Családi Fiat Amerikából, 6,79 milliótól startol a Freemont

Fiat Freemont - luxus ez a családnak?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Fiat palettáján eddig ismeretlen extrákkal, hét üléssel és szabadidőautós megjelenéssel érkezik Amerikából a Freemont.


Nem kevés szegmensben kell helytállnia az Amerikából származó, konkrétan a Mexikóban készülő Dodge Journey átiratának számító Freemontnak, a Fiat ugyanis egyrészt a személyautóból faragott kompakt egyterűek, a hagyományos középkategóriás kombik, a középkategóriás egyterűek és még a szabadidőautók körében is e modellel kíván versenyezni. Bátor vállalkozás, főként az alapján, hogy voltaképp egy eredetileg a tengerentúli piacra fejlesztett modellről van szó. Ám a Fiat biztos a dolgában, állítólag rendet tettek a mexikói gyárban, azaz az olasz autók egyre jobb minőségével várhatók az európai ízléshez közelített, például áthangolt (elöl MacPherson, hátul multilink) futóművel érkező tengerentúli „olaszok”.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy minek dob piacra hétüléses modellt a Fiat, amikor van már neki ilyenje, ám nem kell félni, nem a fél méterrel rövidebb Dobló vevőiből verbuválódnak majd a 4,89 méter hosszú, 1,88 széles és 1,69 magas Freemont vásárlói. Utóbbi raktere ugyanis a hosszabb karosszéria ellenére is mintegy fele a Doblóénak. Na persze, hiszen a Freemontból a hét üléssel 145 literes raktér teljes kapacitásra, azaz 1461 literesre bővítéséhez nem kell kiemelni a hátsó üléseket, hanem elegendő őket a padlóba hajtani, máris megvan a síkpadlós raktér, mely jobb oldalán a síkba hajtható utasoldali üléstámlával a műszerfalig nyújtózik. Pakolni tehát a Freemontba is bőven lehet - nem csak nagyobb, hanem kisebb holmikat is, a csomagtér padlójában és a második üléssori székek előtt egyaránt rekeszek lapulnak.
Hirdetés

A hétüléses modellek körében (a Freemont ugyanis már alapáron is ilyen) nem szokatlan az üléssorok „előadótermi” elrendezése: a második sor székei az elsőknél 44, a leghátsók további 17, azaz összesen 61 mm-rel feljebb kerültek – a kilátás így állítólag hátulról sem rossz, a fejtér pedig nyilván szűkebb. Említést érdemel, hogy a második sorban középre is ugyanúgy szerelhető gyerekülés, mint a szélső helyekre, utóbbiak pedig (alapáron) kihajtható ülésmagasítót is kínálnak. A középső sorban 60:40 arányú, leghátul ülésenkénti hajtogathatósággal és a már említett egyéb variációkkal 32 különféle beltéri-elrendezést ígérnek az olaszok. A családi használatot nem csak a beltér alakíthatósága, hanem pakolhatósága, beszállási kényelme is támogatja, fontos például, hogy a hátsó ajtók 87 fokban, azaz közel derékszögben kitárhatók. Noha kezdetben csak egyetlen motorral, kétféle teljesítményszinttel kerül gyártásba a hazai piacra már a nyár első felében megérkező Freemont, a legfontosabb verziót, azaz a 2,0 literes dízelt megkapjuk. Ez utóbbi teljesítménye 140 és 170 lóerő is lehet. Mindkét egység Euro5 normás, részecskeszűrős, és még 6,4 liter /100 kilométeres vegyes fogyasztási értékükkel is egyeznek, a belépő 12,3 másodperces 100 km/órára gyorsítást és 180 km/órás végsebességet „vállal”, az izmosabb 11,0 s és 195 km/óra értékekkel mérkőzik. Később állítólag automataváltó, összkerékhajtás és 3,6 literes, V6-os, 276 lóerős Chrysler-Pentastar blokk is színesíti majd a kínálatot.

Ez utóbbinál nyilván érdekesebb, hogy mibe kerül a belépő variáns, nos, a külső méretekhez viszonyítva a 6,79 millió forintos bázisár nem nevezhető rossznak, a bázisellátmány pedig kifejezetten gazdag. A ma már kötelezőnek tekinthető 6 légzsák, ESP biztonsági tételeken túl a Fiatnál eddig még nem látott kulcs nélküli nyitó- és indítórendszer, háromzónás (!) légkondicionáló, tempomat, 17 colos alufelni és érintőképernyős információs- és audiorendszer, guminyomás-szenzor is szerepel, valamint persze az ablakokat sem kézzel kell tekerni. A második, egyebek mellett 8,4 colos, nyomkodással is vezérelhető kijelzőre vetítő navigációt és DVD-lejátszót, Bluetooth-kihangosítót, automata lámpakapcsolást, bőr bevonatú kormányt és váltógombot, tolatóradart, tetősínt, elektromos vezetőülést, elektrokróm belső tükröt és sötétített hátsó ablakokat adó ellátmány 400 ezer forintos felára szintén nem rossz, az izmosabb, de alapjaiban nem különböző motorért fizetendő azonos összeg azonban nem szerény.
Noha legtöbb konkurenséhez mérten jutányos a Freemont ára, fizimiskájával is hasonló, legfőbb vetélytársa, a Chevrolet Orlando szintén hasonlóan gazdag ellátmánnyal, ráadásul bőr kárpitozással kalkulált, jelentősen szerényebb, 6 430 000 forintos árával bizony valamivel kisebb mérete ellenére is megszorongathatja a Fiatot. Ha pedig azt nézzük, hogy a Chevy a piaci viszonyokhoz illően belépő benzinessel és józanabb ellátmánnyal, 4 790 000 forintért is kínálja hétülésesét, bizony olasz-amerikai kötődésű „keresztapának” kell lenni a Freemont választásához.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 14:28
    Permalink

    Ez igaz.De itt nálunk még mindig félnek az emberek a nagyobb benzinmotoroktól,mert nem tudják,mennnyit fogyaszt,és az adók is magasabbak valamelyest.Ez szerintem még a régi idők hagyatéka,mert akkoriban már egy 1600-as Lada is luxus volt.Másrészt itt most dízel divat van.Pedig a 3,6 -os motorral sem lehet horror a fogyasztás,gázzal pedig még jól is járhat az ember.

  • 2017.10.31. at 14:28
    Permalink

    Pedig szerintem üa. fogyasztást tekintve nem olyan félelmetes egy nagyobb motor. A lányomnak 3,5-ös V6-os 234LE benzines Nissan Murano-ja van (automata váltó), állandó klíma használat mellett, 100%-os városi üzemben, elindulás, majd lámpánál hosszú várakozás, majd repülőstart kb. 90 km/h ig, amíg újra pirossal nem találkozik (Florida), és így tovább. Ilyen használat mellett 12liter/100 km az átlagfogyasztás! 100 km/h sebességnél 1500-at fordul a nagy motor!

Vélemény, hozzászólás?