Egyterűvel bővül a Lexus palettája?

Váratlan lépést tehet a Lexus!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Felmerült egy Lexus buszlimuzin megszületésének a lehetősége, ám még nagyon sok a kérdőjel.


Jó hír lehet azok számára, akik keseregnek az egyterűek csökkenő száma miatt, hogy a Toyota egy Lexus emblémás buszlimuzin piacra dobásán gondolkodik. A rossz hír viszont az, hogy ezt valószínűleg csak az ázsiai piacon élvezhetnék a vásárlók. Miközben az USA-ban húsz éve nem látott mélységbe süllyedtek az egyterűek eladásai és Európában is kétszámjegyű csökkenés tapasztalható évről évre, az ázsiai piacokon, főleg az extrém népsűrűségű országokban manapság is népszerűek a sok személy, költséghatékony szállítására ideális járművek.
Nem véletlen tehát, hogy éppen a Fülöp-szigeteken merült fel az az elsőre meghökkentőnek tűnő ötlet, hogy egy luxuskivitelű, rendkívül gazdagon felszerelt, gálánsan motorizált buszlimuzint dobjanak piacra. „A kívánságlistámon előkelő helyen szerepel egy, Alphard alapjaira épülő luxusegyterű” – válaszolta az AutoIndustriya nevű helyi autós szaklap kérdésére Raymond Rodriguez, a Lexus Manila ügyvezető igazgatója. Kérdéses persze, hogy ez elég lökés-e az autó megszületéséhez.
Hirdetés

A kifejezetten az ázsiai piacokra tervezett Alphard legújabb, 2015-ben bevezetett generációja igen fényűző modell. A 4,9 méteres autó első utasülése, illetve a második üléssorban elhelyezett, két különálló ülés motorosan állítható lábtámaszt kapott, a klímaberendezés háromzónás, alapfelszerelés a dupla napfénytető, a hajtásról pedig egy 275 lóerős, 340 Nm forgatónyomatékú, V6-os, 3,5 literes, szívó benzinmotor gondoskodik. A helyi tesztek beszámolója szerint kifejezetten hosszú távú, rendkívül kényelmes utazásra termett, sofőrös buszlimuzinról van szó, amely stílusában is tökéletesen illene a Lexus kínálatába. Ráadásul még a hatalmas, krómozott hűtőmaszk is hasonlít a Lexus arculatában megszokotthoz. Lényegében csak a hangszigetelésen kellene javítani ahhoz, hogy a modell Lexus emblémával is sikerrel induljon a régióban igen népszerű luxusbusz-szegmens szereplői ellen.

Európában viszont két dolog miatt biztosan nem lesz kapható. Az egyik a Lexus számára is megfelelő hibrid hajtáslánc hiánya, amelyet legfeljebb egy generációváltás alkalmával lehetne költséghatékonyan megoldani. A másik az pedig árazás: az Alphardért eleve 18,5 millió forintnak megfelelő összeget kérnek el, amely jelentősen megnőne, ha a Lexus márkanév alatt forgalmaznák.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2018.10.18. at 18:08
    Permalink

    Látom a hozzászólás a sok link miatt moderációra vár/moderálva lett, ami nem off, hogy mint a képeken is látszik(oldalt hatalmas Hybrid felirat), az Alphardból van hibrid, már az első generáció óta.

Vélemény, hozzászólás?