Ezek a legbiztonságosabb autók Amerikában

Japán és koreai diadal az amerikai törésteszteken: íme a 2024-es IIHS minősítések

Nem az amerikai és német autómárkáké a főszerep a szigorú IIHS amerikai törésteszteken, mutatjuk a legjobban szereplő márkákat és típusokat!

Az észak-amerikai IIHS egy független szervezet, amely az autók biztonsági színvonalát elemzi és értékeli, hasonló az Euro NCAP-hez, ám a töréstesztjeik általában szigorúbbak, mint az Európában megszokottak. Az IIHS ennek ellenére rendszerint tovább bonyolít, a 2023-as évre is szigorúbb minősítési feltételeket vezetett be, 2024-ben pedig ismét nehezítettek a vizsgálaton. Fontos újdonság, hogy a tavaly átdolgozott, nagyobb sebességgel és nehezebb akadállyal végzett, oldalirányú ütközéses teszteken idén már maximálisan kell teljesíteni ahhoz, hogy akár az alapszintű, "Top Safety Pick", akár a kiemelt Top Safety Pick+ ajánlást megkaphassa egy autó. Ennél is lényegesebb, hogy az idei évre módosították a félátfedéses frontális ütközéses vizsgálat követelményrendszerét: mostantól a vezető mögötti ülésre is beszerelnek egy felnőtt tesztbábut, azaz a második üléssoron utazók védelmi szintjét is ellenőrzik. A harmadik változás a gyalogosfelismerő rendszerek teljesítményének mérését érinti: míg tavaly külön vizsgálták a világosban és sötétben elért eredményeket, idén vegyes fényviszonyok mellett folynak a tesztek, és nem kapnak engedményt azok a típusok, amelyek éjjel nem, csak nappal képesek megelőzni a gázolást.
Hirdetés
Top Safety Pick+ minősítést szerzett az új generációs Toyota Prius, amely így az egyik legbiztonságosabb személyautó az észak-amerikai piacon. Top Safety Pick besorolásban részesült még a Toyota Prius Prime, azaz a modell plug-in hibrid változata, emllett a kifutó Toyota Camry és a vadonatúj Toyota Crown szedánok, valamint a Toyota Highlander szabadidő-autó, a Toyota Sienna buszlimuzin és a Toyota Tundra pickup. A Lexus típusai közül Top Safety Pick éremmel végzett a márka összes önhordó karosszériás szabadidő-autója: a tisztán elektromos Lexus RZ, a városi Lexus UX, a középkategóriás Lexus NX, valamint a felsőkategóriás Lexus RX is.
Hirdetés
Koreai fronoton a Hyundai csoport teljesített kiemelkedően, maga a Hyundai 7 modellel képviselteti magát a 2024-es listán, ezek közé tartozik a Hyundai Elantra, a Hyundai Ioniq 5 és Ioniq 6, a Hyundai Kona, a Hyundai Tucson, a Hyundai Palisade és a Hyundai Santa Cruz Pickup. A Genesis további 7 prémiumautóval követi az anyamárkát: az alacsonyabb modellek közül minősítést kapott a Genesis G80 mindkét változata és a G90 is, míg a SUV-ok mezőnyében a Genesis GV60, a Genesis GV70 mindkét változata és a Genesis GV80 is. A Hyundai termékek platformjain is osztozó Kia további 2 minősített modellel rendelkezik, ezek a Kia Sportage és Kia Telluride. Továbbá minősítést kapott 8 Honda vagy Acura, 7 Volkswagen, 6 Mazda, 4 Subaru, 3-3 BMW és Mecedes-Benz, 2-2 Jeep, Nissan, Volvo és Rivian, illetve 1 Ford modell is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezekbe a számokba minden márkánál beletartoznak azok a modellek is, amelyek Európában egyáltalán nem kaphatók, vagy az amerikai szabványtól eltérő biztonsági felszereléssel rendelkeznek.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?