Félmillió régi Mercedes-Benz okosodott már meg

A Mercedes me Adaptert 500 ezer járműben aktiválták, olyan régiekben is, mint a 2004-es A-osztály

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nem hagyja elavulni "buta", azaz nem online modelljeit a Mercedes-Benz, egy apró eszközzel számos funkció lesz elérhető okostelefonunkról.

Sokan gondolják, hogy a fogyasztói társadalom eredményeképpen a termékek, így az autók is, oly módon készülnek, hogy minél hamarabb le kelljen cserélni, vagy meg kelljen javítani őket. Még ha van is igazság ebben az állításban, érdemes számításba venni azt a tényt, hogy a fogyasztói társadalomban minden piaci rést igyekeznek betölteni, köztük - ironikusan - a tartósság iránti igényt is, amit a szemfüles vállalatok nem hagynak figyelmen kívül. Ez a szellemiség különösképpen belengi Stuttgart környékét, hiszen mind a Porsche, mind a Mercedes-Benz kínál apró eszközöket, melyek régi modelljeik technológiai elavulását hivatottak elodázni. Utóbbi kütyüje, a Mercedes me Adapter annyira sikeres lett, hogy már félmillió csillagos járműben aktiválták. 2016 óta érhető el a kis szerkezet, összesen 33 régióban szerte a világon, ez hamarosan Észtországgal, Litvániával és Ciprussal bővül majd. Az adaptert a jármű diagnosztikai csatlakozójára kell ráhelyezni, ezután Bluetooth kapcsolattal érhető el az okostelefon, az adatokat pedig a Mercedes me Adapter alkalmazással olvashatjuk ki. Számos funkció érhető el így, melyek közül a legnépszerűbb a töltőállomás-kereső: ezt átlagosan hetente 150 ezerszer használják a felhasználók világszerte, bár nem egyértelmű, hogyan kötődik ez az autóhoz, hiszen az okostelefon magától is képes a benzinkutak megkeresésére. Legalább ilyen praktikus (és valóban járműspecifikus) funkció a telediagnosztika: az alkalmazáson keresztül bármikor ellenőrizhető a kocsi akkumulátorának állapota, gumijainak nyomása vagy az üzemanyagszint. Sőt, az alkalmazás jelez a felhasználónak, ha hiba történik az autóban, illetve akár automatikusan értesítheti is a megadott kereskedést vagy szervizt, ha javításra vagy alkatrész-cserére szorul az autó. Emellett természetesen saját magunk is foglalhatunk időpontot az alkalmazáson keresztül, illetve egy 24 órás segélyhívó szolgálat is elérhető.
Hirdetés
A Mercedes me Adapter alkalmazásban úgynevezett vezetői pontszámokat is kaphatunk: a jármű rögzíti vezetési stílusunkat, az alkalmazás pedig kiértékeli azt. A statisztikai menüpontban visszanézhetők a múltban megtett utak és megállóhelyek, ennek listáját akár exportálni is lehet, így elemezhetők például a fogyasztási adatok, vagy céges autók esetében a szabályos használat. Mindez a márka Legjobb Vásárlói Élmény 4.0 startégiájának részét képezi (az Ipar 4.0-ra, azaz a digitális korszakra utalva), amivel a Mercedes-Benz szeretne az egyik digitálisan leginkább csatlakoztatható autógyártó lenni. Ez nem csak autóik okosságáról és okosításáról szól, hanem a Mercedes-Benz élmény elérhetőségéről a járművön kívül, legyen szó okoseszközről, időpont-foglalásról, vagy akár az autó megvásárlásáról. Az adapter egyébként itthon is elérhető, akár díjmentesen is bizonyos 2002 után gyártott modellekhez, jelenleg a kereskedések rendelik meg és szerelik be, hamarosan azonban ezt is megtehetik a tulajdonosok az otthon kényelméből, hiszen az apró eszköz csatlakoztatása nem bonyolult feladat, amit az alkalmazás legfrissebb verziója lépésről lépésre le is ír.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?