Az USA is behódolhat a sátán üzemanyagának

Dízelbumm várható az Egyesült Államokban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A dízelmotorok európai térnyerése már lerágott csont, az USA-ban viszont csak mostanság kezdenek barátkozni a gázolajjal.


2011 hasonló időszakához képest az idei első negyedévben 35 százalékkal több dízelüzemű személyautót értékesítettek az Egyesült Államokban - írja az autoblog.com a Diesel Technology Forum adataira hivatkozva. Allen Schaeffer, a DTF ügyvezetője ráadásul a gázolaj további térnyerésére számít az eddig egyértelműen benzinpárti piacon.
Tavaly mindössze 3 százalékos volt a benzineseknél 20-40 százalékkal takarékosabb dízelek amerikai részesedése, 2015-re triplázást jósolnak a szakemberek. A gázolajat égető autók 58 százaléka Volkswagen márkájú volt, ezen belül legnépszerűbbnek a "dízelek Priusa", a Jetta TDI számított. A hibridek a 2009-es csúcs (2,7%) után kissé visszaestek, az elmúlt évben 2,1 százalékát tették ki az összeladásoknak.
Hirdetés
Az Egyesült Államokban pillanatnyilag 25 féle dízel kapható, 2014-re ennek a dupláját jósolják. A VW-csoport különböző modelljein (Audikon és a Porsche Cayenne-en is) és egyes Mercedeseken (illetve nyilván BMW-ken) túl gázolajos Chevrolet Cruze, Jeep Grand Cherokee, Ford Transit, Cadillac ATS érkezése van kilátásban, sőt első ázsiaiként a Mazda is bevezeti a SKYACTIV-D 2.2-es motorcsaládot. Az ok: nem csak nálunk, ott is minden eddiginél magasabbak az üzemanyagárak, továbbá Obama elnök még tavaly hirdette meg a 2025-re megcélzott 54.5 mérföld/gallonos és 163 gramm/gallonos, 4,3 l/100 km-es fogyasztásnak és durván 100 g/km-es károsanyag-kibocsátásnak megfelelő standardot. Ez, valljuk be, elérhetetlennek látszik a benzinzabáló monstrumok földjén, mindenesetre a dízelek, na meg a hibridek és az elektromos autók elterjedése nagyban segíthet a cél elérésében.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 00:27
  Permalink

  Azért én nem örülnék ennyire ennek.Az olajipar halála mást is magával fog húzni.Ezen kívül nem tudok elképzelni,például egy Harley Davidsont elektromos motorral,hang nélkül.

 • 2017.10.31. at 00:27
  Permalink

  Egy utolsó kétségbeesett vergődés lenne a dízelek népszerűsítése, hogy az olajcégek kihúzzák még néhány évig, de már nem fog bejönni. A hibridek fogyasztásban le fogják körözni a dízeleket, így nem tudnak már elterjedni. A tisztán elektromos autókat is olyan erőbedobással fejlesztik világszerte, hogy hamarosan 800 km megtételére lesznek képesek egyetlen töltéssel és akkor már nem jelent majd gondot a hatótávolság sem többé. Az olajipar halálra van ítélve a közlekedésben betöltött szerepe tekintetében. Végre elérkezett ez a már visszafordíthatatlan hanyatlása. Reméljük minél előbb szabadulunk az évszázados rémuralma alól.

 • 2017.10.31. at 00:27
  Permalink

  A Diesel Technology Forum hiába kapálózik, az USA-ban [b]SOHA[/b] nem fognak számottevő szerepet játszani a dizel személygépjárművek, [u]pontosan ugyanúgy ahogy sehol máshol a világon sem[/u] (Európát leszámítva).
  Az USA-ban számottevően magasabb a gázolaj ára a benzinhez képest, a benzinkutak jelentős részén nem is kapható gázolaj (ha mégis, azt általában külön nagy táblákon hirdetik, annyira érdekességnek számít).
  4-5x annyi hibridet adnak el mint dizelt – pl. csak márciusban csak Prius-ból több mint 2x annyit adtak el mint az összes dízelből együttvéve – és egyetlen dízel hibrid személygépjármű sem kapható ott. Ráadásul a hibridek növekedési üteme gyorsabb mint a dízeleké. Ha csak a konnektorból tölthető járműveket nézzük, és azok tartják a jelenlegi terjedési sebességüket, azok önmagukban is akár már a jövő évben leelőzhetik a dízeleket az új autók eladási számait tekintve.
  A dízel halott, és totális zsákutca.

Vélemény, hozzászólás?