó lesz kb úgy mint a régi tranzitok 250 e utánna a motor kuka ,ott sem csökkentenéd az intervallumot.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Ja es ugy mondom midezt hogy van a cegnel 2 DCI. Egy 1.5-os meg egy 2.0-as.
  A nagyobbik mar eszi az olajat rettenetesen, a kisebbik meg nemannyira. 100e-nel jarnak.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  No, ez az amit 12 nem akar figyelembe venni.
  Biztos jo motor meg minden, csak hamarabb elkopik mint egy gumi.
  Extra lehelgetesre, simogatasra gyari periodus felezesre a mai embereknek nincs ideje, gari alatt meg a kotelezonn sem roviditenek a 30e-s olajcserenn, ergo gyarilag garialatt elkqrjak ezeket a motorokat. Nem MINDET, oke???
  De a nagyreszet igen.
  Hasznaltautovasarloknak ez egy feketelistas motor.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Ez egy túlhajtott motor. Max 1 tonnás autóba lenne szabad rakni. túl van pörgetve, és túl nagy erőt passziroznak ki belőle a méretéhez képest. jellemző a mostani autógyártásra. Tévhit hogy kevesebbet fogyaszt, hiszen dupláját forogja, mint egy nagyobb motornak kéne hogy ugyanazt leadja. Hosszútávon nem üzembiztos.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  A csapágy nem témaához fűznék tapasztalt témát!Volt 1.5 dci-m karban volt mindig is tartva,sőt nem is küldtem neki!Mégis csapágyas lett,be nem állt,csak megfordult a helyén.Kb 145000km volt benne! 100-110 ezernél gondoltam én is a csapágycserére,kaptam is rá márkaszervizes ajánlatot,bár hozzá tették,hogy a használt( kopott )főtengely és a szintén használt hajtókar közé bekerül az új csapágykészlet az roppant hamar berágódhat!Ezek siklócsapágyak!Tehát inkább hagytam a dolgot!El is jutottam a kb 145000.-ik kilométerig mikor is a kocsi erőtlen lett(drasztikusan)és fura hangot adott,félreálltam,iszonyat csattogás.No ekkor tudatosult bennem a dolog,hogy ennek lőttek!A legszarabb konstrukció a 106Le-s változat volt!
  Tehát csak nyugodtan lehet aggódni a csapágy miatt!!
  Miután kaput lett a motor,javasolták a 10ezres olajcserét,de ezt már nem tudtam kipróbálni,mert eladtam,és az életemet tudnám rá tenni,hogy nem lesz többé ilyen motoros kocsim!

  A motorgeneráltól elálltam,mert bontott felújított motort olcsóbban tudtam hozzá szerezni!És itt nem értek egyet a cikkben szereplő motorfelújító műhellyel,mert ők azt állítják megbízható és tuti kis motor ez,csak mikor motort kerestem a kocsihoz,az összes bontó azt mondta hiánycikk mert nem tudnak annyit bontani mint amennyire szükség lenne!!

  Tehát a tanácsom:NEm,azaz NEM szabad venni 1.5 dci-t!!
  Ui. Mikor eladtam a renaultot,benéztem a kereskedésbe(renault) szemeztem a kapturrel, az 1.5 dci-ről is kérdeztem őket,erre az értékesítő,amúgy barát,csak annyit tett hozzá:minek akarsz még 1-et?Ilyened már van 🙂

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Szia dokiki.

  Nem vagyok autószerelő de érdemes a csapággyal is foglalkoznod.Tapasztalatból mondom. A cégnél ahol dolgozom 7 renault kistehert 3 személyautót használunk abból csak 1 sceniccel volt csapágy kond (250 e km) de súlyos volt a végösszeg, bár hozzá kell tenni,hogy a kolléga figyelmen kívül hagyta a szervizre figyelmeztető lámpa jelzést. A többi autónál megadjuk azt amit a márka szerviz javasolt (egyik Masterbe 500 e k m van és nem nyúltak a motorhoz) minden alkalommal olaj,szűrő g olajszűrő és levegőszűrő csere,normális üzemanyag nem pancsolt.Mielőtt megvennéd érdemes át nézetned egy márka szervizbe és ott tanácsot kérned ( ahova mi hordjuk az baráti áron dolgozik a tanács ingyen van)mielőtt belenyúlsz.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Sziasztok,

  én 2008-210 körüli Laguna 3-asokat nézegetek 1.5 dci-vel.Ezeknek az évjáratoknak is van még baj a befecskendező rendszrerével? A csapágytéma nem izgat annyira,nem vészes tétel.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  A gyenge benzines vs. gyenge diesel ujauto felara a Renaultnal ~900e forint. Ha keves a 75LE es 90kell, mar 1.2M forintrol beszelunk. Az eletben nem tudom kiautozni a kisebb fogyasztassal, mert a dieselek kotelezo katrbantartasa jellemzoen dragabb, mint a benzines tarsaike. Es akkor meg ott az esely egy motorgeneralra a kotelezoen 200e korul barmikor tonkremeheto minden massal egyutt. (turbo, szivattyu, etcetc)

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Nem feltétlenül a motorokkal, hanem a 250 ezerről 100.000-re visszatekert órákkal van a gond…
  Tény hogy a rövidített olajcsere és a megelőző karbantartás csodákra képes.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Szerintem nem írnak zöldségeket. El kell olvasni. Nem azért adják, hogy mutogatni lehessen eladáskor, hogy az is megvan az autóhoz. Ez egyébként majdnem minden gépkönyvben szerepel, és mindenki nagy ívben tesz is rá. Csak ez a motor kifejezetten érzékeny erre, így megbosszulja ha valaki nem veszi komolyan.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Nem kene zoldsegeket irni a gepkonyvbe es akkor nem lenne mire hivatkozni.
  Egyebkent jo cikk. Nemtudom csak veletlenul jott fel a DCi, vagy olvassak a kommenteket es arra reflektalnak ezekkel a cikkekkel, de nekem mindenfelekeppen teccik.

 • 2017.10.28. at 04:23
  Permalink

  Egyetértek a cikkel, ezeknek a motoroknak a 30 ezres olajcsere periódus tesz be. Különösen érzékenyek rá. Hozzáteszem a gépkönyvben meghatározott 30 ezres érték mellett megjegyzés is szerepel, ami felhívja a tulajdonos figyelmét arra, hogy ez az érték csak teljesen ideális esetben tartható, ettől eltérve a csereperiódus akár a felére is csökkenhet mint pl városi használat. De eddig nem sokan jutnak el, hogy elolvassák és ezt felfogják. Na nekik esik szét a motor.

 • 2018.10.11. at 08:06
  Permalink

  30-as csereperiodusom volt a maszervizben. 1.5 dci thalia.
  230 nal szivattyufujitas es csucs csere. Csomadi szerviz meg haveri alapon is huzos.
  310 nel tort egy gyűrű (elkopott) , de ekkor csalapagycsere es turbofelujitas is tortent mert nem tudtuk mitol fustol. A hengeren nem volt merhető kopas. Szerintem a 30as csere a turbot nyirja inkabb ki.
  A 14 eve alatt kb 500e ft szervizkoltsege volt.
  Most nagyon jol megy. Szerintem jobb mint amikor uj volt.
  En szerettem, bar en elso tulaj voltam. Soha nem hagyott ott sehol.

Vélemény, hozzászólás?